Фотоволтаични панели за собствени нужди

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Фотоволтаични панели за собствени нужди

Мнениеот bsgroup » 19.01.2015 23:50

Здравейте,

имам следното питане. Понеже ми попаднаха 10-тина фв. панели от по 200 вата всеки и искам да ги сложа на къщата си и да ползвам енергията от тях, но проблема е че ако искам да складирам енергията от тях ми трябват акумулатори и естествено те като се заредят докрай произведената енргия ще дава фира.

Има ли опция да си сложа двупосочен електромер и каквото произведа да го мятам в мрежата и после консумираната енергия да ми се намалява с тази която съм произвел и така да плащам по-малко. И ако има такава опция много сложна ли е от бюрократична гледна точка: разрешителни за строеж и т.н.?

Мерси предваритено
bsgroup

Re: Фотоволтаични панели за собствени нужди

Мнениеот Vandal » 20.01.2015 01:38

Има такава опция.
Сложно е но не и невъзможно.
С тези 10 модула, имате горе-долу 50% от инвестицията.
Аватар
Vandal

Мнениеот bsgroup » 20.01.2015 10:45

Подскажи малко
bsgroup

Мнениеот Vandal » 20.01.2015 13:16

Аватар
Vandal

Мнениеот bsgroup » 22.01.2015 00:58

Изчетох посочената тема и стигнах до извода че:

1. или се включвам с двупосочен електромер (и всичките му разрешителни за стоеж и бюрократични бавения
2. или слагам панелите и инвентора и каквото изконсумирам докато произвеждат панелите изконсумирам, другото дава фира
3. Взимам акумулатори и панелите като бачкат ги зареждат и после системата на къщата черпи от акумулаторите и като тока там намалее до примерно 50 - 60% (не по-малко за да не ги унищожим набързо) почва да взима ток от ел.мрежата. - това може би ще е и най-скъпия вариант, защото тези акумулатори трябва да се подменят на 5, 6 години и са доста скъпи.

Май най-добре си е да се извърви цялата процедура по узаконяване и включване към мрежата
bsgroup

Мнениеот Foton » 22.01.2015 14:40

bsgroup написа:Май най-добре си е да се извърви цялата процедура по узаконяване и включване към мрежата

При сегашното положение май е най-добре да не се занимаваш с глупости, а да си консумираш ток от мрежата и да си го плащаш. Сметката за инвестиция за подобна система просто не излиза!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Блудният син » 23.01.2015 00:39

Foton написа:
bsgroup написа:Май най-добре си е да се извърви цялата процедура по узаконяване и включване към мрежата

При сегашното положение май е най-добре да не се занимаваш с глупости, а да си консумираш ток от мрежата и да си го плащаш. Сметката за инвестиция за подобна система просто не излиза!

И какво се е объркало, ако не е тайна? Да не те награбят пък теб сега, че народът е мнителен и всяко мнение извън линията на партията може да бъде разтълкувано превратно :D
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот donpesho » 23.01.2015 13:29

Блудният син написа:
Foton написа:

И какво се е объркало, ако не е тайна? Да не те награбят пък теб сега, че народът е мнителен и всяко мнение извън линията на партията може да бъде разтълкувано превратно :D

За троловете като Блудният син е тайна ,не чакам да ми отговаряш и да затапиш и тази тема.
Аватар
donpesho

Мнениеот Блудният син » 23.01.2015 14:01

Някои неща, като това да забележиш проблема навреме, разбира се, не са всекиму дадени. И относно икономическата изгода, кой и как я поражда и после, как я отнема от ентусиастите, вече е говорено. Затова, нека запазим добрия тон и се огледаме: Очертават се и нови атаки с/у бранша, вижте там да устоите ама все пак, безпочвеният оптимизъм не е по-безопасен от сляпото отричане. Както и да е, отговора на зададения от мен въпрос го знам, обозначих се, че съм жив. А накъде всеки ще поеме, сам си знае.
Блудният син

Мнениеот Foton » 23.01.2015 14:32

Блудният син написа:... обозначих се, че съм жив...

Безспорен факт! А защо?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Блудният син » 23.01.2015 14:39

Foton написа:
Блудният син написа:... обозначих се, че съм жив...

Безспорен факт! А защо?

Споко де, може, като изляза навън, някой камион набързо да ви разреши "проблема". В кавички, щото аз съм само вестоносеца, дето ви съобщава новината. Гледам, започнахте и сами да достигате до нея но, трябваше ли толкова време да изгубите?
Блудният син

Мнениеот Foton » 23.01.2015 15:07

Боже! Бях те позабравил.... Ти май не схващаш, че проблема е твой, щото май не знаеш за какво живееш...
Foton

Мнениеот Блудният син » 23.01.2015 23:35

Foton написа:Боже! Бях те позабравил.... Ти май не схващаш, че проблема е твой, щото май не знаеш за какво живееш...

Па спомняй си за мен, де :)
Знам точно за какво живея: Правя това, което вие не можете.
Без раздразнение, прочее. Решавам проблеми дори преди да ги е осъзнала ммм..."нормалната част от човечеството", към която принадлежиш и ти, Фотонски. Създавам комплексни решения, което ми носи удоволствие.Оргазмът настава, когато ги видя материализирани. Рядко, наистина, но, КАКЪВ ОРГАЗЪМ, САМО ! :mrgreen:
А сега, да те потупам по рамото: Правилно каза на човека че, при сегашното положение...
Единствено, можеше да добавиш - невинно - че, както се очертава, в близките 5 години, положението , основно, ще се влошава. Казвам го, защото тук се възправихте в защита на стандартното действие, стандартното говорене и стандартното мислене. Е, те водят страната към стандартно загниване така че, защо енергетиката да прави изключение? Не сме изчистили предпоставките за това.
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 23.01.2015 23:52

...Любопитно, кой ще отрече последното.
Блудният син

Мнениеот Foton » 24.01.2015 15:55

Несторов, решението на твоите проблеми е може би тук:

http://dpb-zcoria.org/
Foton

Следваща

Назад към Слънчева енергия