ТУк пиша за незнаещите. Така както е създаден форума- да помага. От неинженер, към неинженери е посланието за 3200kWp само от слънцето. Хибриден инвертор слънце+батерии+ел.мрежа. Това зеленото в таблото е защитата от гръмотевици. Мисля, че се разчитат характеристиките. Смея да твърдя, че системата ми е правилно оразмерена, с изключение на акомулаторите, които са 200 ампера 48 волта и това е минималното изискване на инвертора. ВОдещото ми е било икономически да намалява сметката за ток/ до колкото е възможно ще пиша след 1 година за изгодата/. Като гледам как работи сега, щеше да е почти добре, да има още 200 ампера в тези 48 волта, но не е икономически оправдано съхранението. Ограничил съм претоварването им при разреждане чрез задаване на долна граница от 50V за превключване към мрежата. Горната е 53V което също е малко според таблицата на производителя за AGM батериите. По-добре да се ползва мрежата когато се наложи натоварване в неслънчев период. Задал съм приоритет първо слънце, след това батерии, след това мрежа. Батериите съм ограничил за ползване, за да имат дълъг живот/ уж/. Грехота е в най-слънчевите дни, климатиците да "бичат" на ток и когато навсякъде е жега, да грееш вода да се изкъпеш вечер. В случая за бойлерите имам две други системи- едната на ток от слънце, а другата чрез подгряване на вода чрез слънце. Фотоволтаичната част за подгряване на бойлер работи по-стабилно от колекторите за топла вода, но пък те са по-ефективни, когато има слънце. Когато няма слънце фотоволтаичните се справят по-добре/ до колкото може да се каже че е добре, когато няма слънце- зимата например/. Свързването вътре в таблото/ заради гръмотевиците/ може да покажа някой ако го прави, че не ми се разглобява за снимките. Заземлението трябва да е стабилно. В случая са две различни за гръмоотвода и отделно за ел. мрежата. /Тази на ЕВН не я броя/. Калкулациите са правени, да се намали сметката за ток, а вложеното в пари може и да се изплати след 5-6-7-8 години, когато ще трябва да се купят нови акумулатори/ дават ги за 12+ години при правилна експлоатация/. Бог знае. Инвертора е тайвански, за сега работи стабилно. Има настройки от 2 до 110 ампера, но аз не му вярвам като му гледам размерите и дебелината на кабелните накрайници и общото тегло. Тук помещението ми отговаря лятото да не се качва повече от 30 градуса/което скъсява живота им според характеристиките от производителя за работа и инструкции/ .

- 20150326_102107.jpg (162.64 KiB) Прегледано 10410 пъти
За да не е голословна темата както върви, ще сложа снимки на това, което съм направил до момента както заради въпросите свързани с фотоволтаичната система за собствени нужди, така и заради проблемите с които заиграват КЕВР и ЕРП, за да не стане инсталацията свързана към мрежата/ моята другата/.. Сега са измислили въпреки множеството уредби в закони , наредби, общи условия и решения на КЕВР, необходимост от издаване на индивидуален административен акт за цената на ел-енергията за излишъка от централата , която е за собствени нужди и произнасяне по продължителността на договора чл. 24,267, 31 във вр с 18 и 27 от Закона за енергията от възобновяеми източници. За ЕВН законите, наредбите и решенията не са достатъчни. Трябва всяка керемида да е с индивидуален административен акт/ уж- та да не стане/.
Другата ми система вече работи и мога да кажа малко от експериментите.
Това е системата с недостатъчни по мощност акумулатори. Съхранението е скъпо и ненужно. Затова през ежедневното ползване, слънцето се улавя за използване в светлата част за отопление/охлаждане през деня, а малка незначителна част остава за през нощта. Отделно други панели греят само бойлер и отделно други панели сгряват български електрически котлон, който " не се гаси изобщо". Затова версията със "скъпите акумулатори" се явява изгодна и тя е както следва със снимки:
Инверторът е с мощност 4kW, панелите са 12 броя по 250W всеки, свързани на 6 стринга х 2 бр/30,7V х 2/. Синусоидата е правилна соs 1, батериите са 200 амп 48V / най-малкото възможно за работа с инвертора/. При претоварване на батерията преминава на байпас от мрежата. Само батерията лесно се претоварва, но когато има слънце, приоритетно се взема ток от панелите. Има 31 менюта с които се настройва почти всичко, вкл. надграждане на системата с още инвертори от същия вид и размер/ до 4 бр/ Не е съвършена работата с батерията но се изисква закупуването на още 200 амп, което не ми е изгодно на този етап. При повече слънце е достатъчно преобразуването на 220/50 и с остатъка се зарежда батерията. Тогава дори натоварванията не предизвикват превключване от мрежата. Ако слънцето се скрие за момент и се получи пикова мощност като пусковия ток на електродвигател 2кВ/например/, веднага за 20мсек. се включва байпаса , защото напрежението на батерията спада под 50V/ така както аз съм задал границата за AGM батериите, защото батерията не поддържа натоварването/. На инвертора са дадени настройки съобразени с производителя на батерията, които допълнително са намалени в горната и долната граница с 40% от най-ниските възможни стойности/ спрямо температурите от 0 до 40 градуса/, за да се щади тя, а и защото производителите се самонадценяват като пишат, че клетката може да се разрежда до 1,80V без повреда. Нейният смисъл не е да се натоварва, защото е много скъпо съхранението и е неоправдано икономически.

- 20150326_102509.jpg (309.41 KiB) Прегледано 10410 пъти

- 20150326_102107.jpg (162.64 KiB) Прегледано 10410 пъти

- 20150326_102046.jpg (146.41 KiB) Прегледано 10410 пъти

- 20150326_102035.jpg (176.49 KiB) Прегледано 10410 пъти
Последната снимка е на ръчен байпас, който преминава през "О", за да не се преплитат мрежите. Имам още снимки на котлон вързан за 8 последователно свързани панела- той е абсолютно непрофесионално изпълнение. Снимките ще Ви ги спестя. Няма дори защита, котлона като му прегори някоя жица- спира сам. Абсолютно дърварско изпълнение. Има слънце-червен котлона. Има облаци- слаб котлона/ не много слаб/.

- 20150326_102120.jpg (279.29 KiB) Прегледано 10410 пъти
Но с колко повечето е повече от по-малкото, ще оставя на ентусиастите да проверят.

- 20150326_102509.jpg (309.41 KiB) Прегледано 10410 пъти
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.