Фотоволтаична електроцентрала - инвестиция и възвръщаемост

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Фотоволтаична електроцентрала - инвестиция и възвръщаемост

Мнениеот kushtir » 30.03.2010 02:47

Здравейте
Преди да започна с въпросите искам да поздравя създателите на форума и участниците в него. Тук намерих отговори на много въпроси , както и получих куп главоболия след безсънните седмици в ровене и четене на нова информация.
Та да попитам и аз нещо.
Възнамерявам да направя фотоволтаична електроцентрала. Доста неща изчетох във форума , но съм изправен пред сериозна главоблъсканица. Аз съм реалист човек и бих искал да знам една проста аритметика. Като инвестирам дадена сума в такъв проект , колко бих получил и дали тука е в сила правилото колкото повече , толкова повече. Разбира се , че няма как с точност да се изчисли , но може да се прогнозира някакъв среден добив.
При мен конкретно нещата стоят така.
Имам земеделдка земя от 21 декара и един куп с въпроси :)
От информацията , която посъбрах от тук и от там стигнах до следното заключение - на тази площ може да се направи централа с мощност 400kWp , при цена 2,95^/Wp , сметката става 1 180 000 ^ без ДДС. Като има още разходи по присъединяване , но не се знае колко.
Е не ми е ясно как точно ще се възстанови тази инвестиция и какво бих получавал като сума годишно?
Тези разходи са непосилни за мен. Определено ми трябва или кредит или някакъв друг инвеститор. А дали си струва тази инвестиция изобщо за обикновен човек като мен ... с куп идеи и без много финансови възможности?
Ако реша да кандидатствам за субсидия по мярка 312 , трябва да намаля стойноста на проекта за да получа максимума. Но тогава с какъв капацитет може да е централата и какво ще ми изкарва?
Някой може ли да ми напише реални цифри които са се изкарвали - при инвестиция от толкова пари ... с такава мощност ... толкова годишно .
Със сигурност има сметка да се правят централи , но дали всяка една централа вади парите инвестирани в нея?
... дано не ви отчайвам с хаотичните си въпросите , които се лутат в главата ми и чак ми причиняват болка.

Благодаря за отделеното време
kushtir

Мнениеот srusev » 30.03.2010 07:52

Най-общо го смятай по 1000лв. за година от 1кВп.

Всичко е според зависи, колега.Има възвращаемост разбира се.
srusev

Мнениеот donpesho » 30.03.2010 08:47

1. Защо реши че на 21 дек. терен може да се поставят само 400квп?
2. Пиши в коя област се намираш за да погледнем каква радиация има там.
3.При положение че нямаш финансиране горните 2 въпроса отпадат :D - или мислиш да продаваш терена или очакваш смесено дружество с инвеститора и някакъв % за теб?
Аватар
donpesho

Мнениеот kushtir » 30.03.2010 12:57

donpesho написа:1. Защо реши че на 21 дек. терен може да се поставят само 400квп?
2. Пиши в коя област се намираш за да погледнем каква радиация има там.
3.При положение че нямаш финансиране горните 2 въпроса отпадат :D - или мислиш да продаваш терена или очакваш смесено дружество с инвеститора и някакъв % за теб?

Не съм решил аз лично , прочетох го в подобен форум ... беше описан подобен имот като моя и мнението беше на уж специалист от СоларПро ... може да е била неточна информацията или аз да съм разбрал грешно.

Земята ми се намира в община Раковски , почти до магистрала Тракия. Не съм забелязал наоколо да има подобна централа , но по програмата за развитието на селските райони прочетох че се отпускат средства.
За финансирането не съм наясно какво ме очаква. Възможно ли е да се започне с по-малка централа и с течение на времето да се разширява. Собствена инвесиция ще има , но не съм сигурен докъде ще ми стигнат силите , понеже се опасяван от "подмолните камъни" за които се говори в този форум.
Далеч съм от мисълта да продавам земята.
kushtir

Мнениеот kushtir » 30.03.2010 13:12

srusev написа:Най-общо го смятай по 1000лв. за година от 1кВп.

Всичко е според зависи, колега.Има възвращаемост разбира се.

А инвестицията за 1кВп в какви граници може да варира , заедно с одит , проектиране , инсталация и присъединяване ?
kushtir

Мнениеот DanielDimov » 30.03.2010 13:48

подмолните камъни са всичките на едно място - Еелектро-Разпределителното ти Предприятие - от там могат да те подлудят, а може и да нямаш никакви (сериозни) проблеми...
DanielDimov

Мнениеот Miro » 30.03.2010 14:32

kushtir написа:... беше описан подобен имот като моя и мнението беше на уж специалист от СоларПро ... може да е била неточна информацията или аз да съм разбрал грешно.

Информацията е точна и човека сигурно си е специалист... Модулите, които произвеждат са с много ниско КПД и респективно заемат повече площ (конструкции, кабели и прочее) за единица площ. Прочети по-подробно форума, за да си изясниш различните технологии... Щото ако става дума за кристални - на тази площ може да се събере дори мегават.

Няма как тука във форума да ти направим бизнес план, особено при ограничена информация. Имай предвид, че големи спънки може да очакваш на всяка стъпка, особено ако парцелът ти е със статут на земеделска земя и тепърва ще променяш предназначение....
Miro

Мнениеот milen151 » 30.03.2010 18:38

На този етап можеш да инвестираш парите си в булка за гледане и ще е по-разумно от колкото във някой ФЕЦ.Българската бюрокрация се погрижи за това.
milen151

Мнениеот kushtir » 30.03.2010 18:54

Miro написа:Имай предвид, че големи спънки може да очакваш на всяка стъпка, особено ако парцелът ти е със статут на земеделска земя и тепърва ще променяш предназначение....

Спънки има във всяко едно начинание. Земята ми е със статут на земеделска ... това би ли била голяма спънка . какво представлява да се променя предназначение. Едва ли трябва да се вкарва в регулация
kushtir

Мнениеот ferdy » 30.03.2010 20:18

Имам проект някъде около твоя парцел, така че ситуацията в района ми е позната. Не се притеснявай, процедурата си е нормална.
ferdy

Мнениеот kushtir » 30.03.2010 20:23

ferdy написа:Имам проект някъде около твоя парцел, така че ситуацията в района ми е позната. Не се притеснявай, процедурата си е нормална.

е поздравления щом си стигнал до проект , аз съм на етап идея за проект :)
нядявам се да споделяш за големите спънки в този район.
А и нещо за радиацията някой знае ли ?
kushtir

Мнениеот YordanIvanov » 30.03.2010 20:52

Не искам да прозвучи грубо, но почети малко повечко форума и ще намериш отговор на 95% от въпросите ти.И аз съм насреща за възникнали проблеми в района.Минал съм процедурата, през която сега и ти ще минаваш.Успех
YordanIvanov

Мнениеот EOS Technologies » 31.03.2010 01:02

@ kushtir: Да ти дам едно приятелско (директно) мнение без заобиколки: ако си решил да инвестираш в проект за над 1-2 милиона евро, би трябвало според мен да имаш поне половината в кеш. Ако ги нямаш, не се занимавай с неща, дето не са ти по възможностите.

Не искам да звуча арогантно, искам да ти запазя парите, дето си ги събрал или изработил по някакъв начин.

В момента почваме една инсталация в Германия за 280.000 евро, по-късно 450.000 - инвеститорът има 230.000 евро в разплащателната си сметка, дето му седят ей така. И пак си има малко стрес - кой ще му финансира (ЕОС, т.е. ние) останалите 50.000 на първия етап докато банката му отпусне обещаните 250.000 евро кредит (за по-голяма инсталация)? До кога ще му ги отпусне, срещу каква лихва ние ще финансираме от нас построената инсталация, какво ще стане, ако банката не му ги отпусне и прочие...

Искам с това да ти покажа, че макар с почти 80% собствен капитал, 1.000 пъти по-лесни процедури от колкото в България, хората се ограничават според възможностите си и пак си има рискове, а ти, брате (не ми се сърди за директния тон), си тръгнал с 50.000 евро (по-малко или повече - няма значение) да правиш проекти за един-два милиона евро.

Що не си гледаш спокойствието?

Почни с къща, преди да строиш небостъргач! Иди при Miro, ferdy, Mateev (шефът тук), Gio, дай им 100-200 евро на ръка, да те посъветват безпристрастно, и ако всички кажат, почвай, имаш необходимата потентност, тогава можеш да се замислиш по въпроса.

Поне това е моят съвет...

Поздрави
EOS Technologies

Мнениеот kushtir » 31.03.2010 02:35

EOS Technologies написа:@ kushtir: Да ти дам едно приятелско (директно) мнение без заобиколки: ако си решил да инвестираш в проект за над 1-2 милиона евро, би трябвало според мен да имаш поне половината в кеш. Ако ги нямаш, не се занимавай с неща, дето не са ти по възможностите. ...

Доста добре прочетох това което ми написа . Благодаря за което.
Знаеш ли повечето хора биха се отказали веднага след като прочетат това което си написал , все пак си интелигентен специалист - имаики предвид написаното из форума от теб. Но моята порода е особенна , никога не се отказвам и търся начини за каквото и да било.
Когато започвах да строя къща всички ми казваха ,че трябва да имам еди колко си пари , да не се захващам без кредити и сигурни доходи и т.н. ... е верно минаха доста години и доста пот се изля , но си направих къщата... и то защото не се отказах.
Няма да се откажа и сега. Не съм решил че ще правя проект за 1 или 2 милиона евро , само цитирах калкулация направена от специалист. Като нямам днес един милион, ще започна с много по-малко разбира се. Този форум не е само за специалисти , а и за обикновенни наивници като мен. Аз искам да стигна до някаква конкретика спрямо новата за мен материя и след обмисляне на ситуацията и възможностите да започна да реализирам идеите си.
За да има фондове и програми , значи хората трябва да се възползват от тях. От там нататък всеки сам си преценя.

Иначе примера с Германия ми е познат. Живях там доста години и понаучих това онова от немците. Но знаеш ли ... немеца никога няма да инвестира всичко което има. По-големия процент инвестиция ще е чужда , а не собствена.
Та така мисля и аз за момента...времето ще покаже в какви мащаби ще започна.
Но един съвет от мен към професионалистите в този форум : Не отказвайте хора като мен , а напротив насърчавайте ги ! Понеже аз един ден ще дойда и ще извикам някой от вас да ми прави централата. Ако ме откажете нали губите потенциален клиент!
Защо парите да не се въртят между приятели? ( в случая съфорумци )

Благодаря още веднъж за откровеноста. Определено няма да се хвърлям на високо със суми непосилни за мен.
По-добре врабче в ръката , отколкото гълъб в небесата :)
kushtir

Мнениеот EOS Technologies » 31.03.2010 03:18

Здравей,

за мен е въпрос на професионално приличие, да покажа рисковете и предимствата на всеки клиент, който проявява интерес към ФЕЦ. Тук става въпрос за много големи суми, които по принцип не са по възможностите на средния Българин. ФЕЦ в Германия струва колкото в България, заплатите са с фактор 8 или 20 по различни.

Така и не желая да отказвам никого от това начинание. Нашият интерес е да продаваме, не да отказваме. От това, което написа, става ясно, че проектът е малко по-голям от това, което можеш да си позволиш - сам го казваш. Рискът при сегашните условия е много голям - според мен.

При положение, че получиш субсидия от 200.000^ за 250.000^ проект, 30.000^ собствен капитал (пари за хазард, не последните ти спестявания) и най-много 20.000^ от банката на 6-7% - тогава можеш да се ангажираш. Аз така бих постъпил на твое място.

Но, при сегашните процедури (и техния хронологичен ред) - на яа, както казва немеца...

Желая ти успех, ако имаш нужда от помощ, пиши тук.
EOS Technologies

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали