Проблеми с БТК

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Проблеми с БТК

Мнениеот Mateev » 06.02.2008 16:47

От няколко дена има проблеми с изпращането и получаването на електронни пощи между пощенските сървъри на всички Български фирми, ползващи Интернет през БТК. Проблема беше открит от нашите ИТ специалисти и БТК беше уведомена своевременно.

В какво се състои проблема:
Както предполагам знаете, за изпращането и получаването на електронни пощи се грижат така наречените пощенски сървъри. Всяка самоуважаваща се организация по света (в това число и СТС Солар) притежава собствен пощенски сървър. Най-лесната задача на този сървър е да получава или да изпраща E-Mail-и. Много по-трудна задача е антивирусната и антиспам защитата. Не знам дали знаете, но в наше време 90-95% от световния MAIL трафик е спам или вируси. И ако до вашият компютър достига сравнително малка част от този боклук, то заслугата е само и единствено на хитрите и интелигентни програми, с които е оборудван вашият пощенски сървър.

Има много организации по света, които водят (почти безнадеждна) борба със спама и спамерите. И едно от най-силните средства е поддържането на световни бази данни от IP адреси на спамери. Това са така наречените BLACK LISTS или ЧЕРНИ СПИСЪЦИ. И почти всеки пощенски сървър по света прави справка в тези бази данни. И ако изпращача присъства в черния списък, неговата поща се приема за спам и директно се изтрива без предупреждение.

Та проблема е в това, че от няколко дена цялото IP адресно пространство на БТК присъствува в тези черни списъци. Вероятно един или повече клиенти на БТК са разпращали спам или вируси по света и това е довело до добавянето на БТК в тези списъци. В резултат на това всички пощенски сървъри по света отхвърлят пощите на пощенските сървъри на клиентите на БТК.

Добрата новина е, че БТК вече са уведомени и вече работят по въпроса.
Лошата новина е, че в тези списъци се попада лесно, но от тях се излиза много трудно. Което пък означава, че проблемите могат да продължат още няколко дена.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Проблеми с БТК

Мнениеот Lambov » 06.02.2008 21:15

Mateev написа:От няколко дена има проблеми с изпращането и получаването на електронни пощи между пощенските сървъри на всички Български фирми, ползващи Интернет през БТК. Проблема беше открит от нашите ИТ специалисти и БТК беше уведомена своевременно.

В какво се състои проблема:
Както предполагам знаете, за изпращането и получаването на електронни пощи се грижат така наречените пощенски сървъри. Всяка самоуважаваща се организация по света (в това число и СТС Солар) притежава собствен пощенски сървър. Най-лесната задача на този сървър е да получава или да изпраща E-Mail-и. Много по-трудна задача е антивирусната и антиспам защитата. Не знам дали знаете, но в наше време 90-95% от световния MAIL трафик е спам или вируси. И ако до вашият компютър достига сравнително малка част от този боклук, то заслугата е само и единствено на хитрите и интелигентни програми, с които е оборудван вашият пощенски сървър.

Има много организации по света, които водят (почти безнадеждна) борба със спама и спамерите. И едно от най-силните средства е поддържането на световни бази данни от IP адреси на спамери. Това са така наречените BLACK LISTS или ЧЕРНИ СПИСЪЦИ. И почти всеки пощенски сървър по света прави справка в тези бази данни. И ако изпращача присъства в черния списък, неговата поща се приема за спам и директно се изтрива без предупреждение.

Та проблема е в това, че от няколко дена цялото IP адресно пространство на БТК присъствува в тези черни списъци. Вероятно един или повече клиенти на БТК са разпращали спам или вируси по света и това е довело до добавянето на БТК в тези списъци. В резултат на това всички пощенски сървъри по света отхвърлят пощите на пощенските сървъри на клиентите на БТК.

Добрата новина е, че БТК вече са уведомени и вече работят по въпроса.
Лошата новина е, че в тези списъци се попада лесно, но от тях се излиза много трудно. Което пък означава, че проблемите могат да продължат още няколко дена.

Този проблем съществува. Даже е още по-лош. В масовия случай, БТК ползва динамични IP адреси. т.е. Един вид ги пестят и моята поща един път минава от един IP адрес, друг път минава по-друг. Твърди IP адреси имат само бизнес абонатите от скъпите тарифи. Но и това не е решение, защото са достатъчни 2 - 3 спамери, работещи зад IP адреси на БТК за да таковат цялата работа.
Навремето аз също имах собствен сървер, собствен домейн, собствен пощенски сървер и т.н.
Но сега се принудих да ползвам обществените сървери (за поща - abv.bg).
ЗАЩО??
Ще ви дам следното сравнение:

Докато имах собствен mail сървер получавах всеки божи ден от 500 до 900 (а понякога и хиляди) писма, от които всичко беше спам, с изключение на 4 - 7 писма. Голямо ровене падаше докато изчистя боклука и да си прочета реалната поща. Това продължи 3 - 4 години. При това, Webmaster-а ми посиняваше от вкарване в черния списък на спамерски IP адреси. Почти цял ден това правеше.

Сега преминах на abv.bg. Открил съм колкото си искам адреси. В най-лошия случай на един адрес получавам 1 - 2 спама, като максималния спам на ден е около 4 - 6 писма, но филтрирани през спам защитата на кутията. Само 1 - 2 пъти съм откривал важни писма, попаднали с спам чекмеджето.

Защо е така?
Всеки ентусиаст със СОБСТВЕН mail сървер се изправя пред абсълютно непосилната задача сам да си попълва черния списък с хиляди спамерски IP адреси ДНЕВНО!!!
Докато в abv.bg това им е работата и хората работят много сериозно и професионално по въпроса и затова бизнесът им доста се разрастна.

Моят скромен съвет е - просто ползвайте abv.bg (това не го считайте за реклама, нямам никакви отношения с тях, просто се опитвам да ви спестя моите 4 годишни абсурдни и безсмислени напъни да се боря юнашки с милиардоглават ламя СПАМ.

По подобен начин, но в малко по-друга плоскост, стои въпроса и със собствения сървер и домейн. Появите ли се с такъв, и хакерите само това чакат. Насират се да му търсят цаката. А едно време, когато трафика си го плащахме, представете си какво става, когато един хакер зареди някаква програмка да ти рабива кодовете. Направо можеш да се изприщиш от избишен трафик. А и това е най-честия начин да ти блокират сървера, като го задръстят с някаква безсмислена зациклена програма.

Както се казва, питай патило.

Но дивизът си остава:
Lambov

Мнениеот Lupus » 06.02.2008 22:14

Моят скромен съвет е - просто ползвайте abv.bg (това не го считайте за реклама, нямам никакви отношения с тях, просто се опитвам да ви спестя моите 4 годишни абсурдни и безсмислени напъни да се боря юнашки с милиардоглават ламя СПАМ.

Нямаш ли проблеми с кирилицата?
Lupus

Мнениеот Banov » 06.02.2008 23:14

И аз ползвам abv.bg . Нямам никакви проблеми с кирилицата а като екстра си имам и проверка на правописа.
Аватар
Banov

Мнениеот Mateev » 07.02.2008 09:25

Несериозно звучи голяма организация да си няма домейн и пощенски сървър. В света на бизнеса това е сериозен критерий за преценяване на нивото на контрагентите. Нямате шанс да попаднете в големия бизнес, ако оперирате с безплатни пощенски кутии и прикачени реклами към всеки един ваш E-Mail. Навсякъде ще гледат на вас като на "деветата дупка на кавала".
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 07.02.2008 10:54

http://dnsbl.isoc.bg/ - Мейл сървърът се настройва лесно да ползва тяхната база данни за спамери. Не е най-надеждната, но все пак е нещо в борбата с чумата.
Miro

Мнениеот Lambov » 07.02.2008 23:03

Mateev написа:Несериозно звучи голяма организация да си няма домейн и пощенски сървър. В света на бизнеса това е сериозен критерий за преценяване на нивото на контрагентите. Нямате шанс да попаднете в големия бизнес, ако оперирате с безплатни пощенски кутии и прикачени реклами към всеки един ваш E-Mail. Навсякъде ще гледат на вас като на "деветата дупка на кавала".

Акъл на никого не давам.
Просто споделям опит.
Обслужвам 71330 клиенти. Досега нито един от тях не ми е казал, че му звуча несериозно. За тях деветата дупка на кавала е от какъв сървер ги обслужвам.
А за мен лично е от първостепенна важност дали губя всяка сутрин 30 - 40 минути за да се пощя от спама или проблема е на 99% решен от доставчика.
А за рекламите - мямам никакъв спомен какво ми рекламират.
А в чужбина, надали ще разберат реклама на български език.
Но както казах, никого за нищо не кандардисвам.
За мен е абсолютно безсмислено да плащам на скъп IT специалист, за да ми решава 1% от проблема, вместо да ползвам напълно безплатна услуга, която ми решава 99% от проблема.
Lambov

Мнениеот Mateev » 08.02.2008 00:10

Може и да си прав за себе си. Но управлението на нашият холдинг има няколкостотин компютъра, респективно потребителя, всеки от които си има собствен E-Mail от типа *@sts.bg и/или *@stsbg.com. И всеки един от тях повече или по-малко има комуникации с наши външни контрагенти. И щеше да изглежда някакси смешно, ако комуникирахме с тях от името на yahoo.com например. И да искаме оферти и да сключваме договори за милиони от името на безплатни E-Mail адреси. Това е просто невъзможно. Бизнеса ни никога нямаше да успее. Просто си има неписани правила, които трябва да се спазват.

Не знаеш колко са чувствителни западните бизнесмени на тема "ПРЕСТИЖ".
Първо те преценяват по E-Mail адреса и по WEB сайта. После по презентацията, която правиш. След това в коя класа пътуваш в самолета - бизнес или икономична. След това по това какъв хотел си поръчал да ти резервират. И имай късмет да не си поискал 5-звезден. По възможност - студио или апартамент. След това има огромно значение дали пристигаш на срещата с такси. Имай късмет да пътуваш с трамвай или метро. После на срещата те оглеждат от главата до петите. И имай късмет да си с евтин костюм или пък да нямаш златна игла на вратовръзката. Не дай си боже пък ризата да не ти е снежно бяла, или да ти е смачкан ръба на панталоните или пък обувките да не са перфектно излъскани. Да не говорим, че ако часовника ти е под 2000 EUR, по-добре да нямаш часовник. След това следва безупречен етикет в държанието и демонстриране на премерена самоувереност и самочувствие в разговорите. И още дълъг списък от правила, неспазването на които просто те обрича на неуспех в преговорите.

И цялата тази игра се играе ежедневно по света и се нарича БИЗНЕС. И друг начин за водене на правилен бизнес НЯМА.

Затова продължавам да държа на мнението си, че всяка една самоуважаваща се фирма е длъжна да притежава собствен домейн, WEB сървър и пощенски сървър. И да ги поддържа в изправност, независимо от това колко скъпо ще и струва. А по въпроса с вирусите и спама - ами има си софтуери за тази цел. При нас използуваме Symantec Mail Security for SMTP, като първа защита от вируси и спам в демилитаризираната зона. За пощенски сървъри използуваме Microsoft Exchannge Enterprise Edition - няколко броя. Самите сървъри са защитени със Symantec Antivirus for Microsoft Exchange. Отделно имаме Symantec Antivirus Enterprise Edition със няколко сървъра и клиенти на всеки един божи компютър във холдинга. Да не говорим за Firewall-и по рутерите, VPN канали и IP Security по трафика. Плюс компютърни политики със забрани по локалните компютри за достъп до дълъг списък от сайтове и домейни. И въпреки цялата тази сложна и скъпа организация периодично във фирмата попадат вируси. А за спама да не говорим. 99% от него се спира, но и останалия 1% създадава достатъчно главоболия, особенно за публичните E-Mail адреси. Като например solar@sts.bg.

Но не се жалваме. Просто приемаме, че това е част от бизнеса. Едно необходимо зло.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lambov » 08.02.2008 20:53

За вирусите - просто се преоборудвайте с Mac компютри и пожизнено забравяте за всички вируси и програми за тях. От 1992 г. работя на mac-ове и до сега не съм имал нито един случай на проблеми с вируси и др. подобни.
Lambov

...

Мнениеот Gio » 23.07.2008 11:06

...предполагам това е и проблема никой да не отоговаря на Е-мейлите ми към вашата компания, г-н Матеев... :)
Аватар
Gio

...

Мнениеот Gio » 23.07.2008 11:08

Наистина се опитвам да вляза в контакт с представител на компанията Ви - бихте ли оставил адрес, на който мога да пиша и да знам, че въпросите ми ще бъдат прочетени? Благодаря Ви предварително!
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 12:21

Ежедневно отговаряме на десетки мейли на наши потенциални клиенти. Ако на вас не сме отговорили, значи не сме получили вашето писмо. Причините за загуба на писмо са следните:

1. Писмото е спряно от СПАМ филтрите на вашият доставчик.
2. Писмото е спряно от СПАМ филтрите на нашия пощенски сървър.
3. В писмото има вирус. Такива писма директно се трият автоматично.
4. Писмото е с размер, по-голям от 4 MB. По принцип стандарт по света за максимален размер на E-Mail-ите е 2 MB. Нашият сървър е настроен на 4MB. Но божа работа на колко са си настроили сървъра другите доставчици. Затова ви предлагам да не рискувате с мейли, по-големи от 2 MB. Те просто ще бъдат изтрити някъде по пътя.
5. Вашият домейн е попаднал в световните Black Lists. Тогава голям процент от световните пощенски сървъри ще ви таксуват като спамер и ще трият вашите мейли. Попадането в някой Black List може да стане и случайно и вие да не знаете. Имахме такъв случай с нашата фирма преди години. Бяхме заразени от вирус, който автоматично се саморазпращаше от нашите компютри към външни E-Mail адреси. И тогава автоматично нашият домейн беше включен в няколко Black List-a. После ни отне доста време в кореспонденции и доказателства, догато успеем да ги убедим да ни махнат от Black List-ите.

Най-добре е ако не получите отговор до 2-3 дена да звъннете на телефоните от сайта и да проверите какво става. Винаги може да се направи справка за вашата кореспонденция, защото пазим пълни архиви и нищо не трием.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Gio » 23.07.2008 13:27

Добре, благодаря Ви за инфото. Веднага след това използвах формата ви за контакт с Вас - ще се радвам, ако бъде разгледана и получа отговор. Поздрави!
Георги Тихолов
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 14:02

Погледнах. На днешна дата до момента са постъпили 6 запитвания през формата на сайта. Не знам кое е вашето. Сега остава само да видим кога ще ти отговорят моите служители. Мисля да си трая и да видя дали някой служител няма да си изпроси наказание за забавянето. Дръж ме в течение кога са ти отговорили.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dossev » 29.07.2008 17:26

Привет,

хората забравят заради удобството на e-mail-ите , че всъщност това е най-ненадеждния метод за комуникация, просто винаги трябва да сте с "едно наум" като ползвате неподписан цифрово e-mail.

e-mail може да се изпрати от името на когото си поискаш !
dossev

Назад към СТС Солар АД