За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот Vandal » 17.07.2014 17:56

Е заради наклонената кула в Пиза са измислили геодезията :)
Аватар
Vandal

Мнениеот KD Solar » 17.07.2014 19:10

Vandal написа:Е заради наклонената кула в Пиза са измислили геодезията :)

Геодезията е едно, геоложкото проучване е съвсем различно.

Ех, реката да беше ракия ... ама само буквите са подобни ...
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот petyostoev » 30.01.2016 17:36

"Малко слънчево панелче.
Инсталирането на домашна соларна централа е авантюра, която може да се изплати"

http://www.capital.bg/biznes/moiat_kapi ... il_capital
petyostoev

Мнениеот lz1wvm » 30.01.2016 18:18

Това,мисля че е подвеждащо за начинаещи инвеститори.
Но да попитам все пак.Колко ще ми струва преобразуването на инвертор SMA 5000,от мрежов в автономен режим на работа.Питам за тези 2-3 месеца,които не ни плащат дори и стотинка на киловат.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот petyostoev » 30.01.2016 18:40

Защо да е подвеждащо,мисля че Краси и Малинка много точно са описали процедурата,възможностите и рисковете за хората,които нямат представа,но проявяват някакъв интерес.
petyostoev

Мнениеот Foton » 02.02.2016 17:08

petyostoev написа:Защо да е подвеждащо....

"Максимална работа годишно: 1460 часа."

Да, ама НЕ! Както казваше уважаемият г-н Бочаров. КЕВР мисли друго...
И защо ако реализираш нещо със собствени средства не се начислява "лихва". Може би не се изразявам като икономист, но дори и собствените средства имат цена, т.е. загубените приходи от тях ако са били вложени в нещо друго, а не във фотоволтаик.
Освен това ако допуснем, че една система се изплати за 10 годин (ако е реализирана със "собствени средства"), то след това тя ще носи приход около 10% от вложените пари. При проектен живот 20-25 години нещо не ми излиза сметката...
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот petyostoev » 02.02.2016 17:25

Няма да плащаш лихва на банката.А пък къде ще ги вложиш парите си и колко доходност очакваш си е въпрос на избор.
Като имаш в предвид,че сега лихвата по влоговете е около 1%,даже няма и толкова, а пък ако вземеш кредит ще плащаш поне 6-7 , а даже и повече,а с таксите и ипотеките цената на кредита излиза ............. камила с рогове :bom: .
petyostoev

Мнениеот KD Solar » 20.03.2016 18:22

lz1wvm написа:Колко ще ми струва преобразуването на инвертор SMA 5000,от мрежов в автономен режим на работа.Питам за тези 2-3 месеца,които не ни плащат дори и стотинка на киловат.

Няма как да стане да го пуснеш в автономен режим.
Няма ги чарковете вътре, а и не могат да се сложат.

Има настройка за работа в режим "Off Grid", но тя се използва за друго.

Поздрави,
Красимир
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 24.03.2016 14:06

За да работи един Grid Connected инвертор в автономен режим, някой трябва да ну създава мрежа (да генерира синусоидата на напрежението). Тази функция може да се изпълнява от един дизелов генератор със същата или с по-голяма мощност от тази на инвертора. Когато инверртора започне да отдава енергия, той ще разтоварва генератора и така ще намалява разхода на нафта. Ако добре балансираш мощностите, то тогава генератора ще работи на празен ход и ще консумира нищожно количество нафта.

Проблемът е, ако инвертора се опита да отдаде повече енергия, отколкото се нуждаят консуматорите. Тогава генератора ще премине в двигателен режим и ще му се задействуват защитите. Така че схемното решение за паралелна работа на генератор и инвертор не е толкова просто, но е реализуемо.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот котони913 » 06.05.2016 22:19

планирам ремонт на покрива на еднофамилна къща. проучвам възможността за изграждане на малък фотоволтаик - 2-5 квр.
считам за нормално да се насоча към панели за вграждане в покривната конструкция - положени директно върху дървените ребра.
панелите ще играят двойна роля наред с основното си предназначение. срещам противоречиви становища.
вашето мнение?
котони913

Мнениеот bubolinka1 » 21.02.2017 12:11

НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ, по-добър координатор на балансираща група от "ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ " ЕАД ?, който прави прогнози с по-малки от грешки на стойност 0,045лв/киловат и който има по-малки разноски за администриране на услугата от 11,94лв / месец
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот petyostoev » 21.02.2017 14:28

Да,от ЧЕЗ със сигурност.Аз от 10 м. съм в друга балансираща група и максимума е 10 лв. на MWh.
Ако искаш координати пиши ми на лично или на petyostoev@abv.bg
petyostoev

Мнениеот bubolinka1 » 22.02.2017 10:12

Благодаря. Това би означавало 100лв намаляване на административните разноски за 1 година при мен и не вариант само да сменям, ще ми измислят и нещо заради преместването. Много ми е тежко да се занимавам с всичко това само заради 5кВ, дето зимата са 2кВ за 3 часа.

Някой дали знае, кой модел хибриден инвертор около 3 или 4 kW, работи със синусоида на мрежата когато добавя енергия?
Не ми харесва работата на Axpert MPPT 4kW solar off grid 48v . Имам и такъв освен мрежовия. Само заради това, че когато в натоварен режим преминава от режим мрежа към собствена мрежа, прекъсва за момент соларния ток и докато си намери МППТ за около 1-2 минути, се натоварват с цялата консумирана мощност батериите и това скъсява живота им излишно. След това лесно заради недотиг, се връща пак към мрежата и ги зарежда отново и губи време. Соларната енегия вместо да я ползва, само я преобразува в акумулаторна. Поиграх си с различни настройки за натоварваният, но логиката е все същата на работа.
Чувам , че има хибридни инвертори генериращи същата синусоида като тази на мрежата. Така само добавят енергията, дали от слънце, дали от акумулатор и няма преминаване от една мрежа в друга.
Някой знае ли кой модел е такъв?
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали