Преди да започна с въпросите искам да поздравя създателите на форума и участниците в него. Тук намерих отговори на много въпроси , както и получих куп главоболия след безсънните седмици в ровене и четене на нова информация.
Та да попитам и аз нещо.
Възнамерявам да направя фотоволтаична електроцентрала. Доста неща изчетох във форума , но съм изправен пред сериозна главоблъсканица. Аз съм реалист човек и бих искал да знам една проста аритметика. Като инвестирам дадена сума в такъв проект , колко бих получил и дали тука е в сила правилото колкото повече , толкова повече. Разбира се , че няма как с точност да се изчисли , но може да се прогнозира някакъв среден добив.
При мен конкретно нещата стоят така.
Имам земеделдка земя от 21 декара и един куп с въпроси

От информацията , която посъбрах от тук и от там стигнах до следното заключение - на тази площ може да се направи централа с мощност 400kWp , при цена 2,95^/Wp , сметката става 1 180 000 ^ без ДДС. Като има още разходи по присъединяване , но не се знае колко.
Е не ми е ясно как точно ще се възстанови тази инвестиция и какво бих получавал като сума годишно?
Тези разходи са непосилни за мен. Определено ми трябва или кредит или някакъв друг инвеститор. А дали си струва тази инвестиция изобщо за обикновен човек като мен ... с куп идеи и без много финансови възможности?
Ако реша да кандидатствам за субсидия по мярка 312 , трябва да намаля стойноста на проекта за да получа максимума. Но тогава с какъв капацитет може да е централата и какво ще ми изкарва?
Някой може ли да ми напише реални цифри които са се изкарвали - при инвестиция от толкова пари ... с такава мощност ... толкова годишно .
Със сигурност има сметка да се правят централи , но дали всяка една централа вади парите инвестирани в нея?
... дано не ви отчайвам с хаотичните си въпросите , които се лутат в главата ми и чак ми причиняват болка.
Благодаря за отделеното време