въпроси за фотоволтаик

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

въпроси за фотоволтаик

Мнениеот rado » 20.10.2011 12:08

Здравейте,
интересувам се за следните неща:
1.Разполагам с 20 000лв. бюджет, с тях възможен ли е пуск в експлоатация на ФЕЦ при 5кв/ мощност

2.Имам намерение за монтаж на PV на покрив върху жилищна сграда в град Русе, какви модули за подходящи при положение при условия, че сградата е напълно осветена с пряка светлина от 0-180 градуса (без никакви засенчвания с изключение на метереологични явления) ориентацията е почти идеална изток-запад. Целия капацитет е 350кв.м покривна площ нивелирана и равна хоризонтална повърхност стомано-бетон с дебелина 50-60 см (евентуалния капацитет за в бъдеще достига за централа с мощност до 25-30 киловатова)

3. Четох по темите и много неща се изкоментираха за тракери, лещи и огледала и не ми стана ясно и категорично за икономическата рентабилност към 2011 година каква е, във връзка време за изплащане на съоражението.

4. Доколко една елементарна статична конструкция с преместване на ъгъла от 26-27 градуса лятото до 45-50 през есента и зимата ще е удачна(икономически) спрямо подвижните тракери; тези с тракери и огледала; с лещи...

5.Поразгледах, във форума чисто статистически светлинния потенциал в рамките на деня и си помислих ако бъдат монтирани огледала на сградата под ъгъл 45-50градуса (спрямо статична конструкция с панели) има възможност например едните да бъдат така монтирани над и зад статичната конструкция и наклонени напред 20градуса (за да не засенчват по икиндия модулите), че да обхванат часовете от 9,00-11,00 часа. Докато пред модулите и встрани от тях под 45-50 градуса (към модулите)и наклон от 20-25 градуса към слънцето други огледала, така че да обхванат следващия цикъл 14.00-16.00 часа. Тези огледала имам идея да са направени от алуминиево фолио(бях чел че има около 90 %и над тях процента отражаемост алуминия като материал, на среброто по-голям, но по-скъп).
За останалия часови период доколкото се ориентирах ще имаме проблем с инфрачервения спектър на светлината, който не е желателен.Идеята ми е, че по обед имаме максимум 850-1000 ват пика, и ако се поставят огледала отпред ще предизвикаме, високи температури над 100-30 градуса на соларните клетки и оттам усилена деградация на фотоклетките. Т.е зоните от 9-11 часа и 14-16 часа, имаме нарастваща радиация, и намаляваща от пиковете, при сравнително нормални работни температури от около 50-60 градуса целзии(клетката)
Значи ако имаме статична конструкция с модули и алуминиеви огледала, монтирани, за да обхванат под максимално добър ъгъл напълно слънчевите модули, какъв би бил ефекта като число повече електроенергия.

6.Ако имате някаква по-нова информация за нови модули, бях чул за трислойни модули, които работят и с инфрачервения спектър и по-висок КПД ще е добре да се вметне евентуален коментар, как се връзват с различните методи за мултиплициране на общата добита енергия спрямо инвестирания ресурс.
7.Какво Ви е мнение за фирмата PV Modules-Варна във фокуса на вниманието ми е заради цените на модулите между 0.75евро докъм 1.20 евро за ват мощност
edit:
Между другото сега видях и какво е призвела ЗИТА, за предходната година. Излиза около 1100 kw/годишно от 1kw/h мощност. Там ако някои има информация какви съоражения използват(тракери или статична конструкция) ще ми от полза т.к жилищната сграда се намира на 600 метра оттам.
Поздрави и благодаря за отделеното внимание
rado
 
Мнения: 22
Регистриран на: 19.10.2011 17:30
Местоположение: ruse

Мнениеот rado » 24.10.2011 09:38

М-да очевидно осъзнах, че след още 6-7 часа сърфиране в сайта съм задал некоректни въпроси по отношение половината от въпросите си.Няма да подскачам вече върху въпросителните, а може върху удивителните....Може направо да хвръкне темата в кошчето, ако има такава практика във форума и админ реши.
Ок... успех желая
rado
 
Мнения: 22
Регистриран на: 19.10.2011 17:30
Местоположение: ruse


Назад към Слънчева енергия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта