Фотоволтаични панели за собствени нужди

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фотоволтаични панели за собствени нужди

Мнениеот Блудният син » 24.01.2015 16:38

Хехехеххх, ти ме разби :mrgreen:
По темата: Преди години, се бяхме хванали да правим горе-долу същото, за което казва bsgroup с разликата, че източникът бе ветрогенератор. Последва провал, разбира се, за който и аз съм отговорен но, анализът показа, още, и нещо друго: Основният проблем произтича от противопоставяне интересите на ЕРП-тата и на клиентите на законодателно ниво. Доколкото, обаче, политиците са функция на корумпирана система, трудно е сами да останат некорумпирани та, не виждам как, тези хора биха могли да организират неконфликтно решение. Взели са страната на ЕРП-тата /кой плаща повече и по-сигурно?/ и, след като те режисират нещата...Волен и Ко, ама изобщо, ако ще и да рипат /уж/ против същиет ЕРП-та и /забележете!/ собствеността върху тях, де факто, също раздухват конфликта. С такъв парламентарен "потенциал", не очаквам нищо кардинално в полза на бранша. А надеждите , които витаеха тук за това, че може да им се променят решенията с протести /оставяйки корупционната система непокътната/, още тогава, ми навяваха мисълта за донкихотщина.
Съжалявам, момчета, оправия няма да видим.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот ferdy » 25.01.2015 18:10

Хайде вече да спре този спам.
ferdy

Мнениеот Блудният син » 25.01.2015 22:29

ferdy написа:Хайде вече да спре този спам.

Дай да видим какво рекламирам, какво продавам, какво ви пробутвам и да го спираме, пусто. Ако това ще облекчи ситуацията и ще ви вдигне продажбите, ок. Но, защо ли съм съгласен с Фотонския, че
При сегашното положение май е най-добре да не се занимаваш с глупости, а да си консумираш ток от мрежата и да си го плащаш. Сметката за инвестиция за подобна система просто не излиза!
А? Ами, защото казва истината. Когато не фучи, е обективен.

Дописвам:
Инициативи, асоциации, петиции, протести, пак протести ... И поне една гаранция да ми посочиш, ferdy, че ще отстъпят? ТЕ са властта.
После - Избори.
Във властта се сменят хората,
Властта запазва принципите си.

И пак по темата: Помогнете на човека да си направи по-евтино достатъчно ефективна система /ако съществуват физически и технически възможности/ и той...Ами, ще купи от вас. Хайде, действай.

Или търси решение.
Блудният син

Мнениеот bubolinka1 » 26.01.2015 10:41

Налазил ни е. Боклук на входа- боклук на изхода.
Бях предложил, да не му се отговаря- никой не слуша. Самоочистващата система е нарушена. Боклук ще има винаги. :bom: Един хейтър е по-силен от 10 ляйка..Така е устроен света. Затова трябва да сработва имунната система .
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 26.01.2015 13:02

Още не съм ви хейтнал, Буболинката. Реакцията ти е раздразнителна, щото съм жив. Казах, СПОКО. Всеки може да гушне внезапно босилека, включително и аз.
А ти, хайде, ти му предложина bsgroup по-евтино решение тъй, щото инвестицията да си заслужава. Вярвам, ще ти се довери. А да ти "лайквам" - прощавай, ама ... кое?
Блудният син

Мнениеот saraneron » 28.01.2015 02:59

ЩОМ СА ТИ ПОПАДНАЛИ значи са почти без пари,може и подарък.Или ги продаваш и правиш малко пари в плюс или си правиш постоянен ток за електрическият бойлер без допълнителни устройства и се кефиш!Повярвай ми ,това са разумните вариянти! Около 40-60 ЛЕВА НА МЕСЕЦ е ползата през по-голямата частот годината!ВСИЧКО ДРУГО е безмисленно, освен ако не искаш да достигнеш до гореспоменатия ОРГАЗЪМ но в отрицателен смисъл като си го направиш сам!И един резервен , НО СКЪП вариянт:Акумулатори,ЗАРЯДНО , УПС и КЛИМАТИК !Това като ПОЛУ-АВТОНОМНА СИСТЕМА!Дърпаш щепсела на ЮПС-са от контакта и си на акумулатор и солар!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот bubolinka1 » 28.01.2015 11:26

bsgroup написа:Изчетох посочената тема и стигнах до извода че:

1. или се включвам с двупосочен електромер (и всичките му разрешителни за стоеж и бюрократични бавения
2. или слагам панелите и инвентора и каквото изконсумирам докато произвеждат панелите изконсумирам, другото дава фира
3. Взимам акумулатори и панелите като бачкат ги зареждат и после системата на къщата черпи от акумулаторите и като тока там намалее до примерно 50 - 60% (не по-малко за да не ги унищожим набързо) почва да взима ток от ел.мрежата.

Ако бъркам, нека ме поправят знаещите, защото и аз искам да направя същото след включването на един имот с панели в мрежата към ЕРП. Не желая да преминавам отново процедурата за друг имот.

Зная, че трябва контролер същата мощност като тази на панелите - Steca 3030 30А-съм си харесал за мен. Акумулаторите трябва да са 10% в Ампери от мощността на панелите и на контролера /Примерно модел на Steca има и по-мощни по-нататък/.

Кой да бъде ЮПС- а, и как, с какво устройство да се накара да се включва в мрежата тогава, когато тока от акумулаторите падне до 20% ми е питането както на колегата ? Как да стане така, че да не се зареждат батериите от мрежата тогава ? Как да стане така, че при недостиг през деня, да се дърпа от мрежата, но без да се зареждат батериите. Разбирам, че Steca 3030 няма да ми свърши работа.
bubolinka1

Мнениеот Vandal » 28.01.2015 22:24

Твоите хора са Интернешенъл Пауър Съплай (IPS)
http://www.ips-group.net/bg/products/6/25/
Те са и членове на БСА
Аватар
Vandal

Мнениеот BulSpace » 02.02.2015 23:40

А как точно се казва фирмата им? :roll:

На сайта има много хубава информаця, но не са си написали нито името нито ЕИК...
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот bubolinka1 » 04.02.2015 10:42

Благодаря за насочването,

Хибридното снабдяване с електричество/ ФЕЦ+ ЕРП/ ще могат да ми го направят, но работят в по-големи мащаби. Съответно цената на компонентите е за големи мощности и не излиза сметката дори след 15г експлоатация ако е за малка ЖСК.

Остава открит въпроса: Кое е устройството от 5кв до 15 кв, което осигурява "байпас" на off-grid системата от ел.мрежата при недостиг? Тогава когато имота е снабден с постоянно ел.захранване. Тогава, когато се достигне пикова мощност и не може да се осигури от ФЕЦ или когато има недостиг през нощта или след няколко облачни дни. В същото време, да не позволява акумулаторите да се зареждат от ел.мрежата, а само от ФЕЦ ? В същото време при излишък/зареждане на акумулаторите/, да не се позволява подаване към ел.мрежата на излишната ел.енергия. /това последното май е най-лесно заради логиката на Оff Grid инвертора/.
bubolinka1

Мнениеот BulSpace » 04.02.2015 11:16

Има много такива решения на пазара вече.

Китайски трифазен - хибриден инвертор за вашия случай струва около 15 000 лв. Панели 10 KWp/ изходяща мощност 10KW и т.н. Работи като off grid, on grid и хибриден режим (подава енергия само толкова колкото да захрани консуматорите преди електромера, а остатъка от соларната енергия се съхранява в акумулатори за вечерна консумация).

Друг е въпросът че енергото и ДКЕВР като видят намалени сметки за тока и липса на документи за ВЕИ обект с удоволствие ще покажат силата на законите и максималните глоби, за да докажат че работят чрез мачкане на мишоци...
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот bubolinka1 » 09.02.2015 16:19

Не се изисква въвеждане в експлоатация,
Виза и одобрен проект/ вместо становище за запознаване/ имам по несбъдналата се ВЕИ, която изградена и присъединена е без договор за достъп по мое желание, защото не ми е изгодно финансово. По-добре е веднъж да изгубиш 5000лв, за някои неща, отколкото 20 години да плащаш по-високи данъци и да се ядосваш всеки месец.
Благодаря за "квалификацията" мишок.. което не е без основание. Само котараци се навъдиха, щото няма кучета пазачи.

П.С. Тук е мястото да спомена, за "аматьорите",че могат да се снабдят със скица и виза за монтаж на стойката и системата , с конструктивно становище за няколко лева, могат да си монтират върху покрива без страх от актове, които биха паднали след възражение, преди обжалването/евентуално/. Там където е нужно събрание, трябва да има такова за съгласие на поне 2/3 от площта на съсобствениците в етажната собственост. Тези документи не струват повече от 100лв.

Все пак форума е създаден, за да се подпомагаме взаимно, макар лицемерието да препятства споделянето на актуалните теми. По стар български навик, ще се обсъждат когато стане късно.
Тук няма и запетайка по създаването на балансиращ пазар. Всеки мълчи и действа...
bubolinka1

Мнениеот BulSpace » 10.02.2015 07:27

Толкова деликатно изказваш критики, че едва ли някой разбра кого и за какво критикуваш. Бъди по-конкретна...

Вероятно знаеш за асоциацията и дори може и да си член на БСА, където всеки ден служители и членове правят по-нещо малко за малките ФЕЦ в България ( http://www.bsa.bg ) . Там споделяме проблеми и търсим решения. Колегите са в течение с повечето законодателни инициативи и непрекъснато ходят по обсъждания и инициират срещи в опит за защита на правата на малките ФЕЦ, включително въпросите с изваждане на малките ФЕЦ от балансиращия пазар...

Така, че това, че нещо не се дискутира тук не значи, че някой не работи по него. Ако имаш идеи и желание да помагаш по някой от проблемите се свържи с колегите и попитай до къде са я докарали и сподели идеите и готовността си..

Като конкретен пример посочвам колега със следяща система 5кв присъединена 2010г, който получи писмо от ЕнергоПро да сторнира вече издадените фактури на преференциална цена над 1250kwh/kwp. Освен това ЕнергоПро поискаха от ДКЕВР да наложи имуществена санкция на "огромния" ВЕИ нарушител. Всъщност колегите използват случая да конкретизират проблема, който всички имаме с това ограничение пред ДКЕВР и вероятно пред енергийната комисия в парламента...
Като самотни бойци ние мишките сме на никъде...
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот bubolinka1 » 20.02.2015 16:36

Колко интелектуална енергия се влага от ЕВН, за да "НЕ СТАНЕ". Ще напиша, защото зная, че и Те четат тук.
През 2013г започнах покривна 5квП за изкупуване/ понеже е най-висока цената/, от м. Април 2013г до м. февруари 2014г мислиха мислиха и стигнах до договор за изкупуване. Всичко платено по присъединяването скъпо и пре-скъпо. През м. февруари 2014г измениха Наредба №6 -изцяло нова и онова дето го говореха от ЕВН, им беше написано в наредбата, за да не ми е изгодно за моя частен случай. /Данъците ми ще надвишават цената на произведеното-повече подробности не са нужни за казуса/

От м. юни 2014г започнах пак покривна 5квП, но за собствени нужди. Сега сме м. февруари 2015г и съм направил всичко до изготвянето на договор за изкупуване. Всичко е платено и направено с най-малки разходи, включително таксите към ЕВН/ имат милост, и помнят щото предния път много скъпото нищо не стана/. Системата е друга.

Сами си удължили срока да предоставят "договор за изкупуване" от 20 януари на 20-ти март, защото не били решили как да изглежда все още...за покривна 5квП за собствени нужди...

Самоналагащият се извод е: Кое е най-изгодното за ЕВН, за да Ви го направя ? В случая, всичко е мое, а парите са дадени/прежалени. Няма какво да се губи.

КОя е "въртележката" този път, която има да очаквам след 1 месец. Подготвя ли се отново изготвяне на изцяло нова Наредба № 6- или промяна в правилата за "изкупуване", които в случая са за собствени нужди.

Усещам какво Ги боли, че от 09-16 часа се произвежда ток, а от 17-22 часа се изразходва- Проблем ще стане, когато започне да "хартисва"...И как да ме одялкат, че им ползвам мрежата за "на ти-дай ми".

Зная, че не мога да се пазаря с тях, както и производители инвестирали няколко милиарда/Ей Ес например/. На кого да преча този път и с какво, освен че съм жив и не съм мързелив ?
В случая съм предвидил, всичко свързано с имота и ФЦ да е на едно ФЛ- моя милост, да отговаря на всички изисквания и стандарти както сградата, така и покривната система. В случая дори няма да генерирам разходи за адвокатски услуги, защото ще са удоволствие за мен когато ми се наложи да ги реализирам на себе си .

Изумен съм, колко интелектуална енергия се влага в нещо толкова дребно, за да НЕ СТАНЕ. На кого преча с тези 5квП за собствени нужди? ЕВН сами изисква договор за изкупуване, а сега не знае съдържанието и обхвата му за моя конкретен случай. Една ДКЕВР имаше, която не стигаше да разглежда жалбите преди.
Не съм член на фотоволтаичната асоциация- нужно ли е да отделям интелектуална енергия и в тази посока за тези 5квП ? Асоциацията за конкретния случай няма никакви правомощия.
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 20.02.2015 17:55

Извънземните са виновни :D
Блудният син

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия