За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Zow za pomosht

Мнениеот yanelektrikltd » 07.10.2008 14:47

Izvenete parvo za latinicata,
kazvam se Dimitar Yanakiev i predstavlyavam Yanelektrik Ltd.
Na pat sme s izgrajdaneto na edno solarno pole,nemoga da vi kaja s kakva moshnost shte bade to zashtoto v razgovorite s firmite koito
prodavat i izgrajdat tezi saorajenia za sega ima dosta golemi razliki v moshnosta koyato nie bazirame vazosnova na investiciata ot 800 000
EURO do 1 000 000 EURO.
Molbata ni e slednata:
Vijdam tuk vav foruma che ima razbirashti hora i molya da me nasochite sas savet kam kogo da se obarna za izgrajdaneto na takav park.
Ako ima nyakoi koito e minal po tozi pat i e sarbal poparata na byurokrashtinata v nashata mila rodina.
Blagodarya predvaritelno.
Sashto telefon za vrazka s nas 0896856240
yanelektrikltd

...

Мнениеот Gio » 07.10.2008 15:33

...колега, ще помоля господин Матеев като админ. на форума да ме извини, ако публикуването на частен телефонен номер е некоректно! Но можете да звъннете на 0877008887 - ще Ви "изплача" цялата пътека, по която трябва да се премине - в момента съм в края и, надявам се :) Наистина имам нужда да споделя с някого, че и да се напия по въпроса... :)
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 07.10.2008 16:21

Във форума са забранени всякакви форми на реклама на конкурентните фирми и на техните служители. Също така са забранени и частни обяви, включващи в себе си продажба на оборудване или предлагане на услуги, които се предлагат от СТС Солар.

В случая с телефоните нямам нищо напротив, стига това да не са служители на конкурентни фирми. Всъщност самите вие нямате интерес да си публикувате телефоните и E-Mail-ите. Защото няма да се мине много време и ще започнете да получавате спам както по едното, така и по другото. И после няма да имате никакъв начин да го спрете. Няма майтап. На ден получавам стотици мейли спам. А от скоро получавам на GSM-а си и SMS спам. Вярно. Трия, забранявам и т.н., но това ежедневно ми коства загубено време и страшно много ме дразни.

Всъщност не знам защо въобще трябва да публикувате каквито и да било лични или фирмени данни. Който се интересува от вас, ще ви напише лично съобщение и ще влезете в контакт с вас. А директното публикуване на WEB адрес, телефон или E-Mail означава само едно: Вие искате Google да го индексира и вашите данни да се появяват в търсачките. Но това вече са користни цели, което пък от своя страна ми дава правото да трия без предупреждение. Така че и в двата постинга по-горе е по-добре да махнете телефонните номера.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 07.10.2008 16:36

Господин Матеев, моля за извинение - съвсем коелгиално желание за помощ бе от моя страна... Съжалявам за отнетото от Вас време!
Аватар
Gio

Izvinenie

Мнениеот yanelektrikltd » 08.10.2008 15:22

Izvinyavam se chistosardechno,
Sajalyavam ne doobmislih neshtata no sluchayno opadnah na tozi forum
i prosto potarsih pomosht ot samishlenici.

OSHTE VEDNAJ--- PROSTETE ZA LEKOMISLIETO........... :(

Nie shte opitame da postroim edno takowa saorajenie i prosto mi tryabwashe savet ot nyakoy koyto e minal potazi vse oshte tyasna i
neotapkana pateka.
yanelektrikltd

Проектиране от фирма от чужбина

Мнениеот Ангел Кренчев » 10.10.2008 12:58

Първо поздравления и благодарност на г-н Матеев за изключителният форум който е създал!
Имам следният въпрос - Съвместно с немска фирма имаме намерение да изградим фотоволтаична централа от 1 MW, възможно ли е и ще бъде ли приет от нашите органи проект изготвен от немската фирма?
Предварително Ви благодаря за отзивчивостта!
Ангел Кренчев

Мнениеот Mateev » 10.10.2008 13:08

Стига да е на Български език и да отговаря на всички изисквания на Българското законодателство. Което не знам как ще стане, ако не се даде на Български проектанти да го преведат и да го прерисуват. По-евтино ще ви излезе да го направите отново с Български проектанти. Не знам колко ще ви струват немските проектанти, но знам колко ще ви излезе проектирането в България - около 1% от стойността на проекта. Даже може да се пазарите и за по-малко, ако терена е равен и има повтаряемост в ситуацията (идеален правоъгълник на разположението на конструкциите с модулите).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ангел Кренчев » 10.10.2008 16:29

Има ли някой представа какви суми се плащат при промяна на статута на земята? Благодаря за отзивчивостта!
Ангел Кренчев

Мнениеот Miro » 10.10.2008 16:34

Зависи от категорията... средно отиват от 1,5 до 3 евро /кв.м., а може и повече...
Miro

Мнениеот Ангел Кренчев » 10.10.2008 16:38

Миро, сигурен ли си - това надмина и най смелите ми очаквания. Моята земя е 9 категория. Сигурно ще е с по-малка такса. Искаш да кажеш, че таксата е по-голяма от стойността на земята?
Ангел Кренчев

Мнениеот Miro » 10.10.2008 17:06

Зависи как го сменяш - цената е такава ако оставиш всичко на фирма, която с това си вади хляба. И наистина смяната на статута идва повече от земята...
За 9-та категория нямам представа - ще е по-евтино със сигурност, но има разходи, които щеш нещеш ще трябва да направиш. Но все пак зависи и за какво е предвидена земята по общ устройствен план. Има случаи, когато не може да се смени статут (или поне не е целесъобразно, предвид разходите). Когато се сменя статута на земя, това се прави с винаги с някаква цел и се изготвя ПУП. Демек като почнеш процедурата по смянана на статута се плаща на проектант да ти изготви ПУП-а, на РИОС, РИОКОЗ, общината, ВиК и къде ли още не... Абе няма служба, дето да не ти вземе някой лев за добър ден...
Miro

Мнениеот Nasko » 10.10.2008 20:07

голямо мотане е процедурата по смяня на статута на земеделска земя.За 5 декара досега съм дал около 1300 лв. Минал съм през всички служби и съгласувания, имам проект за ПУП, от Областната служба по земеделие акт за категоризация и трябва да направя предложение до комисията по чл.17 от правилника.Питам имат ли образец на самото предложение гледат ме враждебно и мънкат, думите им ги мъкна с ченгел от устата. Загрях ,че има някаква схема и се подготвих да почерпя. Стигнах до телефони на някакви посредници. Питам ги за цената да ми оформят преписката/да ми подредят документите/ и да ми напишат предложението. ИСКАТ МИ 1500 ЛВ. за това защото давали сухо на комисията - иначе ми обещаха поне две години чакане. Вдигнах кръвно!!! Не заради парите! Обидно ми е! Как сме могли да се родим на това скапано място.......... Така ли е навсякъде? Какво толкова? Има закон и правилник! От всички документи които са изброени в чл.30 от ППЗОЗЗ не съм сигурен само в този по т.2 на ал.1/скица на имота в координатна система"1970г." в два екземпляра с нанесени граници на предложените площадки....., заверени от поземлената комисия, съответно от службите по кадастър./
Имам скица от поземлената комисия върху която проектанта на ПУП каза че не може да нанася нищо. Имам план за застрояване който е част от плана за ПУП , но е подписан само от архитекта друг не иска да го заверява. Всъщност само по тази точка съм оязвим и ако някой може да ми обясни как трябва постъпя. моля за това. Решил съм да се боря сам и да не давам подкупи на някой за това, че трябва да си свърши работата.
Nasko

Мнениеот petyostoev » 16.10.2008 09:24

Не знам дали точно в тази тема трябва да сложа този линк, но е доста интересн.
http://insurance.bg/news/?cat=news&cat_id=1&sn_id=72540
Ако г-н Матеев прецени че мястото му е в друга тема, може да го премести.
petyostoev

Мнениеот Vandal » 12.11.2008 19:42

Има си нав раздел за публикации в медиите
Аватар
Vandal

Мнениеот Ivan Buzov » 13.11.2008 02:56

На въпроса на Ангел Кренчев, дали в България се признават проекти на чужди проектанти, отговора е даден в ЗАКОН за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.

Него може да го намерите тук http://www.kiip-sofia.com/ZKAIIP.pdf
Ivan Buzov

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали