Промени в Закона за енергетиката през 2019 и 2020 г.

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Промени в Закона за енергетиката през 2019 и 2020 г.

Мнениеот vasil_g » 06.12.2020 20:54

Прочетох статията в капитал https://www.capital.bg/biznes/energetik ... _energiia/
В нея се твърди, че новите правила ще съживят изграждането на ВЕИ. Освен това с най-новите промени от 2020г вече може ел енергия, произведена от ВЕИ свободно да се търгува на борсата без такса от 5%. Останал съм с впечатление, че настоящия форум е лидер в сферата на ВЕИ, но тук не виждам това очаквано оживление.
Преди 7 години се борих лъвски да изградя ФЕЦ, но промените охладиха ентусиазма ми. Сега разполагам с проект за 200 кw и изтекло разрешително. Проектът е технически остарял и негоден. Имам търговски обект, който консумира ел енергия за 2000 лв месечно. Замислям се дали да се възползвам от новите поправки на закона да си произвеждам енергия за себе си, като плащам таксата за пренос. Разтоянието от централата до търговския обект, който ще консумира ел енергия е към 60 км по асфалтов път. Предполагам, че има и други колеги, които са замразили проектите си. Дали е възможно този закон наистина да даде нов импулс за изграждане на Веи.
vasil_g

Re: Промени в Закона за енергетиката през 2019 и 2020 г.

Мнениеот petyostoev » 08.12.2020 19:32

petyostoev

Назад към Слънчева енергия