malchev написа:Miro, на практика дателен падеж при имената в съвременния книжовен български език няма.
Запазили са се форми в дателен падеж при личните местоимения, и по-специално при кратките форми: ми, ти, му, й, ни, ви, им. Пълните форми мене, тебе, нему, ней, нам, вам, тям вече се смятат за архаични.
За имена никой не говори, а за местоименията - макар и архаични продължават да са си книжовни... Но не е там въпросът.
malchev написа:Никъде в книжовният български език няма форма -ме на глаголите в сегашно и бъдеще време (говориме, ще пишеме и пр.) Това са жаргонни форми.
Жестоко се лъжеш. Всички глаголи, които в първо лице единствено число завършват на -м, в първо лице мн.ч. стават на -ме. Пример бягам - бягаме, сядам - сядаме...и т.н. Пак ти препоръчвам да се върнеш към учебниците, а не към wikipedia. Там информацията (макар и много полезна и в повечето сллучаи вярна) е недостатъчна.
Станахме на литературен форум...Моля Матеев да затрие последните 4-5 поста (включително и този), че се отклонихме твърде много от темата и не следва нищо градивно.