Страница 1 от 1

Оферта за проектиране, доставка и монтаж на 1071kWp централa

МнениеПубликувано на: 09.04.2009 13:15
от Mateev
Ето и оферта за по-голяма централа. Включихме я в листовките на изложението за да покажем, с колко пада цената при увеличаване на мощноста. Основните фактори за поевтиняване са следните:

1. Значително намалява относителната тежест на фиксираните разходи за проектиране и узаконяване. Поради повтаряемостта на отделните компоненти на централата, увеличаването на мощността 15 пъти увеличава разходите за проектиране само 5 пъти.

3. По-мощните инвертори SMC 11000TL са по-изгодни като цена в EUR/Wp.

4. Заради големите обеми има и известна остъпка в цените на компонентите, като най-значителна е отстъпката в цената на модулите - 0.1 EUR/Wp или 350 000 EUR като абсолютна сума.

Офертата е изчислена с китайски модули от различни производители. Модулите имат СЕ и TUV сертификати. При желание за европейски модули цената на модулите нараства с около 10-15%. При желание за маркови модули цената нараства с още 10-15%.

Цената от 3.33 EUR/Wp в тази оферта е за централа "от гола поляна до ключ" без присъедияването, което е строго специфично за всеки клиент.

Очаквам отзивите ви!

МнениеПубликувано на: 10.04.2009 02:18
от Joker
Какви са размерите на модулите. Каква марка са.

МнениеПубликувано на: 10.04.2009 10:15
от Mateev
Централата е проектирана със 170 Wp модули с универсален размер 1580х808 със 72 монокристални клетки с размер 125х125. Такива модули се произвеждат от над 90% от производителите по света. Такива модули ще се произвеждат и в бъдеще. Въвеждането на тази универсалност ще помогне в две направления:
1. При бъдещата доставка на модулите както ние, така и инвеститора, ще имаме огромен избор от алтернативи както по цена, така и по условия за доставка.
2. В едно по-далечно бъдеще след 20 или 30 години при повреда в един модул лесно ще се намери негов заместител със същите параметри.

Конкретно от кой производител ще се закупят модулите се решава тогава, когато инвеститора наистина има готовност да сключи договор за доставка. По-рано няма смисъл, защото производителите в наше време никнат като гъби и умират като мухи. Когато вече имате готовност да инвестирате ще ви предложим поне 6 алтернативи - 2 китайски, 2 европейски и 2 маркови. Всяка алтернатива ще е със своята цена, срок на доставка и начини на плащане. Цената на модулите в съществуващата оферта е само един ориентир, който отразява даденостите към момента.

Търсенето на модули за една голяма централа е един доста сложен процес, свързан с широкомащабно предварително проучване, получаване на образци по DHL, след това посещение на място в завода на производителя и най-накрая спазаряване на допълнителни отстъпки. Този процес отнема много време и пари и не може да бъде изминат докрая, ако няма конкретна заявка. В нормална ситуация се разменят само периодични оферти по мейл с цел запознаване с текущото ниво на цените. Истинските цени и истинските възможности за доставка си проличават само ако се направи конкретна заявка.

Специално за големи централи аз препоръчвам те да се направят с модули на няколко производителя от различните категории (китайски, европейски и маркови). По този начин се прави както усредняване на цената, така и диверсификация на риска. Купуването на модули от един единствен производител, дори и той да е марков, носи със себе си завишен риск.

МнениеПубликувано на: 12.04.2009 00:03
от Joker
Съгласен съм с вас, като бивш играч на борсата съм запознат с диверсификацията на риска, но все пак се зачудих защо няма такива модули във вашия виртуален магазин (поне на приблизителна цена).

МнениеПубликувано на: 12.04.2009 11:13
от mackata
На каква площ може да се разположи такава инсталация.

МнениеПубликувано на: 13.04.2009 09:55
от Miro
25-30 дка средно.