Натура 2000?

Всичко за ветрогенераторите. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Найденов » 29.08.2009 16:17

Убеди ме!
Найденов

Мнениеот ferdy » 29.08.2009 17:39

Lupus написа:
ferdy написа:Едва ли има нещо чак толкова гнило. Където има вятър - има и птици, има и идеи за генератори.

Ако в нещо не видиш "Дългата ръка на КГБ" или елемент на "Световната конспирация" нещата изглеждат твърде семпли, логични - ерго - скучни. :D

Така е, царе сме да си правим живота интересен. :lol:
ferdy

Мнениеот Y.Stoqnov » 31.08.2009 09:57

Основният проблем идва от това, че "щом е натура 2000, неможе да се строи нищо", а по закон не е съвсем така. Другото много съществено противоречие на природозащитниците е, че в доклада по ОВОС се дават препоръки как да се избегнат евентуални сблъсъци на птици с генераторите, но те казват "не искаме да се месите в естествения подбор на птиците"... а те от своя страна ежедневно се месят в естественият им подбор по много различни начини. Това не е ли противоречие? В решението по ОВОС пък пише "хранилките да бъдат построени от екипа разработил доклада по ОВОС за сметка на инвеститора. След това да се направи мониторинг дали птиците са се отклонили или не. И тогава идват горепосочените думи. Има големи противоречия (и законови), но важното е да се знае дали може или не, ако може - да го направим, ако ли не - студена вода се продава навсякъде! Да не говорим пък кой как тълкува дадена наредба... От всичко написано до момента се остава с впечатнелие, че природозащитните организации са едва ли не "кон с капаци", но не е така. Хоратя наистина работят и притежават знания. За съжаление съществуват фактори с които трябва да се съобразяват всички страни по даден проект. Важното е да се намери златната граница, така че всички да са удовлетворени от труда си и от защитаването на интересните си, а такава винаги има! Друг е въпроса дали страните имат желание да я открият или не. И все пак ние сме хора - и ние сме вид от тази природа, която се стремим да опазим, било то чрез добив на електроенергия от възобновяеми източници, или като залесим някое хълмче... нека не се караме :) Ефекта ще е по-голям ако всички работят заедно, а не един срещу друг. Такава е практиката по света, нека не откриваме топлата вода!
Y.Stoqnov

Мнениеот vaklin » 22.09.2009 18:24

Не следя темата за ветрогенераторите и ако информацията вече я има, моля да ме извините за повторението.

Край с перките на Калиакра. Дори и РV модули нямало да се монтират.
http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&task=view&id=36537&Itemid=96
vaklin

Мнениеот Tokio » 22.09.2009 20:37

vaklin написа:Не следя темата за ветрогенераторите и ако информацията вече я има, моля да ме извините за повторението.

Край с перките на Калиакра. Дори и РV модули нямало да се монтират.
http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&task=view&id=36537&Itemid=96

Явно няма да разрешат да се монтират нови перки, но вече монтираните си остават, нали?
Tokio

Мнениеот Miro » 23.09.2009 10:10

Сега ако някой ми каже и какво общо имат фотоволтаичните модули с птиците и по какъв точно начин им пречат.... Аз дори съм публикувал снимки във форума как смейство гугутки си отгледа пиленцата зад инвертора ми ;)
Miro

Мнениеот Y.Stoqnov » 23.09.2009 10:17

Miro написа:Сега ако някой ми каже и какво общо имат фотоволтаичните модули с птиците и по какъв точно начин им пречат.... Аз дори съм публикувал снимки във форума как смейство гугутки си отгледа пиленцата зад инвертора ми ;)

Както навсякъде, така и тук се намерва така наречената "голяма секира"... чел съм, че отражението на слънчевите лъчи във фотоволтаиците пречело на прелета на птиците и ги обърквало... може това да е една от причините. Също така съм чел, че фотоволтаиците помагат за естествения прираст на някой месни обитатели, защото им осигуряват спокойно местенце за гнездене, но пък пречи на други да се хранят нормално... сигурно за това, нямам идея?!?
Y.Stoqnov

Мнениеот Miro » 23.09.2009 11:45

Y.Stoqnov написа:... чел съм, че отражението на слънчевите лъчи във фотоволтаиците пречело на прелета на птиците и ги обърквало...

Глупости на търкалета. Отражението на светлина от фотоволтаичен модул е не повече от това на прясно изорана нива. Нали една от целите на всички производители на фотоволтаични модули е да минимизират загубите от отражение...

Y.Stoqnov написа:... Също така съм чел, че фотоволтаиците помагат за естествения прираст на някой месни обитатели, защото им осигуряват спокойно местенце за гнездене, но пък пречи на други да се хранят нормално... сигурно за това, нямам идея?!?

И за това не е... Вярно е, че всяка намеса в природата дава своето отражение в една или друга посока. Примерно орането (че вече го захапах) е такъв гърч за полските обитатели, че няма накъде повече, ама никой не спира да обработва земята.

Друга е причината - да се спре развитието на ВЕИ. Явно това е един от лостовете. Предполагам знаете, че населените места НЕ СА изключени от областите по НАТУРА. Това ще рече, че няма да се дават положителни становища и за покривни инсталации... ако информацията от статията е вярна, а не е само провокация - за какво говорим?!?!
Miro

Мнениеот Y.Stoqnov » 23.09.2009 11:51

Miro написа:
Y.Stoqnov написа:... чел съм, че отражението на слънчевите лъчи във фотоволтаиците пречело на прелета на птиците и ги обърквало...

Глупости на търкалета. Отражението на светлина от фотоволтаичен модул е не повече от това на прясно изорана нива. Нали една от целите на всички производители на фотоволтаични модули е да минимизират загубите от отражение...

Y.Stoqnov написа:... Също така съм чел, че фотоволтаиците помагат за естествения прираст на някой месни обитатели, защото им осигуряват спокойно местенце за гнездене, но пък пречи на други да се хранят нормално... сигурно за това, нямам идея?!?

И за това не е... Вярно е, че всяка намеса в природата дава своето отражение в една или друга посока. Примерно орането (че вече го захапах) е такъв гърч за полските обитатели, че няма накъде повече, ама никой не спира да обработва земята.

Друга е причината - да се спре развитието на ВЕИ. Явно това е един от лостовете. Предполагам знаете, че населените места НЕ СА изключени от областите по НАТУРА. Това ще рече, че няма да се дават положителни становища и за покривни инсталации... ако информацията от статията е вярна, а не е само провокация - за какво говорим?!?!

Казах "чел съм..."...
и за мен това са пълни глупости и не могат да бъдат причини да се спре даден проект... Просто ровейки се в разни сайтове чета разни неща и това ми е останало в главата :) Лошото е, че има хора, които не си мърдат пръста зада разрешат даден казус и е най-лесно да се спре докато някой от евро ала бала не каже "така ще е"... българска му работа :)
Y.Stoqnov

Мнениеот ferdy » 23.09.2009 15:46

На това за объркването на птиците, смятайки фотиволтаичните паркове за водни площи и ние с Вандал го чухме като притеснение от инвеститор, така че и то битува в пространството.

Този парк, който е цитиран е с документи, извадени след като зоната е влязла в Натура и е нормално работата му да спре. Грешка на инвеститора е да си мисли, че щом става за предишен парк, ще стане и за неговия.

Миро, в Натура не влизат границите на населените места, така че няма проблеми за бъдещи централи в регулацията.
ferdy

Мнениеот Miro » 23.09.2009 16:28

ferdy написа:Миро, в Натура не влизат границите на населените места, така че няма проблеми за бъдещи централи в регулацията.

На бас? ;)

Това беше по точка 3 от решение 661/2007 на Мин.съвет:

3. (Обн. - ДВ, бр. 85 от 2007 г.) В защитените зони не се включват населените места и селищните образувания, териториите с приет общ устройствен и/или подробен устройствен план към датата на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на съответната защитена зона, включително концесионните площи, за добив на полезни изкопаеми, както и териториите от първостепенен обществен интерес по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Обаче тази точка отпадна в слеващата редакция и сега ако погледнеш решението, ще видиш, че за т.3 пише Отменена...
Miro

Мнениеот ferdy » 24.09.2009 11:01

Ти пък отпаднала, сега ще ме караш да чета за да видя дали го няма и някъде другаде. :lol:
ferdy

Мнениеот Miro » 24.09.2009 11:15

ferdy написа:Ти пък отпаднала, сега ще ме караш да чета за да видя дали го няма и някъде другаде. :lol:

Ами аз не го открих, а го търсих... вервай ми ;) . На тази основа в РИОСВ ми се заяждаха за преценка за необходимост от ОВОС, щото селото ми попадало в натурата и трябвало да опазваме някакви птици и камъни. Е аз птиците ги опазих де...
Miro

Мнениеот ferdy » 24.09.2009 13:58

Ако има и защитени зони, да, тогава вече е сложно. Ние имаме и едно ограничение за строителство по никаква причина заради тълкувания от едно малоумно РИОСВ на защитените зони.
ferdy

Мнениеот Y.Stoqnov » 24.09.2009 14:40

ferdy написа:Ако има и защитени зони, да, тогава вече е сложно. Ние имаме и едно ограничение за строителство по никаква причина заради тълкувания от едно малоумно РИОСВ на защитените зони.

мда, позната история... една и съща наретба се тълкува по различни начини от различните РИСВ-та в България... в Плевен например едно нещо става за 3-4 дена, в Шумен същото за 5-6месеца...
Y.Stoqnov

ПредишнаСледваща

Назад към Ветрогенератори