Дължината на кабелите в PV централа...

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Дължината на кабелите в PV централа...

Мнениеот Boris » 31.03.2012 21:02

Здравейте, правя дипломна работа, която е свързана с изграждане на PV централа с мощност 1 MW. За някаква насока на проектирането ми използвам sunny design и при задаването на съответните параметри ми изкарва че необходимата дължина на кабелите в DC веригата ми 4500 м. Въпроса ми тази дължина не е ли прекалено голяма, защотото по мои груби сметки изкарвам нещо от сорта на 1500 - 2000 м. Системата ми се състои от 8 инвертора, 28 стринга по 19 модула / стринг. Ако някои може да ми даде някаква насока ще съм много благодарен
Boris

Re: Дължината на кабелите в PV централа...

Мнениеот Mateev » 01.04.2012 11:16

Ами за да изчислиш дължината, трябва мисленно да си представиш как се прави самото окабеляване. Нали ти си проектанта - ти си разполагал стринговете по конструкциите, самите конструкции и инверторите.

Няма точни нормативи. На Sunny Design въобще не вярвай. Много от нейните числа са много много много далече от истината. Sunny Design може да изчислява вярно едно единствено нещо - токовете и напреженията на стринговете и мощностите по инверторите. Всичко останало е много грубо и всеки нормален човек би трябвало да е наясно с това. Как така например ще смята електропроизводство, като не е наясно с локалните засенчвания на конкретния обект и с междуредовите разстояния на конструкциите? Как ще смята кабели, дължини, сечения и въобще загуби в окабеляването, като въобще не е наясно със структурата и топологията на централата?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Boris » 02.04.2012 13:43

Добре ами напрежението ми как се определя при последователно свързване ? U х броя панели по стринговете или ? И другото то играе ли ми роля при избора на кабела или по ампеража се водя ?
Boris

Мнениеот KD Solar » 02.04.2012 22:47

Всичко играе роля...
Ти нали си стигнал до дипломна работа, трябва да знаеш как се смята пад на напрежение!
Имаше нещо тока по ... вече забрявям...
Май и дължината имаще значение... :?:
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Boris » 02.04.2012 23:02

Е да аз ги знам и ги смятам ама преподавателя ми говири някви различни неща и се обърквам само и за това...
Boris

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали