Страница 1 от 1

Отстояния на фотоволтаици от сгради, дървета и пр.

МнениеПубликувано на: 28.04.2008 10:46
от Георги Желев
В момента проектираме малка фотоволтаична централа (около 30 kWp) с тракери, както и жилищна сграда, разположена южно от тях. На тази сграда също предвиждаме фотоволтаици на южния скат на покрива.

Направих няколко чертежа за отстоянията, които предлагам да обсъдим, тъй като ще са от полза на всеки, който се заеме с подобно нещо.

На първия чертежсъм посочил абсолютния минимум, на втория - според мен разумния максимиум, а на третия- ограниченията от ландшафта. Посоката навсякъде е север-юг, гледано от изток.

Ето и един рендерза това, какво си представяме. Тук отстоянията са прекалени, разбира се.

Целта на нашия проект е да докажем, че специалното проектиране на сграда за слънчеви панели може да превърне такъв проект в самофинансиращ се, както и че системите с тракери не пречат на дребно земеделие на малки площи.

Ще съм благодарен на всякакви отзиви и препоръки. Идеята е да се дадат прости препоръки за архитекти и инвеститори, тъй като екселската таблица за засенчването им иде твърде сложна.

Апропо, весели празници!

МнениеПубликувано на: 28.04.2008 12:36
от Mateev
22-та градуса ги намали на 20 в южна посока и на 10 в източна и западна посока (за позиционерите). Комина го махни от там и го сложи на северния скат, така че да не стърчи над продължението на линията на южния скат.

Комина не мога да го преместя,

МнениеПубликувано на: 28.04.2008 14:01
от Георги Желев
поради вътрешното разпределение. Но даже и да мога, ще пречи на панелите по позиционерите.

Около и зад него съм оставил място без фотоволтаици.

Разстоянието до първите позиционери ще зависи И от височината на стойките им. По мое мнение на изток и запад ъгълът трябва да е по-малък, отколкот на юг. Обемът, който може да се застроява (или залесява и пр.) би трябвало да е нещо като донякъде потънал в земята конус, с върха на север. Това - ако няма от юг ограничение от хълмове или нещо подобно - в моя случай това ще са дърветата от съседния имот.

Много ме заинтригувахте със задвижванията на позиционерите. Вече влязох във връзка с хора, разработвали и произвеждали радари в България. Тези радари още работят (20-30 години и повече), а начините за пресмятане на натоварванията им са подобни на слънчеви панели на стойки.

Преди много години имаше едни момчета, които разработваха самообучаваща се програма за разпознаване на градоносни облаци. Доколкото си спомням, първите опити бяха с някакви самоделни камери, които вече едва ли ще са проблем, и компютри Синклер и Правец 8. Ако някой от вас може да издири тези хора, може да удари джакпота.

За всичко ще се помъча да ви държа в течение, ако представлява интерес.

МнениеПубликувано на: 28.04.2008 17:04
от Mateev
При комина ситуацията е следната:
Вярно е, че ще засенчва сравнително малък процент от модулите. Но предполагам знаеш, че дори и една единствена засенчена клетка от един единствен модул ограничава тока през целия стринг (тоест през всички останали модули).

В твоя случай трябва от двете страни на комина да махнеш всички модули, които се намират на отстояние поне 4-5 пъти височината на комина. И пак ще останат засенчвания, но поне вече ще са поносими. А позиционерите не можем да ги коментираме, защото не си показал план на разположението им.

В момента уреждаме финансирането.

МнениеПубликувано на: 29.04.2008 09:04
от Георги Желев
плана на разположение на позиционерите би трябвало вие да го направите, нашите картинки са само за убеждаване на инвеститорите и общинарите, че няма да съсипем пейзажа (при това - конкретния пейзаж) и че е възможно осъществяването на подобна ИДЕЯ.

Това, което тук коментираме, се надявам да не се възприеме от никого като подкана за "направи си сам проектирането". Техническият проект на такава централа трябва да е направен от професионалисти в тази област. Грешките в проектирането най-често са по-скъпи от самото проектиране.

Но да се задвижи един такъв проект е необходимо да се представят някакви първични данни за възможностите в самото начало, преди още някой да е решил да се бръкне в джоба. От това зависи дали ще убедим инвеститора да се бръкне, че и колко дълбоко.