Либерализирането на пазара на електричество и газ в ЕС

Публикации в медиите за Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Либерализирането на пазара на електричество и газ в ЕС

Мнениеот Vandal » 27.04.2009 12:38

Зелена светлина за либерализирането на пазара на електричество и газ в ЕС
22.04.2009 17:19

Либерализирането на европейските пазари на електричество и газ ще продължи, като същевременно правата на енергийните потребители ще бъдат засилени, благодарение на приетия днес в Страсбург компромис между депутатите от Европейския парламент и чешкото председателство на ЕС по т.нар. трети енергиен пакет.

Държавите членки ще разполагат с година и половина, за да приложат повечето от новите правила, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

Според приетите текстове държавите членки ще могат да избират между три различни предложения за отделяне на производството и доставката на електричество и природен газ от експлоатацията на мрежата за пренос: пълно отделяне на собствеността върху преносната инфраструктура; създаване на независим оператор на система (НОС); създаване на независим преносен оператор (НПО).

Пълното разделяне на собствеността означава, че интегрираните енергийни компании ще трябва да продадат своите мрежи за пренос на газ и електричество, създавайки по този начин отделни оператори на преносните системи, които да поемат всички експлоатационни операции по мрежата. В същото време компаниите за производство и доставка няма да имат право да притежават мажоритарен дял от оператор на преносна система.

С други думи енергийните предприятия няма да имат право да упражняват контрол над производството или доставката на електричество и газ и едновременно с това да упражняват пряко или непряко контрол върху преносната инфраструктура.

Според другите два алтернативни варианта - създаване на НОС и НПО, енергийните компании ще могат да запазят собствеността върху своите мрежи за пренос, осигурявайки ефективно разделение на интересите чрез строги правила за активите, оборудването, персонала и т.н.

За да се продължи либерализирането на енергийния пазар, държавите членки могат да задължат енергийните компании да предадат управлението на преносната мрежа на независим оператор на система (НОС) - предприятие или орган, различен от компанията собственик.

Третата опция - НПО модела - запазва интегрираните компании за доставка и пренос, но ги задължава да спазват определени правила, които да гарантират, че тези две части на компанията оперират независимо една от друга.

Новото законодателство гарантира и по-големи права на потребителите на енергия. Насред ред други права потребителите ще могат да сменят своя доставчик на газ или електричество в рамките на три седмици и без допълнителни такси.

Законодателният пакет съдържа разпоредби, които да предотвратят контрола над преносните системи или над техните собственици от компании извън ЕС, докато те не гарантират, че отговарят на определени условия.

Източник:
Investor.BG
Линк към статията:

http://www.investor.bg/?cat=264&id=79119
Аватар
Vandal
 
Мнения: 1453
Регистриран на: 19.02.2008 23:57
Местоположение: София

Назад към Публикации в медиите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта