Определяне стойността на новопостроена ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Определяне стойността на новопостроена ФЕЦ

Мнениеот Слънчо » 24.04.2012 10:52

Драги съфорумници,
Може и да греша, но не виждам никъде в този форум темата развита.
Може ли накратко някой, по-скоро от съфор-умниците, да каже, на две на три, как се образува цената на една такава централа. Може би е стандартна финансова формула, но нека и ние съфор-овците да прочетем и се научим :shock:
Не знам дали формулата е различна при различните капацитети централи, но живота показва, че размерът има значение. Или поне жените това се мъчат да ни внушат. :D
Последна промяна Слънчо на 24.04.2012 11:44, променена общо 1 път
Слънчо

Re: Определяне стойността на новопостроена ФЕЦ

Мнениеот Mateev » 24.04.2012 11:36

И изпълнението има значение. Зависи дали искаш Мерцедес, който да работи 50 години, или Трабант, който да не излиза от сервиза и да се строши след 8-10 години.

Към Трабантите причислявам:

1. Централите с тънкослойни модули
2. Централите с безрамкови модули (само две залепени стъкла)
3. Централите с конструкция от набити (или навити) в земята поцинковани мантинели или колове.
4. Централите с конструктивни недостатъци или недомислици (списъка е много дълъг). България вече се напълни с такива.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Слънчо » 24.04.2012 12:03

Да. Логично е да говорим за себестойност на проекта - като качество и надеждност на самата база, но нали и договорът за изкупуване на ел.енергията има стойност.
Т.е. колегата, който търси да купи готова централа, няма да плати сумата за която си си построил централата.
Говоря за оценката на централата, като покупно/продажна стойност.
Все трябва да има някаква възприета система за оценка. Иначе купувач и продавач никога няма да сключат сделка :)
Дали винаги трябва да се минава през професионални оценителни услуги или може човек да си направи груба сметка за стойността на произведението си.
Слънчо

Мнениеот Mateev » 24.04.2012 16:40

Ами аз съм купувал и продавал цели фирми и трябва да ви кажа, че методиката за определяне е много проста:

Една фирма струва точно толкова, колкото е нейната предполагаема печалба за следващите 5 години.

Това си е златно правило и масово се използва у нас и по света. Можете да направите опит да се пазарите за повече, защото все пак централата е с доста по-дълготрайни гаранции за печалба, но едва ли ще се намери глупак, който да даде повече пари от 6-годишната печалба. Който има пари да купи една централа ги има именно защото през живота си не си е позволявал да прави глупави и неизгодни сделки. Нормата на печалба, която преследват западняците, е от порядъка на 15-20% и именно от там идва това 5-6 години.

Та изхождайки от това правило една централа струва горе-долу колкото е нейната себестойност или малко по-малко. Това е. Е има леки нюанси в цената. Всъщност всичко зависи кой от двамата е на по-голям зор - купувача или продавача.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Слънчо » 24.04.2012 17:01

Mateev написа:...Та изхождайки от това правило една централа струва горе-долу колкото е нейната себестойност или малко по-малко...

Т.е. искаш да кажеш, че след като построиш централата си за 1 милион лв. и я пуснеш в действие, нейната стойност в този момент ще е между 0.8-1.0 милион лв.
И ако искаш да я продадеш в този момент ще си на 200 000 лв загуба. Така ли да разбирам? :scratch:
Нещо не ми се струва да е така.
Слънчо

Мнениеот vasil_g » 24.04.2012 21:25

В такъв случай е добре централата да поработи 2-3-4 години за този, който я е построил и след това да я продаде за 95 процента от стойността й. :D
vasil_g

Мнениеот nadzor » 24.04.2012 22:02

Не знам как се оценява фирма, но знам как се оценява сграда или съоръжение. Има няколко приложими метода:
1. По вещната стойност - Определят разходите за изграждане и се приспада амортизацията за срока на експлоатация.
2. По приходната стойност - Стойността е равна на чистите приходи за периода на остатъчна експлоатация, като чистите приходи са след приспадане на експлоатационните разходи на база едногодишна експлоатация. При метода се отчита рентабилност на съоръжението.
3. Сравнителни продажби - този метод все още не може да се приложи поради липса на еталонни продажби.

Сметките не са сложни, но трябват някои данни.
nadzor

Мнениеот Mateev » 25.04.2012 01:19

Слънчо написа:
Mateev написа:...Та изхождайки от това правило една централа струва горе-долу колкото е нейната себестойност или малко по-малко...

Т.е. искаш да кажеш, че след като построиш централата си за 1 милион лв. и я пуснеш в действие, нейната стойност в този момент ще е между 0.8-1.0 милион лв.
И ако искаш да я продадеш в този момент ще си на 200 000 лв загуба. Така ли да разбирам? :scratch:
Нещо не ми се струва да е така.

Ами нека да поразсъждаваме малко:

1. Купувача има пари
2. Ако се опиташ да я продадеш на себестойност, ами че той за тези пари може да си я направи сам
3. Може дори да успее да си я направи по-евтина от тебе, защото модулите непрекъснато поевтиняват
4. Ако си я направи сам, със сигурност ще е чисто нова и със сигурност ще е такава, каквато той си я харесва (а не както ти си я правил)
5. Купувача има парите и може да ги вложи в 1000 други алтернативни проекти. Защо да ги дава точно на тебе?

На фона на всичко това е нормално, че той иска да я купи под себестойност. Нормално е да му направиш поне 20% отстъпка.

Същото е и при колите. Една нова кола веднага след като излезе от магазина и вече струва с 20-30% по-малко. Това важи и за всяка една друга вещ, която е втора употреба.

Ако само ти продаваше централа, а купувачите бяха стотици - тогава ти диктуваш условията и цената. Но когато е точно обратното - ами ще правиш отстъпки, дори и по-големи, за да може евентуално купувача да даде парите на тебе, а не на някой друг.

И последно:
В пазарната икономика една стока струва точно толкова, колкото е готов да даде някой купувач, а не толкова, колкото си мечтае продавача. А пазарна цена е тази цена, по която е станала поне една сделка, а не цената, която продавачите публикуват в обявите си.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Слънчо » 25.04.2012 06:38

Така като сравняваш проекта с колата, прави някаква логика.
Аз пък си мислех, че му спестявам на куповоча два три кичура побелели коси ходене по мъките за да си осигури и изгради централата.
Наистина и той може да си я построи, както казваш. Дори и с по-ефтини модули, но тогава и договорите ще са му по-ефтини, ако това са аргументите.
По-скоро ме интерисува принципа на оценка на едно произведствено предприятие, което ти носи гарантирана печалба поради договорът за изкупуване за 20 години.
Ако ти продаваха колата с договор, че като я търкаляш 20 години с максималния капацитет и тя ще ти носи 15% печалба годишно, едва ли стойността ѝ щеше да падне на третия месец с 20%.
Има и друго. Кой и с каква цел купува такава централа? Не ги купуват фирмите които строят централи. По-скоро инвестиционни фондове или индивиди с инвестиционни намерения залагащи на малко по-високи приходи от банковите лихвени проценти. Тогава не би им излязло по-ефтино да си ги построят.
Значи наистина, ще се борят да я закупят около номиналната стойност, а ако може и под нея.
Може би не уточняваме какво е номинална стойност и затова се получава разминаването.
Аз под номинална стойност имах предвид парите необходими да се построи централата от строителна фирма, докато ти предполагам включваш и цената на белите кичури - development fees. Ако номиналната стойност ги включва, тогава съм съгласен със споделените разсъждения.
А, защо vasil_g смяташ, че опериането на централата за 3-4 години и продажбата ѝ след това ще е по-добър вариант? Не мисля, че куповача няма да приспадне амортизацията и загубите на приходи за тези години. Не мисля, че би платил 95% от сегашната ѝ стойност. Я, се аргументирай, ако обичаш.
Слънчо

Мнениеот alabala963 » 25.04.2012 13:09

Това с гарантираната печалба за 20 години ми звучи като виц. От кого е гарантирана - от Б.Б ли? Ха-ха. Та той утре, за да спечели някой и друг глас, ще въведе такса зелена енергия да речем 150 лв. на kW/h ......... и гаранцията отпада. В Чехия въведоха данък за фотоволтаиците, какво му пречи на Б.Б да стори това и в БГ???
А ако след някоя и друга година дойде на власт някое подобие на Волен и национализират енергетиката под предлог гарантиране на националната сигурност, тогава гарантирано духаме супичката колективно.
Европа ли ще ни е гаранцията, та тя си променя приоритетите след всеки избор на канцлер или президент на Франция.
Та г-н Матеев е мн. прав за тези 5-6 години, а не за някакъв далечен мечтан от инвеститорите хоризонт (мираж) от 20 години.
При истински пазарни отношения - инвеститора е в по-силната позиция ( който плаща, той поръча музиката ). Музиканти много - плащачи малко.
Това с белите кичури също малко не го разбирам. Във всеки бизнес си има ядове. Тези пари, с които един инвеститор плаща, също не са паднали от небето. Те са причина за не един бял кичур на нечия главица. Ако говориш за сантиментална стойност на продукта, това вече е друга бира :).
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Слънчо » 25.04.2012 14:37

Ауууу! Вай, вай...!
Много депресиращо! Грам светлина в тунела не виждам! Сякаш новините по телевизията гледам!
Имам чувството, че в този бранш сме се събрали само обречените и се поддържаме само с мисълта, че и по-лошо може да има.
Сигурно обичаме така. Мазохизмът ни събира явно.
Какво правим всички тук в този бранш, се чудя!?
Интересно всеки се е хванал с ФВ с обречеността всеки един момент да е прецакан.
И все пак станахме хиляди. И все пак, подобрихме тона на комуникация от първоначалните сприхи. И асоциация си направихме. И все пак пари носят в къщи от този бизнес повечето от нас.И сигурно ще го бъде все пак този бизнес. Някой казваше, че няма такъв у нас?!
Със сигурност - не както би ни се искало. Със сигурност ще успеят тези които много силно искат. Няма лесно никъде.
Лесно е на тези инвеститори, които вадят пачките с милиони и плащат музиката, дето вика Алабала.
Гледаш ги, наистина и те с перчеми. Само, че комай - цветът им не е бял.
И ще играем, к'во да правим. Така сме си послали.(Да им имам и пачките...!)
А ние да си помагаме, че няма кой.

Благодаря за споделените конструктивни разсъждения. Доста отрезвиха очакванията ми. Ще видим какво ще се получи. Не спирайте. Темата не е изчерпана. :idea:
To be continued...
Слънчо

Мнениеот venkap » 25.04.2012 21:41

Някой дава ли си сметка, каква ще бъде изкупната цена на електрическата енергия за централи, които са се изплатили? В този ред на мисли, каква ще е евентуалната цена на такава централа?
venkap

Мнениеот alabala963 » 25.04.2012 22:35

Същата ще е цената и ако не се е изплатила и ако се е изплатила. Една централа подпомогната със субсидия (примерно) ще струва на куповача същите пари т.е 5-6 годишната печалба която би генерирала тази централа. Тоест продажната цена не зависи от генерирания преди продажбата доход или от себестойността на централата, тя зависи само от нейния бъдещ потенциал.
Ако "на пътя" намериш някакъв актив ти би го продал, съответно биха ти го купили на пазарната му цена, а не на цената му на придобиване (в случая = 0).
Относно черните краски, които вкарах в предния си пост, те са за тези, които са си сложили розовите очила. А в действителност не е чак толкова мрачно положението с ВЕИ индустрията. Благодарение на такива като Слънчо и всички ние, които се борим като прасета с Тиква (Б.Б), за да се стабилизира и опрости законовата рамка за малките проекти, се стигна до това, че сега е най-благоприятно изграждането на малки покривни централи. Това е една от целите на БСА и бихме могли да се похвалим с постигнатото по този въпрос ( скромен съм, но красив). Бъдещето на енергетиката е немислимо без ВЕИ, това е ясно, въпроса е през колко перипетии ще минем ние пионерите в този бранш в България.
Преди две години, когато нищо не беше ясно, мои познати казваха за амбицията ми да направя слънчева централа ..."а бе вятър работа е това" ...."нема такова животно" ... и прочее. Та същите тези познати сега ме питат как могат и те да си направят такова нещо, дето дава ток от нищо. Това говори за вече развита и познаваема дейност и ако не беше нашата борба с вятърните мелници, то още щяха да ми говорят моите познати ... "е те нема и нема". Ние вдъхнахме оптимизъм в скептиците. Да това ни струваше много бели кичури, но може би ще спечелим повече от скептиците, които инвестират при по-нерискова обстановка. Но както казва г-н Матеев печалбата е в пряка зависимост от риска, голям риск = голяма печалба или загуба съответно.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот venkap » 25.04.2012 23:07

venkap написа:Някой дава ли си сметка, каква ще бъде изкупната цена на електрическата енергия за централи, които са се изплатили...

alabala963 написа:Същата ще е цената и ако не се е изплатила и ако се е изплатила. Една централа подпомогната със субсидия (примерно) ще струва на куповача същите пари т.е 5-6 годишната печалба която би генерирала тази централа. Тоест продажната цена не зависи от генерирания преди продажбата доход или от себестойността на централата, тя зависи само от нейния бъдещ потенциал.

А този бъдеш потенциал не е ли в пряка зависимост от изкупната цена?
venkap

Мнениеот alabala963 » 25.04.2012 23:18

Да в пряка зависимост е бъдещия потенциал от изкупната цена, но изкупната цена по никакъв начин не зависи от това дали централата се е изплатила или не. На мен централата благодарение на субсидията ще ми се изплати за по-кратко време от централа без субсидия, но в продължение на 20 години и двете централи ще продават тока на еднаква цена, независимо дали ми се е изплатила на третата или на дванадесетата година. За това сключваме договор за 20 години да се изкупува на преференциална цена. Ти може би питаш за след този 20 годишен период. За тогава и баба Ванга не би ти отговорила. Може би на по високи от днешните цени ако не се появи за тези години някаква революционна технология за производство на енергия. Във всеки случаи ще бъде много близка до пазарната :).
Може би след време когато няма да има субсидии за производителите на енергия, независимо от какво е произведена дали от атомен разпад или от слънце, вятър, въглища, газ или нефт, цената ще бъде еднаква за всеки произведен джаул енергия. Сега тази цена за различните технологии е различна защото са различни субсидиите, но когато се поставят на равна основа без субсидии и добре развити като пазарен дял то цената би трябвало да е една и съща за всеки джаул произведена енергия.
Аватар
alabala963

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали