Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот lz1wvm » 19.11.2020 06:07

РЕЛЕТО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ
ЧАСОВНИК .СУТРИН ДО 9.30/10 РАБОТЯТ ДВАТА
НАГРЕВАТЕЛЯ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ,ПОСЛЕ ДО 15.00
РАБОТИ САМО ТОЗИ КОЙТО Е 50 0МА(1КИЛОВАТ) и
след това до залез слънце отново двата нагревателя последователно.Не виждам смисъл от това схемно решение.Има доста по елегантни решения(като компаратор на напрежение или ток).
99%RX........1%TX
lz1wvm
 
Мнения: 1261
Регистриран на: 12.01.2008 01:26
Местоположение: в Гората

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот saraneron » 19.11.2020 08:05

Повторил съм поста.
Последна промяна saraneron на 19.11.2020 10:18, променена общо 1 път
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron
 
Мнения: 329
Регистриран на: 24.03.2009 16:28

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот saraneron » 19.11.2020 08:11

Да,има но не ми се занимаваше тогава.Отделно не е толкова просто както изглежда на пръв поглед ,защото при смяна на товара от автоматиката ще се променя и напрежението на изхода на стринга, което трябва да се следи от компаратора.Ефекта на параграф 22.Възниква необходимост от едно контролно малко панелче, натоварено с постоянен товар и по неговите данни да се управлява централата . Ок.Още един кабел и електроника.Панелчето трябва да е по същата технология, както тези на централата, проблем.Могат да се измислят и други начини .Занимавка да искаш.Тогава идеята беше да се види дали системата е работеща дори и без превключванията.Превключването дава едва едни 5/10% бонус в хубаво време ,в лошо време и повече проценти ,но моята в лошо време не работи за мен а обратно защото е по часове а не по реално слънцегреене.Има и готови контролери с МРРТ точно за това приложение , но цената е такава ,че ако си купиш с тези пари 1/4 повече панели и без контролера ще постигнеш същият резултат дори по-добър и ще ти останат и половината парички предвидени за него.
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron
 
Мнения: 329
Регистриран на: 24.03.2009 16:28

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот Mateev » 19.11.2020 18:26

saraneron написа:
Mateev написа:А сега по схемата ти - не знам защо не си се досетил, че всичи контакти в твоята схема са навързани последователно, и би могъл всичките да ги "спасяваш" с една единствена искрогасяща система, сложена директно на перата на панелите, но направена да бъде много по-надеждна и много по-безопасна, включително и с реле за време, осигуряващо тези 10 секунди.

Също така можеш да използваш концепцията, която се използва и от всички други производители на електроника, като например контролерите на Steca. При тази концепция веригата на панелите не се разкъсва, а се дава на късо от полеви транзистори. Това е по-безопасната концепция, и много умни хора по света са я мислили, преди да я въведат на въоръжение. Задай си въпросът дали те също са по-глупави от тебе, така както ме обяви и мене за глупак?

Според мене твоята схема трябва да се преосмисли и създаде отново от самата нула, като за целта би могъл да ползваш и мнението на други хора, приемайки ги за равни на тебе, а не за глупаци, защото във всеки един спор не се знае кой точно е глупака.

Матеев тази думичка ,,глупак,, не си спомням да съм я употребявал..Както и да е.Относно предложението с една група от диод и кондензатор да се защити всичко не се получава, защото кондензаторът ще се зареди веднага през диода понеже е между плюса и минуса ,а зареден на нас не ни върши работа защото в момента на разкъсване на веригата през него няма да протече заряден ток(вече е зареден) или ако протече ще е много,много малък и няма да буферира веригата.Относно 10-те секунди,свалих ги на 1.5 сек.Все пак незная, защо те притесняват тези секунди? Не се сещам, кой ще бръкне при терморелето и ще го разцъква през 1 секунда.Може би имаш нещо друго в предвид за което не се сещам.Относно Полевия транзистор и окъсяване на стринга ,да отлична идея.Ще помисля по нея.Все пак в режим на късо през полевака за 2000 ватова централа и 200 волта през него ще тече ток 10 ампера и ще има пад около 1 волт. Това са си 10 вата тръбва да се разсеят .....радиатор.....


Изглежда лошо съм се изразил, като вината е моя. Трябва само една единствена искрогасяща група паралелно на всички контакти, но не и на товара (нагревателя).
Колкото до стандартния предпазител за всички електрически схеми - тука няма нужда от него, защото панелите посмъртно няма да дадат повече от 10А ток.

Аз съм слагал такива DC предпазители по моите централи на всеки един стринг, но тяхната роля е при някаква повреда в един стринг (напр. късо в окабеляването) да не се стоварят върху него 30-40А обратен ток от другите стрингове.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот saraneron » 19.11.2020 20:31

В момента съм с една ,вижда се от схемата нарисувана на ръка,но не го препоръчам варианта само с една гасяща група, защото ако пробие кондензаторът ще елеминирам и термозащитата .Дори бих жертвал да не защитя и термозащитата защото при аварийно изключване тя дефектира трайно,но не дава верига.А стигне ли се до там трябва да се огледат сериозно нещата.За предпазителя е ясно.Той не пази от късо а е сложен за да се изключва стринга ако се прави нещо по таблото и бойлера.
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron
 
Мнения: 329
Регистриран на: 24.03.2009 16:28

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот saraneron » 31.08.2021 13:14

Колеги, през месец август добавих още 400 вата към старата конфигурация на централата ,която 3 години работи безупречно с бойлер 80л. и беше също 400 вата.,,Новите,, панели са същия модел 105 ватови, купени на старо по 35 лева парчето. Включих ги последователно и паралелно към стария стринг но са на 20 мета в страни от старите на покрив бетонна плоча. Хоризонтално пазположени с лек наклон 2-3 градуса на север ,защото нямам друго място. Промених и схемата на свързване на товара(нагревателите).Сутрин до 10 часа работят двата нагревателя последователно свързани 24 ома +48 ома = 72 ома а от 10.00ч. до 15.30ч. само 2 киловатовия нагревател, който е 24 ома , след това продължават да работят отново двата нагревателя свързани последователно общо 72 ома. Времето за превключване го определих експериментално и се извършва от реле управлявано от часовник за електромер . Ефекта е, че за един слънчев ден в 80 литров бойлер водата се затопля с около 40 градуса. Максималната мощност, която наблюдавах за 5/6 дни след монтажа е 770 вата през ветровит ,хладен слънчев ден август месец. Обикновено при хубаво слънце работи с мощност от над 725 вата в продължение на 5,5 часа а през другото време с повишаваща и намаляваща мощност спрямо 725 вата. Централата произвежда енергия сутрин веднага след изгрев слънце към 7.30 и вечер до към19 -19.30 часа. В дните с намалена консумация на топла вода терморелето редовно се изключва по няколко пъти ,всички комутации са защитени с индивидуални искрогасящи групи. Хистерезисът на терморелето при мен се оказа около 4/5 градуса.Като си прочетох поста видях, че е можело да има по-добър вариянт при свързването на товарите.Не е фатална но май не е оптимално а и ще се наложи и малка преработка на схемата .Който го забележи да пише.
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron
 
Мнения: 329
Регистриран на: 24.03.2009 16:28

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron