Страница 1 от 1

Примерни цени на завършени фотоволтаични централи

МнениеПубликувано на: 21.03.2011 18:50
от bsgroup
Отварям тази тема, за да си сверя часовника малко с цените в бранша за момента.

Някой може ли да ми каже каква е приблизителната цена на ват на завършена централа. Преди време имаше оферти за 3,33 евро на ват (преди 2 години от СТС Солар за 1 мегават монокристални панели) говореше се за цени и под 3 евро на ват. Сега при положение, че цените на панелите паднаха много (поне с 20-30%) то дали и реалната цена за изграждане на централа пада с 20-30 %?

Моля ако някой има актуални оферти или наблюдения да ги сподели.

МнениеПубликувано на: 21.03.2011 19:34
от BulSpace
Привет,

За цените има други теми и все пак: към момента цените варират от 2.3 до 5 EUR/Wp.

РЕАЛНИ цени можеш да получиш от всяка соларна фирма с опит, като предоставиш следната информация:

1. Мощност на централата;
2. Местоположение;
3. Тип (покривна/наземна/следяща слънцето);
4. Дата на поръчка/плащане;
5. Начин на плащане (100% авансово/ на части);
6. Предпочитани технологии и производители;

Без тази информация всички оферти, които искаш и получаваш са "АЛА-БАЛА".

МнениеПубликувано на: 28.03.2011 20:57
от Mateev
Ами да. Ако нямам предоставен проект с подробни количествени сметки, давам оферти само с "почесване зад врата". То друг начин НЯМА !!!.

И до ден днешен се чудя как има хора и фирми, които искат "подробни оферти" само на базата на информацията "абе мисля да купя един парцел, ама не си спомням точно колко декара беше". Или пък спомнят си, но не знаят нищо друго.

Няма да забравя един клиент, които ни води из горите тилилейски през едни чукари и дерета да му правим слънчево-енергиен одит за мегаватова централа. Ами то от 60 декара нямаше и 100 квадрата равна площ. След това ни прати тахиметрия и ние констатирахме, че геодезиста е завъртял чертежа на 90 градуса (объркал е север с изток). Вдигнахме олелия, развихриха се скандали и най-накрая знаете ли какво се оказа? Ами клиента не е купил това, което си е мислил. Продавача го е водил из чукарите и му е показвал земята, а в действителност парцела е бил на съвсем друго - на километри встрани. Самия продавач не си е знаел къде е парцела. Пак баири, чукари и дерета, но още по-шибани. Е поне видяхме вишката, откъдето Първанов е стрелял по дивите прасета. А централа така и не се получи и така и не ни платиха втората част от договора за одита.