Здравейте,
И аз се захванах да си блъскам главата с тези малки ФВЦ (до 30 кWp). И понеже съм едва на етап Виза за проектиране и другата седмица имам среща с гл. архитект да уточнявам текста, и преди това искам да си изясня следните въпроси:
1. По чл. 24 ал. 1 от ЗЕВИ и чл. 147 от ЗУТ .т. 14 мога ли да си изградя централа само върху земята в двора на законна жилищна сграда?
2. Трябва ли във визата да е упоменато къде ще бъде изградена централата, на земята, на покрива или комбинирано, както е във текста на визата на г-н Матеев?
Ето го текста:
За проектиране на фотоволтаична електроцентрала шеста категория съгласно чл. 137 ал.1 т.6 от ЗУТ, с AC мощност до 30 kW на покрива на посочената в скицата сграда и на земята около нея съгласно чл. 24 ал. 1 от ЗЕВИ и чл. 147. ал. 1 т.14 и чл. 147. ал. 2 от ЗУТ. Визата се издава на фирма "Матеев Солар" ЕООД.
Питам това защото за мен по логично е първо да имам виза и след това да се свържа с проектант, с който да разиграваме технически и икономически варианти.
3. Ако изградя централата като 10% от панелите са на покрива, а останалите на земята (ако въобще е технически обосновано) по коя тарифа ще се продава енергията, по тази за покриви или по тази за земя (разликата в цените е 5%)??
Ще съм Ви благодарен ако отговорите.