от Djambazov » 22.05.2011 11:17
Уважаеми retro,
Не приемайте това, което ще напиша лично към Вас. Не желая да изпадаме в излишни спорове. Все пак за това е форума - да споделяме мнения и обсъждаме теми.
Да , прав сте че съм подписал договор и се е предполагало че знам, че цената може да се променя, но когато цената се смъква на база на това, че цените на фотоволтаичните панели били поевтинели ми си струва несериозно, а в следващия момент никой не взема под внимание, че средното дневно производство за 2010г. е с 10% по ниско от 2009г. (по данни от централата на ЗИТА не заради проблем в нея, а заради по "лоша" година. Сравнявал съм и с други централи). Нека това да е един от критериите за коригиране на цени от ВЕИ. Да прав сте, че въпроса е повече емоционален, но защо да не се жалваме дори и стил "ебаси държавата в която живеем". Нали затова сме членове на Европейския съюз и всячески се мъчат да ни убеждават, че ние сме равноправни граждани с тези от Германия, Австрия, Испания и т.н.. Може би проблема е че ние не се приемаме, като такива.
Когато получавам отговор на жалба до ДКЕВР за неспазване на срокове от страна на електропреносното дружество определени в Закона за енергетика, след двумесечна проверка и след множество въпроси и отговори в които ЕРП-то ме обвиняваше, че съм подавал данни с невярно съдържание само и само да бави процедурата, накрая ДКЕВР ми отговори:
"Г-н Джамбазов, Вие сте прав но в името на Вашите добри бъдещи взаимоотношения с въпросното ЕРП, изчакайте ги да си свършат задълженията пък дори и със закъснение" - Въпросното закъснение беше 5 месеца.
Да, въпроса е повече емоционален. Защо да не се жалваме в ЕП и когато не получавам никакъв отговор по жалба до ДКЕВР във връзка с четири големи пада на напрежение при което изгаря на два пъти ЦПУ на две от възловите ни машини. Спяхме работа за три дни, не изпълнихме ангажимент към наш контрагент и всичко това по причина на ЕРП, което не си изпълни задълженията по отстраняване на повредата, както и не спази срока в който трябваше да дойде и да опише щетите, а когато дойдоха казаха, че не трябвало да ги оправяме защото сега вече нищо не можело да се направи. От ДКЕВР никакъв отговор на жалбата.(Въпросния пример не е свързан с ВЕИ).
Да тук се намесват доста емоции особено, когато си по емоционален човек и животът ти е свързан изцяло с работата. Аз не съм наемник, не съм човек на частна практика и не съм държавен служител. Не приемам бюрократщината и формализма като нещо нормално. Питате ме за какво ще се жалвам пред ЕК. Не желая да бъда определян от настоящите "специалисти" от всякаквите министерства, като гадния капиталист, който печели на гърба на бедния народ. Да въпроса е доста емоционален.
Не знам защо смятате, че на Европейския парламент не му е това работата. Аз изчетох целия им сайт и не останах с такова впечатление. Там ясно пише, че всеки гражданин на Европейския съюз може индивидуално или чрез сдружаване с други лица да отправи петиция до Европейския парламент по въпрос, попадащ в сферата на дейност на Европейския съюз и който го засяга пряко.
Петицията може да бъде под формата на жалба или искане и може да се отнася до въпроси от публичен или частен интерес.
Петицията може да представя индивидуално искане, жалба или забележка относно прилагането на правото на ЕС или да бъде призив до Европейския парламент да приеме позиция по конкретен въпрос. Тези петиции дават възможност на Европейския парламент да насочи вниманието към всяко нарушаване на правата на европейските граждани от страна на държава-членка, местни власти или друга институция.
ЕП не променя или отменя закони. Тук моето желание е да насочим вниманието към това което се случва в момента. Да се вземе някакво отношение. За това се жалвам. Не знам какво точно ще последва от това но ще опитам и по този начин. Ако Вие сте юрист и знаете други начини и други инстанции пишете им. Според мен това е пътя.
По отношение на мисълта за "давещия се", ако приемаме, че проблема е само негов, то утре този който днес не е ще се укаже в същата ситуация. Искам да кажа единствено и само за себе си, че не се приемам за "давещ се". Не съм направил тази централа за да печеля - поне първите 10-12 години. Вече не си правя сметка толкова напред. Дали са 10, 12 или 15 в момента това няма такова голямо значение. Направих централата защото вярвам, че това е бъдещата енергия, гордея се с това което сътворихме. Помагал съм и ще продължавам да помагам на всеки който има желание да върви в тази посока.
Накрая пак пиша - Моля, не приемайте лично това което казвам. Благодаря Ви, че обръщате внимание на темата и на изписаното от мен.