Здравейте на всички във форума. Много интересен и полезен форум за бранша. И така към темата, която ме вълнува:
Управител съм на строителна компания с над 20 години опит зад гърба си. Случайно докато пътувах през страната слушах предаване по радиото на тема фотоволтаични централи и ме заинтригува темата. Забелязвам и че централите никнат като гъби навсякъде из страната ни. Та любопитен съм доколко една инвестиция в едно такова начинание е актуална към днешна дата. Не съм вещ по темата, но доколкото съм чувал условията са по лоши в момента отколкото са били преди 3-4 години. До момента не съм се интересувал и не съм правил никакви проучвания, но като един пълен лаик мога да кажа с какво разполагам:
- имам парцел от 50дка осма категория земеделска земя с южно изложение на полегат скат.
- сменил съм статута на част от нея ако се наложи мога да го сменя и на целия парцел и процедурата да стане бързо.
- в района около нея има проектирани и други централи от чужди инвеститори, което ме навежда на мисълта, че мястото е добро от към слънчева радиация.
- почти гранично покрай парцела ми минава и далекопровод.
Та въпросите ми са следните:
1. Каква мощност може да се инсталира на тези 50дка?
2. На колко приблизително се оценява инвестицията за едно такова съоръжение за тази площ, като може да изключим от тази цена парцела и смяната на статута? Ако е прекалено голяма бих могъл да използвам и частично парцела. На база опита Ви в бранша има ли някаква закономерност за нужна инвестиция на 1декар площ или е невъзможно да се смята по този начин? Връзката с банки или кандидатстване по програми си е моя грижа. Мен ме интересува себестойността на съоръжението и всички свързани с него разходи, като разрешителни и така нататък.
3. Колко време продължава една такава процедура от смяната на статута до влизането в експлоатация?
4. Чувал съм, че живота на едно такова съоръжение е в порядъка на 40-50 години. Вярно ли е това? И какви са ориентировъчно годишните разходи по поддръжката му?
5. Предлага ли се в България комплексна услуга от консултантска, кандидатстване по програма до вадене на разрешителни и други нужни документи?
6. И още нещо накрая - на база на мощността на съоръжението какви приходи би могло да носи годишно то по цените за изкупуване на енергията към днешна дата?
Предполагам, че е трудно да се отговори на едни такива въпроси с толкова малко информация, като предполагам има много фактори влияещи на цената и границите биха варирали от... до, но все пак трябва от някъде да тръгна и да имам база за по следващи въпроси и размишления.
Благодаря предварително на желаещите да отговорят на въпросите ми.