Правителството води политика на НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Правителството води политика на НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

Мнениеот Mateev » 25.12.2008 16:08

Отварям тази тема с цел дискутиране на последствията, до който ще доведе сегашната енергийна политика на правителството. Анализирайки цялата налична до момента информация, включително и вътрешната такава, стигам до извода, че:

Сегашното правителство води енергийна политика, която може да бъде окачествена като НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

По-долу ще се опитам да се обоснова накратко, а после в темата ще дискутираме подробностите:

1. Правителството залага на ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА, което е една много голяма грешка както в екологичен, така и във финансов план. И евтиния сега ток ще излезе през носа на бъдещите поколения, които трябва да похарчат милиарди, за да закрият централата и хиляди години след това да съхраняват и да се грижат за опасните радиоактивни отпадъци. Тоест това е ПРЕДАТЕЛСТВО СПРЯМО БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ. Кой нормален човек ще си позволи да живее в лукс и охолство, ползвайки кредит, който ще бъде изплащан от неговите деца и внуци? Та този човек трябва да е свръх-егоист или даже направо изрод, за да си позволи такава глупост. За съжаление обаче нас ни управляват точно такива хора. Чак се чудя как такава рядка порода хора успяха да се съберат заедно и как след това ни излъгаха да ги изберем за управници.

2. В енергийната стратегия се залага на малко на брой големи големи енергийни обекти. Но това има следните недостатъци:

- Големия енергиен обект е силно уязвим по време на война или на терористичен акт. С малка и евтина бомба могат да се нанесат колосални щети. За война не знам, но терористичната заплаха ще е бич на 21 век. И със сравнително малко ресурси и минимална логистика една терористична организация може да срине цялата ни енергетика и да ни върне в средновековието. Нима не е по-добре да има хиляди на брой малки енергоизточници в близост до потребителите?

- Тока от големите енергийни обекти трябва да се транспортира на големи разстояния, за да стигне до потребителя. Но това означава големи загуби в енергия и в пари. И това го плаща целокупния български народ. Към момента разходите за пренос на тока са съизмерими с цената на самия ток. Ако не вярвате - вижте си последната бележка от ЕРП-то. Тоест - Разходите за пренос и загубите при този пренос УДВОЯВАТ ЦЕНАТА НА ТОКА !!! Нима правителството е сляпо и не вижда този елементарен факт? Нима не е по-добре да има хиляди на брой малки енергоизточници в близост до потребителите?

3. В областа на възобновяемите енергийни източници водят възможно най-грешната политика, като се оправдават със измислени и грешни доводи.

- Намалиха процентите на ВЕИ дотолкова, щото едва ли не да се окаже, че няма какво ново да правим. С това за кой ли път вече пак ни поставиха на опашката сред европейските държави. Нещо повече - оставиха следващите правителства и бъдещите поколения да решават сегашните ни проблеми. Тоест друга форма на ПРЕДАТЕЛСТВО СПРЯМО БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.

- Вместо преференциални условия за присъединяване на ВЕИ правителството въведе НАКАЗАТЕЛНИ УСЛОВИЯ. Всеки, който дръзне да сложи на покрива си 5-10 панела, е длъжен да ги узаконява 1-2 години и да търпи хиляди унижения при размотаването му по поне 100 държавни инстанции. Това е една ОГРОМНА ПОДИГРАВКА за тези, които дръзнат да направят нещо екологично. С две думи - те трябва да бъдат НАКАЗАНИ. Срам и позор за такова управление.

4. При сегашната политика на правителството сметката на една централа излиза само ако тя 5 мегаватова. И сигурно в България ще се появят такива централи. Но те ще бъдат направени от ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ. И печалбата от доставката на оборудването и от отстроежа на тези централи ще отиде в чужбина. Нещо повече. Дълги години целокупния български народ ще плаща скъпите преференциални цени и сумата няма да остава в българската икономика, а ще се изнася на запад. Тоест правителството обрича българския народ дълги години да подарява на западняците по няколко милиарда евро на година. Това е явна форма на НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

5. В малкото останали проценти за ВЕИ правителството ще наблегне много повече на вятъра и много по-малко на слънцето. Но това също е грешна политика. Един ветрогенератор е сравнително нетрайна инвестиция, защото има движещи се части. Едвам се е изплатил и вече е станал на трошка. И трябва да се подменя. Тоест българския народ ще изплаща 8-10 години ветрогенераторни мощности и след това вместо бремето да намалее, ще се запази същото или даже ще нарастне, защото трябва да се купуват нови ветрогенератори. При слънчевите централи това не е така. Те също се изплащат 9-10 години, но след това дълги години работят и дават енергия почти без разходи за поддръжка. Ако в този аспект направим една 50-60 годишна калкулация, ще излезе, че СЛЪНЧЕВИТЕ ЦЕНТРАЛИ СА НАЙ-ЕВТИНАТА АЛТЕРНАТИВА на всички останали екологични или даже неекологични енергийни източници. В този план най-мекото определение на политиката на правителството е, че тя е КЪСОГЛЕДА.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 25.12.2008 16:26

Какво трябва да се направи?

1. Да се промени енергийната стратегия и да се обяви, че България ще предприеме нов подход за ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА. Трябва да се строят хиляди на брой малки енергийни обекти, по възможност от ВЕИ (вода, вятър, слънчева енергия). Част от вече направените големи и неекологични обекти ще останат, но тяхната роля ще е само поддържаща. Тоест те само ще компенсират неравномерното подаване на енергия от ВЕИ източниците. Преминаването към децентрализирана енергетика няма да е свързано с нови инвестиции в далекопроводи и подстанции и по този начин ще отпадне основния довод, заради който в момента ЕРП-тата правят бойкот (най-вече ЕОН).

2. Думата "Яден реактор" трябва да се обави за мръсна дума и по възможност да изчезне от Българския език. И въобще да не си мислим за нови реактори в Белене, а да помислим какво ще ни струват вече съществуващите в Чернобил, пардон - в Козлодуй.

3. Да се наблегне на строителството на слънчеви електроцентрали, като единствената възможна сериозна алтернатива на бъдещето. При това трябва да се стимулират хиляди малки централки по покриви и дворове, а не големи мегаватови в полето.
Последна промяна Mateev на 25.12.2008 18:06, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 25.12.2008 16:34

По въпроса за малките водни централи - към момента те са най-изгодни по отношение на цената на произведената от тях енергия. Следователно тяхното строителство трябва да се насърчава. И най-лесния начин това да стане е като се премахне сложното узаконяване и се премине към упростено такова, в което да се следи един единствен показател - да не се прекъсва пътя на рибите. Всичко останало е абсолютно ненужно. Нека всеки, който пожелае и който има малка рекичка покрай двора си да може да си купи турбинка и да произвежда колкото може. При това не е необходима никаква преференциална цена. Тока е евтин и може да си го гориш сам.

Но в момента това не се случва заради безкрайно сложното узаконяване. Тука също трябва от РАЗРЕШИТЕЛЕН РЕЖИМ да се премине на УВЕДОМИТЕЛЕН РЕЖИМ. И тогава даже и аз ще си сложа малка турбинка на рекичката покрай нас. И сигурно като мене ще направят хиляди други.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 25.12.2008 16:46

По въпроса за ветрогенераторите - там също трябва да се наблегне на хилядите на брой малки генератори едва ли не във всеки двор, в който има вятър. Режима на присъединяване също трябва да е УВЕДОМИТЕЛЕН.

И въобще най-големия проблем в момента са електромерите със спирачки, с които е оборудвано едва ли не всяко едно домакинство в България. Това е най-голямата глупост, която е измисляна до момента. Един вид никой няма право да произвежда електроенергия и да я връща в мрежата. Но това е смешно. България се нуждае от децентрализация. И нека всеки, който може да произведе някой друг киловат, спокойно да може да го върне в мрежата, като по този начин си намали сметката за тока. Убеден съм, че ще има хиляди желаещи.

Според мене няма нужда даже и от официално уведомяване, ако не се търси някаква преференция за произведения ток. Тука мастодонтите от монополистите сигурно ще ме опонират, че ще се намерят хора, които нощем ще зареждат акумулатори от евтиния ток, а денем и в пиковите часове ще го връщат в мрежата като скъп ток. Но какво от това. Такива инсталации могат да имат само стабилизиращ ефект, като отнемат енергия в мрежата тогава, когато е излишна и обратното - връщат я в мрежата тогава, когато е необходима.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 25.12.2008 16:58

По въпроса за слънчевите централи:

В момента те са най-скъпата инвестиция, ако сметките се правят за хоризонт от 10 години. Но ако се погледне в 50-годишен план, оказва се, че едва ли не тази инвестиция е възможно най-изгодната, при това както в екологичен, така и във финансов план.

В момента узаконяването на една централа е безкрайно бавно, сложно и скъпо. И ако за една мегаватова централа си струва, то за по-малките е тотално неизгодно. В резултат на това ще стане така, че в България ще се правят само централи от по 3 до 5 мегавата. Тези централи ще се правят само от чуждестранни фондове и инвеститори. И парите от субсидии и преференциални цени ще отпътуват зад граница. И много хора ще забогатеят от това, но няма да са българи. И в нечии икономики ще се налеят милиарди евро наши пари, но сред тях няма да е българската икономика.

Тоест съществуващата политика на правителството относно ВЕИ ще доведе до един голям капан за бъдещите поколения, които ще са принудени в следващите 50-100 години да харчат милиарди за стабилизиране на чужди икономики, а българската в това време ще тъне в мизерия.
Последна промяна Mateev на 25.12.2008 18:09, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот EOS Technologies » 25.12.2008 17:16

Много добре казано. Предлагам ти да направиш един PDF-файл от него и да поканиш всички регистрирани във форума и всички техни близки и познати да го принтват, да се подпишат и да го изпратят като препоръчително писмо до Шушулов, Министерството и до Президента... и до Бойко Борисов. .... 5.000 подписа имаме вече със сигурност.

Да се предостави на цялата преса в България, радио и телевизия. И Обама спря строенето на нови ТЕЦ в Америка, подkрепя масивно ВЕИ...

Всеки един от нас трябва да се задейства... и ако няма резултат да се пращат по 10.000 писма (по е-мейл също) до Шушулов и Co. Дневно.
EOS Technologies
 
Мнения: 604
Регистриран на: 08.01.2008 18:27

Мнениеот Mateev » 25.12.2008 17:24

Какво трябва да се направи?

Ако нашите управници ги мързи да мислят, нека просто да прочетат следващите редове и да ги изпълнят. И няма да сбъркат.

1. Обявяваме нова енергийна стратегия, в която се планира плавен преход към децентрализация.

2. Задължават се ЕРП-тата при поискване от клиента, безпрекословно да сменят наличния му електромер с такъв, които мери в 4-те квадранта. След това от консумираната енергия приспадат произведената. А ако източника е екологичен, плащат по преференциалната цена.

3. Узаконяването на малки централи по покривите и в дворовете да става само с една молба, която трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде удовлетворена в двуседмичен срок. В определението МАЛКА ЦЕНТРАЛА да влизат всички централи до 100 kW, независимо от възобновяемия източник (вода, слънце или вятър).

4. Преференциалната цена на тока от фотоволтаични централи да се вдигне до 45 евроцента без ДДС. Да има гаранция, че тази цена няма да бъде намалявана с повече от 1% годишно (в момента е 5%).

5. Годините за изкупуване да останат 25. Но да се добави нов текст, че в бъдеще тези години могат само да се увеличават. Тоест да се гарантира, че няма да бъдат намалени.

6. Тежеста на по-скъпия ток от ВЕИ да се поеме справедливо от целия български народ. Тоест разходите на ЕРП-тата по изкупуването му да се събират и след това усредняват и разпределят равномерно. В момента едни ЕРП-та са по-засегнати от други, в резултат на което те са в правото си да бойкотират процеса с всички законни средства.

7. Да се обяви национална програма от 10 000 покрива за срок от 3 години. Тези 10 000 покрива трябва да добавят поне 300 мегавата инсталирана мощност към енергийната система. Ако процеса не се развива с необходимата скорост, още в края на първата година да се направят корекции с по-добра изкупна цена.

8. Да се лимитира размера на големите електроцентрали до 5 MW. Иначе в момента има опасност 2-3 големи западни инвеститора да направят огромни ветропаркове или слънчеви централи от по 100-200 MW и дотам с децентрализацията. И работата ще стане от трън та на глог. Българска му работа. Страната няма нужда от големи енергийни обекти, пък било то и екологини. Истинската надеждност, отказоустойчивост и малки разходи за пренос могат да бъдат постигнати само с голяма децентрализация.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 25.12.2008 17:43

Горещо се надявам, че всички засегнати страни (управляващи и ЕРП-та) са в течение на това, което се пише в този форум. Даже имам индикации и вътрешна информация, че това наистина е така. За добро или за лошо този форум се превърна в единствения информационен център в България и ако вишестоящите искат да се вслушат в гласа на разума и в гласа на народа, трябва поне малко от малко да се съобразяват с написаното във форума.

Покрай многото вътрешни информации, които ежедневно научавам, има и такива, които са доста притеснителни. И които говорят за това, че управляващите продължават да са като коне с капаци. И да гледат преди всичко техните си лични сметки и портфейли, вместо да направят нещо добро за този народ.

Една от информациите направо ме шокира. Вярно че е непотвърдена, но напоследък всички непотвърдени информации, които научавам, са се оказвали истина. Особенно ако са били лоши.

И така...... Министерството на Земеделието е пратило писмо до Шушулов от ДКЕВР с питане дали трябва да се дават субсидии за централи по 312 мярка, след като вече има преференциална цена. Един вид да не би да се прекараме едно и също нещо да го субсидираме 2 пъти. И въобще не ги интересува, че без субсидии сметката въобще не излиза. И ако Шушулов отговори, че не трябва да се дават субсидии, това моментално ще зачеркне и малкото ентусиазъм, който се беше появил напоследък покрай прословутата мярка 312. И България така и ще си остане със 100-200 киловата соларни мощности, инсталирани от ентусиазирани глупаци като мене и още 3-ма - 4-ма човека.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 25.12.2008 18:00

Другата лоша информация, която имам, е тази, че комисията по енергетика към парламента НЕ СЧИТА ЗА НЕОБХОДИМО да прави каквито и да било промени в ЗУТ или в Наредба 6, щото поне малко от малко да облекчи безкрайните процедури по узаконяване. Ако това не е тесногръдо мислене на коне с капаци, здраве му кажи.

Не мога да повярвам, че това се случва. Та нима тези хора са слепи? Нима нямат малко мозък, за да съобразят до какво ще доведе тяхната политика? Нима не виждат какво става по света, че да го приложат в България без много-много да се главоболят? Нима не ги е страх, че техните имена ще останат в Историята като пример на некадърни ръководители? Нима не се притесняват от това, че техните лични деца и внуци ще ги е СРАМ да си признаят кой им е бил баща или дядо?

Не се ли страхуват, че тяхното управление ще бъде класифицирано от историята като управлението на КРАДЦИТЕ И МОШЕНИЦИТЕ, които доведоха страната до НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА и които заложиха на карта БЪДЕЩЕТО НА ТЕХНИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ, принуждавайки ги да плащат МИЛИАРДИ за загробване на атомни централи или за субсидии за централите на ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ. Не ги ли е срам, че всеки един аспект от тяхното управление не е за народа, а е ПРОТИВ НАРОДА (сегашния и бъдещия).
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Nasko » 25.12.2008 18:37

За мое огромно съжаление си адски прав в разсъжденията си.
Какво наистина трябва да се направи? Знаеш какво, но и аз съм объркан да си отговоря на въпроса "как"?
Моето предложение е да се опитаме да предизвикаме обществена дискусия по тези въпроси и то по национални средства за осведомяване. Там не трябва да се страхуваме да назоваваме нещата с истинските им имена...без заобиколки и излишна дипломация....тези хора крадат яко и трудно могат да бъдат накарани да мислят нормално- сиреч да спрат да казват на черното бяло или обратното според изгодата им.
И понеже Вие г-н Матеев без да се стремите към това вече сте се превърнали в наш формален и всякакъв лидер. МОЛЯ ВИ! ОРГАНИЗИРАЙТЕ НИ!
Nasko
 
Мнения: 187
Регистриран на: 07.10.2007 16:04

Мнениеот Lupus » 25.12.2008 20:38

Принципно съм привърженик на екологочната енергия. Всички доводи, изложени от Матеев са верни и логични. нещо повече, те са трудно оборими всеки сам за себе си. Но понеже обичам дискусиите, а в този форум те са наистина открити и ползотворни, ще се опитам да формулирам няколко въпроса, които ми се породиха в главата, четейки написаното до тук.
1. Производството и консумацията на електроенергия е непрекъснат процес. С колебания ден-нощ, лято-зима той продължава 24х365 часа в годината.
Досегашните източници на ел.енергия са съобразени с това - ТЕЦ, АЕЦ, големи ВЕЦ работят непрекъснато. Малките ВЕЦ и ПАВЕЦ са буфера, който демферира енергийната система и не и позволява да е неефективна, да има големи излишъци и ли не дай си боже, голям недостиг на енергия, който да доведе до срив. Благодарение на тях имаме стабилна честота и напрежение. Мога да предположа, че цифрата 20% от ВЕИ не е случайна. Вероятно до такава промяна енергийната система е в състояние да компенсира. Нека приемем, че имаме 50% мощности от ВЕИ, разпределени така - 20% малки и микро ВЕЦ, 20% от ветрогенератори и 10% от фотоволтаици.
- тия 10% ще спират и тръгват всеки ден
- другите 20% от тоя дето духа може да ги няма със седмици
- останалите 20% при сушава година може да ги няма и по 6 месеца
Как би се държала енергийната система при такава игра с 50% от мощностите? Ами ако се съберат за дълго (седмици) неблагоприятните фактори на куп - сушава година, безветрие и ниска слоеста облачност?
2. Цената на произвежданата енергия. Ако 50% от произвежданата енергия е от ВЕИ това най-вероятно ще доведе и до такъв скок на продажните цени. Готови ли са хората и икономиката да понесат такъв скок. Как ще се отрази това на себестойността на българските стоки, като знаем, че не сме особено пестеливи? няма ли самия народ, без много да му мисли за следващите 50 години да се изправи срещу такава политика, ако му се каже - "От утре тока скача 2 пъти"?
3. Цената на инвестицията за подобна политика. За сега в изграждането на големите енергийни обекти се включват големи инвеститори, с много пари и възможности. За изграждането на ветрогенератори в БГ трябват специфични терени, поради предимно планинския характер на релефа и те вече за открити и заети. 2-3KW "перка", която да се върти 5-6 дни в седмицата и то не по цял ден никой няма да си позволи, освен ако не е насред полето и да си полива с нея пипера. Същото е положението и с микро ВЕЦ. Селската бара пресъхва бързо, а на планинските потоци никой няма да те пусне, че ще стане една - бент до бент и тонове бетон. Остава потенциала на фотоволтаиците - 5 евро на ват, 25К евро на покрив. Колко са българите, които ги имат свободни тия пари и да са готови да ги инвестират в нещо, което ще се изплати в следващите 10г. Според мен едва ли ще се съберат и 25MW мощност от такива ентусиасти. Лично аз бих ги инвестирал, ако живеех в къща, просто като една допълнителна пенсия сле 7-8г и то при положение, че няма да се налага да пълня гушите на куп бюрократи само за да ми кажат с разни измислени бумаги "Живей бе, червей".
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus
 
Мнения: 1804
Регистриран на: 18.11.2007 12:08
Местоположение: София

Мнениеот EOS Technologies » 25.12.2008 21:29

След най-късно 3-5 години, себестойността на ел. енергия произведена от ФЕЦ ще е по-евтина от продажната цена на конвекционалната ел. енергия (в Европа). Тогава народа сам ще търси модули и начини да си ги слага в двора... И тогава ще видим, колко българи имат пари за ФЕЦ! Повече отколкото предполагаме...
EOS Technologies
 
Мнения: 604
Регистриран на: 08.01.2008 18:27

Мнениеот Lupus » 25.12.2008 21:35

EOS Technologies написа:След най-късно 3-5 години, себестойността на ел. енергия произведена от ФЕЦ ще е по-евтина от продажната цена на конвекционалната ел. енергия (в Европа). Тогава народа сам ще търси модули и начини да си ги слага в двора... И тогава ще видим, колко българи имат пари за ФЕЦ! Повече отколкото предполагаме...

Себестойността и сега не е висока за производителя. Тя е тия 20% присъщи разходи и загуби. Висока е цената на инвестицията и с увеличаването на процента и в общия разход на енергия се повишава общата цена за купувачите.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus
 
Мнения: 1804
Регистриран на: 18.11.2007 12:08
Местоположение: София

Мнениеот EOS Technologies » 25.12.2008 22:09

В себестойността влиза и разхода за първоначалната инвестиция :-)
EOS Technologies
 
Мнения: 604
Регистриран на: 08.01.2008 18:27

Мнениеот Lupus » 25.12.2008 22:34

EOS Technologies написа:В себестойността влиза и разхода за първоначалната инвестиция :-)

Нали разбираш, че за да е вярно такова твърдение трябва да се случи едно от двете:
- или изкупната цена да падне на 0.20лв
- или продажната цена да се качи над 0.80лв
Кое според теб ще стане?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus
 
Мнения: 1804
Регистриран на: 18.11.2007 12:08
Местоположение: София

Следваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron