Помощ

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Помощ

Мнениеот Solarex » 03.04.2008 18:30

Здравейте,

Възникна един въпрос, който искам да споделя с вас.
Ако искаме да използваме мониторинг система със Web Box и SensorBox на място, където няма ел.захранване дали е възможно да се сложи On grid инвертор или трябва да се купи off grid.
Тъй като имам един Sunnyboy 700 ako използвам Webbox i SensorBox като товар и ги включа към AC изхода на инвертора със разклонител дали ще стане. Товара е малък и сигурно инвертора няма да работи добре и ще трябва да включа допълнително товар,за да следя и произведената енергия.Какво мислите за това? Благодаря предварително на всички.
Solarex
 
Мнения: 122
Регистриран на: 23.10.2007 16:56

Мнениеот EOS Technologies » 03.04.2008 18:56

И как ще тръгне инвертора след като няма ел. мрежа по която да се самонастройва? :-) На него му трябва "напрежение" и "честота"...
EOS Technologies
 
Мнения: 604
Регистриран на: 08.01.2008 18:27

Мнениеот Mateev » 03.04.2008 22:47

Точно така. SB 700 е Grid-connected инвертор. Той няма право да генерира собствено напрежение и ток с подходяща честота. Той само е длъжен да следи външното напрежение, и ако то е в границите на необходимите параметри, има право постепенно да започне да инжектира ток със същата форма и честота. И непрекъснато трябва да дебне амплитудата и честотата на външното напрежение. Освен това следи и импеданса и токовете на утечка към земята. И само ако някой от тези параметри му се стори съмнителен (излезе извън допустимия диапазон), инвертора е длъжен моментално да се самоизключи от мрежата и да премине в режим на наблюдение. И да чака, докато всички параметри на мрежата се възстановят в нормалните си диапазони. И даже тогава не се включва веднага, а изчаква известно време. И после включването е постепенно. За да си повиши мощността от нула до максимим му трябват поне 30 секунди.

Всичко това при SMA инверторите се нарича SMA GRID GUARD. Това е алгоритъм (логика на поведение). Този алгоритъм е свързан със строгите изисквания на електроразпределителните предприятия към инверторите. Идеята е инвертора да отдава енергия само тогава, когато е АБСОЛЮТНО СИГУРЕН, че всичко с параметрите на мрежата е наред. Във всички останали случай той е ДЛЪЖЕН да се самоизключи.

А основната причина всичко това да се прави е, че има опасност при спрян далекопровод за ремонт, някой побъркан инвертор да се включи и да подаде напрежение, което може да убие човек. Поради тази причина самоизключването на инверторите е издигнато в култ. Даже повечето модели на изхода си освен запушването на транзисторите в моста си, се подсигуряват и с едно или две допълнителни релета, управлявани с паралелна и независима логика. Идеята е даже и при повреда на компютъра на инвертора или при изгаряне на крайното стъпало, пак да се гарантира незабавно самоизключване.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Помощ

Мнениеот Mateev » 03.04.2008 22:52

Solarex написа:Здравейте,

Възникна един въпрос, който искам да споделя с вас.
Ако искаме да използваме мониторинг система със Web Box и SensorBox на място, където няма ел.захранване дали е възможно да се сложи On grid инвертор или трябва да се купи off grid.
Тъй като имам един Sunnyboy 700 ako използвам Webbox i SensorBox като товар и ги включа към AC изхода на инвертора със разклонител дали ще стане. Товара е малък и сигурно инвертора няма да работи добре и ще трябва да включа допълнително товар,за да следя и произведената енергия.Какво мислите за това? Благодаря предварително на всички.


Доколкото разбирам, ти искаш да си направиш малка станция, която трябва само да измерва и логва слънчевата радиация. При това тази станция трябва да се постави на отдалечено място, където няма мрежово захранване. Ами за тази цел един соларен панел и един малък акумулатор са напълно достатъчни. Даже вероятно ще може и без акумулатор. Нощем системата ти ще угасва, но какво от това. И без това нощем няма никаква радиация за мерене.

Но все пак е редно да има някакъв акумулатор заради измерванията на температурата и заради часовника на WEB Box-a.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Solarex » 04.04.2008 09:22

Благодаря на Матеев и ЕОS за отговорите.
Стана ясно, че със Sunnyboy не става. Тогава ако се закупи островен инвертор напр. (SMA Sunny Island SI 3324), за да се използват SensorBox i Webbox можем ли да осъществим плана:

1.Мерене на сл.радиация и температура
2.Произведена ел.енергия (включваме някакъв консуматор напр. вентилатор)

И дали е необходимо задължително акумулатор след като не ни трябва да съхраняваме произведената енергия.
Solarex
 
Мнения: 122
Регистриран на: 23.10.2007 16:56

Мнениеот Mateev » 04.04.2008 13:23

Може разбира се. Но не ти трябва такава тежка артилерия.

Стандартните схеми за автономно захранване се състоят от следните компоненти:
1. Фотоволтаичени панели
2. Устройство, контролиращо заряда
3. Акумулатор
4. Устройство, контролиращо разряда
5. Автономен инвертор
6. Консуматор

Тези компоненти са свързани последователно в електрическа схема в реда, в който ги изброих. Точка 5 не е задължителна, когато консуматора е с номинално напрежение, равно на напрежението на акумулатора. Но всички останали компоненти са абсолютно задължителни.

Трите електронни устройства (за заряд, за разряд и инвертора) се предлагат на пазара както като единични устройства, така и като комбинация на 2 от тях (заряд + разряд или разряд + инвертор) или даже на трите заедно (заряд + разряд + инвертор). Като мощности ги има от 100W до десетки киловати.

Тука е мястото да кажем и за една хитрост, за която сигурно не сте се сетили. :lol:

Горните устройства ги има по соларните фирми, но цените им са доста солени. Това е така, защото сериите за производство и за продажба са много малки. Но нека да не забравяме, че на пазара масово се предлагат едни други устройства, наречени UPS-и. Има ги в изобилие на смешни цени. Предлагат се във всякакви мощности, дизайни и разцветки. Дефакто UPS-ите обединяват в себе си точки от 2 до 5 на горния списък (устройство за заряд - акумулатор - устройство за разряд - инвертор). И за да си направим собствена автономна система, допълнително ни трябва само един или повече фотоволтаични модули.

Вярно е, че трябва електронен специалист, който да разучи електрониката и да определи точките, в които трябва да се включи панела. Може би ще дотрябват и два диода. И това е всичко. А ако не ви се иска да рискувате, то тогава директно свържете панелите на клемите на акумулатора, но през специализирано външно зарядно устроство.

При такава схема с готов UPS имате и още една екстра - можете на входа на UPS-а да свържете стандартен генератор и ако акумулатора му се изтощи - пускате генератора на ръка. И ето ти една идеална и евтина схема за захранване на отдалечени вили и хижи. А ако ви трябва по-голям капацитет на акумулаторите - просто свързвате още акумулатори в паралел на съществуващите. На UPS-a нищо няма да му стане, ако в паралел свържете акумулатори с 10 или 100 пъти по-голям капацитет.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Solarex » 07.04.2008 11:45

А не е ли възможно да се закупи един малък off grid инвертор например 300 W и да се върже със Sunnyboy 700, който ще бъде снaбден със Webbox и Sensorbox и без дори да има товар, защото идеята е да се използва само за мониторинг.
Solarex
 
Мнения: 122
Регистриран на: 23.10.2007 16:56

Мнениеот Miro » 07.04.2008 11:55

Товар ти трябва, иначе инверторът ще се изключи.
Miro
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 25.09.2007 13:37
Местоположение: гр. Бургас

Мнениеот Lupus » 07.04.2008 13:12

Miro написа:Товар ти трябва, иначе инверторът ще се изключи.

Ако не му трябва произведената енергия, спокойно може да се направи изкуствен товар.
Lupus
 
Мнения: 1804
Регистриран на: 18.11.2007 12:08
Местоположение: София

Мнениеот Mateev » 07.04.2008 15:42

Не знам защо все се опитваш на набуташ този SB700 там, където не му е мястото. Полза от този инвертор ще имаш само там, където вече има изградена мрежа.

Вярно е, че можеш да си изградиш локална мрежа с дизелов генератор или с автономен инвертор. Но ако искаш да включиш и SB700 да отдава допъкнителна енергия в тази мрежа, то тогава трябва да си сигурен, че ВИНАГИ в мрежата ще има товар от поне 700W. Ако това не е така, то SB700 ще срине мрежата.

Много е важно да знаеш каква е разликата между автономните и мрежовите инвертори.

АВТОНОМНИ ИНВЕРТОРИ
Те имат вграден в себе си собствен генератор на 50 Hz. Крайното стъпало контролира синусоидалната форма на НАПРЕЖЕНИЕТО, независимо от това какъв е тока (дали има товар или не). Автономните инвертори могат да работят и без товар, като при това напрежението и честотата на изхода пак си остават в нормите.

МРЕЖОВИ (GRID CONNECTED) ИНВЕРТОРИ
Те нямат собствен генератор на 50 Hz. Те се съобразяват с формата и честотата на ВЪНШНОТО напрежение. Крайното стъпало контролира ТОКА в изхода, независимо от това какво е външното напрежение. За да отдаде мощността си, инвертора трябва да инжектира ток във мрежата. Но за да може да направи това, той трябва да подаде напрежение, ПО-ГОЛЯМО от това на външната мрежа. С колко по-голямо? Ами зависи от импеданса (товара) на мрежата. Инвертора се старае да отдаде ЦЯЛАТА налична енергия в мрежата. И за да може да го направи, е принуден постепенно да увеличава изходното напрежение, което пък от своя страна увеличава изходния ток. И инвертора ще увеличава напрежението си дотогава, докато отдаде ЦЯЛАТА налична енергия или докато му се задействат защитите.

Какво ще се случи, ако паралелно свържеш автономен инвертор и Grid Connected инвертор?

Ами ще работят и двата без никакви проблеми, но само ако мощността на товара е ПО-ГОЛЯМА от мощността на Grid Connected инвертора. В момента, в който тази мощност падне дори и с малко под мощността на мрежовия инвертор, то тогава той ще започне да повишава напрежението на изхода си. И не се знае коя защита по напрежение ще се задейства първа. Ако се задейства собствената му защита, то тогава той ще се самоизключи, след това ще се поуслуша 30-40 секунди и отново ще направи опит да се свърже. Отново ще се вдигне напрежението и той отново ще се самоизключи. И така ще цикли докато мощността на товара се повиши над собствената му мощност.

Ако обаче първа се задействува защитата на автономния инвертор, то тогава той ще се изключи и ще престане да подава напрежение с честота 50 Hz. А това веднага ще доведе до изключване и на мрежовия инвертор. И ако автономния инвертор реши да се включи отново, до 1 минута след това ще се отново ще се включи мрежовия инвертор и отново ще предизвика срив и на двете устройства.

Какво ще се случи, ако паралелно свържеш автономен инвертор и дизелов генератор?

Ами ще работят едновремено без никакви проблеми, но само ако мощността на товара е ПО-ГОЛЯМА от мощността на Grid Connected инвертора. В момента, в който тази мощност падне дори и с малко под мощността на мрежовия инвертор, то тогава генератора ще премине в двигателен режим (ще започне да консумира енергия като електромотор). Това ще доведе до увеличаване на неговите обороти, което от своя страна ще доведе до увеличаване на честотата. И пак не се знае коя защита ще се задейства по-напред. Но ефекта ще е подобен на горните. Или мрежовия инвертор периодично ще се срива и възстановява, или генератора ще се срине и дотам.

Подобен ефект наблюдавах през зимата, когато се скъса далекопровода и 3 денонощия бях на генератор. И ефекта беше, че инверторите на тестовите централи непрекъснато тръгваха и спираха. И непрекъснато клатеха честотата на генератора. При включване на бойлерите (имам 2 по 27 kW) всичко се стабилизираше. Но без бойлерите честотата и напрежението се клатеха непрекъснато. А някъде към обяд се срина и самия генератор. И се наложи да изключа няколко инвертора, за да си нормализирам захранването.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Miro » 07.04.2008 16:35

Идеята на колегата е да люсне нещо на средата на полето, което да му събира данни за реално производство и да е достатъчно евтино като вариант.
Ако сложи off grid инвертор на СМА - трябва и да го накичи с модули, а и да го натовари подобаващо, което вече прави инвестицията доста голяма. Според мен най-евтин вариант ще е с малък грид инвертор - SunnyBoy, а защо не и soladin на mastervolt, ако пасва.
За да може да намери мрежа грид инвертора ще му трябва и автономен такъв - някой евтин вариант - steca или нещо такова. За да се пали той обаче ще му трябва акумулатор, който пък ще се зарежда през някакъв контролер.

Остава да се измисли някакъв товар, който да е по-голям от максималната мощност на грид инвертора и да може да оползотворява цялата произведена електроенергия...
Miro
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 25.09.2007 13:37
Местоположение: гр. Бургас

Мнениеот Mateev » 07.04.2008 18:03

Не знам защо толкова усложнявате задачата. Както WEB Box-a, така и Sensor Box-a се захранват с ниско напрежение през адаптори. Това означава, че можем да изхвърлим адапторите и да ги захраним директно от един малъм акумулатор. Най-много да се наложи да се сложи някакво стабилизаторче за дестина лева (има ги като конструктори по магазините). И остава единствено проблема кой ще зарежда акумулатора. Ами слагаме един модул и едно соларно зарядно и готово. Няма нужда от никакви инвертори.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Miro » 07.04.2008 18:48

Предполагам защото колегата иска да мери електропроизводство, а не само радиация....
Miro
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 25.09.2007 13:37
Местоположение: гр. Бургас

Мнениеот Mateev » 07.04.2008 19:08

Прекалено скъпо удоволствие ще е да мери и електропроизводството, при положение, че от радиацията то може лесно да бъде сметнато с много голяма точност.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Solarex » 08.04.2008 18:27

Идеята с меренето на производство е да се види реално как се държи системата. Иначе могат да се вземат данни от БАН за съответния регион и да се направи симулация за цяла година.
Може би без инвертор ще е най удачно. А дали няма само апаратура, която да мери сл.радиация,темп.на модулите и вятъра и да се захранва от акумулатор вързан към панели.
Solarex
 
Мнения: 122
Регистриран на: 23.10.2007 16:56

Следваща

Назад към Слънчева енергия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron