Double face panels

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Double face panels

Мнениеот cempak » 02.09.2009 14:05

Здравейте в момента разработвам "идеен проект" за фирмата в която работя за бързовъзвръщащ инвестицията-соларен парк със нестандартни решения. Идеята на която сме се спрели и разработваме от няколко месеца е за направата на соларни модули чрез изпозлзването на концентратор,двулицицеви соларни панели и проста тракинг система (идеята я взаимствахме от тук:http://www.solar-trackers.com/ ) На теория и на вид всичко изглежда много лесно както казва моя началник. Ето как изглежда техния тестов модел : Изображение

Проблемът ни е обаче че не можем да намерим на пазара двулицеви панели които да произвеждат повече от 30% енергия от второто лице . Единствените такива серийно произвеждани панели които открих са на Sanyo HIT Double Bifacial Photovoltaic Module които произвеждат до 30 % повече енергия в зависимост от КПД-то на концентратора : http://us.sanyo.com/HIT-Power-Double/HIT-Double-Bifacial-Photovoltaic-Module
Ако някой знае друг производител или модел за двулицеви панели с по голям капацитет моля да ми отговори ,защото по моите сметки тия 30% повече които може да получим от панелите Санио се самоунищожават от утежнената конструкция с огледалата и по стабилните и тежки профили които предвиждам в проекта заради по голямата площ на огледалата и евентуални натоварвания от сняг и вятър върху тях и в крайна сметка ми излизат едни 7% в повече от стандартните панели което обезсмисля целия проект.Като загубите съм ги смятал единствено от задвижващото устройство-ел.двигателя който по мои сметки трябва да бъде с мощност 468W.
Ето какво представлява проектираното от мене хвърчило с теоретична максимална мощност 2080W.
Изображение
cempak
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23.07.2009 11:31

Мнениеот Kavrakov » 02.09.2009 17:11

Виж тези: http://www.chiner.cc/english/content.asp?id=34Имат TÜV сертификат, истински. Проверил съм го на сайта на TÜV Rheinland Group. Не знам на каква цена дават двулицевите модули, но обикновените монокристални модули в момента са на "неприлично" ниски цени. ;)

Иначе, "хвърчилто" е много чаровно на външен вид.. естествено съм скептичен към толкова сложни конструкции за фотоволтаици. Предполагам, че ще получиш много мнения в които ще трябва да четеш как това няма да стане. Аз ще се въздържа от такова мнение и ти пожелавам успех! :salut:
Прикачени файлове
cr3m.JPG
cr3m.JPG (25.09 KiB) Прегледано 18003 пъти
Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
Аватар
Kavrakov
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01.07.2009 13:51
Местоположение: Пловдив

Мнениеот Mateev » 02.09.2009 18:37

Днешните ниски цени на модулите обезсмислят абсолютно всичко, което е различно от монокристални модули на стандартна статична конструкция. Обосносновката е много проста - ако вашата идея дава с 30% повече енергия, то тогава нейната алтернатива е 30% повече модули, сложени на статична конструкция. Тоест вашата конструкция трябва да струва не повече от 0.6 EUR/Wp. Като се отчете и факта, че ще пилеете 5-10 пъти повече земя със сменен статут (а тя струва 0.1 EUR/Wp), излиза, че трябва да паднете под 0.5 EUR/Wp. Като сложим всички минуси, свързани с позиционерите (а те са поне 100), то тогава излиза, че трябва да сте на цена поне 0.2-0.3 EUR/Wp, за да имате шанс да излъжете някой непросветен инвеститор. Ако добавя и допълнителното окабеляване, многото изкопи и труд, многото допълнителен транспорт, огромните разходи за поддръжка, ниската надеждност и краткото време на живот, излиза, че дори и да подарявате такава система, пак никой няма да я купи.

И последно - дори и да намерите по света двустранни модули, то веднага ще се сблъскате с 2 много неприятни факта:

1. Модулите са много скъпи като EUR/Wp
2. В цената на модулите е включена и задната мощност, което ще направи модулите още по-скъпи

Като цяло тази идея според мене е обречена на провал още в зародиш. Съжалявам, че ви полях със студен душ, но това са даденостите към момента. Самият вие ще стигнете до същите изводи когато наплюнчите молива и започнете да си правите сметките.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 02.09.2009 18:41

Оппааа..........

Сега съобразих, че земята струва около 0.1 EUR/Wp, само ако на нея се направи централа с монокристални модули на статични конструкции. Ако централата е с тънкослойни модули, цената става 0.2 EUR/Wp. A aко централата е на позиционери, цената става 0.5 EUR/Wp !!!

Тоест само цената на земята УБИВА ВАШАТА ИДЕЯ ОЩЕ В ЗАРОДИШ.

Забравих да кажа и за още един убиец на вашата идея - ДИФУЗНАТА СЛЪНЧЕВА РАДИАЦИЯ над България, която в средногодишен план е почти 50% и при която вашите огледала НИЩО НЯМА ДА ОТРАЗЯВАТ. Тоест вие по презумпция губите половината от средногодишната енергия, а после се опитвате да увеличите останалата половина с 30-40%. Не е ли малко смешно.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 02.09.2009 18:49

Моята препоръка е преди да започнете да харчите пари и човешко време за разработката, да седнете и да попрочетете малко теория. След това понаправете малко сметки. Поискайте акъл и от някой с повечко опит и познания и чак тогава се хвърляйте да се давите с главата напред.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот cempak » 03.09.2009 09:38

Лошото в моя случай е, че и аз осъзнавам че това нещо няма да работи както шефа си го мисли ,но той не може да го осъзнае ,написъл съм му доклад от 10 странцици ,с доказателства и факти които открих в този форум че такива тракерни сложни системи на този етап са онеправдани,но за него това е алтернативното решение за печаливш бизнес,понеже текущата деност на нашата фирма е производство на метални конструкции ,които в последната година са слабо търсени и са решили да ползват мощностите с които разполагаме за направата на такива тракери,като тези системи ,ще ги ползваме само за нашия международен холдинг и няма да ги продаваме.Тук в Бг.ще изградим само тестова централа на която да си правим само опитите,основните централи ще бъдат изградени в Албания,Грузия и Израел където изкупните цени на такъв вид ел.енергия са по високи от БГ и изискванията за закупуване на земя и лицензирането и за такива цели е улеснено(по думите на международните експерти в нашия холдинг) .А относно времето на живот,както бях писал по горе -то не е от съществено значение за този проект тъй като в случая търсим единствено бързо възвръщане на инвестицията което според сметките на шефовете трябва да стане за по малко от 10 години-3-4 години изплащане на системата;-5-6 год. работа на печалба :) .
И така в крайна сметка намаляваме себестойноста на тракерите чрез използване на по евтини и ненадеждни материали,купуваме най-евтините и продуктивни панели на пазара в момента и ги сглобяваме в един рисков експеримент който трябва да издържи поне 8-10 години без да се чупи много.
cempak
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23.07.2009 11:31

Мнениеот EOS Technologies » 03.09.2009 18:18

Много сложна конструкция - трудно се продава на пазара. Преди да тръгвате към Израел с продажби, би трябвало да знаете, че ВСИЧКИ немски производители са вече на тамошния пазар.

За Албания и Грузия няма нужда да си хабим времето... Пазар няма, само приказки...

Поздрави
EOS Technologies
 
Мнения: 604
Регистриран на: 08.01.2008 18:27

Мнениеот Емил » 03.09.2009 21:39

Аз не съм кой знае какъв спец, обаче изобщо не ми е ясно защо трябва част от фотоволтаичните клетки да са обърнати надолу, и да ги огрява слънцето чрез използване на огледала, след като могат спокойно да са насочени нагоре към слънцето, като се поставят на мястото на огледалата например.

Много странно решение...
Аватар
Емил
 
Мнения: 432
Регистриран на: 06.04.2009 16:32

...

Мнениеот Gio » 03.09.2009 22:29

...и аз не знам защо не си пиеш ракийката и си гледаш кефа...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio
 
Мнения: 1618
Регистриран на: 21.07.2008 08:44
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот Miro » 04.09.2009 05:10

Емил написа:Аз не съм кой знае какъв спец, обаче изобщо не ми е ясно защо трябва част от фотоволтаичните клетки да са обърнати надолу, и да ги огрява слънцето чрез използване на огледала, след като могат спокойно да са насочени нагоре към слънцето, като се поставят на мястото на огледалата например.

Много странно решение...


Има малко хляб в технологията. Клетките не са обърнати надолу, а са двойнолицеви... демек правят ток при осветяване и от двете страни. Далаверата е в това, че производствените разходи за двойнолицевите модули са почти същите, както при еднолицевите. Това означава, че и цената би трябвало да е съизмерима, а общата мощност като цяло е по-висока. Зорът е да докараме светлината до задната страна на модула, а това означава скъпа конструкция... Не знам как е решен въпроса с прегряването и доколко това осветяване и от двете страни си струва...
Miro
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 25.09.2007 13:37
Местоположение: гр. Бургас

...

Мнениеот Gio » 04.09.2009 09:27

...преди време разисквахме темата някъде тук - Sanyo пуснаха тези модули тогава. Имаха изискване да се монтират над светлоотразяващи повърхности или поне покрив с цвят с ниска абсорбция на светлина - бели да кажем... Препоръчваха ги и като решение за покриване на атриуми и подобни помещения. Има информация в сайта им - интересно е.
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio
 
Мнения: 1618
Регистриран на: 21.07.2008 08:44
Местоположение: Стара Загора

Re: ...

Мнениеот Емил » 04.09.2009 12:04

Gio написа:...и аз не знам защо не си пиеш ракийката и си гледаш кефа...


Практичен съвет ми даваш, ще се съобразя с него :D

Но без да се сърдиш, трябва да споделя, че Миро ми помогна доста повече, отколкото ти... :D
Аватар
Емил
 
Мнения: 432
Регистриран на: 06.04.2009 16:32

...

Мнениеот Gio » 04.09.2009 13:09

...ами като не идваш до офиса да почерпя, така е... :)
Прикачени файлове
HIT_Sanyo_Bifacial.pdf
(663.87 KiB) 675 пъти
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio
 
Мнения: 1618
Регистриран на: 21.07.2008 08:44
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот cempak » 04.09.2009 13:30

EOS Technologies написа:Много сложна конструкция - трудно се продава на пазара. Преди да тръгвате към Израел с продажби, би трябвало да знаете, че ВСИЧКИ немски производители са вече на тамошния пазар.

За Албания и Грузия няма нужда да си хабим времето... Пазар няма, само приказки...

Поздрави


Пак повтарям ,тези конструкции няма да ги продаваме ,ще ги ползваме за нас да ги изстискаме до дупка за поне за 8-10 години ,а във Албания ,Грузия и Израел ще строим централите няма да продаваме тракерите там.
cempak
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23.07.2009 11:31

Метални конструкции -рамки за закрепване на панелите

Мнениеот pmihailova » 10.05.2010 12:31

Здравейте!
Мой познат от чужбина иска да си премести производството на рамки за закрепване на панелите в България.
Знаете ли какво е положението на пазара в момента, възможно е и да закупи работещо предприятие/завод. Определено не желае JV.
Предпочитан регион - Пловдив.
Поздрави,
ПМ
pmihailova
 
Мнения: 335
Регистриран на: 16.02.2009 16:43

Следваща

Назад към Слънчева енергия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта