Преференциална изкупна цена на енергия от ВЕИ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Преференциална изкупна цена на енергия от ВЕИ

Мнениеот Djambazov » 20.05.2011 17:32

Към всички настоящи и бъдещи производители на електроенергия от фотоволтаични електроцентрали.
Уважаеми участници във форума. Искам да споделя с Вас стъпката, която възнамерявам да предприемем по отношение поредната "антикризисна мярка" на настоящото правителство на Република България към производителите на зелена енергия и да Ви предложа да се присъедините към нас. Като държава член на Европейския съюз всеки гражданин, организация или дружество има право да отправи петиция до Европейския парламент, както и жалба до Европейския омбудсман по въпроси отнасящи се до публичен или частен интерес.
Като производители на електроенергия от възобновяем енергиен източник смятам, че правителството в момента води изключително некоректна и репресивна политика към нас с което ни обрича на фалити. Това засяга в голяма степен изградилите вече централи инвеститори, но засяга и бъдещите такива.
Април 2010 година подписахме договор за изкупуване на електроенергия на преференциална цена от 0,75лв. за киловат за период от 25 години. След един месец цената се промени на 0,72лв. Преди месец стана 0,69 лв. за киловат. В медиите се води кампания срещу нас от страна на правителството, като ГЛАВНИ виновници за високата цена на електроенергията. Основна причина за смъкване на преференциалната цена се изтъква поевтиняване на фотоволтаичните модули. Тук специалистите от СТС Солар могат да разкажат, колко стотици метра проводник, желязо и др. влизат в една централа на които материали цената в последните три години се е качила в пъти.
Тъй като съм решил да се жалваме в Европейския парламент призовавам всеки, който смята че това го засяга по един или друг начин да се присъедини. Ако петицията е подписана от повече хора и фирми това неминуемо ще придаде по голяма достоверност на информацията в нея. Ще приложим договор за изкупуване, Закон за енергетиката и Закон за ВЕИ към момента на подписване на договора, както и други документи.
Ако имате други предложения или въпроси може да ми пишете и на djambazov@zita-ruse.com
Djambazov

Мнениеот sunny_boy » 20.05.2011 18:45

Ако си готов с петицията като текст/документ давай я да я подписваме. Според мен няма човек във форума, които НЕ би подписал такава петиция.

Още нещо, което искам да отбележа: в новите договори за изкупуване на ел. енергията имало клауза (казвам имало, защото аз лично не съм виждал такъв договор), която клауза общо взето гласяла, че при промяна за законодателството могат да се променят и клаузите в този дългосрочен договор. В момента предлагат намаление на цената, като в замяна едва ли не предлагат уж дългосрочен договор с фиксирана цена. Ако такава клауза действително съществува, то нито цената е фиксирана, нито срока е дългосрочен. Затова трябва да се борим и срещу тази клауза.
sunny_boy

Мнениеот Djambazov » 20.05.2011 18:48

Ето това казва на 13.04.2011г. Günther Oettinger - Главен европейски комисар по енергетика по повод европейската седмица на енергията:
"When it comes to energy production and consumption, Europe needs more than ever to be on a sustainable path. It is time to invest in higher energy efficiencies and a wider use of renewable sources: this is the best way forward to ensuring safe and competitive energy for us and children. The smart grids and the use of smart meters are key for a better use of energy."
Нашият премиер обаче не мисли така.
Последна промяна Djambazov на 20.05.2011 22:11, променена общо 1 път
Djambazov

cost

Мнениеот Day Energy » 20.05.2011 19:42

г-н Джамбазов, прав сте за много неща, но за себестойноста на чистото DC изграждане не сте прав. Попитайте и специалистите от STS и те ще ви потвърдят, че в момента се изгражда на 50% от стойностите 2009.

DN
Day Energy

Мнениеот petyostoev » 20.05.2011 20:00

По добре ще е да е от името на БСА тази петиция.
petyostoev

Асоциацията

Мнениеот vasil_g » 20.05.2011 21:23

Нека тогава асоциацията да не губи инициативата, която изглежда смислена и дай Боже ефективна.
vasil_g

...

Мнениеот Gio » 20.05.2011 21:29

Djambazov написа:Ето това казва на 13.04.2011г. Günther Oettinger - Главен европейски комисар по енергетика по повод европейската седмица на енергията...

...това писмо в този си вид не бива да излиза наникъде - най-вече заради английския език. Моите уважения към желанието, но нека това го сторим първо на родния си език, да се обсъди в кратки срокове и да излезе от БСА... Никой не е длъжен да говори английски перфектно /освен тези, дето си вадят хляба, че и салама с него ;) /, та ще намерим начин това да се направи както трябва веднага, след като БСА утвърди текста...и то бързичко, please!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: cost

Мнениеот Djambazov » 20.05.2011 22:14

Day Energy написа:г-н Джамбазов, прав сте за много неща, но за себестойноста на чистото DC изграждане не сте прав. Попитайте и специалистите от STS и те ще ви потвърдят, че в момента се изгражда на 50% от стойностите 2009.

DN

Уважаеми Колеги,
Недеѝте да разсъждавате, като "специалистите" от правителството, които на база на това се подиграват с нас. Това, че предлагането се е увеличило неминуемо ще доведе до падане на цената на модулите, но по ниска цена не винаги означава същото доказано качество в годините. Мога да Ви докажа с реални данни, как нашата централа, която е 117 кв. произвежда, колкото 500 киловатова централа излязла на почти същата цена.
Дори и така да е и цената да е паднала наполовина значили това, че аз съм наѝ големия амсалаг в тази държава и не съм предвидил, че след две години цените ще паднат. Защо тогава не виждам повсеместно строителство на централи. Разберете, че става въпрос за нещо друго. Не може всеки който доѝде на власт да зачеркне с лека рака направено при предното правителство без да се интересува от условията при които сме подписвали договори. Какво бихте казали ако днес цената на Вашата централа е излязла на половината на нашата; преференциалната цена е 0,69лв.; изчислили сте, че инвестицията Ви ще се възвърне след 10 години и Ви кажат, че след един месец цената пада, след пет месеца пак, след една година пак и т.н. и т.н. Тогава Вие ще бъдете поредния амсалаг (в никоѝ случай не искам да Ви обидя).
За това става въпрос.
Djambazov

Мнениеот TT » 20.05.2011 22:39

Нашият любим премиер за който всички гласувахме с доверие, е време да си отиде на мястото, подведе ни както всички до сега. така че бай бай май френд.
TT

Мнениеот solarcenter » 21.05.2011 08:44

Ето Ви какви са нещата ... тарифи в Италия ... май към това да се стремим , дори по-високо трябва да е в България , че сме много много по-назад ...само през Дек 2010 са пуснати 954 мВата ФВ мощност...
Прикачени файлове
FIT_Italy.doc
(323 KiB) 686 пъти
solarcenter

Фактура Е.ОН

Мнениеот Djambazov » 21.05.2011 10:19

Ето малко сухи числа, които обаче са много важни за крайния резултат. Това са реални цифри, които публикувам за пръв път с желание да разберете точно за какво говоря. Гледайте, смятайте и мислете добре защото така както е тръгнало утре Вие (имам предвид тези, които имат намерения да инвестират във ВЕИ) ще се окажете в същото положение в което в момента сме ние. Предлагам Ви да видите как във времето се развива изплащането на нашата инвестиция.
Фактурата е за произведената електроенергия за месец април 2010г. Сумата, която би трябвало да се получи ако се спазеше цифрата, която присъстваше в Договора за изкупуване подписан на 01.04.2010г. между ЗИТА Русе Солар и Е.ОН трябваше да е 13775,72лв. без ДДС. Разликата е 487,35лв. Ако сега трябва да напиша фактура сумата ще е 12755,96лв. или разлика 1019,76лв.
Не искам да вярвам, че има човек който да не си прави сметка за периода на възвръщане на инвестицията. Тези 1019лв. са залагани от мен да погасяват лихви и главници и т.н. В сегашната ситуация и с предложенията, които се правят периода на възвращаемост расте с всяка изминала година
Прикачени файлове
Aприл.jpg
Aприл.jpg (19.92 KiB) Прегледано 14465 пъти
Djambazov

Re: Асоциацията

Мнениеот Djambazov » 21.05.2011 10:57

vasil_g написа:Нека тогава асоциацията да не губи инициативата, която изглежда смислена и дай Боже ефективна.

Уважаеми съмишленици,
От почти двадесет години членувам в браншови организации, федерации, асоциации, сдружения и др. и от опита който имам разбрах, че на един етап съберат ли се много хора да дават мнения и идеи нещата забуксуват. Да, така е в повечето цивилизовани държави. Имат развито гражданско общество, имат силни профсъюзи и много други работи си имат но в момента говорим за България и за настоящите събития свързани с ВЕИ. Ако някой има време да чака, пожелавам му успех. На мен тези 1000лв. разлика днес ме обричат на фалит. Утре може да са 1500, другата година 2500. Знай ли някой дали няма да се появи производител на панели, който да ги раздава като бонус ако си купиш примерно нафтова печка!
Петицията, която ще Ви предложа ще бъде от ЗИТА Русе Солар. Който подкрепя идеята ще се подпише, който не нека пише той. Нека да има повече жалби и мнения. Така ще насочим вниманието към проблема.
По отношение на Българската Соларна Асоциация. Подкрепям идеята но какво става на практика.
Г-н Матеев, когото изключително много уважавам и ценя като специалист и бизнес партньор и за който с две ръце мога да гарантирам и заявя, че е човек на когото може да се вярва и разчита (в последните три години многократно съм го казвал и ще продължавам) нито ме уведоми за идеята която има за създаване на БСА, нито ми предложи да се присъединя, нито поиска моята помощ (със сигурност мога да помогна с нещо, все пак заедно извървяхме трудният двугодишен път по присъединяването). Разбира се никой с нищо не ми е длъжен но затова предпочитам да не чакам повече.
Djambazov

Мнениеот ferdy » 21.05.2011 11:39

Господин Джамбазов, господин Матеев, както и всички ние, които сме "индустрията" в бранша: доставчици, консултанти, строители и т.н. представляваме не само себе си в асоциацията, а и всичките ни клиенти.

Решението за създаването на БСА се формира в рамките на 1-2 дни. Събирайки се на срещата в Габрово, основната идея беше да обсъдим ситуацията в сектора, но взехме и учредихме БСА. Асоциацията се сформира спонтанно по време на срещата, не бяхме подготвени за това, дори и чисто административно.

Няма разлика в правата, които дава членството между учредители и членове, присъединили се по-късно, така че заповядайте в БСА и се присъединете към общата ни борба.

Инициативата Ви с петицията е добра, предполагам, че всеки ще я подкрепи. Оформете я, можем да се включим в нейното образуване и разпространение всички.
ferdy

Re: Преференциална изкупна цена на енергия от ВЕИ

Мнениеот retro » 21.05.2011 12:26

Djambazov написа:...Април 2010 година подписахме договор за изкупуване на електроенергия на преференциална цена от 0,75лв. за киловат за период от 25 години. След един месец цената се промени на 0,72лв. Преди месец стана 0,69 лв. за киловат....

Г-н Джамбазов, значи ли това, че от E.ON едностранно са променили договора Ви за изкупуване на произведената от Вашата ФВЕЦ електрическа енергия и са намалили цената на изкупуване?
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот retro » 21.05.2011 12:46

За да се информира ЕК най-добре би било първо да се направят съответните постъпки пред националните органи и институции. Поне такива са указанията, дадени ми от ЕК. А тези указания ми бяха дадени в отговор на писмото ми до ЕК, в което изразих намерение да сезирам ЕК за допуснатия дискриминационен момент в новия ЗЕВИ - чл.31 ал.7 т.2.
Според мен по-добре би било уведомяването на националните органи да бъде от името на БСА и ако в срок от 14 дни (напълно достатъчни за смислен отговор) не се получи официален отговор или становище по поставените проблеми, то тогава да се уведоми и ЕК и да се задейства "Процедура за нарушение на законодателството". Писмото, което съм подготвил, третира проблема със интересите на бъдещи бенефициенти, възнамеряващи да кандидатстват по Мярка 311 и 312, но в него може да се добавят и проблемите, за които говори г-н Джамбазов...
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали