Страница 1 от 36

За начинаещите инвеститори в соларни централи

МнениеПубликувано на: 18.03.2008 22:07
от Mateev
Ето в систематизиран вид една кратка диаграма на пътя, който трябва да измине всеки един инвеститор, при изграждането и узаконяването на една соларна електроцентрала.

Изображение

Ако искате да си разпечатате тази диаграма, можете да я изтеглите като PDF файл от линка по-долу.

МнениеПубликувано на: 17.04.2008 17:47
от Vandal
Мисля че след "Земя" следва "Становище за условията за пресъединяване на обект на производител към електроразпределителната мрежа"
При мен това становище го прилагахме почти навсякъде докато стигнем до виза.
След тово с визата, се иска сключване на предварителен договор

МнениеПубликувано на: 17.04.2008 23:04
от Mateev
Така е. Преди предварителния договор има "Становище по ДУА". Но при ЕОН (не знам как е при ЕВН и ЧЕЗ) това становище въобще не се предоставя на клиента. То е вътрешен документ, който се издава от ЕОН - Горна Оряховица (сега Варна) и който по вътрешната им поща се изпраща на техния регионален отговорник. А клиента директно получава "Предварителен договор", в клаузите на който са заложени и изискванията на становището по ДУА. И този предварителен договор се предоставя на проектантите. От него се нуждае основно проектанта на ел. проекта и донякъде проектанта на част "Технологична".

МнениеПубликувано на: 18.04.2008 09:33
от Vandal
Странно, точно за ЕОН говоря.
Както и да е. Мен по-скоро ме интересува, дали след като един път ми е сменен статута за монтаж на ВГ, мога да се възползвам и за СЕ.

МнениеПубликувано на: 18.04.2008 10:34
от Miro
При EVN това становище също не си подава носа извън тяхната организация... т.е. инвеститорът хич не го интересува.

МнениеПубликувано на: 18.04.2008 14:06
от Mateev
Vandal написа:Странно, точно за ЕОН говоря.
Както и да е. Мен по-скоро ме интересува, дали след като един път ми е сменен статута за монтаж на ВГ, мога да се възползвам и за СЕ.


Смяната на статута има 2 аспекта:
1. Отмъкване на земята от здравите нокти на Министерството на земеделието. Това е бавната и тежка процедура и отнема няколко месеца.
2. Промяна на предназначението на вече отмъкната земя. Това се прави в локалната община и отнема 2-3 седмици.

Вие трябва да направите само втората част.

МнениеПубликувано на: 18.04.2008 14:40
от Vandal
Благодаря ти Матеев (държа да си говорим на ти :D )
И аз си мислех че нещо такова може да стане, защото в кадастралната скица пише:
Трайно предназначение: Урбанизирана
Начин на трайно ползване: За електроенергийно производство

МнениеПубликувано на: 18.04.2008 16:41
от Miro
Дефакто излиза, че и втората част не ти трябва, тъй като явно е казано за какво ти е сменен статута. Единствено ти остава разрешително за строеж...

Мисля, че има малко противоречие между заглавието

МнениеПубликувано на: 07.05.2008 11:30
от Георги Желев
на диаграмата и съдържанието. Вярно, че е добавено "узаконяване".

Цялата тази процедура трябва да се предшества от финансов анализ и бизнес-план.

Странно ще е някой да си купи терен за фабрика (била тя за електричество от слънце) и да промени статута на земята, преди да е разбрал колко ще му струва фабриката и за колко време ще се изплати.

Така че аз бих изтеглил одита доста по-напред, в началото - ЗАЕДНО или даже предшестващо бизнес-плана (който липсва в схемата). Смятам, че рискованите пари за одита ще са доста по-малко от затритите за неподходящ терен. А ако теренът е подходящ, и безтва ще ги платите на по-късен (и според схемата) етап.

МнениеПубликувано на: 07.05.2008 14:49
от Mateev
Сложил съм одита доста по-назад, защото в момента правим безплатни консултации при избор на земята. Достатъчни са 4 снимки по E-Mail (изток, запад, север, юг), на базата на които даваме кратко становище.

Иначе си прав, че е най-добре да се направят прединвестиционни проучвания (одит и бизнесплан). Но това нещо струва пари. А българина не е свикнал да дава пари за знание.

МнениеПубликувано на: 03.06.2008 23:54
от ama
Инвестиционния процес е пълен с противоречия. Ако обекта е втора, или първа категория направо не е верен. Не е верен, защото има задължително надзор още преди разрешението за строеж - задължително според ЗУТ. А обекта става автоматично втора категория ако има трафопост към него.
Но да изключим тези случаи, този процес явно е неадекватен към тях. Какво остава тогава?
Пише разрешение за ползване, значи задължително е описано по този начин че обекта е от първа, втора, или трета категория. За останалите категории обекта не се въвежда в експлоатация с разрешение за ползване. В ЗУТ-а е дадено много ясно, че документите за 4, 5, или 6 категория не са разрешение за ползване а други.
Т.е. процеса не е адекватен към 1, или 2 категория, също така към 4, 5 и 6 категория. Остава единствено най-масовия случай - трета категория.
За съжаление и към тази категория процеса не е адекватен и коректно написан и то не остана случай в който този процес да е верен:))
Не е верен за 3-та категория, защото разрешение за ползване изобщо не се изкарва от "локалната община". Не се издава от никоя община. Издава се от съвсем друга институция - ДНСК (РДНСК).
С този инвестиционнен процес инвеститор може само да усложни пътя си и ще загуби повече време и пари отколкото е нужно. И ако действа по него, накрая органите ще го върнат в началото като му посочат какво е пропуснал и трябва да го поправи. От това най-много да те е страх, защото нали се сещате че ако в края на нещо те върнат да поправяш в началото какво се получава...., всичко направено е под въпрос и поправките които автоматично следват са доста и кошмарни.

МнениеПубликувано на: 03.06.2008 23:59
от Lupus
ama то и светото писания ако четеш дословно, ще трябва да ходиш гол и бос. :D

МнениеПубликувано на: 04.06.2008 00:23
от lz1wvm
категория 1 2 и 3 се издават от ДНСК а останалите от гл. архитект на община ако има трафопост отиваш при ДНСК но за ниско напрежение всичко се решава на местно ниво КЕЦ и община :)

МнениеПубликувано на: 04.06.2008 15:02
от Mateev
Пълният инвестиционен процес е описан тука: http://seea.government.bg/documents/inf ... tSOLAR.PDF

А в диаграмата в началото на темата е направен само опит за създаване на груба представа за целия процес, като в нея за показани само най-значимите етапи. Ако трябваше да се направи подробна диаграма, нямаше да ни стигне лист с размери два на два метра.

Ако някой не е съгласен с тази диаграма и прави критики, то тогава нека да публикува своя версия. И всички ще сме му безкрайно благодарни.

МнениеПубликувано на: 04.06.2008 16:17
от Георги Желев
Доста е старичък този документ на АЕЕ. Все още се говори за Министерство на Енергетиката и енергийните ресурси и за ДКЕР. а от тогава само ЗУТ-ът е променян няколко пъти.

Няма да е зле да се прегледа основно.