Анекси за новите такси

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Re: Анекси за новите такси

Мнениеот sunny_boy » 03.10.2012 14:11

Моята теза е, че ако изискването по закон да се подписва договор за достъп възниква с ЗИД на ЗЕ от 17.07.2012, то е абсолютно незаконно да се иска подписването на такъв договор за достъп като производител към по-ранна дата от 17.07.2012, а именно към края на Юни 2012.

Как по дяволите ЕРП-тата са знаели, за този текст в ЗИД на ЗЕ от 17.07.2012м, освен ако не са го писали лично те или не са диктували поне?????

Не бъркай договора за достъп като производител с договора за достъп като потребител, въпреки че те станаха доста договори.
sunny_boy

Мнениеот ramiga » 03.10.2012 14:29

В други условия на договора пише, че договорът се сключва за срок до одобряването от ДКЕВР на общите условия по чл.30 ал. 1 от ЗЕВИ.
Както и че , Производителят се задължава да сключи индивидуален договор при общите условия по ал.1 в срока, предвиден в решението на ДКЕВР за одобряване на общите условия , или в случай, че такъв не е предвиден - в едномесечен срок от одобряването им от ДКЕВР.
В случай, че производителят откаже да сключи договора по ал.2 и ЕБГМ преустановява достъпа му електроразпределителната мрежа
Аватар
ramiga

Мнениеот BLOT » 03.10.2012 16:58

Аз нямам подобен текст в договора. Все още не съм получил ни анкс, ни дявол. Имам писмо за произведената енергия до 18.09 и толкоз.
Днес е третият работен ден на месеца, а нямам и протокол за произведената енергия. В договора пише, че трябва да го получа до днес (третия работен ден на мсеца следващ.... ала бала).
BLOT

Мнениеот BLOT » 09.10.2012 20:06

Колеги,
Получихте ли писмата за цесията на вземанията по такса достъп?
BLOT

Мнениеот forum » 09.10.2012 20:43

Вчера на протеста един колега ми акцентира върху чл.29. ал.4 от ЗЕВИ, а именно:

Чл. 29. (1) При сключване на предварителен договор за присъединяване производителят на
електрическа енергия от възобновяеми източници дължи на преносното или съответното
разпределително предприятие, което го присъединява, авансово плащане в размер на:
1. 50 000 лв. за всеки мегават (MW) инсталирана мощност на бъдещия енергиен обект, когато
инсталираната мощност е по-голяма от 5 MW;
2. 25 000 лв. за всеки мегават (MW) инсталирана мощност на бъдещия енергиен обект, когато
инсталираната мощност е до 5 MW, включително.
(2) Авансът по ал. 1 е част от цената за присъединяване и остава в полза на енергийното
предприятие - собственик на преносната или на разпределителната електрическа мрежа, в
случаите, когато енергийният обект на производителя на електрическа енергия от
възобновяеми източници не бъде изграден в сроковете, определени в договора за
присъединяване, когато неизпълнението е по причина, за която производителят отговаря.
(3) Производителят на електрическа енергия от възобновяеми източници внася аванса по ал. 1
по сметка на собственика на преносната или на разпределителна електрическа мрежа.
Договорът за присъединяване регламентира плащането на оставащата част от определената в
него цена за присъединяване, в случаите когато тази цена е по-висока от стойността на
авансовото плащане по ал. 1.
(4) Средствата по ал. 1 и 3 служат за покриване на разходите за изграждане на съоръженията за
присъединяване и за планираното развитие, включително реконструкцията, модернизацията и
управлението на електрическите мрежи
, във връзка с присъединяването на конкретния
енергиен обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Аз си пазя фактурата за това плащане, и мисля че ЕРП-то няма право да ми иска нови такси. Вие какво мислите по въпроса?
forum

Мнениеот petyostoev » 09.10.2012 22:23

Ето защо са полезни срещите,макар и на протестите.
petyostoev

Мнениеот Bobby » 09.10.2012 23:55

За какво право говорим? Тук държавата има право на всичко. Хората нямат никакви права. Утре ще измислят нещо ново и така, докато вземат и последната стотинка.
Bobby

Фактура за "цена за достъп"

Мнениеот StupidBgInvestor » 11.10.2012 16:10

Днес получих фактура за новите "цени за достъп", като ме предупреждават, че ако не я платя в седем дневен срок, ще прекъснат достъпа на централата.
StupidBgInvestor

Re: Фактура за "цена за достъп"

Мнениеот Петков » 11.10.2012 18:33

StupidBgInvestor написа:Днес получих фактура за новите "цени за достъп", като ме предупреждават, че ако не я платя в седем дневен срок, ще прекъснат достъпа на централата.

На кое ЕРД си?
Аватар
Петков

Мнениеот StupidBgInvestor » 11.10.2012 18:36

Енерго-Про
StupidBgInvestor

Мнениеот petyostoev » 11.10.2012 19:25

Аз съм към ЧЕЗ и предупреждението е в 5 дневен срок,плюс законови лихви.
Възможно ли е изобщо във фактура да се поставят такива условия?????
petyostoev

Мнениеот BLOT » 12.10.2012 08:31

ЕВН ЕР пък направо са си цедирали вземането с ЕВН ЕС и ни го прихващат. Щем нещем плащаме.
BLOT

Мнениеот StupidBgInvestor » 12.10.2012 12:23

Изображение
StupidBgInvestor

Мнениеот Day Energy » 14.10.2012 16:10

От: XXYYZZ@gmail.com
Дата: 10 октомври 2012, 22:22
Тема:
До: XXYYZZ@gmail.com

Здравейте колеги,

Днес, както предполагам и много от вас, получих имейл от БГВЕА, относно проекта на ЕВН на общите условия на договорите за достъп на производителите на електрическа енергия от ВЕИ.
Публичното обсъждане на проекта ще се състои на 16.10.2012 от 10.00ч. в "Спа клуб Бор", находящ се на ул. Николай Хрелков № 9 във Велинград.
Моето мнение, както и на адвокатите, е, че трябва всички /по същия начин като на протестите/ да присъстваме на общественото обсъждане, да бъдат поканени телевизии и да бъде вдигнат максимален шум!
Адвокатите ще се запознаят предварително с общите условия на договорите за достъп на производителите на ВЕИ и ще присъстват заедно с всички нас там, като ще поканят и някои телевизии.
Натискът ще бъде голям, за да може да се узакони този държавен рекет. Ние не трябва да допуснем управляващите, скрили се в някой СПА хотел и харчейки нашите и на данъкоплатците пари, да приемат неизгодни за бизнеса ни условия!
Сами разбирате колко е важно да се обединим за пореден път и да присъстваме всички! Разчитам на вас!
Моля, свържете се със заинтересованите си познати, тъй като не разполагам с имейлите на всички, и ги предупредете!
Прикачвам общите условия на договорите за достъп на производителите на електрическа енергия от ВЕИ, за да имате възможност да се запознаете с тях.

Поздрави,
XXYYZZ@gmail.com

заинтересовани или техните адвокати работещи също в тази насока, нека да пишат тук до 15.10 -19h...
Day Energy

Мнениеот BLOT » 17.12.2012 11:33

Здравейте,

Може би повечето то вас, които са присъединени към ЕВН са получили писма, които приканват да се подпишат договорите за достъп до мрежата. Как смятате да процедирате, за да се забави подписванетоим поне докато ЕК не излезе със становище относно тези дпгпвпри? Моята централа е под 30 кВ и им изпратх писмо, в което пиша, че съглсно чл 30 ЗЕВИ не съм длъжен да подписвам такъв договор, следва да се присъединя по ОУ, но такива ОУ все още няма публикувани никъде.
BLOT

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ