Монофазно или трифазно

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Yassen Ivanov » 03.06.2009 22:39

Ах чакай чакай. Не бъркай този ъгъл с разлика в честотите. Този ъгъл може да е различен при различни натоварвания на машината, но честотата е същата. Ъгъла се променя само ако промениш натоварването. А ако я претовариш толкова че да излезне от синхтон (промяна на честотата) могат да се случат страшни неща. В общия случай е равносилно на трансформатор с накъсо съединена вторична намотка и със същата мощност като машината.
Yassen Ivanov

Мнениеот lz1wvm » 03.06.2009 23:22

Да става въпрос за ъгъла на изпреварване(изоставане) на синхронните генератори(двигатели) който зависи от отдаваната или потребляемата мощност в ел.мрежата.Докато при асинхронните двигатели има изоставане по фаза.А ротора на синхронните машини трябваше да се захранва с постоянно напрежение.И да е явнополюсен.Демек с два непрекъснати колектора.
lz1wvm

Мнениеот ping » 04.06.2009 23:11

lz1wvm написа:Аз мисля че косинус фи няма нищо общо с пускането и спирането на централата.Както и ел.двигателите и генераторите.

Значи имаме една ФЕЦ с инвертори, които имат косинус = 1.
Тази ФЕЦ отдава енергията в мрежата (да речем на НН).
Нека предположим, че се изключва мрежата от прекъсвача в трафопоста, но инверторите продължават да генерират. нали точно това беше ситуацията описана от STS..., т.е. има малка вероятност, вероятно определен тип инвертори и стечение на обстоятелствата..., но ние обсъждахме това.

Та..., инверторите генерират и консуматорите в мражата консумират.
Нека мощността на консуматорите (активната) да съответства на слънцегреенето към момента.
Въпроса е следния: Консуматорите примерно са с косинус = 0,9. Въпреки че активните мощности съвпадат, как така консуматорите ще консумират с косинус 0,9, пък инверторите да отдават с косинус = 1.
Не става работата, не се връзват нещата с реактивната енергия.

Та след като косинуса няма нищо общо как ще сглобиш картинката в този случай?

Косинуса има много общо и със синхронните генератори...., ако товара стане цапацитивен работата се сгъбясва...:)
Това е причината, поради която капацитивната енергия е с най-големи глоби....

А подобно на ФЕЦ, като изключиш напрежението, асинхронните генератори няма как да продължат да генерират. Хлъзгането (S) между ротора и въртящото се поле = 0 и от там генерира само шум в лагерите, нищо друго :))
ping

Мнениеот venkap » 04.06.2009 23:37

Стига ping, ako мрежата на НН се разпадне инверторите трябва да изключат поне по две причини, които нямат нищо общо с фактора.
venkap

Мнениеот ping » 05.06.2009 00:31

Mateev написа:Между другото наскоро прочетох за един потенциален фундаментален проблем при всички Grid-Connected инвертори. Оказа се, че има някаква вероятност при спиране на мрежата инвертора да продължи да работи. Вероятността е нищожна, но все пак съществува.

За какво става въпрос?

Представете си, че в ниската страна на някой трафопост има 2 или повече инвертора. В един момент от ЕРП-то идват на профилактика и дърпат шалтера на трафопоста. Няма значение дали е на страна НН или СрН. Ако консумацията на потребителите, останали в изолираната мрежа, е точно равна на количеството енергия, отдавана от инверторите, то тогава инверторите няма да спрат, защото всеки един от тях ще се лъже от другия, че мрежата съществува (синосуидата на напрежението съществува, тока се отдава без проблем, импеданса е нормален). За да се изключат, ще необходимо или товара да е по-голям (тогава ще се детектира късо съединение и инвертора ще спре), или да е по-малък (тогава ще се детектира пренапрежение и инвертора ще спре).

Това силно ме впечатли и започнах да мисля как да направя устройство, което да детектира подобна ситуация. Все пак нали ЕРП-тата ни задължават в предварителните договори да гарантираме спирането на централата при отпадане на мрежата. И да си призная до момента не съм го измислил. Явно не е толкова лесно, иначе производителите на инвертори щяха да го вградят като стандартна функционалност.

Единственото, което ми хрумна до момента, е инвертора периодично (1 път на няколко секунди) да пропуска по един цял период от синусоидата и по време на този период да мери параметрите на мрежата "на чисто". Но това не може да се реализира с външно устройство, защото инвертора веднага ще се срине. Освен това какво ще стане с качеството на електроснабдяването? :lol:

Давайте идеи. Може пък заедно да измислим нещо.

Venkap,
Нормално инверторите ще спрат...., но....ето от къде тръгна обсъждането...(цитирания текст)
Става дума за това, че STS прочел че инверторите могат и да не спрат.
И аз това се чудя, всички знаем че ще спрат...., но ми е интересно дали все пак е възможно друго стечение на обстоятелствата..., това е.

Та кои са поне двете причини, поради които инверторите ще спрат?
ping

Мнениеот lz1wvm » 07.06.2009 17:29

На самите инвертори дават време за изключване при липса на напрежение.Може да има такава възможност да продължат да работят.Но няма да е свързано с фактора както каза venkap.
lz1wvm

Мнениеот ping » 08.06.2009 22:16

lz1wvm написа:На самите инвертори дават време за изключване при липса на напрежение.Може да има такава възможност да продължат да работят.Но няма да е свързано с фактора както каза venkap.

Или не четеш, или не разбираш.
Аз не казвам, че заради факрора ще останат да работят, а точно обратно.

А след като каза с какво няма да е свързано, би ли казал тогава с какво ще е свързано евентуално продължаване на работата?
ping

Мнениеот lz1wvm » 08.06.2009 23:19

Значи от твоите два по горни поста разбирам че това е твое твърдение(за косинус фи).Косинус фи зависи от изоставането или изпреварванета на тока от напрежението.До колкото си спомням магнитното поле на генератора трябва да съвпада с тока.А напрежението дали ще изостава или ще е напред по фаза зависи от самия товар.Но както и да е виждам че venkap и Yassen Ivanov могат да споделят нещо по въпроса.Аз имам някой книжки като ми остане време ще изровя нещо и ще го кача.ping въпроса е да е нещо градивно а не да казваме видиш ли аз колко разбирам.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 08.06.2009 23:28

А след като каза с какво няма да е свързано, би ли казал тогава с какво ще е свързано евентуално продължаване на работата?

Ако погледнеш един инвертор какво следи като характеристики ще видиш че това са ток и напрежение(ефективни стойности) и евентуално гранично съпротивление(зададено в самия инвертор). :lol:
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 05.07.2009 20:56

След като прочетох малко теория видях че доста неща не са ми ясни.Но това което разбрах е че трите неща които се следят
в мрежата са ток,напрежение и честота.За това и на самите генератори се поставя автоматика която изключва при излизане
извън границите на някоя от стойностите.Косинус фи не влияе на пълната мощност.Демек ако в мрежата се появи реактивна
мощност тя е за сметка на намаление на активната.При електрическите генератори може да се компенсира реактивна мощност.
При превъзбуждане се получава индуктивна а при недовъзбуждане-капацитивна.Предполагам принципите трябва да важат и за
електронен генератор.Не ми стана ясно как се осъществява баланса на ток и напрежение в мрежата.Предполагам че това
става от шалтера на НЕК.
lz1wvm

Мнениеот venkap » 08.07.2009 18:49

lz1wvm написа:....Не ми стана ясно как се осъществява баланса на ток и напрежение в мрежата.Предполагам че това
става от шалтера на НЕК.

Не разбрах, за какъв шалтер става въпрос? На 400, 220 и 110 кV, не се мери напрежение и ток, като основни показатели.
venkap

Мнениеот lz1wvm » 08.07.2009 19:33

Освен ток и напрежение което е равно на мощност,какво друго се мери.А за това дали са на 110,220,400 или друго напрежение,зависи доставчика къде е присъединен.
lz1wvm

Мнениеот venkap » 08.07.2009 19:51

lz1wvm написа:Освен ток и напрежение което е равно на мощност,какво друго се мери.А за това дали са на 110,220,400 или друго напрежение,зависи доставчика къде е присъединен.

На ВН освен мощността, се мерят, енергия, хармоници, времетраене на прекъсванията, всичко по EN 50160 и др.
venkap

Мнениеот lz1wvm » 08.07.2009 20:48

Със стандартите съм на (вие).Та въпроса беше-по какви показатели се поддържа баланса на мрежата.А именно ток,напрежение и честота.Допълнителното което виждам като написано е хармоници.
Как се поддържа този баланс в мрежата?Предполагам това е шалтера на НЕК.
lz1wvm

Мнениеот venkap » 08.07.2009 21:06

lz1wvm написа:Как се поддържа този баланс в мрежата?редполагам това е шалтера на НЕК.

Няма шалтер, системата се саморегулира. Движението на енергията се следи ТДУ - Север и ТДУ - Юг. ГДУ просто контролира процеса.
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали