Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Всичко за автоматизацията или Как да си направим "Къщата на бъдещето", "Завода на бъдещето" и как да контролираме, регулираме, преразпределяме енергийните ресурси и най-вече как да си намалим разходите за тези енергийни ресурси в бъдеще, използвайки ВЕИ и последните достижения на електрониката и автоматиката.

Модератори: Mateev, Admin

Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 22.01.2014 22:44

Отворих цял един нов раздел за Домашната и Промишлената автоматизация с приложение на ВЕИ и това е първата тема, която създавам. И в други теми сме засягали един или друг аспект от автоматизацията, но сме ползвали други думички, като например "Къща на бъдещето", регулиране, управление на някакви процеси и т.н. В тази тема искам накратко да разкажа моето виждане по въпроса и да поставя основите на нещо, което според мене ще е един от най-важните ПРОБЛЕМИ НА БЪДЕЩЕТО - икономисването, регулирането, преразпределението, контролирането и внимателното изразходване на всякакви видове ЕНЕРГИИ, най-важните от които ще са ВЕИ ЕНЕРГИИТЕ просто защото другите видове енергии постепенно ще се изчерпват и ще придобиват статут на един приятен спомен за изобилието от близкото минало.

Защо изтъквам на преден план АВТОМАТИЗАЦИЯТА а не ЕНЕРГИИТЕ?

Ами защото енергиите на бъдещето ще са основно ВЕИ, но те имат едно много гадно свойство - има ги от време на време, кога много, кога малко, не могат да бъдат прогнозирани, мощността им трудно може да бъде контролирана, и освен това са много като видове и имат най-разнообразни свойства и качества, които доста трудно могат да бъдат съвместени за осигуряване на едно надеждно 24-часово гарантирано непрекъсваемо енергопроизводство и енергопотребление. Базовата концепция за употреба на ВЕИ енергии от бъдещето ще е нещо от типа:

1. Ако енергията я има и е най-евтината в момента, ще я ползваме на 100%.
2. Ако тя е недостатъчна за консуматорите, добавяме в микса следващата най-евтина.
3. Ако и тя е недостатъчна, добавяме и следващата и т.н.
4. В краен случай (ама наистина само в краен случай) използваме електрическа или топлинна енергия от монополите, които надявам се рано или късно ще отидат в небитието.

При консуматорите на енергия ще се наложи да ги разделим на категории и да ги включваме или изключваме съобразно тези категории и тяхната важност за нашето потребление и домашен (производствен) комфорт. Например:

1. Изключително важни консуматори, които си искат енергията сега веднага - осветление през нощта, телевизори, компютри и т.н.
2. Консуматори, които могат да почакат няколко минути - например котлона или фурната на готварската печка могат да почакат докато някой се къпе и моментния ел. бойлер консумира 100% от ел. енергията на панелите.
3. Консуматори, които могат да почакат няколко часа - например подовото отопление и въобще отоплението на сградата. За час-два едва ли температурата на помещенията ще падне повече от 1 градус.
4. Консуматори, които могат да почакат денонощие или повече. Има и такива, при които процеса се развива с дни и седмици. Те могат да чакат. Например поливането на оранжерията с вода.

Една логика за управление на енергийните източници и консуматори съобразно тяхната цена или необходимост от енергия предполага някой компютър или контролер денонощно да следи приходната и разходната част на различните видове енергии, и да ги регулира и преразпределя, но не като температури или като киловатчасове, а директно като левчета, които предстоят да излязат от нашия джоб, и ОСНОВНАТА ЗАДАЧА НА ТОЗИ КОНТРОЛЕР Е ДА ТЪРСИ именно МИНИМИЗАЦИЯ НА ТЕЗИ ЛЕВЧЕТАТА!!! В рамките на денонощието, в рамките на месеца или през годините енергийните източници ще се променят, ще се откриват нови, ще загиват стари и т.н. Същото е и с консуматорите. Едно обаче винаги ще си остане актуално - някой да е наясно с цените на енергиите и непрекъснато така да реорганизира енергопроизводството и енергопотреблението на завода или къщата, щото МЕСЕЧНАТА СМЕТКА ЗА ЕНЕРГИЙНИ ДОСТАВКИ ДА Е ВЪМОЖНО НАЙ-НИСКА !!! Това е непреходно. Това е вечно. И това може да бъде постигнато именно с направата на правилната и вярна АВТОМАТИЗАЦИЯ на къщата или завода.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 22.01.2014 22:53

Като казах ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ - това е един от основния проблем на съвременните инсталации. На едно място има енергия в излишък (например климатика изхвърля топлинна енергия), а на друго - в недостиг (например басейна се нуждае от отопление). Ако изхвърлената енергия я пренасочим там, където има нужда от нея, ще реализираме двойна икономия. За съжаление в наше време поради евтините енергийни ресурси ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО е много слабо застъпено или дори ВЪОБЩЕ НЕ Е ЗАСТЪПЕНО.

И като цяло целия този хаос от ВЕИ и не-ВЕИ енергии и консуматори с различен клас на необходиост от енергия създава необходимостта НЯКОЙ ДА ГО РЕГУЛИРА И УПРАВЛЯВА и именно тука е важната роля на АВТОМАТИЗАЦИЯТА в целия този процес. Едва ли не тя е първичното. Едва ли не тя е основния фактор, без който всичко останало е едва ли не безполезно и отсъствието на този фактор дава на политиците възможност да оплюват целия ВЕИ сектор и да го заклеймяват като ненадежден, скъп и неприложим за нуждите на обществото.

Истината е съвсем друга и повечето посетители на форума много добре я знаят - ако ВЕИ-тата ги разгледаме в 50-годишен план, те дават възможно най-евтините енергии и липсващото звено е именно АВТОМАТИЗАЦИЯТА, която може да намали или дори и да премахне на 100% най-големия недостатък на всички ВЕИ - НЕПОСТОЯННОСТА и НЕПРОГНОЗИРУЕМОСТТА.

Така или иначе такова ще е бъдещето, така че свиквайте с несгодите на непостоянната енергия, а още по-добре е отсега да започнете да се подготвяте за това бъдеще, за да намалите тези несгоди до минимум.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 22.01.2014 23:28

Та да се върнем на автоматизацията. Що е то?

Нямам претенци да съм гуру в областта, затова всичко, което ще напиша по-нататък, е моето лично виждане по въпроса.

Автоматизацията е НЕЩО ДА СЕ СЛУЧВА БЕЗ УЧАСТИЕ НА ЧОВЕК ИЛИ ОПЕРАТОР. Някакъв параметър се променя и тази промяна предизвиква някакво действие - нещо напромер се включва или изключва. Дори и от това елементарно съждение произтичат 3 много важни заключения:

1. Има датчици, които измерват параметрите на някакви процеси - напрежения, токове, дебити, налягания, температури и т.н.
2. Има компютър (или контролер) който на базата на тези измерени стойности извършва някакви изчисление, прилага някаква логика, и взема някакви решения.
3. Тези решения основно касаят управлението на изходите на този компютър или контролер, които изходи посредством подходящия изпълнителен елемент управляват мотори, помпи, вентили, лампи, нагреватели и т.н и т.н.

Ами това е АВТОМАТИКАТА. Близко до ума е, че към нея се присламчват и разни спомагателни екстри и приложения, като например:
1. Информацията за тези процеси да се показва в реално време на екрана на някой компютър, за да може шефа да гледа как мърдат например температурите или енергиите и да цъка с език.
2. Информацията за тези процеси да се записва в някаква база данни, за да може да се пази историята и на нейна база да се гледат например някакви трендове на процеса или на бизнеса.
3. Може да се създаде система от текстови или графични репорти например за потреблението по месеци или по години.
4. Система за контрол и отработване на събитията и алармите, най-вече с мигащи червени точици на компютъра или истински лампи (и дори сирени) там долу в цеха или завода.
5. Система за управление - шефа (оператора) не само гледа разни шарении, но може и да чукне по екрана с мишката, с което да предизвика спиране или тръгане на мотор или например някоя пещ или дори гръмване на Чернобил - все пак той си е в правото - нали е ШЕФ.
6. Тука може да се добави и последния писък на модата - шефа да има право да взриви Чернобил не само от компютъра в завода, но и от GSM-а си докато се намира в някой бар на другия край на света и някаква пищна мацка с големи дадености е седнала на коляното му.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 22.01.2014 23:54

В следващите постинги ще напиша по малко за всеки един от аспектите от автоматизацията, които шеговито ги намекнах по-горе, а после предполагам че за в бъдеще ще се наотворят отделни теми и по тях съвместно с вас ще изпишем по 100 тона мастило във всяка една от тях.

ДАТЧИЦИ
С тях се измерват стойностите на различните видове величини от различните видове процеси. Има ги хиляди както процеси, така и датчици, с които могат да бъдат измерени различни параметри. С цел някаква стандартизация в промишлеността са се наложили не видовете датчици, а видовете изходи, които да са съвместими с входовете на промишлените контролери. Най-масово използваните са 4..20mA и 0..10V. Почти всеки един датчик в света се предлага в една от тези две разновидности. Естествено има и други, но те са за по-тесни специализации. Например PT100 и PT1000. Това са термодатчици Платина 100 и Платина 1000, който се включват директно по входовете на специализирани контролери, без да има междинни преобразования на сигнала. Всички сигнали от такива датчици се наричат АНАЛОГОВИ СИГНАЛИ, входовете на контролера - АНАЛОГОВИ ВХОДОВЕ.

ЦИФРОВИ ВХОДОВЕ
Това са входове, които възприемат само сигнали ON/OFF или ВКЛЮЧЕНО/ИЗКЛЮЧЕНО или ИМА/НЯМА сигнал. Обикновенно това са ключета, бутони, контакти от контактор или има/няма на някакво AC или DC напрежение.

ЦИФРОВИ ИЗХОДИ
Обикновенно това са изходи на контролери, които представляват или реле, или някакъв полеви (или биполярен) транзистор.

АНАЛОГОВИ ИЗХОДИ
Изходи на контролера, които обикновенно работят в двата упоменати по-горе стандарта 4..20mA и 0..10V.

КОНТРОЛЕР
Ами това си е компютър с по-голяма или по-малка процесорна мощ, с повече или по-малко памет и с повече или по-малко аналогови и цифрови входове и изходи. Важното при всички контролери е това, че те са създадени така, щото да имат колкото се може по-голяма надеждност, и колкото се може по-дълго време на живот. И трябва да ви кажа, че повечето производители на маркови контролери наистина са направили чудеса по отношение на НАДЕЖДНОСТТА и ДЪЛГОВЕЧНОСТТА на своите контролери. Може да им се вярва. Например Siemens Logo имат стари модели от преди почти 20 години (Logo 0BA0), които и до ден днешен работят и нещо повече - имат си пазар на втора ръка употребявани контролери и в него те държат пазарни цени от порядъка на 50-60% от тези на нови контролери. Представете си нещо на 15-20 години и въпреки това да държи пазарна стойност 50% от това на ново изделие. Не е ли невероятно?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 23.01.2014 00:12

OPC СЪРВЪР

Откъде пък ни в клин, ни в ръкав, ми хрумна да напиша тези страшни думички?

Ами в автоматизацията OPC сървърите са ключово звено. Нещо като крайъгълен камък, нещо като основа, стълб, на който се крепи всичко останало. Защо така? Амо много просто. Производители на датчици по света има хиляди. Производители на контролери по света има десетки маркови и хиляди куча марка. Производители на софтуер за логване има хиляди, софтуер за графики - хиляди, софтуери за визуализация - хиляди, въобще хардуер и софтуер - хиляди, хиляди, хиляди. Хиляди собствени интерфейси или стандарти или протоколи за обмен и т.н и т.н.

За да има поне малко от малко някаква съвместимост в целиия този огромен хаос от интерфейси, сигнали, протоколи и софтуери възниква необходимост от някаква стандартизация и OPC стандарта е именно нещото, което се опитва да въведе ред в хаоса. Казвам ОПИТВА, защото дори и до ден днешен тази тежка задача не може да се похвали със 100%-ова успеваемост. Иначе да - има го стандарта и е създаден още в зората на компютърната ера, защото още с първите компютри са се появили и първите датчици и контролери и успешно е била забъркана супата на първия хаос.

OPC създава единен интерфейс за достъп до данни от процеси и OPC сървърите стоят както стълб във всяка една съвременна архитектура на някаква домашна или промишлена автоматизция. От едната им страна производителите на датчици пишат драйвери, които са OPC съвместими, а от друга страна производителите на софтуер от високо ниво правят софтуерите си да работят с един единствен интерфейс - OPC. Утре ако аз измисля и произведа някакъв нов контролер или датчик и му напиша OPC драйвер, автоматично хиляди SCADA софтуери по света ще го разпознаят и ще започнат да работят с него. Готино, нали.

Ето линк към OPC фондацията, която се опитва да въдвори ред в хаоса (засега с частичен успех):
http://www.opcfoundation.org/
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 23.01.2014 00:26

SCADA

В предния постинг споменах и втората страшна думичка - SCADA. Това е съкращение на Supervisory Control and Data Acquisition. Aaa... явно не е чак толкова страшно. Става въпрос за събиране на данни и после някакъв си контрол, но това ние вече си го знаем. SCADA изглежда страшно, защото обикновенно е много скъпо удоволствие. Хиляди фирми по света пишат софтуер за SCADA продукти и цените на този софтуер обикновенно започват от 1000$ нагоре. Да този софтуер може да бъде сложен, всеобхватен и страховит, но аз не случайно отворих тази тема. Аз пък ще ви кажа как всеки може в къщи да си стъкне собствена SCADA за без пари и с нея да наблюдава или управлява (контролира) собствената си домашна автоматизация - такава, каквато сам си я измисли и направи.

Просто искам да ви кажа, че мечтите ви за някаква супер домашна автоматизация са напълно реализуеми и в голямата си част са евтини или дори без пари, така че удоволствието си остава само за вас, при това с пълна сила.

Искате ли един софтуер, който управлява един голям ТЕЦ или дори една атомна централа да го има и на вашия компютър и с него да си палите и гасите например лампите? И да си направите собствена SCADA за броени минути? Ха-ха голям кеф, ако това наистина е възможно.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 23.01.2014 01:11

Стига за тази вечер, че се уморих. Само ще ви дам информация кои два софтуера ще са ви необходими, за да можете сами да си реализирате всички мечти за домашна или промишлена автоматизация.

Единия се казва SIEMENS SIMATIC TIA PORTAL 12 (над 20 GB download), а другия NI LabView 2013 (43 GB download). За да си ги купите тези софтуери, ще се наложи да продадете колата и апартамента, вашите и на родителите ви, но добрата новина е, че руснациte ги предлагат за свободен Download в rutracker.org, при това пълноценни работещи версии с всичките му там лицензи, ключове и т.н.

Софтуера на Siemens е един пакет от всички необходими софтуери за програмиране на промишлени контролери, дисплеи, компютърни станции, и т.н. Има и симулатор, графични среди и въобще всичко необходимо. Има естествено и OPC сървъри и най-важното - има програмата WinCC 12, която е част от пакета, и е развойна среда за създаване на пълноценни SCADA приложения, при това една от най-добрите и най-всеобхватните в света. Само за минути можете да си нарисувате вашата система, да накачите по нея разните му там манометри, термометри, помпи, тръби, ел. схеми или каквото си пожелаете, да ги закачите за OPC сървъра, да компилирате всичко това и ето ви готово EXE приложение от типа SCADA. Искате логване на данните във файл или в SQL сървър - ами ще трябва да загубите още няколко минути, за да разцъкате с мишката параметрите за запис. Искате графика - ами дърпате я с мишката и я пускате на екрана. Разцъквате параметрите, компилирате и ето ти готово следващото EXE от клас SCADA.

Втората програма (NI LabView 2013) е тежката артилерия в бранша. Най-доброто в света. Най-могъщото, най-всеобхватното. Великолепна развойна среда за всичко по света, което може да даде някакъв сигнал, който трябва да бъде обработен. Сигурно в комплекта му има един милион драйвера за всяко едно хардуерно устройство, измисляно някъде по света. Промишлените контролери и датчиците са само една малка част. Осцилоскопи, спектрални анализи, редове на Фурие, висша математика, интеграли, диференциали, матрици и сигурно още 1 милоин всякакви математически функции и алгоритми, графики, диаграми и какво ли не, и то в милиони разновидности. Този продукт също е създаден в зората на компютърната ера и до ден днешен се усъвършенствува. Направата на OPC сървъри или пък на SCADA приложения за него е детска играчка.

Тези от вас, които искат да си правят някаква автоматизация, трябва да имат инсталирани на компютрите си горните два продукта. Има и няколко по-дребни и помощни, но за тях по-нататък.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 23.01.2014 01:27

Защо точно контролери на Siemens. Ами защото според мене те са най-добрите на света като универсалност и надеждност. Siemens си е всепризнат световен лидер и жалките опити на други компании да измислят нещо подобно само доказват, че Siemens е най-добрия. Не че и другите компании нямат контролери, но когато се наложи да правите комплексни и сложни системи, и ви се поиска те да ви създават колкото се може по-малко проблеми за в бъдеще - значи ви трябва Siemens. Ако се огледате в завода си какви машини имате и какви са техните контролери, сигурно с изненада ще откриете, че Siemens вече трайно се е настанил и при вас. И ако се замислите какво се е повреждало през годините, ще разберете че всичко друго се е счупвало и сте го сменяли не един път, но контролер на Siemens никога не ви се е налагало да купувате като резервна част просто защото те си работят и не се повреждат.

Това прозвуча като рекламна капмпания и сигурно ще се намерят хора да ме опонират, но поне при мене нещата със Siemens контролерите изглеждат точно така, както ги описах. И понеже не искам да си връзвам здрав пръст, за мене си лично аз вече съм решил да работя само със Siemens. Така едно време бях решил да работя само с инвертори на SMA и до ден днешен се радвам, че не съм сбъркал. Много фирми пропищяха с други инвертори, но аз и моите клиенти сме доволни, че в момента на практика нямаме почти никакви проблеми с експлоатацията на SMA.

И тъй като НАДЕЖДНОСТТА е най-важният фактор на една автоматизация, избора на SIEMENS като производител на контролери е едно естествено решение за мене. Препоръчвам го и на вас.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Foton » 23.01.2014 15:08

Здравейте,
Само няколко уточняващи въпроса:
1. Зщо Siemens и TIA ? Ако човек ще се учи да работи с PLC това е възможно най-лошия стартов вариант.
2. Защо смятате, че Siemens е върха на контролерите? Бърза справка показва, че в световен мащаб лидерите при малки и средни PLC са други.
3. И не на последно място: защо приемате, че това страшно нещо OPC е неделима част от автоматизацията? За домашна автоматизация е достатъчна една елементарна SCADA, като WinCC
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton
 
Мнения: 352
Регистриран на: 23.01.2014 15:00

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 23.01.2014 16:28

Нали знаеш - най-добрия контролер е този, който го познаваш най-добре. Естествено е, че има и други производители на контролери. Има и други концепции. На мене например ми е много близка до душата концепцията на един централен компютър и всичко останало да са просто отдалечени входове и изходи, управлявани по Modbus. Просто, лесно и ефикасно. И най-вече гъвкаво, но надеждността и отказоустойчивостта са на 1 порядък по-ниски.

Проучвал съм и серията 750 на WAGO. Големи красавци във всички цветове на дъгата. Огромна гъвкавост. Но...... има едно но...... У дома в имота вече се напълних с Logo-та и други Сименси не защото аз ги избрах, а защото други външни фирми, правещи басейни или поливни системи например са ги приели на въоръжение.

Колкото до ОПС - Прав си че може и без него, ако развойната среда има директни драйвери. NI LabView е такава развойна система и наистина може да работи и без OPC, но това е за малки системки. При по-големи системи достойнствата на OPC са очевидни. Нещо повече - когато някъде се започва някаква нова инсталация, първото нещо, което се прави, е инсталиране именно на OPC-то, и после всичко започва да се изгражда и надгражда около него.

Както и да е. Тематиката на темата и раздела е обширна и напълно съм съгласен, че в никакъв случай не трябва да се ограничаваме с един единствен производител на контролери или софтуери за автоматизация.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Foton » 23.01.2014 20:28

Ами НЕ!
OPC се използва когато се реализира наистина ГОЛЯМА SCADA система с много отдалечени операторски станции...
Използването на PC за контролер е толкова старо като идея, колкото APPLE][. Лошото е, че истинските контролери стартират за около 2сек.
Освен това Logo! не е контролер, а програмируемо реле. Е някои го смятат за контролер ама не е точно така. Например не може да се програмира с TIA.
Лично аз бих препоръчал S7-1200 на Siemens, защото е бърз и евтин. Друг вариант е CJ1M на Omron заради прекрасния софтуер CX-One и SCADA-та на Omron наречена CX Supervisor.
В тази връзка искам да попитам мога ли да чета данните от инвертори на SMA, например SMC10000, без да използвам WebBox или друго тяхно устройство?
Казано по друг начин какъв е протокола на обмен по RS485 канала им?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton
 
Мнения: 352
Регистриран на: 23.01.2014 15:00

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 23.01.2014 21:49

Няма как да четеш протокола на SMA, защото не го познаваш. Можеш обаче да използваш API-то на SMA за достъп до WEB-BOX-а или готовонаписания OPC сървър на SMA, който за съжаление струва пари.

Колкото до това дали Logo! е контролер или не - въпроса е спорен. Особенно когато говорим за версия OBA7, която е по-добра от S7-200 или дори от малките S7-1200. Има си LAN интерфейс с 8 конекции, а не 4 както е при S7-200. Има си 4 аналогови входа, а не 2 както е при S7-1200. Има си 4 бързи цифрови входове, а не 2 както е при S7-200 и 1200 малките CPU-та. Поддържа S7-комуникациите и може да работи като слейв със всички S7 контролери. Паметта му е почти безгранична - доста ще ти е трудно да нарисуваш схема с 400 блока. Повярвай - пробвал съм. Има си почти всичко с едно единствено изкуствено създадено ограничение от Siemens - целочислена двубайтова математика. Но за повечето приложения това не е проблем. На практика именно Logo! 0BA7 е идеалният вариант за Home Automation. Направо е незаменимо.

Само за пример - днес около 4 следобяд реших да автоматизирам един топлообменник, който е сложен отдавна и чака своя си ред. Само за половин час по-късно таблото беше готово -с Logo! 0BA7. Схемата представлява 3 термометъра с прецизност 0.1 градуса по целзий, два дебитомера, свързани към бързи цифрови входове, и 4 изхода, посредством които управлявам два моторни вентила с възможност за спиране в междинни положения. Опроводяването е почти готово, но свърши работния ден. Утре сутринта докато се събудя (около 9 сутринта) таблото ще е опроводено и монтирано. Програмката я разцъквам сега и така като гледам как върви, ще ми отнеме максимум 2 часа. Настройката на мрежата и качването на всички канали на OPC сървъра ще стане за не повече от 10 минути. Имам си шаблони на Excel и буквално ще "изсипя" цялото Logo в OPC-то. Разните му там логвания, графики и диаграми ще заработят от 3 до 5 минути след това. Те и сега си работят, просто трябва да им "налея" и новите тагове. Общо загубено време по автоматизацията на басейна против замръзване през зимата - максимум 8 човекочаса (на двама човека по 4 часа). И всичко това работи и е интегрирано в SCADA система.

Хайде сега на бас, че няма да успееш да го направиш толкова бързо със Simatic S7-1200 и освен това твоето решение ще е около 4 пъти по-скъпо. Та ти нямаш достатъчно на брой аналогови входове - бум 300 долара в небитието за разширителен модул. Най-простия процесор на S7-1200 е неподходящ, защото няма часовник и възможност за разширителни модули. Следващия подред вече чука 400-те долара (без ДДС). Езика за програмиране е дървен (който и от трите да вземеш). Щом една програма надхвърли 100 модула и моментално се наплиташ като пиле в кълчища, а при логото просто си рисуваш цифровата схема такава, каквато сме я учили в училище още преди 20 години.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Foton » 24.01.2014 01:22

Почти вярно!
Не знам от къде купувате толкова скъпо S7-1200, но за тези пари и аз ще ви го продам.
S7-1200, CPU1212C струва по базова цена на Siemens горе-долу колкото това Logo.
Не е въпроса в това кое е PLC и кое не е. Те и Siemens избягват да наричат Logo-то PLC.
Става въпрос за това, че истинските PLC имат необходимта архитектура и ресурс за решаване на стандартни задачи от автоматизацията. Все още е прието да се пише или на LADDER или на ST. Това с тези блокове в Logo действително е за ученици. И повярвай ми 400 блока са обидно малко....
Но трябва да призная, че сте прав: за елементарни домашни задачки става! Същото се отнася и за ZEN на Omron, Zelio на Schneider и всички други подобни играчки.
Между впрочем проиграх вашата задача със S7-1200 и разликата в цената е 20%. В момента, в който реших да усложня задачата и дадобавя комуникация по GSM или WEB установих защо едното е по-скъпо...
Относно SMA: искам да комуникирам с инверторите без да използвам PC. Задачата е да мога да ги "чета" и управлявам по стандартен комуникационен канал (modbus, modbus TCP/IP или нещо подобно). Мога да се примиря с WebBox, но не и с OPC на SMA, защото само името му предполага наличие на PC. За съжаление не открих възможност за комуникация по Modbus със SMC10000. Поради тази причина се обърнах към Вас, защото според мен би трябвало да сте доста напред с материала.
В тази връзка един въпрос извън темата: имате ли наблюдение колко са средно работните часове на централите, които наблюдавате за 2013г.?

Лека нощ и успех утре с Logo-то !
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton
 
Мнения: 352
Регистриран на: 23.01.2014 15:00

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Foton » 24.01.2014 01:26

Прощавай, малко съм сънен и пропуснах: термометрите от твоята задача живачни ли са?
Щото това нещо май не поддържа RTD.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton
 
Мнения: 352
Регистриран на: 23.01.2014 15:00

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 24.01.2014 17:00

Поддържа RTD, но с допълнителен модул, а това вече оскъпява удоволствието.

Аз съм си решил проблема по друг начин. Въведох си на въоръжение едни мои си термодатчици още миналата година, когато трябваше да закопая под земята над 100 парчета за мерене на разните му там пасивни и активни сондажи, както и хоризонтални серпентини. Тогава проучих какви чипове се продават на пазара и си избрах едни, които имат достатъчно добра точност, линейност и стабилност във времето, както и изход, който да ми позволи отдалечаване на датчика на 100 или 200 метра от контролера. Накратко избрах си чип с токов изход 1 микроампер на Келвин, а в една от фирмите ми СТС Електроникс ми го направиха на истински датчик посредством заливане със смола в хромирани тръбички и слагане на специализиран промишлен кабел, устойчив на масла и други химически агенти. Този датчик го използвам и до ден днешен, но за да го "преглътне" Simatic-а или Logo-то има и една междинна платчица с два прецизни операционни усилвателя, посредством които мащабирам и калибрирам изходното напрежение така, че да стане от 0 до 10V. Калибрацията на всеки един датчик я правя във вода с плуващи парчета лед, и веднага след това във вряща вода, като отчитам надморската височина. По първата точка калибрирам отместването, а по втората - наклона на характеристиката. Точността на калибриране в тези две точки е 0.1 градус, а линейността на чипа мисля че беше +/-0.2 градуса в целия диапазон. Като за евтин датчик мисля, че постигнатите параметри са повече от задоволителни.

В момента разработваме друг собствен си термодатчик, който мога дори и да го пусна за масови продажби, защото ще бъде много добър дори и на световно ниво. Поне така сме го замислили, пък да видим какво ще се получи. Идеята е следната - като чувствителен елемент ще използваме Платина 1000, но не защото е точна и калибрирана (от това няма нужда), а защото е метал, който много трудно се окислява, което от своя страна предполага че и след 1000 години няма да си промени параметрите. Тоест дотука спечелихме ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СТАБИЛНОСТ ВЪВ ВРЕМЕТО. Там в тръбичката на датчика ще има и чип с 12-битово диференциално АЦП. Платината директно ще влиза в двата входа на АЦП-то през мостова схема, която да компенсира промените в захранващото напрежение. Няма никакви операционни усилватели, защото те само ще влошат параметрите. Резисторите на моста ще са металослойни, за да са стабилни във времето. От точност не се нуждая. Самия процесор за да не влияе на термодатчика със собствената си температура е подбран такъв модел, който в работен режим да консумира максимум 500 микроампера, а като го направим да заспива 10:1 или дори 100:1, ще сведем допълнителното нагряване до нива под 1 дискрета. Изхода на датчика ще е цифров, като все още не сме решили как точно да кодираме информацията за температурата, но варианти има хиляди. Изкушавам се да бъде някаква форма на един много-бавен ШИМ, за да може като вход да се използват дори и бавните входове на контролерите. Страхотно би било, ако мога да чета аналогова информация за температурата не със специализирани входове, които са малко на брой и са скъпи, а и със всеки един друг стандартен цифров вход на който и да е контролер.

Ами това е концепцията. Датчика е така създаден, че да е СТАБИЛЕН ВЪВ ВРЕМЕТО. Точност не сме търсили. Температурна стабилност също не сме търсили. Въпреки това този датчик ще е най-добрия в света за най-малко пари, защото ще му направим пълна 100%-ова термична калибрация на всяка една дискрета по цялата 12-битова скала, и персоналната калибрационна таблица на всеки датчик ще е записана в паметта на неговия едночипов компютър. Всъщност тънкия момент на цялата идея е създаване на външен калибрационен стенд с прецизно поддържани в него температури и с възможност за автоматично автокалибриране на 100 или 200 датчика едновременно в продължение например на 10 часа, започвайки от минусови температури и стигайки до около 120 градуса по целзий.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Следваща

Назад към Домашна и Промишлена автоматизация с приложение на ВЕИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron