Преференциална изкупна цена на енергия от ВЕИ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Преференциална изкупна цена на енергия от ВЕИ

Мнениеот Djambazov » 21.05.2011 13:05

retro написа:
Djambazov написа:...Април 2010 година подписахме договор за изкупуване на електроенергия на преференциална цена от 0,75лв. за киловат за период от 25 години. След един месец цената се промени на 0,72лв. Преди месец стана 0,69 лв. за киловат....

Г-н Джамбазов, значи ли това, че от E.ON едностранно са променили договора Ви за изкупуване на произведената от Вашата ФВЕЦ електрическа енергия и са намалили цената на изкупуване?

Е.ОН едностранно ми върнаха изпратената от мен фактура и по елекронната поща ме информираха за новата цена определена от ДКЕВР. На практика всичко от този договор, който съм подписал може да се променя. Сигурно и аз едностранно мога да го променя, ако реша да смъкна кабела от 20 киловолта и да започна да си ползвам електроенергията за собствени нужди. Какво по добро за Е.ОН
Djambazov

Мнениеот Djambazov » 21.05.2011 13:11

ferdy написа:Господин Джамбазов, господин Матеев, както и всички ние, които сме "индустрията" в бранша: доставчици, консултанти, строители и т.н. представляваме не само себе си в асоциацията, а и всичките ни клиенти.

Решението за създаването на БСА се формира в рамките на 1-2 дни. Събирайки се на срещата в Габрово, основната идея беше да обсъдим ситуацията в сектора, но взехме и учредихме БСА. Асоциацията се сформира спонтанно по време на срещата, не бяхме подготвени за това, дори и чисто административно.

Няма разлика в правата, които дава членството между учредители и членове, присъединили се по-късно, така че заповядайте в БСА и се присъединете към общата ни борба.

Инициативата Ви с петицията е добра, предполагам, че всеки ще я подкрепи. Оформете я, можем да се включим в нейното образуване и разпространение всички.

Радвам се, че сте се събрали. Приветствам инициативата и с радост ще приема да се борим заедно. Дано от това излезе нещо добро.
Djambazov

ПЕТИЦИЯ

Мнениеот Djambazov » 21.05.2011 13:54

Ето това предлагам аз. Заставам зад всяка моя дума и който е съгласен с това което пише в Петицията да я подписва.
Как мисля да стане това:
Всеки, който одобрява и желае да се присъедини да ми изпрати по електронната поща адреса си и малко информация (все пак е добре да знаем какво ни обединява). Ще Ви изпращам по куриер за наша сметка документа да се подпише и след това пак ще ми го връщате пак за наша сметка по същия куриер. До около 15 юни мисля да събираме подписи и след това да я изпратя. Петицията ще бъде написана на един от официалните езици на Европейския съюз, а именно БЪЛГАРСКИ. След събиране на евентуалните подписи, освен моя ще я изпратя в Брюксел. Комисията по петициите към Европейския парламент заседава всеки месец. Отговор ще има дори и Петицията да е недопустима.
Към всички, които биха подписали:
Имайте предвид, че информацията от протоколите при едно бъдещо разглеждане на Петицията от Комисията ще се публикуват в официален вестник на сайта на Европейския парламент и имената на фирмите или хората ще бъдат достъпни.
Ако нищо не стане тук ПРОДЪЛЖАВАМЕ!!!
Прикачени файлове
ПЕТИЦИЯ.pdf
Моля, давайте мнения но не искайте да променяме нещо кардинално, защото рискуваме да изпаднем в излишна полемика. Ако има правописни грешки спокойно, преди да я отпечатам официално ще мине през професионална редакция.
(463.15 KiB) 632 пъти
Djambazov

Мнениеот retro » 21.05.2011 14:01

Djambazov написа:
retro написа:
Djambazov написа:...Април 2010 година подписахме договор за изкупуване на електроенергия на преференциална цена от 0,75лв. за киловат за период от 25 години. След един месец цената се промени на 0,72лв. Преди месец стана 0,69 лв. за киловат....

Г-н Джамбазов, значи ли това, че от E.ON едностранно са променили договора Ви за изкупуване на произведената от Вашата ФВЕЦ електрическа енергия и са намалили цената на изкупуване?

Е.ОН едностранно ми върнаха изпратената от мен фактура и по елекронната поща ме информираха за новата цена определена от ДКЕВР. На практика всичко от този договор, който съм подписал може да се променя. Сигурно и аз едностранно мога да го променя, ако реша да смъкна кабела от 20 киловолта и да започна да си ползвам електроенергията за собствени нужди. Какво по добро за Е.ОН

Всъщност вие сте подписали договора за изкупуване по време на действието на стария и вече отменен ЗАКОН ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВАТА
Обн. ДВ. бр.49 от 19 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.102 от 22 Декември 2009г.
според които и в Раздел IV.
Цени на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници

Чл. 21. (1) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ежегодно до 31 март определя преференциални цени за продажба на електрическа енергия, произведена от възобновяеми или алтернативни енергийни източници, с изключение на енергията, произведена от водноелектрически централи с инсталирана мощност над 10 MW.

(2) Преференциалната цена по ал. 1 на електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, се определя в размер 80 на сто от средната продажна цена за предходната календарна година на обществените или крайните снабдители и добавка, определена от ДКЕВР по критерии в зависимост от вида на първичния енергиен източник съгласно съответната наредба по чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката.

(3) Добавката по ал. 2 за следващата календарна година не може да бъде по-малка от 95 на сто от стойността на добавката за предходната календарна година.

Сега следва да приведете договора си за изкупуване съгласно новия ЗЕВИ и повече няма да се променя цената на изкупуване...
И за какво точно възнамерявате да сезирате ЕК?

p.s.Винаги ползвайте услугите на правоспособни юристи!
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот Djambazov » 21.05.2011 14:13

retro написа:За да се информира ЕК най-добре би било първо да се направят съответните постъпки пред националните органи и институции. Поне такива са указанията, дадени ми от ЕК. А тези указания ми бяха дадени в отговор на писмото ми до ЕК, в което изразих намерение да сезирам ЕК за допуснатия дискриминационен момент в новия ЗЕВИ - чл.31 ал.7 т.2.
Според мен по-добре би било уведомяването на националните органи да бъде от името на БСА и ако в срок от 14 дни (напълно достатъчни за смислен отговор) не се получи официален отговор или становище по поставените проблеми, то тогава да се уведоми и ЕК и да се задейства "Процедура за нарушение на законодателството". Писмото, което съм подготвил, третира проблема със интересите на бъдещи бенефициенти, възнамеряващи да кандидатстват по Мярка 311 и 312, но в него може да се добавят и проблемите, за които говори г-н Джамбазов...

Съгласен съм с Вас но искам да споделя малко личен опит. Тъй като основната ми дейност не е Фотоволтаични електроцентрали, а приборостроене и иновации и тази ми дейност в последните няколко години е пряко свързана с Държавната администрация ще напиша, че
НИКОГА ОТ 1990 ГОДИНА ДО ДНЕС ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА БЛОКИРАЛА И НЕРАБОТЕЩА. ПОВЯРВАЙТЕ МИ!
Мога да Ви разказвам неща от които ако не бяха толкова тъжни щяхте да се спукате от смях. Не се надявайте нещо да се случи на национално ниво освен лошо за нас. Пишете до Европейски комисии, Европейския омбудсман и други и други докато някой не ни чуе.
Djambazov

Мнениеот retro » 21.05.2011 14:18

Разпоредбите на Раздел IV от отменения вече ЗАКОН ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВАТА е трябвало да бъдат "атакувани" пред Конституционния съд (КС) на РБ в момента на влизането в сила на закона или по време на действието му. Сега вече е късно и безсмислено! Когато сте подписвали договора за изкупуване на ел.енергия са действали именно тези разпоредби и се предполага, че сте били наясно с тях, с тяхното съществуване. И следователно сте били съгласни с условията, които налагат.
retro

Мнениеот Djambazov » 21.05.2011 14:24

retro написа:
Djambazov написа:
retro написа:

Всъщност вие сте подписали договора за изкупуване по време на действието на стария и вече отменен ЗАКОН ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВАТА
Обн. ДВ. бр.49 от 19 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.102 от 22 Декември 2009г.
според които и в Раздел IV.
Цени на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници

Чл. 21. (1) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ежегодно до 31 март определя преференциални цени за продажба на електрическа енергия, произведена от възобновяеми или алтернативни енергийни източници, с изключение на енергията, произведена от водноелектрически централи с инсталирана мощност над 10 MW.

(2) Преференциалната цена по ал. 1 на електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, се определя в размер 80 на сто от средната продажна цена за предходната календарна година на обществените или крайните снабдители и добавка, определена от ДКЕВР по критерии в зависимост от вида на първичния енергиен източник съгласно съответната наредба по чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката.

(3) Добавката по ал. 2 за следващата календарна година не може да бъде по-малка от 95 на сто от стойността на добавката за предходната календарна година.

Сега следва да приведете договора си за изкупуване съгласно новия ЗЕВИ и повече няма да се променя цената на изкупуване...
И за какво точно възнамерявате да сезирате ЕК?

p.s.Винаги ползвайте услугите на правоспособни юристи!

Съжелявам, не разбирам какво искате да ми кажете.
Djambazov

Мнениеот retro » 21.05.2011 14:26

Djambazov написа:НИКОГА ОТ 1990 ГОДИНА ДО ДНЕС ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА БЛОКИРАЛА И НЕРАБОТЕЩА. ПОВЯРВАЙТЕ МИ!
Мога да Ви разказвам неща от които ако не бяха толкова тъжни щяхте да се спукате от смях. Не се надявайте нещо да се случи на национално ниво освен лошо за нас. Пишете до Европейски комисии, Европейския омбудсман и други и други докато някой не ни чуе.

Съгласен съм до някъде (не на 100%, на 90% да речем) с Вас, но това е повече емоционален момент и Ви подкрепям напълно. Но съгласете се и Вие, че не можем да се оплакваме на ЕК с общи приказки от вида: "Баси държавата, в която живеем", "Това не е държава", "Политиците не мислят за народа", "Политиците крадат" и др. подобни...
Е, може и да се оплачем... и не само на ЕК. Но или няма да обърнат внимание или няма да ни помогнати подкрепят, както бихме искали. Пък и не им е това точно работата. "Спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се"
retro

Мнениеот retro » 21.05.2011 14:35

Djambazov написа:Съжалявам, не разбирам какво искате да ми кажете.

Когато сте подписвали договора за изкупуване сте знаели, че цената на изкупуване се определя всяка година към 31.03 от ДКЕВР и че тя (цената) може да бъде намалена (или увеличена). Такъв е бил ЗАКОНА към момента на подписването на договора, нали. И въпреки това сте подписали договора. Значи сте били съгласни с тези условия (цената на изкупуване да се променя-увеличава или намалява- всяка година).
Въпреки всичко този закон вече го няма, не действа, отменен е.
Ако сте имали нещо против това, цената на изкупуване да се променя всяка година е трябвало да атакувате разпоредбите на закона пред КС по съответния ред преди да подпишете договор за изкупуване...
retro

Мнениеот Djambazov » 21.05.2011 15:00

retro написа:
Djambazov написа:Съжалявам, не разбирам какво искате да ми кажете.

Когато сте подписвали договора за изкупуване сте знаели, че цената на изкупуване се определя всяка година към 31.03 от ДКЕВР и че тя (цената) може да бъде намалена (или увеличена). Такъв е бил ЗАКОНА към момента на подписването на договора, нали. И въпреки това сте подписали договора. Значи сте били съгласни с тези условия (цената на изкупуване да се променя-увеличава или намалява- всяка година).
Въпреки всичко този закон вече го няма, не действа, отменен е.
Ако сте имали нещо против това, цената на изкупуване да се променя всяка година е трябвало да атакувате разпоредбите на закона пред КС по съответния ред преди да подпишете договор за изкупуване...

Така е да
Djambazov

Мнениеот retro » 21.05.2011 15:58

Djambazov написа:Така е да

Е, за какво тогава ще информирате ЕК? За това, че живеете в България ли ;) ?(майтап)
Просто си наемете добър юрист, адвокат и си префасонирайте договора според сега действащия ЗЕВИ.
retro

Мнениеот eng_angelov » 21.05.2011 22:26

Тук в България е пълно с хора, които могат да извадят един милион причини, как нещо не може да стане. Понякога го правят, просто за да се покажат колко са оригинални и умни. За това не трябва дявол за нашия казан... Толкова много постинги, а нищо полезно.
Какво пречи, да се жалваме от скапаната държава.
НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕБОРИМ С НЕЯ, ИГРАЕЙКИ ПО ПРАВИЛАТА, КОИТО ТЯ ОПРЕДЕЛЯ!
И Априлското въстание е било предварително обречено на неуспех, ама има и "малоумници", за които това не е причина за да не го направят.
Аватар
eng_angelov

Мнениеот Solaris » 21.05.2011 23:36

eng_angelov написа:Тук в България е пълно с хора, които могат да извадят един милион причини, как нещо не може да стане. Понякога го правят, просто за да се покажат колко са оригинални и умни. За това не трябва дявол за нашия казан... Толкова много постинги, а нищо полезно.
Какво пречи, да се жалваме от скапаната държава.
НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕБОРИМ С НЕЯ, ИГРАЕЙКИ ПО ПРАВИЛАТА, КОИТО ТЯ ОПРЕДЕЛЯ!
И Априлското въстание е било предварително обречено на неуспех, ама има и "малоумници", за които това не е причина за да не го направят.

Уважаеми г-н Ангелов.
Човека (ретро) най-подробно е обяснил ситуацията на г-н Джамбазов и в никакъв случай не вади милион причини как нещо не може да стане - напротив, дава идеи как може и да стане. Никой (още повече пък ретро) може да Ви забрани да се жалвате от всичко и навсякъде.
А относно това оригиналните и умни хора да се показват - считам че няма нищо лошо, все пак това е много по-добре отколкото да се показват неоригиналните (обичайните, елементарните, тривиалните) и глупавите.

retro написа:"Не ми давай акъл-пари ми дай" - Ей това е големия проблем на българина. Ами какво ще ги прави тези пусти пари като няма акъл...?

http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php ... c&start=45
Solaris

Мнениеот Djambazov » 22.05.2011 11:17

Уважаеми retro,
Не приемайте това, което ще напиша лично към Вас. Не желая да изпадаме в излишни спорове. Все пак за това е форума - да споделяме мнения и обсъждаме теми.
Да , прав сте че съм подписал договор и се е предполагало че знам, че цената може да се променя, но когато цената се смъква на база на това, че цените на фотоволтаичните панели били поевтинели ми си струва несериозно, а в следващия момент никой не взема под внимание, че средното дневно производство за 2010г. е с 10% по ниско от 2009г. (по данни от централата на ЗИТА не заради проблем в нея, а заради по "лоша" година. Сравнявал съм и с други централи). Нека това да е един от критериите за коригиране на цени от ВЕИ. Да прав сте, че въпроса е повече емоционален, но защо да не се жалваме дори и стил "ебаси държавата в която живеем". Нали затова сме членове на Европейския съюз и всячески се мъчат да ни убеждават, че ние сме равноправни граждани с тези от Германия, Австрия, Испания и т.н.. Може би проблема е че ние не се приемаме, като такива.
Когато получавам отговор на жалба до ДКЕВР за неспазване на срокове от страна на електропреносното дружество определени в Закона за енергетика, след двумесечна проверка и след множество въпроси и отговори в които ЕРП-то ме обвиняваше, че съм подавал данни с невярно съдържание само и само да бави процедурата, накрая ДКЕВР ми отговори:
"Г-н Джамбазов, Вие сте прав но в името на Вашите добри бъдещи взаимоотношения с въпросното ЕРП, изчакайте ги да си свършат задълженията пък дори и със закъснение" - Въпросното закъснение беше 5 месеца.
Да, въпроса е повече емоционален. Защо да не се жалваме в ЕП и когато не получавам никакъв отговор по жалба до ДКЕВР във връзка с четири големи пада на напрежение при което изгаря на два пъти ЦПУ на две от възловите ни машини. Спяхме работа за три дни, не изпълнихме ангажимент към наш контрагент и всичко това по причина на ЕРП, което не си изпълни задълженията по отстраняване на повредата, както и не спази срока в който трябваше да дойде и да опише щетите, а когато дойдоха казаха, че не трябвало да ги оправяме защото сега вече нищо не можело да се направи. От ДКЕВР никакъв отговор на жалбата.(Въпросния пример не е свързан с ВЕИ).
Да тук се намесват доста емоции особено, когато си по емоционален човек и животът ти е свързан изцяло с работата. Аз не съм наемник, не съм човек на частна практика и не съм държавен служител. Не приемам бюрократщината и формализма като нещо нормално. Питате ме за какво ще се жалвам пред ЕК. Не желая да бъда определян от настоящите "специалисти" от всякаквите министерства, като гадния капиталист, който печели на гърба на бедния народ. Да въпроса е доста емоционален.
Не знам защо смятате, че на Европейския парламент не му е това работата. Аз изчетох целия им сайт и не останах с такова впечатление. Там ясно пише, че всеки гражданин на Европейския съюз може индивидуално или чрез сдружаване с други лица да отправи петиция до Европейския парламент по въпрос, попадащ в сферата на дейност на Европейския съюз и който го засяга пряко.
Петицията може да бъде под формата на жалба или искане и може да се отнася до въпроси от публичен или частен интерес.
Петицията може да представя индивидуално искане, жалба или забележка относно прилагането на правото на ЕС или да бъде призив до Европейския парламент да приеме позиция по конкретен въпрос. Тези петиции дават възможност на Европейския парламент да насочи вниманието към всяко нарушаване на правата на европейските граждани от страна на държава-членка, местни власти или друга институция.
ЕП не променя или отменя закони. Тук моето желание е да насочим вниманието към това което се случва в момента. Да се вземе някакво отношение. За това се жалвам. Не знам какво точно ще последва от това но ще опитам и по този начин. Ако Вие сте юрист и знаете други начини и други инстанции пишете им. Според мен това е пътя.
По отношение на мисълта за "давещия се", ако приемаме, че проблема е само негов, то утре този който днес не е ще се укаже в същата ситуация. Искам да кажа единствено и само за себе си, че не се приемам за "давещ се". Не съм направил тази централа за да печеля - поне първите 10-12 години. Вече не си правя сметка толкова напред. Дали са 10, 12 или 15 в момента това няма такова голямо значение. Направих централата защото вярвам, че това е бъдещата енергия, гордея се с това което сътворихме. Помагал съм и ще продължавам да помагам на всеки който има желание да върви в тази посока.
Накрая пак пиша - Моля, не приемайте лично това което казвам. Благодаря Ви, че обръщате внимание на темата и на изписаното от мен.
Djambazov

Мнениеот joro76 » 22.05.2011 12:55

Djambazov написа:
ferdy написа:Господин Джамбазов, господин Матеев, както и всички ние, които сме "индустрията" в бранша: доставчици, консултанти, строители и т.н. представляваме не само себе си в асоциацията, а и всичките ни клиенти.

Решението за създаването на БСА се формира в рамките на 1-2 дни. Събирайки се на срещата в Габрово, основната идея беше да обсъдим ситуацията в сектора, но взехме и учредихме БСА. Асоциацията се сформира спонтанно по време на срещата, не бяхме подготвени за това, дори и чисто административно.

Няма разлика в правата, които дава членството между учредители и членове, присъединили се по-късно, така че заповядайте в БСА и се присъединете към общата ни борба.

Инициативата Ви с петицията е добра, предполагам, че всеки ще я подкрепи. Оформете я, можем да се включим в нейното образуване и разпространение всички.

Радвам се, че сте се събрали. Приветствам инициативата и с радост ще приема да се борим заедно. Дано от това излезе нещо добро.
Колега присъединявай се към нас всеки е добре дошъл за общото благо .И да знаеш че сме страшно демократична организация с къдърно ръководство ;подавай документите на Ферди и добре дошъл в БСА
joro76

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали