Страница 1 от 2

Един от позиционерите на PV04 се строши

МнениеПубликувано на: 24.11.2008 22:37
от Mateev
Днес е траурен ден. Единия от позиционерите на PV04 се строши от вятъра. При това не говорим за кой знае каква скорост. Строши се при порив на вятъра със скорост 48 km/h.

НЕВЕРОЯТНО !!! DEGER TRACKER 300EL СЕ СТРОШИ ПРИ 48 km/h !!!

Аз по принцип си знаех, че тракерите на DEGER ENERGIE са боклуци и е въпрос на време да се строшат. Но все пак очаквах това да стане при скорост от поне 80-100 km/h. Още повече, че миналата година имаше буря със 60 km/h и тракерите издържаха. Снощи също имаше доста силен вятър и се притеснявах, но все пак беше по-слаб от предишната буря. И представете си учудването ми, когато на сутринта видях, че тракера е клюмнал. Отивам и какво да видя - жестоко счупване. Буквално отливката на кутията се е разполовила. Връщам се да проверя на МТО станцията какъв вятър е имало. Очаквах някакви огромни стойности. И останах гръмнат, когато видях, че вятъра въобще не е надвишавал 48 km/h.

Толкова по мечтите за тракери. От 2 налични DEGER TRACKER 300EL единия се повреди още на 3-ти ден (строши се мотора), а втория се повреди след една година. И то безвъзвратно.

Добре че поне модулите оцеляха !!!

Сега ще трябва да прекратя процедурата по узаконяването, защото отново ще правя промени по тестовите централи. Явно ще трябва да се отказвам от тракерите и да монтирам модулите някъде другаде. Но това ще промени проектите. Въобще отваря ми се много работа. А ако бях инвеститор в соларна централа с много тракери, сега щях да скубя коси и да роня сълзи. И разбира се да псувам българския доставчик, който ме е излъгал да направя такава централа. :lol: Учудващото е, че DEGER ENERGIE се хвали с тези тракери и има публикувани снимки на централи със стотици тракери от същия модел. Любопитно ми е как досега някой не е набил шефа на фирмата и защо все още тази фирма не е фалирала?

Възниква и още един въпрос. Ако рекламирам тракера, дали ще ми признаят рекламацията? Може би си струва да направя опит, за да проверя каква ще е реакцията на IBC Solar и DEGER ENERGIE. :lol:

МнениеПубликувано на: 24.11.2008 22:47
от Mateev
Ето някоя друга снимка:

Изображение

Изображение

Изображение

DEGER TRACKER 300EL IS BROKEN !!!
DEGER TRACKER 300EL IS BIG GARBAGE !!!

Пиша го на английски, за да може Гугъл да го индексира и всички по света да разберат що за стока продава DEGER ENERGIE и IBC Solar.

МнениеПубликувано на: 24.11.2008 22:56
от Vandal
Ами тая вечер пак ще се напиваме :D
Ако им искаш рекламация, сигурно ще ти кажат че не е монтиран от тях
и затова няма да ти я признаят.
Друг отговор ще е "ама ние сме продали хиляди и досега не се е случвало такова нещо"

Преименувай снимките на DEGER TRACKER 300EL
Така Гугъл ще индексира и изображения.

МнениеПубликувано на: 24.11.2008 23:24
от Miro
Девизът на травматолозите: "Счупеното носи щастие!"

НАЗДРАВЕ!

МнениеПубликувано на: 24.11.2008 23:39
от Lupus
От какъв материал е тая черупка? Това някаква отливка от алуминиева сплав ли е?

МнениеПубликувано на: 25.11.2008 00:20
от Miro
Май да... или поне долната част. Горната ще да е пластмаса :) .

МнениеПубликувано на: 25.11.2008 01:06
от EOS Technologies
Ако ти трябва помощ, (мисля, че знам как трябва да се рекламира :-)... звънни ми...

МнениеПубликувано на: 25.11.2008 13:20
от Mateev
Отливката е от алуминий, а капака - от пластмаса.

По въпроса за рекламирането - вече пратих писмо. Да видим дали ще ми отговорят и какво ще ми отговорят.

МнениеПубликувано на: 29.11.2008 17:52
от Mateev
Няма до повярвате, но днес се счупи и втория DEGER TRACKER 300EL. Още 1000 евро отлетяха в небитието. Сутринта си беше наред. Сега се прибирам от града и гледам - и той клюмнал. Счупването е по малко по-различен начин, но пак отливката се е разполовила. Като направя снимки, ще ви покажа.

Проверих МТО станцията - максималната скорост на вятъра е била точно 60 km/h. Тоест 2.3 пъти по-малка от 140 km/h. Това означава, че тракера се е счупил от сили, 5 пъти по-малки от това, на което е трябвало да издържа.

Вече смело мога да кажа, че собствениците на DEGER ENERGIE са престъпници. Как може да продават стока, която знаят, че няма да издържи и една година. Не може моите тракери да са първите счупени. Да се беше счупил само единия, че да си мисля, че ми е бил лош късмета с дефектна отливка с шупли. Но да се счупи и втория - това вече е закономерност. Тоест отливката не е изчислена правлино. И при това положение всяка една самоуважаваща се фирма трябваше да изтегли продукцията си от пазара и да се извини на клиентите си.

Да видим сега какво ще стане с рекламирането. Вече предявих претенции и в отговор получих два формуляра с десетки въпроси, голяма част от които са от типа "колко волта е захранващото напрежение". :lol: Започва да ми става смешно. Аз им пращам снимки, на които ясно се вижда, че техния тракер е счупен. Какво по-голямо доказателство от това. Имаше и въпроси от типа "какъв е серийния номер на тракера". Та си разменихме няколко писма докато се изясни, че този модел тракери нямат серийни номера. :lol:

МнениеПубликувано на: 29.11.2008 18:27
от Lupus
Интересно е да се огледа цялата система за хлабини. Възможно е да се чупят не от статичното натоварване, а от разклащането на платформата и силни удари вследствие пориви на вятъра. Възможно е материала да има достатъчна якост, но да е много крехък.

МнениеПубликувано на: 29.11.2008 19:47
от Vandal
При минусови температури, алуминия става доста крехък.
С риск да се повторя, мисля че позиционерите не са за нашите климатични условия.
Стават там, където зимите са по-меки и е по-завет.

МнениеПубликувано на: 01.12.2008 12:22
от alabala
Матеев според мен рекламацията няма да ти я приемат.
48km/h са 13.33m/sek а щом е над 10m/sek трябва да имаш и Windwächter и тогава трегера да позиционира панелите водоравно да не сe счупи трегера. Предполагам че точно тава ще ти кажат и от IBC Solar.
А също имаш и Modulfläche bis zu 3 m² тия твойте три панела май са повече от 3 m² или греша?

поздрави.

Строшен позиционер?

МнениеПубликувано на: 28.12.2008 19:53
от alberobello
Ето строшени "staffeti"- на позиционера Sud/Ovest..
Вятъра е бил само 80 км/ч, главния компютър е завъртял панелите хоризонтално след предупреждението, за силен вятър/въпреки това гредите са строшени!

Мястото на строежа е Racale

МнениеПубликувано на: 28.12.2008 20:10
от alberobello
Това се случи в Ракале провинция Лече/Италия
Електростанцията е проект на ENERQOS-ESP.Srl.
Проектна мошност / 1.3 Mw
Стойност на проекта до завършване 3. 034 .000 EU

МнениеПубликувано на: 29.12.2008 18:17
от petyostoev
"Проектна мошност / 1.3 Mw
Стойност на проекта до завършване 3. 034 .000 EU "
2333 евро на киловат-Това възможно ли е???????????