Страница 1 от 2

Оферта за доставка на оборудване на 4.93 kWp централа

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 12:41
от Mateev
Ето една оферта, която подготвихме вчера за изложението в София.

Логиката на разсъждение при разработката на офертата беше следната:

1. Вероятно тази година ще има завишено търсене на малки фотоволтаични централи до 5 kWp по следните съображения:
- Годините за изкупуване от 12 станаха 25
- Изкупната цена за малки централи се повиши от 782 на 823 лева/мегават
- Цената на модулите падна от 3.2 на 2.4 EUR/Wp

2. Трите фактора по-горе вече правят изгодна една инвестиция със живи пари и без субсидия, като срока за изплащане вече падна под 8, даже и под 7 години.

3. Клиентите, които могат да си позволят една 5 киловатова централа, са много повече от тези, които търсят 70 киловата и нагоре.

4. Тези клиенти обикновено предпочитат сами да си направят конструкцията. Поради тази причина в офертата се предлага само тази част от конструкцията, която е обща за всички видове инсталации - алуминиевите носещи профили и различните видове скоби и планки за закрепване на модулите. Всичко останало клиента си реализира сам, ръководейки се от типизиран конструктивен проект.

5. Тези клиенти обикновено предпочитат сами да си направят монтажа. Поради тази причина в офертата не се предлага труд за монтажа, а само техническа документация и инструкции за монтаж.

6. Направата на проекти за узаконяването на малките централки е един огромен разход в процентно отношение. За да се намали този разход ние решихме да типизираме централата, което ще позволи проектите по ЗУТ да станат много евтини. По точно проектите са буквално еднакви и в тях само се сменя името на фирмата във всички чертежи. Става въпрос за Конструкции и Технологичен, които влизат в офертата и са калкулирани по смешна цена.

7. Базовата оферта е заредена с по-евтиния инвертор на Mastervolt, който освен че е по-евтин, има в себе си и вграден мини Data Logger за 30 дни. Има и вграден RS485 интерфейс и свързването с компютър е детска играчка.

8. Като опция в офертата е направа на централата с инвертор на SMA и като втора опция - Добавянето на система за мониторинг и контрол.

9. Благодарение на опциите има гъвкавост и всеки може сам да си избере дали иска максимално-евтиното решение или е склонен да жертва някой друг лев за допълнителни екстри.

Вижте офертата по-долу и напишете вашите отзиви. Същата оферта е разпечатана в 500 екземпляра и ще бъде разпространявана на изложението за ВЕИ в София.

Базовата версия на офертата е за 2.99 EUR/Wp.
Надявам се, че цените ще ви харесат!

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 12:45
от Mateev
Ето и как изглежда централата с трите вида инвертори, с които може да бъде организиран комплекта:

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 12:55
от Mateev
Забравих да спомена за модулите:

Централата може да бъде е окомплектована с китайски модули от различни производители. Модулите имат СЕ и TUV сертификати. При желание за европейски модули цената на модулите нараства с около 10-15%. При желание за маркови модули цената нараства с още 10-15%.

Все пак нека не забравяме, че най-важното предимство на тази оферта е това, че тя е унифицирана. Точно това позволява тя да бъде направена възможно най-евтина. В тази оферта не е калкулиран почти никакъв труд или загубено време от СТС Солар. Това означава, че клиента купува централата така, както се предлага. Всякакви опити за допълнително спазаряване или някаква персонализация или прецизиране или конкретно допълнително изискване ще доведат до това, че унифицирания проект ще стане персонален и цената му ще се вдигне 10 пъти.

Така че офертата е валидна само тогава, когато клиента просто купува от нас оборудването и след това не ни занимава с проблемите си повече от 2-3 часа за период от 1 година. За тази цел ще подготвим и инструкция за монтаж. Ако обаче клиента очаква пълно и комплексно обслужване, както при съществуващите клиенти по 312 мярка, то тогава цената на офертата ще се повиши поне с още 10 000 лева.

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 14:55
от cankov
Имате ли разработена схема за инверторната част на 1MW PV.
Принципно кой е по-добрият вариянт. Много на брой инвертори с малка мошност и малак брой входове или по-малък брой но с поголяма мошност и включващи в себе се по-голям брой стрингове

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 15:17
от EOS Technologies
Цените по офертата са прилични. Но, не те ли притеснява, дали ще има също такива универсални и добре направени покриви? И въобще, знае ли някой в България как се изрязват керемиди за да мине куката?

Като си спомня, че за една елементарна инсталация в едно селце ни трябваха три вида куки (лява, дясна и с променяща се височина), дървени подложки от японско дърво или тик и прочие...

Как мислиш, дали един краен клиент, пък било то и инженер, ще се справи с монтажа? Не всички се казват Росимир Матеев.

Но, аз си мисля и за друго нещо. Ако монтажника (краен клиент) го тряснат 500-600 волта постоянно напрежение, да не рекушира работата към вас? Бях свидетел на такъв случай - не беше за смях!

Знае ли някой, как седят работите според закона? Трета категория обект!

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 21:29
от Mateev
Така е, но единственият начин за направа на малка централка е клиента да си купи нещо унифицирано и после да се справя сам. Иначе нямам нищо напротив да му взема около 10 000 лв. за персонално проектиране (заедно с консултации, срещи, съпровождане в узаконяването и т.н.) и още 5 000 лв. за монтаж. Но тогава централата му ще стане 5 EUR/Wp.

Единственият начин, един малък клиент да се сдобие с евтина централа, според мене е следния:

1. Централата да е унифицирана, за да е максимално евтина.
2. Клиента да си свърши сам или с приятели повечето работа.
3. Да не ползва консултации и съпровождане от соларни фирми, а да наблегне на форума.

Ако това не стане, значи централата ще поскъпне с много, което означава, че няма да има клиенти за такива централи, а от там и няма да има в България централи под 5kWp.

Така че това е пътя. Друг път няма. И ако в момента въобще някой е направил централа под 5 kWp, то е именно защото е минал по този път.

Ние не можем да променим тези дадености. Можем само да се съобразим с тях и да разработим продукт, който да отговаря на тях. И тази оферта е първото ни начинание, насочено към тази целева група (много на брой дребни потенциални клиенти с малки централки в двора или на покрива.

Иначе на изложението ние ще раздаваме и други оферти, насочени към субсидиите и насочени към мегаватови проекти. Например предлагаме централа 1 MWp, заедно с проектирането, за 3.33 EUR/Wp.

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 21:44
от cankov
На изложението ще дойда, но все пак какво ви е мнението относно броя на инверторите?

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 21:51
от Mateev
До 500 kWp е по-добре да са много на брой инвертори с малка мощност. Нагоре няма как - ще трябва да се използват централни инвертори. Но е възможно даже и 5 MWp централи да се направят с малки инвертори.

Основния проблем е RS 485 комуникацията. Един WEB Box може да управлява до 50 инвертора. Това означава, че максималната централа, управлявана от 1 WEB Box е с мощност 50х11=550 kWp. За мегават ще трябват 2 WEB Box-a, a за 5 MWp - 10 WEB Box-a.

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 22:10
от cankov
От гледна точка на управлението и съгласуването съм за минимален брой инвертори в една мегаватова PV,.
От друга страна малкият брой инвертори означава много последователно вързани модули в един стринг, това не е ли предпоставка за по-големи загуби при преноса на прав ток при ниско напрежение.

МнениеПубликувано на: 05.04.2009 22:16
от malchev
Г-н Матеев, какво е положението с по-мощни модули - 200-260Wp ?

МнениеПубликувано на: 06.04.2009 08:08
от Mateev
Не съм привърженик на по-мощните модули по следните съображения:
1. Размера става по-голям, което означава по-слаб модул от гледна точка на здравина.
2. Бяга се от универсалния размер 808х1580. При това положение веднага се губи възможността за взаимозаменяемост с модули на други производители.

Част от клиентите се заблуждават, че ако използват модул с по-голяма мощност, ще направят централата на по-малка площ. Това не е вярно. Площта на централата зависи от ефективността на модула, а не от абсолютната стойност на мощността. Следователно един по-мощен модул не дава никакви конкретни преимущества, но може да създаде проблем със здравината на конструкцията и със взаимозаменяемостта в бъдеще, ако ви потрябва резервен модул и няма откъде да си го вземете.

МнениеПубликувано на: 06.04.2009 09:29
от Miro
EOS Technologies написа:Цените по офертата са прилични. Но, не те ли притеснява, дали ще има също такива универсални и добре направени покриви? И въобще, знае ли някой в България как се изрязват керемиди за да мине куката?

Като си спомня, че за една елементарна инсталация в едно селце ни трябваха три вида куки (лява, дясна и с променяща се височина), дървени подложки от японско дърво или тик и прочие...

Как мислиш, дали един краен клиент, пък било то и инженер, ще се справи с монтажа? Не всички се казват Росимир Матеев.

Но, аз си мисля и за друго нещо. Ако монтажника (краен клиент) го тряснат 500-600 волта постоянно напрежение, да не рекушира работата към вас? Бях свидетел на такъв случай - не беше за смях!

Знае ли някой, как седят работите според закона? Трета категория обект!


Този последния въпрос е най-важен. За монтажа не е чак такъв проблем. Ще се учудиш на какво е способен българина с чук, тел и клещи. Това в кръга на шегата, но тука всички са майстори и няма проблем да си я монтират сами. Проблемът идва с документите. За да я въведат в експлоатация ще им трябва договор с фирма, лицензирана за строеж на обекти трета категория... и ако нямат такава под ръка - работата става дебела.

А и строителите не са много навити да издават само индулгенции, защото подпис и печат значат поемане на отговорност и при някакъв фал на обекта по време на монтаж или след това, държавата и камарата на строителите ще им стопят лагерите.

МнениеПубликувано на: 06.04.2009 09:41
от ferdy
Мисля, че Матеев просто дава възможност на всеки да опита сам. Който успее - успее, ако не може сам - ще си наеме фирма.

МнениеПубликувано на: 08.04.2009 13:54
от terazini
Mateev написа:...Иначе на изложението ние ще раздаваме и други оферти, насочени към субсидиите и насочени към мегаватови проекти. Например предлагаме централа 1 MWp, заедно с проектирането, за 3.33 EUR/Wp.

Г-н Матеев, ако имате готова оферта за централа с мощност около 40-50 KW, бихте ли я публикували и тук във форума. Благодаря!

относно стойките

МнениеПубликувано на: 28.04.2009 22:41
от Nikolay
не знам дали е подходящ въпросът, но защо всички са със стационарни стойки, а не със слънцеследящи?

не е ли по добре със слънцеследяща система, вярно е че се оскъпява но след това и приходите са различни?

и за централа до 5kW как става свързването с мрежата?
към трафопост, може и към стълб или директно към мрежата 220V ?