SMA спира производствота на SUNNY MINI CENTRAL

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 15.03.2011 14:28

KD Solar написа:Сигурно има. Не случайно дават гаранция 10г. И не само те. Вземете едно Kaco. Да, знам че сме изписали много за такива дългогодишни гаранции...
Стандартната гаранция, която се дава от SMA е 5 години. Ако искаш повече - доплащаш.
Сигурната работа - купи си разервен(ни) инвертори.
Но на пазара има и други качествени инвертори. Ние като сме заровили глава в SMA, та SMA. Погледнете последния Футон. Там малките SB само присъстват.

SMA са IP65 и това е основното, заради което ги купуват хората. IP65 ознаава, че спокойно можеш да си монтираш инвертора там на полето под конструкцията без никакви други предпазни средства за защита от атмосферните условия. Докато IP54 създава големи затруднения. Дори и да го монтираш под навес или вътре в сграда, след 3-4 години вътре електрониката се напълва с финна пепел и паяджини. Отворете да си видите компютъра на какво е станал отвътре и ще разберете какво е това IP54.

Има и друго - минаването на инвертори от друга фирма означава и смяна на цялостната концепция за мониторинг и контрол. А такова едно нещо не може да стане само ако се четат шарени проспекти. Човек трябва поне веднъж да купи една цялостна система, за да я изследва и да разбере какво в нея не е наред. Преди време STS Solar похарчи 10 000 EUR за да закупи и изследва системата на Mastervolt. И резултата беше, че имаше страшно много неуредици и бъгове в системата им за мониторинг и контрол. Дефакто не можахме да я подкараме както трябва, нямаше и съдействие от страяна на производителя да си поправи гафовете.

Та въпросите ми в момента са:
Защо човек да си връзва здрав пръст? Какво си им е на инверторите на SMA?

Работят си перфектно, имат възможно най-високото КПД и цените им са същите, като на другите. Имат страхотен Support. Имат клас на защита IP65. Посочете поне един недостатък, че да се замисли човек дали все пак не си струва да инвестира средства в разучаване на инверторите на друг производител.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 15.03.2011 15:48

...инверторите на SMA доказаха за мен своята пригодност, издържливост при особено неблагоприятни условия - безотказна работа при много висока температура в затворено помещение, доказан IP65 - изобщо сериозен тормоз от наша страна. Добивите в края на годината надхвърлиха моите доста смели очаквания. По-добри като производителност от тях са тези на Sunways, но при сравнителната им работа инверторите си стояха в климатизирано помещение. Смятам SMA за едни добре направени и заслужаващи доверие инвертори. Мониторинга им е "American-friendly" - изключително лесен за обслужване и ползване, като за година и три месеца не сме имали никакъв проблем...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот KD Solar » 15.03.2011 17:56

Mateev написа: А такова едно нещо не може да стане само ако се четат шарени проспекти. Човек трябва поне веднъж да купи една цялостна система, за да я изследва и да разбере какво в нея не е наред. Преди време STS Solar похарчи 10 000 EUR за да закупи и изследва системата на Mastervolt.

Това е похвално и така трябва да бъде. Но мога да Ви гарантирам, че STS Solar не е единствената фирма, която харчи пари за изследване на фотоволтаично оборудване. След като някой фирма предлага продукт, тя трябва да е насяно с неговите предимства и недостатъци.

Mateev написа: Посочете поне един недостатък, че да се замисли човек дали все пак не си струва да инвестира средства в разучаване на инверторите на друг производител.

Много ми е скромен опита, за да намирам недостатъци на технологична фирма като SMA.
Саита е място за споделяне и аз ще споделя моя опит с монтирането на Sunny Boy.
Относително тежкия инвертор Sunny Boy има малка и тясна монтажна планка, която има само два отвора. Съжелявам, че нямам снимка на планката, но който е монтирал такъв инвертор ще ме разбера за какво говоря. При качеството на съвременното българското строителство и при използването на гръцки чупливи тухли четворки...не ме питайте... Няма дюбели и анкери, които да го издържат.
Не е така при Sunny Island. Като габаритни размери, SI е по-голям от SB, но е по-лек. Има широка триъгълна монтажна планка с осем отвора.
Аватар
KD Solar

...пояснение към предходното мнение

Мнениеот Gio » 15.03.2011 18:32

...в поста си имах предвид опит с монтажа и експлоатацията на SMC 11000 TL (монофазен, безтрансформаторен) и монофазен, трансформаторен 6000А...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 16.03.2011 01:17

Няма стар инвертор на SMA, който да не ми е минавал през ръцете, започвайки от SB700 и стигайки до 11000TL. Мога да ви кажа, че лош инвертор няма. Особенно ми харесваха старите модели, които бяха без вентилатор, но за сметка на това имаха огромен радиатор (1 или 2). Тези безвентилаторни инвертори със сигурност ще живеят повече от техните по-нови събратя.

Това с тесните планки и тухлите не е сериозно. Аз също съм монтирал инвертори на стена, но въобще не съм хващал вяра на дюбелите. Директно се дупчи стената от край до край и се слага шпилка с планка от вътрешната страна. Става толкова здраво, че ще издържи и цунами.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 16.03.2011 10:23

Mateev написа:Това с тесните планки и тухлите не е сериозно. Аз също съм монтирал инвертори на стена, но въобще не съм хващал вяра на дюбелите. Директно се дупчи стената от край до край и се слага шпилка с планка от вътрешната страна. Става толкова здраво, че ще издържи и цунами.

Сигурно имаш впредвид шпилка+планка от външната страна на сградата. Това е най-чистият вариант. Но не върши работа, когато монтираш на външната стена на сграда, висока 25м.
Но, да не спорим за частен случай и дребни работи. Просто споделях опит.
Аватар
KD Solar

SMC

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 17:35

ne znam dali spirat SMC, no az kupih tazi sedmica 90 kw i nyamashe nikakav problem. Daje chakah povechko, za da gi proizvedat. Opredeleno gi nyamat na sklad, no SMA nyama mnogo kolichestva na sklad ot koyato i da e seria.
h.s.

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали