Инвеститор с интерес към изграждане на нова централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Инвеститор с интерес към изграждане на нова централа

Мнениеот RSE » 15.05.2012 14:14

Здравейте на всички във форума. Много интересен и полезен форум за бранша. И така към темата, която ме вълнува:

Управител съм на строителна компания с над 20 години опит зад гърба си. Случайно докато пътувах през страната слушах предаване по радиото на тема фотоволтаични централи и ме заинтригува темата. Забелязвам и че централите никнат като гъби навсякъде из страната ни. Та любопитен съм доколко една инвестиция в едно такова начинание е актуална към днешна дата. Не съм вещ по темата, но доколкото съм чувал условията са по лоши в момента отколкото са били преди 3-4 години. До момента не съм се интересувал и не съм правил никакви проучвания, но като един пълен лаик мога да кажа с какво разполагам:

- имам парцел от 50дка осма категория земеделска земя с южно изложение на полегат скат.
- сменил съм статута на част от нея ако се наложи мога да го сменя и на целия парцел и процедурата да стане бързо.
- в района около нея има проектирани и други централи от чужди инвеститори, което ме навежда на мисълта, че мястото е добро от към слънчева радиация.
- почти гранично покрай парцела ми минава и далекопровод.

Та въпросите ми са следните:
1. Каква мощност може да се инсталира на тези 50дка?
2. На колко приблизително се оценява инвестицията за едно такова съоръжение за тази площ, като може да изключим от тази цена парцела и смяната на статута? Ако е прекалено голяма бих могъл да използвам и частично парцела. На база опита Ви в бранша има ли някаква закономерност за нужна инвестиция на 1декар площ или е невъзможно да се смята по този начин? Връзката с банки или кандидатстване по програми си е моя грижа. Мен ме интересува себестойността на съоръжението и всички свързани с него разходи, като разрешителни и така нататък.
3. Колко време продължава една такава процедура от смяната на статута до влизането в експлоатация?
4. Чувал съм, че живота на едно такова съоръжение е в порядъка на 40-50 години. Вярно ли е това? И какви са ориентировъчно годишните разходи по поддръжката му?
5. Предлага ли се в България комплексна услуга от консултантска, кандидатстване по програма до вадене на разрешителни и други нужни документи?
6. И още нещо накрая - на база на мощността на съоръжението какви приходи би могло да носи годишно то по цените за изкупуване на енергията към днешна дата?

Предполагам, че е трудно да се отговори на едни такива въпроси с толкова малко информация, като предполагам има много фактори влияещи на цената и границите биха варирали от... до, но все пак трябва от някъде да тръгна и да имам база за по следващи въпроси и размишления.

Благодаря предварително на желаещите да отговорят на въпросите ми.
RSE

Re: Инвеститор с интерес към изграждане на нова централа

Мнениеот mladenovn » 15.05.2012 15:18

На тази площ можеш да инсталираш към 1.95 мегавата. Цените на оборудването са към 1.5 евро на киловат или към 2.9 милиона евро(включва панели, инвертори, трафопост, конструкция, окабеляване, монтаж и т.н). Производството е около 2 252 295 kWh на година, като изкупната цена към момента е 485.6лв на мегават т.е годишни приходи около 1.1 млн.лева, но тя ще важи още един месец и половина, а новата не се знае колко ще е. Данните са много груби и са само за ориентир. Има писано много по темата във форума. На сайта на ДКЕВР ги има качени всички цени.
Текущите разходи не са много, много зависи, но към 50-60х. лв.
По програма за субсидиране вече не си струва да се кандидатства, защото вкараха една методология, колкото ти е по-голям процента на субсидия, толкова ти е по-малка изкупната цена-може би има някакво равновесно положение, но е въпрос на сметки. Има решение с тези цени за проекти със субсидия също качени на сайта на ДКЕВР. Ако решиш да правиш нещо се запознаи в детаили със закона за ВЕИ, защото постоянно го променят и е голяма бъркотия. По въпроса също има много писано във форума.
mladenovn

Мнениеот YordanIvanov » 15.05.2012 18:16

Ще се опитам да бъда кратък:
1. 2,5 мегавата.
2. Цена на инвестицията(която след месец може да е друга) е 1.3-1.5 евро на ват. Което прави около 1 500 000 евро на мегават. Останалото си го сметни сам.
3. При земеделска земя от смяна на статут до пускане в експлоатация минимум година(ако познаваш правилните хора), вероятно година и половина, според мен 2 :).
4. Да, дори е по-дълъг живота. Техническата поддръжка е минимална. Разходите са по-скоро за счетоводство, охранителна дейност и застраховка. Ако ще поставяш жива охрана, може да си ги сметнеш сам. Ако ще си само на видеонаблюдение, това ти е еднократен разход, но такива големи проекти не остават без жива охрана.
5. Предлага се, да, от много фирми.
6. Би трябвало да си възвърнеш инвестицията след 6-7 години, а дори има хора, които казват, че ще си я избият преди 6-тата година. Много зависи и от това дали ще ползвате кредитиране и на каква лихва ще бъде то.

П.п. Всички сметки са много относителни. Цената на централата вероятно ще бъде по-ниска от посоченото в т.1, но не се знае как ще са нещата към момента на поръчка.
П.п.1. Към момента няма да можеш да вземеш предв. договор за присъединяване за тази мощност, защото няма обявени свободни мощности.
П.п.2. Не може да разчиташ на субсидии за толкова голям проект(видях, че си писал за тях). Единственото място, от където може да получиш субсидия е ПРСР, но там е за далеч по-малки проекти.
П.п.3. По начало момента за строителство на соларни централи е превъзходен. Съотношението изкупна цена - инвестиционни разходи никога не е било толкова добро. Ще видим как ще са нещата и след като обявят новите цени.
Поздрави
Й.И.
YordanIvanov

Мнениеот solarcenter » 15.05.2012 21:42

Ама , колеги....! Тежък строител с 20 години история ... Във форумите ли трябва да пише ... И да му се пускат разни мнения и т.н. ... Явно в БГ наистина са много объркани слоевете ... Безработни , инженери , артисти , баровци , всякакви ..на куп ...
По принцип как става : има изложения и също справочници ..., там има доста специализирани компании ... тежкия клиент / с 2-3 милиона евро в джоба/ изважда 4-5 компании , пуска запитвания , посещава ги , разменя се инфо , може би се заплаща някаква специфична информация , т.нар. адвайзинг/консултинг ... ? И после - оферти , пазарлък , т.н... до договор , строеж и прочие ...
Това тук /форума/е съвсем друго "място" ... ! Според мен подобни постинги трябва да се трият или колегиално да се оставят без коментар ...
solarcenter

Мнениеот RSE » 16.05.2012 16:09

Благодаря на двамата колеги, които са се постарали и за информацията, която са ми предоставили.

Виж solarcenter никое мнение не е излишно. Информацията по различни канали има различна стойност за този, който я получава. Аз по твоя начин пак мога да го направя, и даже е задължително да се случи, но не виждам какво лошо има да получиш информация от повече места. Аз ще пусна запитване към 10 фирми и десетте ще кажат, че тяхната технология и материали са най добри. А щом си на мнение, че във форумите пишат само мухльовци ти какво правиш тук? Не се заяждам просто искам малко колегиалност. Благодаря.
RSE

Мнениеот Mateev » 16.05.2012 20:26

Форума е създаден именно за обмен на информация, при това БЕЗПЛАТНО. Който може да даде такава информация - дава я, при това НАПЪЛНО ДОБРОВОЛНО. Който не може - по добре да си трае и да не спами темите. Всякакви личностни намеци от типа "ти си такъв, ти си онакъв" са забранени!!!
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали