Опит с китайски модули от китайски препродавачи в Хамбург

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Опит с китайски модули от китайски препродавачи в Хамбург

Мнениеот EOS Technologies » 17.02.2011 00:23

Много сме говорили по тази тема - дали китайски, дали не, всички модули ли са лоши, всички китайски търговци ли са измамници и т.н.

На един колега в Германия му се дърпа ххх сега обратно, след като поръча 2 контейнера Нингбо Макс Солар модули. Сле доста писане на мейли с китаеца, който се оказа, че не е от Мъкс Солар, а е малък търговец, моя приятел решава да купи с клиентски пари двата контейнера. Той разчита на 18.000^ печалба от цялата работа. Аз го предупредих, да не се занимава с Макс Солар.

Какво стана сега хронологично.

Модулите са в Хамбург, но не са минали през митницата. Моя приятел обещава на клиента доставка до 3-4 дни. Митницата забавя обработката на документите с близо 12 дни. Моя приятел плаща неустойка от 6.000^ на клиента, които бил организирал на обещания ден за доставка на 400км строежна площадка с един куп работници :-)

Най-сетне модулите идват. Но:

- повечето клетки в тях са брак - с изпучуени ръбове
- флеш протоколите са с други сериини номера от тези, които са в контейнерите (50% от тях)
- флеш протоколите са фалшифицирани от китаеца
- на модулите има една друга лепенка, залепена върху оригиналната
- има модули при които между ламината и клетката (явно) са запечатали някой друго оризова зърно
- клетките имат различни цветове и петна

и още един куп проблеми , коит тепърва ще се появят.

Вторият му клиент иска да го съди. На него му е продал два палета, които вече са в Дубай и няма как да се върнат.

Това, че модулите струваха 1,25^/Вп (02.2011) не означава, че на тази цена всичко е брак. Но, вероятността е много голяма.

Моят съвет към всички колеги: не се доверявайте на непознати! Купувайте при хора, които познавате лично и може да им се доверите от опит или от референции.

Поздрави
Прикачени файлове
tn_P1020733.JPG
tn_P1020733.JPG (197.68 KiB) Прегледано 15058 пъти
tn_P1020734.JPG
tn_P1020734.JPG (202.85 KiB) Прегледано 15058 пъти
tn_P1020736.JPG
tn_P1020736.JPG (240.19 KiB) Прегледано 15058 пъти
tn_P1020737.JPG
tn_P1020737.JPG (202.5 KiB) Прегледано 15056 пъти
EOS Technologies

Мнениеот TT » 17.02.2011 02:41

Е това пък си е супер прецакване.

Така е, да нямаш доверие на нищо в тези дни.

Проверка и пак проверка на всичко от специалисти му е майката.

Абе тези панели приличат по технология на SunPower, китайците и тях ли фалшифицираха и копираха, мале мале, чудо.
Е, имат разлика разбира се..............
TT

Мнениеот Mateev » 17.02.2011 07:08

Нали миналата година един пловдивчанин внесе 5 контейнера с модули и се оказа, че между тях има само 4 истински модула. Всички останали са били с клетки, напечатани на лазерен принтер. Случая сме го обсъждали във форума.
Аватар
Mateev
Site Admin

имена

Мнениеот iliae » 03.03.2011 17:29

Здравейте колеги,

Първо честит празник!

Искам да ви помоля да споделите имената на фирмите доставчици злоупотребили с колегите. Целта е да се спестят разходи по проверка на доставчиците. Този месец за два преката наш представител лети до Германия, Италия и Испания. Другият месец за трети проект и до Китай. Това са разходи. Почти съм убеден, че голяма част от фирмите в България имат контакт с едни и същи дистрибутори и търговци на едро от ЕС и Китай. Ние ще споделим нашата проверка след като колегата се върне с новини, не искаме сега да споделяме при кой отиваме за да не вдигаме излишно шум. Ако имаме бял и черен списък на дистрибутори и търговци на едро, ще трябва да се борим само за по-добри цени с тях - пък ако щете и да комбинираме поръчки.

Поздрви,

iliae
iliae

Day Energy

Мнениеот Day Energy » 03.03.2011 19:43

после как няма да му излезе на вашия клиент 3 ЕУР/Вп инсталацията, като обикаляте земното кълбо "оптимизирайки" разходите? незнам как точно ще подходите по отношение на "бели и черни" списъци, но повече от ясно е, че никoй не може да надскочи сянката си!

бях дал един пример за влака, машиниста и кондуктора... е ми то в БГ влакове не останаха, ние пак се натискаме да машинираме и да дупчим билети

DN
Day Energy

Re: Day Energy

Мнениеот iliae » 03.03.2011 20:23

Day Energy написа:после как няма да му излезе на вашия клиент 3 ЕУР/Вп инсталацията, като обикаляте земното кълбо "оптимизирайки" разходите? незнам как точно ще подходите по отношение на "бели и черни" списъци, но повече от ясно е, че никoй не може да надскочи сянката си!

бях дал един пример за влака, машиниста и кондуктора... е ми то в БГ влакове не останаха, ние пак се натискаме да машинираме и да дупчим билети

DN

Колега,

Не си спомням да съм говорил за цени, ще те помоля и ти да не коментираш .................................................................................................
.................................................................................................
.................................................................................................
.............................................

Това, което се опитах да направя с предният ми пост бе да сме полезни и на другите колеги, на които и без това им е трудно в тъпата българска ситуация. Когато имам инфо за доставчиците, ще напиша че имам такова. Ако някой се интересува, моля да поиска лично.

Поздрави,

iliae
Последна промяна iliae на 03.03.2011 23:12, променена общо 2 пъти
iliae

Мнениеот Mateev » 03.03.2011 21:18

Моля спазвайте благоприличие и взаимно уважение.

Мое лично мнение, с което не искам да ангажирам никого, е че много трудно ще направим някаква работеща система за обмен на търговска информация. Няма как да стане, защото всеки един бизнесмен вижда в това някаква заплаха за собствения си бизнес. Той с удоволствие би получавал информация но няма да желае да предоставя собствена информация на другите.

Идеята наистина е добра, но няма как да просъществува. Нашата фирма също има много разходи по международни командировки с цел търговски срещи и набиране на информация от първа ръка, но не виждам какъв интерес имаме да споделим това в публичното пространство. Или ако наистина споделим нещо, то е само защото имаме конкретен интерес от това споделяне.

Съжалявам, но такъв е живота, в който живеем. Имаме пазарна икономика и конкуренция. Недостатък на този модел е, че всяка една фирма шумно рекламира положителните си черти и се опитва да запази в тайна отрицателните. Такива са правилата на играта и те трябва да се спазват, ако фирмата иска да оцелее.

А инвеститорите трябва да са наясно с този факт и да се научат да четат между редовете. И да не гледат коя фирма с какво се хвали (това е важно, но не е достатъчно), а да се опитат да разберат какво се премълчава.

На фона на тези разсъждения мисля че един такъв ангажимент за обмен на информация би просъществувал само ако става въпрос за отрицателна и заклеймяваща информация по отношение на конкуренти. Но това е нож с две остриета. Ами ако някой излъже по отношение на вашата фирма и това стане публично? Върви доказвай, че нямаш сестра.

Следователно и това няма да се получи, освен по отношение на много фрапиращи и лесно доказуеми случаи - напр. тотална измама или да кажем открита кражба на интелектуален продукт и т.н.
Аватар
Mateev
Site Admin

ilia??

Мнениеот Day Energy » 03.03.2011 21:51

@Ilia - Явно си с добра памет, аз не се сещам за теб... както и да е, нямах намерение да обидя качеството и вида на твоите услуги и дейноста на фирмата ти...

Реагирах така, не заради друго, а просто прави впечатление, че явно много голям дял от "изграждането" на този списък отива в пътуване по Европа и Азия... Но и ти си прав, в големите организации, разходната част по командировки, преки разходи по аквизиция, не се усещат.

Колкото до офиси и лопати, тук нещо ти изгубих мисълта? Ако имаш желание, може да направим една среща на Дунав 77, предполагам няма да ни е скучно.

Лека вечер и честит празник!

DN
Day Energy

re

Мнениеот iliae » 03.03.2011 23:08

Извинявам се на Day Energy, домакина и всички посетители за емоционалния пост. Ще направя редакция............

Матеев, точно това имах предвид - когато имаме лош опит да го споделим, а не да се молим и на друг да му се случи същата гадост. Разбира се, че не очаквам да си побликуваме фактурите по доставките.

Day Energy, добре си дошъл. Разходите се налагат, защото фирмите от, които поръчваме за тези проекти са непознати за нас. Въпрос на наличност - страните са три защото поръчваме три продукта от три различни доставчика.

С уважение,

iliae
iliae

...

Мнениеот Gio » 03.03.2011 23:24

...радва ме факта , че тук отново има личности, които съумяват да поддържат добър тон - iliae, благодаря Ви!.. Ще се радвам да се запознаем. Матеев е прав за това, че не можем да създадем уния срещу зловредното влияние на търгашите, яхнали моментната вълна... Представлявам компания производител на модули и сам знам какво ми коства всичко...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот solarcenter » 08.03.2011 19:03

Уважаеми колеги ! Тая тема е дълга като историята на човешката търговия ... Винаги е имало и ще има злоупотреби и прецакани... ! И понеже тук според мен форумствуващите са много над средното и дори високото европейско и световно ниво не ми се вярва да се допускат подобни грешки .... ! Да се правят списъци е леко старомодно , защото само в Китай има над 500 ПВ модулни фабрики ... Има и по целия свят още толкова ... ! Според мен трябва да се работи с Топ 20 , да се видят фабрики , офиси и най-вече хората ... Преди 10 год внасяхме гранитогрес от Гуангджоу ... Тогава за всеки контейнер във фабриката отиваше човек , гледаше , снимаше ,проверяваше ... контейнерчето с плочки е не-повече от 10 000 USD...А един контейнер с модули е 100 000 USD ... ! Извиняваите , колеги , ама за толкова пари всеки нормален бизнесмен трябва да се погрижи и си "опече" работата , така че да не плаче после като малко дете ... Да не говорим , че стоката в този контейнер трябва да произведе ток през следващите 20 години за почти милион долара ...!!! Как се чакат китайци-разбойници да ти доставят разни боклуци -не знам !!? Според мен трябва да се направи списък на глупавите и некадърни вносители или системни интегратори ...от които да се пазят хората ... ! Но смятам , че точно тук в този форум тази тема не е предмет , защото колегията е на ниво !
solarcenter

Мнениеот KD Solar » 08.03.2011 22:11

solarcenter написа:да се видят фабрики , офиси и най-вече хората ... Преди 10 год внасяхме гранитогрес от Гуангджоу ... Тогава за всеки контейнер във фабриката отиваше човек , гледаше , снимаше ,проверяваше ... контейнерчето с плочки е не-повече от 10 000 USD...А един контейнер с модули е 100 000 USD ... ! Извиняваите , колеги , ама за толкова пари всеки нормален бизнесмен трябва да се погрижи и си "опече" работата , така че да не плаче после като малко дете ... Да не говорим , че стоката в този контейнер трябва да произведе ток през следващите 20 години за почти милион долара ...!!! Как се чакат китайци-разбойници да ти доставят разни боклуци -не знам !!?

Тук си абсолютно прав. И китайците се изучиха, не е като до преди 5 години - Искаме да ни пратят мостра и китайците пращат. Сега се изхитриха. Плащаш и получваш дори и мостра. Когато получиш мострите, не е гаранция, че останалото количество ще е със същите качества. Така, че самолетчето и в Хонконг. Срещи, обяди и вечери.
Доверие никому. Китей е огромен. Като платиш, докато натоварят, докато пътува контекнера 40-50 дни, докато освободиш и разтовариш... Китаеца освобождава фабриката и бяга в друг град. Иди го търси.

Наш доставчик ни изпрати писмо, в което ни предупреждава, че в Европа са се появили панели менте на марка в ТОП 10 на изключително ниски цени. Така, че внимавайте, когато някой Ви оферира панели на смешни цени. Не мислете, че сте на далавера. Снимките по-горе са красноречиви.
Аватар
KD Solar

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали