Търся информация за конкретен модел панели и инвертори.

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Търся информация за конкретен модел панели и инвертори.

Мнениеот jifky » 25.09.2010 15:08

Здравейте на всички във форума.
Имам изработен инвестиционен проект за ФЕЦ,съгласуван с EVN и разрешение за строеж...

Понеже не бях запознат в детайли с материята в самото начало панелите и останалите компоненети , за изготвянето на ФЕЦ са били избрани от фирмата , която изготвя документите без да ми бъде представена възможност за избор.

Панелите са монокристални , а марката с която трябва да построя централата е Sol-energys GS250m , а на инверторите Fronius IG plus 150.Въпросът ми е как мога да се свържа евентуално с представители на фирмите-производители или официалните им дистрибутори на панели и инвертори , понеже не октривам информация в интернет.Целта ми е да получа актуални оферти от самите фирми , понеже офертата , която ми е представена от строителя ми се струва доста висока , като цена.

Какво е вашето мнение за този вид панели и инвертори?
jifky

Мнениеот DanielDimov » 25.09.2010 19:26

Инвертора си е ОК - като качество е добре (над-средното), единственото неприятно е че не става за външен монтаж. Трябва да се сложи в някакво затворено помещение (кутия) което да го предпазва от дъжд, сняг, прах и боклуци.

За панелите мисля следното: тази фирма се представя едновременно като производител и "wholesale distributor" - аз лично за първи път виждам подобно нещо - хем да произвеждаш собствени панели, хем да продаваш чужди (предимно китайски) панели... Струва ми се че "производството" се свежда до премаркиране на продукцията на някой от китайските производители.

Ако е наистина критично за проекта панелите да са точно такива - можеш и ти да направиш същото (премаркиране), а всъщност да ползваш аналогични по параметри панели.
DanielDimov

Мнениеот sunny_boy » 26.09.2010 10:37

DanielDimov написа:
За панелите мисля следното: тази фирма се представя едновременно като производител и "wholesale distributor" - аз лично за първи път виждам подобно нещо - хем да произвеждаш собствени панели, хем да продаваш чужди (предимно китайски) панели... Струва ми се че "производството" се свежда до премаркиране на продукцията на някой от китайските производители.

Колега Димов, позволи ми да те поправя, wholesale dustributor има смисъла на търговец на едро (булвално). Никъде от контекста не става въпрос дали търгува със стока собствено производство или купува такава на друг производител. Като пример искам да посоча случая, когато изпратиш запитване за оферта, за до стотина кВп и нищо чудно, че не получаваш отговор. Това е защото той няма смисъл от тази сделка, прекалено е малка за него, за да ти обръща внимание. Вместо това производителят има подписани "мегаватови" договори с търговци на едро при ниски цени и те продават на търговците на дребно (retailers) и те на краиния потребител.

Колега jifky, не знам за какво поличество става въпрос, но ако не е голямо моят съвет е да направиш проучване и намериш други търговци на дребно на тези панели и да договориш по-добра за теб цена. Дори и да успееш да направиш контакт с производителя е много вероятно той да не ти изготви оферта.
sunny_boy

Мнениеот DanielDimov » 27.09.2010 01:54

нямам нужда от преводачи! благодаря!

направи си труда да влезеш в сайта на въпросната фирма и ще видиш какъв микс от марки панели предлагат!
DanielDimov

Re: Търся информация за конкретен модел панели и инвертори.

Мнениеот Miro » 27.09.2010 10:59

jifky написа:Здравейте на всички във форума.
Имам изработен инвестиционен проект за ФЕЦ,съгласуван с EVN и разрешение за строеж...

Понеже не бях запознат в детайли с материята в самото начало панелите и останалите компоненети , за изготвянето на ФЕЦ са били избрани от фирмата , която изготвя документите без да ми бъде представена възможност за избор.

Панелите са монокристални , а марката с която трябва да построя централата е Sol-energys GS250m , а на инверторите Fronius IG plus 150.Въпросът ми е как мога да се свържа евентуално с представители на фирмите-производители или официалните им дистрибутори на панели и инвертори , понеже не октривам информация в интернет.Целта ми е да получа актуални оферти от самите фирми , понеже офертата , която ми е представена от строителя ми се струва доста висока , като цена.

Какво е вашето мнение за този вид панели и инвертори?

Не се впрягай, панелите може да си ги смениш с произволни 250 ватови монокристални (доколкото размерите на клетките са същите), а инверторът също не е проблем да се подмени с аналогичен от друг производител. Попълват се екзекутиви по време на монтажа - говори със строителния ти надзорник най-добре, за да те ориентира.

Всичко това го пиша, ако не става дума за проект по земеделските мерки.... там вече и болтче да подмениш е рисково за получаване на субсидията ;)
Miro

Мнениеот jifky » 28.09.2010 12:23

Благодаря на всички за полезната информация.

П.С. Миро , точно за земеделските мерки става въпрос..
jifky

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали