2050 г. - Краят на петролното човечество

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

2050 г. - Краят на петролното човечество

Мнениеот Mateev » 08.01.2008 21:58

Вижте на какъв филм попаднах:

ftp://solar.sts.bg/files/movies/oil.zip

Редица известни учени разказват за началото, възхода, падението и прогнозират края на "Петролното човечество". А този край не е толкова далече. Вече няма две мнения по въпроса. 2050 г. петрола ще е свършил. Но сътресенията и кризите (може би и войните) ще започнат много по-рано. Буквално в следващите няколко години, когато кривата на производството надхвърли върха и започне да спада.
И всички ние ще сме свидетели и ще понесем последиците от тази глобална световна криза.

Филма е правен през 2006-та година, когато цената на петрола беше 2 пъти по-ниска. И прогнозите на авторите за бърза ескалация вече се сбъдват. Всички знаят, че цената на петрола вече превзе психологическото ниво от 100 долара на барел. И това е само началото. Според авторите на филма цената може да нарастне многократно и най-вероятно с бързи темпове (поради възникналата паника). Правят аналогия на кривата на производство с изкачване на планина по плавен склон. Но чак когато се изкачим на върха, можем да видим какъв е склона от другата страна. А той може да бъде и много стръмен, едва ли не отвесен. И може би ние вече сме на върха (има доказателства за това) и ни предстои слизането надолу. И не се знае дали ще е бавно и плавно или ще се сгромолясаме с гръм и трясък.

Ясно е, че петрола все някога ще свърши. Но всеки от нас си мисли, че тази дата е далеко. Истината обаче е, че тази дата е много близо и че много от нас ще доживет този момент. И ще бъдат сведетели на глобалната световна криза (плюс може би световна война), която ще съпътства прехода от "Петролно" към например "Водородно" човечество. Във филма се говори, че за да няма такава криза, е трябвало още преди 20 години човечеството да започне бърз преход към възобновяемите енергийни източници. Ако този преход беше започнал преди 10 години, щеше да има някаква сравнително лека криза. Но дефакто този преход започва сега, и то със сравнително бавни темпове. Което означава, че ни чака дълбока и всеобхватна криза. Между другото във филма има и намек, че популацията на човечеството трябва да се намали до 1-2 милиарда човека, за да може цивилизацията да просъществува без петрол.

Има едно единствено успокоение. Ако утре построим 10 000 атомни централи, то тогава ще имаме отсрочка с още 20 години. Но това е едно нищо. Явно бъдещето е във водорода и в слънчевата енергия. Но прехода от петрол към водород изисква поне 50 години, а ние ги нямаме, дори и да използуваме 20 годишната отсрочка с атомните централи.

Препоръчвам на всеки, който не е гледал филма, да го изтегли и да го изгледа. Ситуацията е много сериозна и буди голямо недоумение защо нашето правителство си е завряло главата в пясъка и се прави на ни чуло - ни видяло. Та ние обричаме нашите деца на глад, войни, страдания и мизерия. И ако трябва да се направи нещо, то е СЕГА, ВЕДНАГА. Даже вече е малко късно. Според мене трябва правителството да развърже кесията със субсидиите колкото се може по-скоро. И да оправи скапаните процедури в законодателството. И след това да се юрваме всички с бесни темпове да строим вятърни и слънчеви електроцентрали. И да се надяваме, че вече не е късно.
Последна промяна Mateev на 20.10.2009 07:58, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот alex1001111 » 08.01.2008 23:57

Всички да се юрнем... Просто няма да стане. Който измисли СЕЦ ферма вече може да постигне нещо. Да наеме/закупи хиляди декари да осигури охрана и да позволява поставяне на мощности, отдаване на мощности и т.н. Някаква централизация е нужна.

Впрочем ако и когато свърши петрола може и по - хубаво да стане. Писна ми да се оглеждам на осем когато пресичам.
alex1001111
 
Мнения: 23
Регистриран на: 19.09.2007 04:21

Мнениеот Ivan Buzov » 09.01.2008 15:38

Горивата добре ще свършат, ще поскъпне енергията, ще се ограничат излишните луксове на човечеството. Дотук ясно. Но ........
Проблемите с горивата и енергията са ясни още от 20 век. Кризата е прогнозирана с голяма точност още тогава. Учените трескаво измислят алтернативи за енергията и смятам ще се справят.
Но...............
Пак но...., защото освен енергия тези енергоносители са основни ресурси в други области - пластмаси, торове и т.н. - а това са областите въз основа на които е изградено днешното развитие на човечеството(леко отклонение - според мен развитието в последния половин век е с такива темпове точно заради тези продукти - иначе основите на науките са били ясни и преди това, а да не забравя и гордостта на България - Джон Атанасов). След изчерпването на тези природни ресурси това ще са най-засегнатите производства. Някой може ли да си представи живот без пластмаси или земеделие без торове. Ще се върнем в началото на 20 век. А тогава населението е било в пъти по-малко.
Тъй като съм от поколението което най-много пострада от прехода след 1990 година, още от сега търся варианти на моите наследници да не им се налага да се справят с трудности които мога да предвидя.
Защото по думите и визията ще ни помнят приживе, а по делата ни след това. А след това ще е страшно - сценариите са доста кървави и началото е дадено.
Та както пеят в една песничка братушките - А на войне, как на войне. Та за тази ситуация трябва да сме подготвени и да изкараме някаква печалба може би и мисля, че това е правилния път. Ако има начин това да стане и с помощ, я от държавата, я от Европа сме длъжни да се пробваме.
А ситуацията почти сигурно повечето от нас ще я доживеят, макар и на стари години.
Ivan Buzov
 
Мнения: 173
Регистриран на: 20.11.2007 22:48

Мнениеот Miro » 09.01.2008 18:06

Да това е една от причинете да се запаля по ВЕИ. Има обаче един важен момент, който често се пропуска - все още енергията не се съхранява. Представете си, че имаме 400 МW слънчеви централи (не е невъзможно), която инжектира в разпределитетелната мрежа... какво правим вечерта? За целта трябва да пазим единия блок на Козлодуй (а те пък 440-ките ги извадиха от паралел гадините и така вече са безопасни) за да поддържаме някакъв баланс на системата. ВЕИ биха имали голямо развитие само ако може да се компенсира по някакъв начин нередовното им производство (изключвам ВЕЦ-овете) или ако намерим начин за съхраняване на енергията.
Скоро бях чел за система на базата на фотоволтаици и водородни горивни клетки. През деня с излишната ел енергия се произвежда водород, а през нощта водородът се харчи за производство пак на ел енргия. Не помня какво беше КПД-то на системата, но със сигурност няма как да е голямо.
Иначе наскоро имаше пак някакво раздвижване и около ИТЕР... още учителят ми по физика в средното училище обясняваше, че ако стане тази далавера със студения синтез, ще си решим енергийните проблеми на земята...
А за кризата аз не съм твърдо убеден. Бедна ни е фантазията колко евтини източници са измислени и съм сигурен, че на всички, в които има някакъв хляб, патентите се държат от петролните фирми. Защото евтината или свободната енергия е все още крайно неизгодна за развитите държави, но свърши ли петролът трябва да има някакъв избор. А варианти за използването и има от преди времето на Тесла... В инернет има тонове информация и хиляди варианти на т.нар. вечни машини.. и дори да предположим, че 99% от тях са фантасмагории, то пак остава 1%...
Е=mc^2 .... колко хубаво ще е да го използваме някой ден а?
Miro
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 25.09.2007 13:37
Местоположение: гр. Бургас

Глобална мрежа

Мнениеот Lambov » 12.01.2008 19:21

Доколкото си спомням, планира се изграждане на глобална електропреносна мрежа. Когато това бъде направено, няма да е необходимо акумулиране, защото по всяко време на денонощието някъде по земното кълбо е слънчево. Освен това съм чувал за разработки за пренос на енергия, добита в орбита около Земята, към мрежа на Земята. Ще става чрез фокусиран, високоенергиен лъч, но за сега лъча не може още да улучва приемната антена на Земята. :P
Lambov
 
Мнения: 142
Регистриран на: 12.01.2008 19:09
Местоположение: ьяеи645ш6

Енергията е неизчерпаема.

Мнениеот Lambov » 12.01.2008 19:37

Ivan Buzov написа:Горивата добре ще свършат, ще поскъпне енергията, ще се ограничат излишните луксове на човечеството. Дотук ясно. Но ........
Проблемите с горивата и енергията са ясни още от 20 век. Кризата е прогнозирана с голяма точност .


Това е абсолютно вярно. Но не се притеснявайте - енергията е абсолютно неизчерпаема и тепърва ще възникват още какви ли не източници. Важно е да сме на гребена на вълната.

А що се касае до PV фермата, това е чудесна и правилна идея. И правилния път е "Обединението прави силата".
В случая няма какво да делим, нито в какво да се конкурираме. Само можем да спечелим. Затова предлагам да се обединяваме. Това е от полза за всеки.

Изчетете внимателно форума - главния проблем е работата "на дребно". Когато имаш 5 или 10 или 100 хиляди лева трудно можеш да разчиташ на добри отстъпки, на добра конфигурация. Пък и едно е всеки поотделно да се бори с бюрокрацията, а съвсем друго е всички заедно да бием в една точка.

По този начин можем да създадем и мощно лоби за благоприятни промени в българското законодателство към облекчаване на процедурите и към насърчаване. А така всички печелим. А избори ще има най-късно до 1 или 2 години.

България има добри слънчеви дадености и нищо не пречи след 5 - 10 години да се превърнем в нещо като сегашните петролни държави от ОПЕК и само да си щракаме с пръсти. Повярвайте, ще стане много по-скоро, отколкото си го мислим.

Щом е ефективно в Германия, представете си какво може да е при нас - с около 30 - 40% по добро слънце греене.
В Стара Загора има до 300 слънчеви дни в годината (преди 15 години проучвахме въпроса във връзка с местното летище). И градът е разположен в специална ниша, в подножието на Средна гора, обърната на юг.

Обединението прави силата. Никой, нищо не губи ако се обединим. Напротив, обединени можем да печелим от 30 до 50% повече, отколкото ако всеки кара надребно за себе си.
Lambov
 
Мнения: 142
Регистриран на: 12.01.2008 19:09
Местоположение: ьяеи645ш6

Мнениеот Ivan Buzov » 12.01.2008 21:49

Аз съм "за" обединение.
Ivan Buzov
 
Мнения: 173
Регистриран на: 20.11.2007 22:48

Мнениеот Lambov » 13.01.2008 17:20

Ivan Buzov написа:Аз съм "за" обединение.

Ако се обединим, свеждаме тичането по узаконяването дo еднократен процес, а всеки новопоявилсе инвеститор просто се присъединява с размара на инвестицията си.
Това, естествено трябва да бъде АД, вероятно - със специална инвестиционна цел (заради данъците), при това с капитализиране на дивидента (за да се избегне плащане на данък върху дивидента), а така влизаме в схемата на осмото чудо - сложната лихва.
Lambov
 
Мнения: 142
Регистриран на: 12.01.2008 19:09
Местоположение: ьяеи645ш6

Мнениеот Mateev » 30.10.2008 01:41

Като гледам файла с филма е огромен (718 MB) и има проблем с Download-а от нашия ftp сървър. Някой има ли идея къде мога да го кача в публичното пространство, за да могат всички да си го изтеглят и да го изгледат?
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Denislav Минчев » 30.10.2008 10:01

По отделно могат да ни мачкат,но единни ние сме по-силни.Обединение!!!!!!
Аватар
Denislav Минчев
 
Мнения: 21
Регистриран на: 15.10.2008 12:44

Мнениеот iliae » 31.10.2008 21:05

Филмът го има качен тук: http://www.boshko.com/Download/Movies/A.Crude.Awakening.The.Oil.Crash.2006.DVDRip.XviD-HNR
предполагам го има и по разните тракери
iliae
 
Мнения: 41
Регистриран на: 28.07.2008 11:15
Местоположение: Plovdiv

има го и в Арена-та

Мнениеот Nikolay » 13.06.2009 16:51

Nikolay
 
Мнения: 12
Регистриран на: 20.03.2009 01:06
Местоположение: гр. Бургас

Мнениеот fe2_vanio » 14.06.2009 09:54

Ама те и скапаните политици нищо не правят!Гледах им програмите за енергетиката ами почти никой не каза нещо като хората за ВЕИ,само тея на Расате ми харесаха добре го формулираха.Според мене трябва да има копи пейст на немския закон...
fe2_vanio
 
Мнения: 73
Регистриран на: 12.03.2009 16:04

Мнениеот sunrize » 14.06.2009 12:13

Вчера вичерта прибирам се с колата към вкъщи и гледам един билборд.Рекламата на него беше за офицялния блогарски сайт на ГЕРБ. Та викам да се заформи едно хубаво питане пък да видим как ще отговорят - кадърно или некъдърно ??? Гледам че бързо отговарят....ама да видим на едно добре формолирано "въпросче" как ще отговорят :D

Ето го офицялния сайт на Блога : http://blog.gerb.bg/
sunrize
 
Мнения: 68
Регистриран на: 26.01.2009 13:49

Мнениеот Yassen Ivanov » 14.06.2009 14:00

Има нещо сбъркано в цялата политическа система според мен. От една страна на политиците работата е точно да мислят за бъдещето на страната (не казвам че не трябва да се работи и за настоящето, но на всеки е ясно че не може да се промени страната за един мандат като с магическа пръчка ). От друга страна те нямат изгода да се занимават с дългосрочни инициативи, поради простата причина, че някой друг ще обере овациите за това след 1-2 мандата. Преди години гледах един дебат, който се разви точно по този сценарий. От БСП се хвалят какво се е случило през техния мандат, а от СДС поясняват, че повечето от цитираните неща са се случили заради техни действия през предния мандат. Писнало ми е да гласувам ПРОТИВ някого вместо ЗА някого, но от друга страна не виждам начин някой да отиде в парламента и да работи "за благото на страната" при условие че там са се настанили онези с многото пари да си купуват закони и да казват как ще станат нещата, и изобщо не ги интересува на кого ще дадат парите. По някое време или си казваш "абе аз ли съм най-големия будала ?", или излиташ от политиката, при това не с достойнство, а с някой компромат зад гърба.
Yassen Ivanov
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27.04.2009 14:30

Следваща

Назад към Слънчева енергия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта