БЪДЕЩЕТО ...................

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 09:32

Отварям тази тема във връзка със случилите се напоследък събития, а именно

ВОЙНАТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ С ВСИЧКИ ВИДОВЕ ВЕИ ЦЕНТРАЛИ И ТЕХНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ.

Започвам с малко история, но после ще говоря само за БЪДЕЩЕТО, такова, каквото го виждам аз и до което би трябвало да ни доведе желязната логика, ако всеки един българин поразмърда малко мозъка си и вземе ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ за собственото си бъдеще и БЛАГОСЪСТОЯНИЕ.

Преди около година следейки бързото падане на цените на модулите и влагайки малко логика кой аспект от една централа е важен и кой не е, аз реших да направя при новата си 30 kWp централка една "авангардна" промяна. Просто излях на поляната пред дома една бетонна плоча така, както се случи. Идеята беше да е евтина. Поради особенностите на терена плочата се получи с някакъв наклон леко на юг и леко на запад, но това няма никакво значение. На плочата направих лека конструкция, която да осигурява леко повдигане и лек наклон за самопочистване. До тук добре. Всичко щеше да стане безкрайно евтино и мислех този тип централи да ги предлагам на бъдещите клиенти, ако не беше се случила историята с ББ и Семерджиев. Както и да е. Тъй като това си беше моя централка, направих си едни допълнителни екстри - цялата конструкция я направих от алуминий, а всички крепежни елементи - от хромникел, включая и анкерните болтове. Няма нито един компонент, който да изгние или ръждяса в обозримо бъдеще. На практика направих ВЕЧНА ЦЕНТРАЛА, която и след 10 000 години ще си е там, само където не знам дали все още ще работи. И сега най-интересното:

Всичко това ми излезе по-евтино спрямо варианта със стандартна централа с висока статична конструкция с наклон 30 градуса. Просто се отказах от порочното мислене, че наклона на модулите трябва да е оптимален и ориентацията трябва да е южна. Все пак разликата в електропроизводството между хоризонтален модул и оптимално наклонен и ориентиран модул е само 12%. Реших да жертвам всякакви оптималности и да направя нещо по-евтино и по-дълготрайно. И както виждате - получи се. И дори не ги загубих всичките 12%. Все пак наклоних модулите заради самопочистването и този наклон го направих на юг. Така на практика се губят само 5-6%, но се прави огромна икономия от силното олекотяване на конструкцията, което пък ми помогна да я направя ВЕЧНА и пак да е по-евтина.

Все пак вложих знания и направих оптимално проектиране, но просто се опитах да се концентрирам във важните аспекти и да забравя маловажните. Например наклона на модулите не беше произволен, а един много внимателно подбран икономически баланс между противоречащи си фактори:

По-малък наклон на модулите --> по-малко междуредово пространство --> по-малка площ на бетонната плоча --> по-евтина плоча.
Да, ама и електропроизводството е по-малко, а от там и приходите са по-малки.

Променяйки наклона всъщност едновременно променяме както приходите, така и разходите. Разликата между двете е функция, която има екстремум (максимум) и той трябва да бъде намерен. И именно този максимум на печалбата е ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРОТО, което може да се постигне при съвременната даденост от цени на модули, бетони, алуминий и изкупни цени на електроенергията.

Вярно е, че изкупните цени драстично се промениха и аз вече съм неоптимален с цял 1 градус на наклона. :lol: :lol: :lol:

Какво обаче имам към днешна дата?

Ами централа, на която сам ще си горя тока, и ако го смятам по 26 стотинки, ще получа над 9000 лева годишна икономия, което означава, че ще ми се изплати за около 10 години. Ако тока за населението поскъпне, а той ще поскъпне, то тогава изплащането ще ми е за 6-7 години. И после може би 50 или повече години ще имам електроенергия БЕЗ ПАРИ. Ако инвестицията ми се разхвърля за 50 години, то тогава тока ще ми струва 3 стотинки и няма да се повишава с годините. А ако с този ток въртя термопомпа, ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ ЩЕ МИ СТРУВА 1 СТОТИНКА и няма да се променя през годините. Изгодата може да се представи под една или друга форма, но факт е, че тя съществува и е МНОГО ГОЛЯМА. И забележете - въобще не става въпрос да продавам тази електроенергия. Ако утре нещата се подобрят и държавата ми даде ДОСТОЙНА ЦЕНА, тогава ще продавам енергията и ще имам ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ИЗГОДА.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4420
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 09:47

Изписах толкова много текст за да ви кажа и ДОКАЖА, че фотоволтаиците в България съвсем не са умрели. Напротив - вдигането на цената на тока за населението и силното намаляване на изкупните цени ще принуди хората да преосмислят енергийните си нужди и разходи и тогава те с учудване ще открият следното:

1. Цената на електроенергията за населението и промишлеността е скъпа, защото е натоварена с една камара допълнителни разходи:
- Добавка под формата на цена за достъп
- Добавка под формата на цена за транспортиране
- ДДС
- Акциз
- Добавка за когенерация
- Добавка за "зелена" енергия
- Добавка за загубите по скапаната електроразпределителна мрежа
- Добавка за печалба на ненаситните монополи
- Добавка за глупавото и неефективно управление на НЕК и ЕСО от некадърници с космически заплати
- Добавка за корупция (ако бизнесмена се опита да узакони една централа и чесно и почтенно да продава електроенергия)
2. Всички разходи по точка 1 отпадат, ако човек реши сам да си произвежда енергията и сам да си я потреблява
3. ИКОНОМИЧЕСКАТА ИЗГОДА на този човек или предприятие ще нараства с нарастването на цената на тока за населението

И рано или късно ще настъпи момента, в който човек ще си каже "Всички тези кръвопици ДА ГО ДУХАТ. Аз сам ще си произвеждам необходимата ми енергия, както електрическа, така и топлинна".

И знаете ли - аз си мисля, че този момент ВЕЧЕ НАСТЪПИ !!!
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4420
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 10:08

И в едно вече не толкова далечно бъдеще масова практика ще е хората така да си проектират къщите или предприятията, щото да се САМОЗАДОВОЛЯВАТ с енергия, а кръвопийците - електроразпределителни монополи постепенно ще загинат. Цялата електроразпределителна мрежа ще стане излишна. Всички неефективни централизирани източници на енергия ще станат ненужни, в това число и ядрените централи. Ще се появят десетки хиляди по-малки сдружения, фирми и частни лица, които ЛОКАЛНО ще си произвеждат ЦЯЛАТА ИМ НУЖНА ЕНЕРГИЯ. И ще се радват на ЕНЕРГИЙНАТА СИ НЕЗАВИСИМОСТ !!!

Аз съм на една крачка от постигане на 100-ПРОЦЕНТОВА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ !!!

И дори ще ми остава излишна електрическа и топлинна енергия, така че бих могъл дори и да ПРОДАВАМ на комшиите на половин цена спрямо това, което предлагат МОНОПОЛИТЕ-КРЪВОПИЙЦИ.

И съм убеден, че ще ме последват стотици и хиляди. Така че смело може да се каже следното:

ВЕИ-тата не са умрели!!! ВЕИ-тата тепърва ще се развиват и ще навлизат все по масово в нашия живот !!!
ВЕИ-бизнеса тепърва ще се разраства и тепърва ще осигурява стотици хиляди работни места, стимулирайки по този начин икономиката !!!
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4420
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 10:39

Само трябва да се осъзнае, че правилния път е в друга посока ---> ЛОКАЛНОСТ и АВТОНОМНОСТ, което ще даде на осъзналия се ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ, потребление на ПО-ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ, а от там ПРОИЗВОДСТВО НА ПО-ЕВТИНА ПРОДУКЦИЯ, а от там ПО-ВИСОКА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ, а от там УВЕЛИЧАВАНЕ НА ИЗНОСА и НАМАЛЯВАНЕ НА ВНОСА, а от там ПОДОБРЯВАНЕ НА ВЪНШНОТЪРГОВСКИЯ БАЛАНС, а от там БАСЕЙНА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ИКОНОМИКА от режим ИЗПРАЗВАНЕ преминава в режим ПЪЛНЕНЕ и дори започва ДА ПРЕЛИВА, другото име на което е ПРЕГРЯЛА ИКОНОМИКА, което вече води след себе си МИНИМАЛНА БЕЗРАБОТИЦА, а това означава ДЕФИЦИТ НА РАБОТНА РЪКА, а той е единственото условие, което ще доведе до УВЕЛИЧАВАНЕ НА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ и до ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ЦЯЛАТА НАЦИЯ, и когато нацията стане по-богата от останалите, чак тогава ще се появи ВЪТРЕШНОТО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ И ЗАДОВОЛСТВО НА НАРОДА и най-вече ГОРДОСТТА ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ И ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ !!!

Дълбок поклон пред НЕКАДЪРНОСТТА на съществуващите управници, които посредством МАФИОТСКИТЕ си РЕШЕНИЯ И ДЕЙСТВИЯ предизвикаха (отключиха) посочената по-горе благоприятна последователност от бъдещи събития !!!

Мисля го съвсем сериозно. За да накараш един човек да се мобилизира в мислите и действията си, първо трябва да го подложиш на колкото се може по-тежко изпитание. Така е било след всяка една война - народа се е обединявал, мобилизирал и след това в първите 10 години е правил чудеса. Построявал е отново цялата инфраструктура и е издигал живота си на едно ново - по-съвършенно ниво от предишното. НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА и ПРОСТОТИЯТА от последните 2-3 години ме принуди мене лично да преосмисля всичко и да взема лично за себе си няколко КЛЮЧОВИ РЕШЕНИЯ, които да премахнат ЗАВИСИМОСТТА МИ от сегашните и бъдещите НЕКАДЪРНИЦИ и КРЪВОПИЦИ. Да, загубих няколко стотин хиляди лева по независещи от мене причини, които вече всички ги знаете. Но това ме принуди да ВЗЕМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО РЕШЕНИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО и то е ДА СИ ГАРАНТИРАМ 100-ПРОЦЕНТОВА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ. Ще похарча още няколкостотин хиляди лева, но това ще е за последно и от този момент нататък няма да ми пука за лакомията, простотията и некадърноста, която се вихри извън границите на оградата на моя имот или завод.

От сега нататък си поставям като мисия на живота ДА ОТВОРЯ ОЧИТЕ И НА ДРУГИ ХОРА и последните няколко мои постинга са началото на тази мисия.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4420
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: БЪДЕЩЕТО ................

Мнениеот ivanski » 22.09.2012 10:50

Абсолютно съм съгласен с почти всичко казано дотук. Бизнеса с ВЕИ не е умрял и ще продължи да се развива. Дори се замислям дали да не направя още една централа.
Защо си мисля така?

1. Имам 2 централи по 30 кв на покрив. Покрива ми е с наклон от 15 градуса и е с 22 градуса от отклонение от идеалната южна посока. По план трябва да произвеждат 70 МВ годишно. Първите две седмици след инсталацията нещо не произвеждаше колкото трябва. Инсталаторите ми бяха повече практици ( и не знаеха че моите инвертори имат ограничения) Изкарах няколко безсънни нощи в четене (слава богу че знам английски). Открих къде е проблема и след това производството си дойде в нормата че и 6 % отгоре.
2.На цена 605 лв, централата щеше да се изплати за 5.5 години - уау казах си след първия месец - удар в десятката.Построих я с кредит (само 5 % ми е самоучастието). Никъде по света няма завод,(ел. централата си е на практика завод) да се изплати за такъв период. Сега при новата реална цена от 369 лв ще се изплати за 9 , не е болка за умиране. Държавата създаде този бизнес, но не успя да копира най-добрите практики и доста спекуланти влезнаха(нищо лошо). Сега ще останат истинските енергетици.
3. В момента крайната цена на тока е около 21.66 стотинки без ДДС( заради знайни и незнайни компоненти - които да покриват разходите за да има топлоенергия по градовете и двата американски ТЕЦ-а в МАриците, ако знаете каква им чистата печалба ще ахнете - 19 % годишно - ех и мойта да беше толкова :( ) Ако се вдигне повече от мойта, директно отсвирвам ЕРП-то и ще си го продавам на комшиите.
4. След 2, максимум 3 години( по план трябва да е още догодина) трябва да започне истинската либерализация на енергетиката. Тогава ще настане голямото състезание и комшията ще купува от мен, щото аз ще съм конкурентен( няма да има такси за какво ли не)

Едва ли ще създаде стотици хиляди работни места, но ще позволи на доста хора да си имат малък собствен бизнес. Ако някой иска да се изхранва само с ток - трябва сериозно да си направи сметките(щото една не-малка част, чистите спекуланти, даже и това не са направили), но останалите като мен ще са ок. Като ме питат защо направи тази централа - и аз казвам еми направих си трета пенсия:))) След 10 година ще работи само за мен. Бъдещето е в малките независими производители и затова ще го има този бизнес със или без държавата
ivanski
 
Мнения: 32
Регистриран на: 08.06.2011 07:19

Re: БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот sunrize » 22.09.2012 11:10

Подкрепям Mateev. До 2-3 години когато цената падне под 10 000 лева за 5 Kw система самите ЕРП-та в Б-я ще умрат гладни
sunrize
 
Мнения: 68
Регистриран на: 26.01.2009 13:49

Re: Нещо неясно за мен

Мнениеот Day Energy » 22.09.2012 11:33

така е - страхът от "автономност" в момента е водещ в Европа; в САЩ дори държавата субсидира играждането на малки автономни централки - последно дотираха с 10 М USD първите 5.000 централи м/у 5 и 15 КВп, които успеят да свалят севбестойноста на труда под/до 1 USD/Вп...

нашите европейски монополи умират от страх и не пускат кокала, но колелото се върти и няма спиране; просто е въпрос на време - до 1-2 години другите заинтересовани - "НИЕ" ще имаме решения за цялостна автономност от мрежата на цени - еквивалентни на конвенционалните пазарни такива
Day Energy
 
Мнения: 245
Регистриран на: 07.03.2010 00:01
Местоположение: Bulgaria

Re: Нещо неясно за мен

Мнениеот sunny_boy » 22.09.2012 11:44

Колеги не пишете глупости. Ако си замълчите сега когато са ви зашлевили шамар, утре ще ви ударят ъпъркът и ще сте нок даун. До като стигнете до възможността да продавате на съседите електроенергия ще трябват още доста средства за инвестиции, инверторите в момента са мрежови. А не всеки има възможността да губи два пъти по няколко стотин хиляди лева, за да бъде енергийно независим. И тези сметки които сега си ги правите са малко без кръчмар както се казва. Ако сега са ти отрязали 40% и си доволен за 9 години бай бек период, то не всички са с такива параметри, първо и второ след 7-8 месеца след като отново ти резнат 20-30% се замисли дали ще си доволен на 14-15 години бай бек период.

Идеята ми е в това, да се създадат ясни правила по които да работи сектора и да не се допуска приемането на нормативна база срещу производителите във ВЕИ. До сега се осланяхме на държавата, до колкото я има такава, но в момента трябва ясно да си дадем сметка, че без нашето участие и намеса, ако щете и контрол при създаването и спазването на правилата няма да стане. Ние трябва ясно да се противопоставим да тези опити да се прехвърлят пари от ВЕИ производителите в полза на ЕРП-тата. Това е равносилно на национализация - не ти вземат централата, а ти вземат произвежданите от нея пари.

Иначе относно енергийната независимост съм съгласен и я подкрепям изцяло, но тя ще се отложи малко във времето, заради лобитата на ЕРП-тата и големите енергийни акули и други.
Между другото светът е напреднал в своето развитие не като всеки един човек си произвежда храната, дрехите и е задоволявал сам енергийните си нужди, а точно обратното, след като се е специализирал в това, което може да върши най-добре и за което има конкурентни предимства.

Затова ви приканям да не сваляте гарда, а напротив да се държим всички в кондиция и да се борим и отстояваме правилата, защото в момента се нарушава не само бг законодателството, но и директива на еу.
sunny_boy
 
Мнения: 333
Регистриран на: 03.09.2009 12:05
Местоположение: Пловдив

Re: БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 12:02

Така е. Вместо да се жалваме и вайкаме докъде ни доведе простотията на управляващите, аз предлагам да се стегнем в кръста и да започнем да обсъждаме различните технически аспекти на ЕНЕРГИЙНАТА НЕЗАВИСИМОСТ. Тоест да търсим начини и методи сами да си добиваме всички видове енергии и ако въобще останем присъединени към ТЕЦ-а или ЕРП-то, то нека да е само за да допълваме енергийните си потребности в трудни моменти. Но нека дова допълване да не надвишава 10% от общото ни потребление. А след година-две да си поставим за цел ДОБРОВОЛНО затваряне на личните партиди към енергодоставчиците и нека те да си продават скъпата и прескъпа енергия на все по-малкия брой неосъзнати глупаци.

Аз си мисля, че ако се постави едно начало и много хора и фирми започнат да си строят собствени енергоизточници, рано или късно ще се отключи една верижна реакция, която за много кратко време ще се "взриви" и ще извърши 100%-ов преход в цялата страна (и в целия свят) към автономни енергоизточници.

Защо това е така?

Ами защото тези първите, които преминат към автономност, първите няколко години ще изплащат инвестицията си, но после енергията им ще е едва ли не без пари, а тя е основно перо във всяка една калкулация на всяко едно изделие. И в този момент тези производители или ще започнат да трупат големи печалби, защото себестойността на продукцията им драстично ще намалее, или (което е по-вероятно) те ще започнат да намаляват продажните си цени и техните конкуренти ще бъдат принудени или да фалират, или също да си построят собствени автономни енергоизточници.

Като цяло народа ще има по-ниски цени на продуктите и услугите, които ползва, и по-високи заплати, защото икономиката ври и кипи. И ако това всичко не е благосъстояние, здраве му кажи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4420
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 13:15

Офф - много бавно се развива логиката на всичко, което искам да ви разкажа, а имам и друга работа, която трябва да свърша днес, затова това ще е последния постинг и в него ще ви разкажа за последния етап от една дълга последователност от навързани едни с други логични изводи и заключения. Друг път ще ви разкажа самата логика. Така или иначе в бъдеще ще я разнищваме и разследваме в 1000 различни аспекта.

Та ключа да се случат всички тези мечти от по-горните постинги се нарича

ТОПЛИНЕН АКУМУЛАТОР

Това животно досега е било пренебрегвано, но увеличаването на цените на енергоносителите рано или късно щеше да доведе до възраждането, развитието и усъвършенствуването на всякакви видове и модификации топлинни акумулатори. Аз мисля, че е вече време да им отделим подобаващо внимание.

Основното конкурентно преимущество на доставчиците на енергия е, че те са в състояние да ни я доставят тогава, когато ни потрябва и в такива количества, каквито ни трябват. Тази екстра обаче вече ни е прекалено скъпа. И за да се откъснем от доставчиците на скъпа енергия, трябва самите ние да си изградим това конкурентно преимущество. Вече знаем как да си произвеждаме евтини енергии - топлинни колектори, термопомпи, малки водни централки, малки ветрогенераторчета, серпентини в земята, сондажи (сухи и мокри), геотермални и какви ли не още други достижения на съвременните технологии. Енергиите са навсякъде около нас - трябва само да се огледаме и всеки сам да си прецени какви дадености има в неговия и около неговия имот. Знаем как да си ги добиваме тези енергии. Който не знае - ами да изчете този форум и хилядите други форуми на подобна тематика, които вече ги има или ако ги няма - сигурен съм че ще се появят. Следователно можем да си ги добиваме тези енергии и никой не може да ни спре. Какво - ще ми наложат данък лична енергия или данък въздух, който дишам? Да, ама не. Доста трудно ще е на държавната администрация да контролира нещо, което е разпространено в 1-2 милиона екземпляра.

Остава нещо много дребно, за да стане картината завършена. Това дребно нещо са акумулаторите - топлинни, за топлинната енергия, електрически за електрическата и химични за химичната (например течните горива). Нуждата от химични акумулатори ще отпадне в момента, в който всички си купят електрически леки коли. Нуждата от електрически акумулатори засега не можем технологично да я покрием, но може би след 10 години вече ще има акумулатори с подходящо съотножение цена/параметри, щото да можем евтино да си съхраняваме у дома електрическата енергия. Самите електрически коли силно ще стимулират развойната дейност в областа на електрическите акумулатори.

Колкото до топлинните акумулатори - ами тях можем да започнем да си ги правим още от утре. ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕМ ДА СИ ГИ ПРАВИМ ОЩЕ ОТ УТРЕ. Така или иначе топлинната енергия заема 60 или 70% от нашето потребление. С лека реорганизация в домакинството можем някои от съществуващите електрически консуматори да ги направим топлинни (напр. ел. бойлери). Разните му телевизори, компютри и други електроники консумират малко. Осветлението ще го реорганизираме да е енергоефективно. Остана електроенергията за готвене, но и там мисля че има някакви алтернативи. И какво остана - топлинна енергия през зимата и охлаждане през лятото. Принципа на термопомпите позволява реверсивност, така че и този проблем отпада. Остана САМО ТОПЛИННИЯ АКУМУЛАТОР, които временно да съхранява енергията от момента, в който я произвеждаме, до момента, в който я потребляваме.

Набързо направих изчисления и стигнах до извода, че площта на една сграда е напълно достатъчна да осигури 2 ПЪТИ електрическата и 3 ПЪТИ топлинната енергия, от които се нуждаят живеещите в тази сграда. За какво става въпрос? Ами голяма част от площта на покрива трябва да е запълнен с фотоволтаици и малък процент топлинни колектори (заради високотемпературните бойлери), и след това мазите да бъдат превърнати в ТОПЛИНЕН АКУМУЛАТОР или при нови сгради да се построи един специален етаж под мазите, който да изпълнява ролята на топлинен акумулатор. Допълнително под топлинния акумулатор в самите основи на сградата трябва да се пробият няколко сухи сондажа (за геотермална енергия) и един мокър, за задоволяване на нуждите от питейна вода. Изчислих, че това на теория е напълно достатъчно за отопление и охлаждане на 2 етажа лошо термоизолирана сграда или 3 или 4 етажа добре топлоизолирана сграда.

На практика няма технически проблеми ВСИЧКИ СГРАДИ НА БЪДЕЩЕТО ДА СА АВТОНОМНИ В ЕНЕРГИЙНО ОТНОШЕНИЕ.

Какво да правим със съществуващите сгради?
Ами ако имат двор, правим същото, само че встрани от сградата. Аз вече го правя.
Ако нямат двор - хм..... - пак може да се направи това-онова, но няма да е пълноценно. С всеки изминал месец обаче собствениците на тези сгради ще наливат луди пари в мелницата на кръвопийците и в един момент ще си дадат сметка, че ако тези пари ги бяха инвестирали преди 5 или 10 години, сега щяха да са АВТОНОМНИ. Рано или късно ВСИЧКИ ЩЕ СИ НАПРАВЯТ ТАЗИ СМЕТКА. И дори някои от тях ще разрушат старите сгради и ще ги построят отново, но този път по правилния начин.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4420
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Нещо неясно за мен

Мнениеот ivanski » 22.09.2012 13:15

Колега, въобще не пиша глупости. Ако имаш огромно желание, мога да те заведа видиш. Всички знаем, че цената на панелите се срина наполовина за има-няма 5-6 месеца. Обаче ДКЕВР ( няма как да знаят,че КНП(китайската народна партия) ще субсидира производството на панели и цената ще падне толкова. ДКЕВР нямаше инструмент да намали изкупната цена, щото им бяха направили такъв закона(май имаше разни партийни кадри,които искаха така и все още искат- справка цената на биомасата). Истината е че всички, които направиха централите през тази пролет имат себестойност на централите с поне 30 % по малко в сравнение с тези, които направиха през есента. Тези такси, горе-долу изравниха нещата за всички, които направиха централите след 01.07.2011. Ако някой си е направил централа и не му излизат сметките, значи или не е на правилното място за изграждане или му е излезнала доста скъпо. В бизнеса винаги е така - някой прецакан. Не искам да защитавам ЕРП-та, но за ЕВН имам данни от първа ръка, че при толкова инсталирани мощности в Южна България тази година ще са на малка загуба(виж само регистъра на АУЕР), и догодина ще са на голяма, ако държавата не им субсидира цената.А Държавата няма откъде да вземе пари, освен от нас - в крайна сметка тока се плаща от всички потребители. Има неефективно управление на държавно ниво това е стара истина, НЕК е пред фалит, заради стари глупости - хич не е ГЕРБ виновна, затова.

Ако след 7-8 месеца ми резнат още - 20 %, вкарвам още 800 лв ( не съм смятал точно, но грубо толкова ще ми излезнат нещата) и ще продавам на съседа - абсолютно 100 % сигурно.

Против това съм да се правят такива безобразия в петък в 6 без 5, но и ако някой си е мислил, че ще стане милионер ей така без нищо да прави и само да се надява да грее слънцето - хехе. Който си е направил добре сметките, бил е достатъчно консервативен в бизнес плана си, ще се справи. Който е бил прекаленно оптимист, ще му е доста трудно, пак ще се справи

Аз със сигурност ще бъда на протеста, но не заради това че сложиха тази цена, а заради начина по който го направиха. Щото 4 месеца се моткаха и нямаше цена Цената я има в закона и е нормално да има, ненормално е да има разграничение между ВЕИ производителите и другите производители. За едните има , за другите няма това ме изкарва извън нерви.
ivanski
 
Мнения: 32
Регистриран на: 08.06.2011 07:19

Re: БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 13:46

Смесих менията от две теми и поради тази причина логиката на дискусията малко се обърка. Така или иначе на всички става ясно какво се дискутира и аз предлагам в бъдеще да се пише само в тази тема.

Администратор
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4420
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 13:53

sunny_boy написа:Колеги не пишете глупости. Ако си замълчите сега когато са ви зашлевили шамар, утре ще ви ударят ъпъркът и ще сте нок даун. До като стигнете до възможността да продавате на съседите електроенергия ще трябват още доста средства за инвестиции, инверторите в момента са мрежови. А не всеки има възможността да губи два пъти по няколко стотин хиляди лева, за да бъде енергийно независим. И тези сметки които сега си ги правите са малко без кръчмар както се казва. Ако сега са ти отрязали 40% и си доволен за 9 години бай бек период, то не всички са с такива параметри, първо и второ след 7-8 месеца след като отново ти резнат 20-30% се замисли дали ще си доволен на 14-15 години бай бек период.


Не храни надежди, че централизираната енергийна система ще се съхрани в бъдещето. Аз лично ще се погрижа да науча хората как да се откъснат от зависимостта на монополите. Веднъж го направих това за соларната енергия (даването на знания), втори път ще го направя и за топлинната енергия. А и както вече виждаш - няма да съм сам. Има достатъчно много знаещи и можещи хора в този форум, които са готови да предоставят знанията си на обществото. И колкото повече защитаваш централизираната енергетика, толкова повече ще ме амбицираш да променя тази порочна даденост на съвременното общество.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4420
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот Day Energy » 22.09.2012 15:57

@sunny_boy - никoй няма да се "отметне" от намеренията ни да си отстояваме позициите, но не бива да изпускаме от полезрение развитието в бъдещите 3-5 години; е наистина ще е по добре, ако можехме да работим със спокоистие и увереност, но и без тях сме свикнали...
Day Energy
 
Мнения: 245
Регистриран на: 07.03.2010 00:01
Местоположение: Bulgaria

Re: БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот estqwerty » 23.09.2012 00:04

за съжаление ЕРП-тата са решението за момента - ако решиш да си независим бързо откриваш колко е неефективно да се запазва енергия във всичките и форми -топлина, акумулатори, гравитачно, в физическа сила, или в добив на водород ако щете за в бъдеще.
ще можем да складираме енергия в мрежата още известно време, а после ще ни отрежат и този вариант защото държавата мисли за нас и вместо нас.
дори и да няма субсидирана цена и да се търгува киловат за киловат складирането в мрежата е най-евтино и има смисъл изграждането на система.
но ако откажат какво правим?
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty
 
Мнения: 198
Регистриран на: 14.11.2007 19:14
Местоположение: Silistra

Следваща

Назад към Слънчева енергия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта