БЪДЕЩЕТО ...................

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот Vandal » 01.11.2012 19:52

Тогава гледай да е по-на юг в някоя бяла африканска държава.
Хората ти дават 600 лв. за току що се дипломирал. Ами какво чакаш, да ти дадат 5000 ли.
Така се започва пич. След време като понатрупаш опит и ако си добър все ще ти излизе късмета.
Сега стой си у вас и псувай държавата. Не си видял глад.
Ние навремето бачкахме за по 120-150 лв... не не, няма да пиша повече.
Аватар
Vandal

Мнениеот backo » 01.11.2012 20:02

Инж. shodan, прав е Вандала. Семейство храниш ли, та да ти трябват много пари? Всеки човек минава през период на себедоказване, и този период не приключва с дипломирането. Може да имаш страшни препоръки от преподавателите, но в един пост написа едно число и обърка величината.
backo

Мнениеот shodan » 01.11.2012 20:53

Момент колеги,първата ми заплата беше 80лв,преди години.Семейство с тия пари (470лв) няма как да имам и няма как да храня,невъзможно е! Дали съм видял глад само аз си знам. Някак си не ми се виждаше справедливо да се връщам с подута глава и с болящи очи за 470лв.,с които не мога да направя абсолютно нищо!Не мога да изляза на кафе или пък да си направя евтина екскурзия, или да инвестирам в нещо,напеример в образуванието си? Вие ако успявате,успех.Аз си мисля,че е въпрос на самоуважение! Пък и се огледах около колегите във фирмата и видях какво ме очаква :) Съгласен съм да работя и по-нискоквалифициран труд в чужбина(който съм работил), но да видя, че има надежда,а не само да се гаврят с тебе. Ако смятате,че дори с 1000лв имате някво бъдеще,това е Ваше мнение. А и като цяло си мисля,че не трябва да свеждаме глава и да оцеляваме, а да изискваме повече,защото са ни навряли знаете ли къде?
shodan

Мнениеот donpesho » 01.11.2012 21:13

Просто колегите искаха да ти кажат че винаги се започва от най-ниското стъпало ,дори и в чужбина да си , от собствен опит (9,5 год. в чужбина съм бил) го казвам и ако действително имаш желание за здрава работа и работиш усърдно и с постоянство , ти се дава възможност да се изкачваш по стълбичката.Така че в началото може да са 470 лв. ,след 3,4,5 месеца 1000 и т.н. , зависи какви постъпления и ползи ще донесеш на фирмата ,защото за да може да ти плащат добре, ти ще трябва да изкараш много повече като постъпления от заплатата си.И тогава вече ще си ценен кадър за фирмата и ще има и бонуси и т.н. Просто ако нямаш " вуйчо ВЛАДИКА" това е схемата в целия свят.
Аватар
donpesho

Мнениеот shodan » 01.11.2012 21:38

1000лв като ел.проектант ще взимам тук след 5-6години :) Нямам толкова време :) A 1000лв са нищо,ако имаш претенции да живееш в къща(което смятам за нещо нормално за 1 човек) и да си правиш 30kWp централа,нали :) . Ако си съгласен да ходиш наведен цял живот, пребит от живота и намръщен в градския транспорт са добри пари :) Но не си го представям така. Дано успея да се спася. Когато знаеш за какво работиш си по-усърден както викаш ти. Работил съм 1,5 месеца в Англия като барман,ей богу предоволно беше. Завърнах се с почти 3000лв без ниакви бакшиши при това! Шефчето за всяко нещо,което ми казваше да направя ползваше преди изречението една думичка....please :) Има разлика нали? :wink:
shodan

Мнениеот Lupus » 01.11.2012 22:19

shodan написа:1000лв като ел.проектант ще взимам тук след 5-6години :) Нямам толкова време :) A 1000лв са нищо,ако имаш претенции ....

Ами имай си ги претенциите! Нормално е! Въпроса е какво предлагаш срещу тях? Една гола диплома? Тя не струва повече от хартията, на която е написана, ако не покажеш знания, упоритост и резултати. Какво очакваш да ти дадат като заплата за начинаещ проектант? Проектирането е преди всичко опит, който се трупа с годините. Очевидно барманската работа ти се отдава. Ами прави това, което можеш и ще си по-доволен от себе си.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот ferdy » 02.11.2012 13:10

Напротив, 1000 лв като ел проектант можеш да взимаш и днес, но стига да си добър. От моята позиция мога да наблюдавам работата на голяма част от проектантите в нашия бранш и искам да ти кажа, че добрите се броят на пръстите на едната ми ръка. Покажи способности и ще ти се даде заплата.

Само че с едно "образувание" и с едни претенции излизат всички завършили, а в реалния живот се пласират малцина.
ferdy

Мнениеот shodan » 02.11.2012 14:57

хахаха Имам чувството,че всички,които ми отговарят са от другата страна на барикадата,демек работодатели :D
Наистина ли смятате,че 470лв са нормална заплата та дори и за начинаещ проктант или човек с каквато и да било професия?? Мислите ли,че ми пука,че банките се помпят от изгърмелия народ и симулират финансова криза??И трябва евентуално като стана добър да се надявам на 1000лв?? Когато вече бензина ще е 5-6лв литъра ли?? хахахаха Срещу тези 22лв/ден аз давам за 8-9 часа очите си(здраве) и времето си(най-ценното нещо).Наистина ли смятате,че си заслужава при условие,че литър безнзин е 2,61лв и то с тенденции за нарастване на цената,карта за ГТ 60лв. ,а кис.мляко левче? И смятате 22лв за достатъчно?? :lol:
Ако е така това е поредното доказателство,че заслужаваме съдбата си като нация.Аз обаче не споделям подобни възгледи! А що се отнася до професионализма ми: ДА,с каквото се захвана го правя добре и съвестно.За 1,5 месеца като барман(без да съм практикувал), англичаните(клиенти на заведението) ми казваха,че цитирам: "задължително трябва да се върнеш тук в Англия". И това го казват на българин!!Споменах за барманстовото ми, за да покажа,че имам някаква допирна точка до работа в чужда държава. Но тук явно,ако споменеш такова нещо значи си некадърник.Аз пък да Ви кажа по-добре барман там,отколкото ел.проектант тук :wink: .И още нещо,това което го нанасям на аутокада преди това съм го човъркал с ръцете си, за разлика от повечето проектанти :wink:
shodan

Мнениеот ferdy » 02.11.2012 15:12

Ами да, работодатели сме и затова ти даваме акъл, барем да захване, ама като гледам не е много вероятно. Казах ти пределно ясно: ако си добър и сега ще ти дадат 1000 лв., стига да можеш да се продаваш добре.
ferdy

Мнениеот nadzor » 02.11.2012 15:57

Младежо, Мислех да те защитя, защото много те захапаха, ама...
Всички сме минали по тоя път, друг път няма. Започва се от нулата. И нулата е след дипломиране, а не преди това. Едната диплома нищо не е. След време, ако останеш на този път, ще разбереш. Много мои колеги останаха само с дипломите си. Е, има и такива с вуйчо владика, но не говорим за такива случаи.
Правилното разсъждение е: Знам, че нищо не знам. Предстои ти много да учиш. Може да имаш много академични знания, а също и практични умения, но все още ти липсва още много житейска практика. Ако имаше всички умения, щеше да си работодател, а не наемник. Всеки работодател разсъждава така: претенциите - в къщи. Такива като теб с дипломи са много, само помисли колко от твоя випуск са завършили, а от предишните випуски, а от други учебни заведения...
Не си длъжен да вървиш по тоя път. Но все още нямаш право на претенции.
С пожелания за успех!
nadzor

Мнениеот shodan » 02.11.2012 17:13

http://www.dw.de/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0% ... a-16233601

http://www.dw.de/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0% ... a-16329407

http://www.dw.de/%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1 ... a-15908256

http://www.dw.de/%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0 ... a-15803335

В заключение ще кажа,че лично аз избирам БЪДЕЩЕТО(както е и заглавието на темата), вместо заветната цел от 1000лв :lol: и правенето на $$$ на работодателя ми,който ще демонстрира постянно надмощието си и класата си с някой джип,докато аз му правя парите и си губя здравето и живота вперил се в монитора и мислещ как ще си платя сметките. Никой обаче не отговори на това: Наистина ли смятате,че 470лв са нормална заплата та дори и за начинаещ проктант или човек с каквато и да било професия?? :D

ПП.Благодаря на г-н Матеев за темата и размишленията му.Продължавам да чета форума,доста интересни теми има и човек доста може да научи. Сега,ако бях избрал тези 22лв/ден нямаше да попия от някои мъдрости тук,а и се чувствам по-добре здравословно :)
shodan

Мнениеот alabala963 » 02.11.2012 17:39

Добре си се насочил към БЪДЕЩЕТО! ама обикновено там по добре се чувстват работодателите, а не работниците. Що не си направиш собствена проектантска фирма и да си продаваш труда на цена на каквато ти си искаш или на такава каквато пазара допуска. Защо те е страх да си си сам работодател, може би те е страх от фалит? Или риска е по-голям отколкото да си наемен работник срещу 1000 или колкото там лева с минимален риск и без ядове.
.... Та РИСКА струва пари. Готов ли си да го поемеш и да ги вземеш( загубиш) тези пари.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот BLOT » 02.11.2012 17:40

Шодане, аз започнах работа още като студент (2002г) и си докарвах прилични приходи, ама разходите за студент човек бяха доста по- малко. След дипломираното започнах нова работа (глупаво стечение на остоятелствата) за 305лв БРУТО!!! Явно си рабирам от занаята, който не в сферата на тук пишещите но от тогава доходите ми растат значително. Разбира се, коства ми няколко години, но в момента, в който започнах да работя за себе си получавах на 2500 чисто на месец. В момента имам служители т.е. съм работодател, но те не се оплакват, че са им ниски заплатите, защотото знаят, че се заплаща на вски според приноса и усилията. Все пак фирмите не сме бгатворителни дружества и си гледаме интереса. Разбира се, че има и много некоректни работодатели (предполага, че повечето от нас тук да интилигентни хора и не си правят та.ак със служителите си). Съвет от мен: Ако смяташ ,че заслужаваш повече от това, което имаш в момента си потърси щастието другаде.
BLOT

Мнениеот ferdy » 02.11.2012 21:29

Не, бе, пиле, работодателите на Запад размитат за теб, вярвай ми, даже двама-трима ми звъннаха преди малко и казаха, че опъват и червени килими. Чакат те в Алпине, Щрабак и Пор, на Сименс им отказах, че не дават служебни коли.

Всъщност ти какво дойде да ни кажеш? Ако си тръгнал да се оплакваш, чакай да видиш 90% от форума какво имат да кажат в момента. Всеки устойчив бизнес е почнал от нулата, че и малко преди нея, и аз съм взимала 80 лв заплата в далечната 1998 г., а по едно време учех на две места и работех на три, поради което спях по 4 часа на денонощие, при това няколко години. Работих в администрацията, след това бях наемник, но паралелно винаги съм се занимавала с частен бизнес от ранна детска възраст. Едновременно съм била и работник, и работодател, няма да ти казвам от кога, че няма да повярваш, като не ме познаваш. Консултантската фирма я отворих без една стотинка в началото на кризата, на гол ентусиазъм, от тогава минавам през нулата три пъти, по настоящем със 6 души на гърба. При мен работници няма, има колеги и всеки си знае, че има неограничени възможности за успех и най-безумните на пръв поглед предложения могат да се реализират. Продължавам всеки ден да се уча, трупам опит - мой и чужд и пак не си виря носа като теб, пиле.

Със сигурност поне на трима-четирима души от тук присъстващите при първоначалните ти постове им е домиляло и са им минавали мисли през главата да ти помогнат, но с противопоставяне по този начин - работници срещу работодатели - няма да спечелиш нищо.

Щом те оценяват високо като барман - хващай Терминал 1 и си намери щастието зад бара. В крайна сметка, човек е щастлив, когато е оценен.
ferdy

Мнениеот venkap » 03.11.2012 03:27

Проблема се състои в това, че момчето е работело във Великобритания за 1287€ или 1032£ за дейност, при която не се изисква образование, което в левова равностойност е равно на 2517лв. В България след пет годишно обучение в елитно ВУЗ (за нашите стандарти), му предлагат договор в проектантска фирма за 600лв или 307 €. Да му обяснявате, че това е нормално е все едно да твърдите, че всичко, което става в страната ни, е нормално.
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия