от Admin » 24.09.2007 17:30
За централи под 5 МWp не е необходим лиценз от ДКЕВР. За по-големи - ами направете си няколко по 5 MWp в отделни фирми. Следователно няма никакви проблеми с лицензирането.
Не стои така обаче въпроса с електроразпределителните дружества (EON, EVN и CEZ). Те са длъжни да ви присъединят, но наредбата е доста мъглява относно сроковете. Дефакто те наистина биха могли да ви мотаят. Както се получава и на практика. В началото, докато електроразпределителните дружества си изяснят стандартите и процедурите, е допустимо някакво бавене (както става и с мене), но предполагам, че в бъдеще всичко ще е наред.
Нали затова сме и ние (СТС Солар). Прокарваме път в бюрокрацията и неуредиците. За да могат клиентите след нас да минат по този път лесно и безпрепятствено.
Колкото до самата процедура:
Първо се подава молба за проучване включването на производител на електрическа енергия. Посочват се типа на инверторите и модулите. Прилага се някакъв предварителен проект (ние ще ви го направим). Също така се прилагат сертификати за инверторите и модулите (ние ще ви ги дадем). Освен това се прилага документ за собственост на мястото, върху което ще се строи централата. Ако строите централа от името на фирма, тя трябва да е собственик на земята. Доказателство за собствеността е нотариален акт и/или скица. Ако земята не е собственост на фирмата, сключва се нотариално заверен договор за наем между собственика на земята и фирмата, която ще строи и експлоатира централата. При мене се получи точно така. Сключих договор със самия себе си като физическо лице от една страна и директор на юридическо лице от друга. В общия случай това е всичко. Освен разбира се актуално състояние на фирмата от съда. То е задължително за всякакви договори.
Подготвяте всички тези документи и ги внасяте в отдела за обслужване на клиенти в местното електроразпределително дружество. Плаща се някаква такса по техните тарифи. Таксата зависи от мощността на централата и е сравнително малка (на мене ми взеха 34 лева). След това по етапен ред документите отиват в централата на съответното електроразпределително дружество. Там се прави становище, което се прикрепя към документацията и на база на него се подготвя предварителен договор. Вие получавате договора, подписвате го и започвате да изпълнявате изискванията в него. Има много и най-различни клаузи, но най-важните са свързани със сертификацията на използуваното оборудване. Всички компоненти от оборудването трябва да отговарят на българските стандарти, а когато няма такива (както е в случая) - на европейските DIN стандарти.
Следващ етап е подаване на молба за сключване на истински договор. Към нея се прилагат допълнителни документи, като например подробен проект, разпределение на фази, заземления и т.н. Като допълнителен документ ми изискаха и протокол от измерване на съпротивлението на заземлението от оторизирана лаборатория. Както и да е. Изпълнявате изискванията от предварителния договор (при вас може и да са други) и след това подавате молба за сключване на истински договор, в който вече ще има и срокове на изпълнение.
И аз съм до тук. Нататък не знам, защото в момента съм на етап чакане подписването от тяхна страна на истинския договор. След около едномесечно чакане направих проверка защо се бавят и се оказа, че моята папка (заедно с още много други) отлежава на бюрото на някакъв служител, който в момента бил в отпуска. Изглежда в EON има само един единствен служител, който разбира от договори. Какво да се прави. Българска му работа.
Ще ви държа в течение за понататъшното развитие на събитията. Междувременно продължавам да си монтирам централите. Ясно е, че все някога ще се преборя с бюрокрацията и ще приключа процедурата. До март (когато започва силното слънце) има още много време.
Между другото сега е най-подходящия момент да се започне проектиране и монтиране на нова централа, защото докато приключи всичко ще дойде пролетта и централата веднага ще започне да носи доходи. Докато при мене стана точно обратното - загубих лятото в чакане на доставки, а сега през зимата няма да получа никаква електроенергия.
Последна промяна
Admin на 24.09.2007 19:16, променена общо 2 пъти