Централа/и

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Централа/и

Мнениеот GMG » 26.08.2008 23:10

Г-н Матеев,
направих изключително некадърно запитване чрез контакт формата на страницата ви. Искам ако е възможно да ме консултирате относно няколко въпроса. Първо - изчетох почти всичко от форума ви, както и доста материали из нет-а, но все още се съм съвсем наясно. И така:
Интересува ме построяването на централа в землището на гр. Сопот - гр. Карлово. Имам малко земя там, но закупуването на повече не е проблем. Не ме интересува (общо казано) за колко години централата ще се изплати, интересува ме паричният поток на месец/година при начална инвестиция в размер на около 1 млн EUR (за сега това е максимума) и не по малко от 500 000 EUR . Интересува ме амортизацията на актива и неговата поддръжка. Също така да е изградено качествено и максимално ефективно. Смятам че при реализирането на този проект успешно, ще мога да осигуря от 5 -10 пъти по големи проекти в разумно бъдеще. Ако е възможно, искам да ви помоля за подробно мнение относно подобен по мащаб проект.
Благодаря предварително!
И накрая ако позволите един въпрос от друга област. Google ми каза ;)че сте се се занимавали с FOREX, защо се отказахте, ако не е тайна? От доста години търгувам на американските пазари и проявявам нещо като професионално любопитство :)
Благодаря отново.

П.П 10-12% доходност на годишна база е доста ниска възвращаемост ако гледам през моята призма, но една сигурна възвращаемост в тези граници си има своите предимства. Ето защо много се интересува паричният поток който може да генерира подобна инвестиция!
"Спокойното море не ражда опитни моряци" ;)
GMG

Мнениеот Vandal » 27.08.2008 00:07

А през моята призма, и тук направи доста некадърно запитване.
Не те интересувало за колко ще се изплати, а те интересувало паричния поток!!!
Пари ли ще переш ли какво ли...
Аватар
Vandal

Мнениеот GMG » 27.08.2008 00:12

Хайде да не се заяждаме! Има неща нелогични за теб или за мен, това не означава , че не е вярно, нали?
GMG

Мнениеот ferdy » 27.08.2008 15:41

Vandal, той ако знае какъв ще му е приходът на месец, ще си сметне лесно периода на възвръщаемост на инвестицията. Колегата иска да му се направи сметка, а пропуска, че за това се плаща при проектирането.
Както и да е, нито въпросът, нито инвестиционното намерение е сериозно, така че... лек ден и успех на всички! :lol:
ferdy

Мнениеот Mateev » 27.08.2008 17:42

Под понятието паричен поток се разбира печалбата след облагане с данъци плюс амортизациите минус новонаправените инвестиции. С две думи каква нова сума се е появила (или е изчезнала) от сметките на фирмата спрямо предходния период. Паричните потоци през годините се сумират, като преди това се дисконтират. И на база на получените числа има няколко коефициента, с които се преценява ефективността на даден проект.

За всичките тези неща се говори в Слънчево-енергийния одит. Там има персонални сметки с вашата радиация, вашето електропроизводство и вашите прогнозни парични потоци. Но при тези сметки се получават най-различни резултати, както добри, така и лоши. Това, което мога да кажа като общо наблюдение е, че паричните потоци и въобще ефективността на слънчевите централи са изключително много чувствителни към нивото на прогнозните разходи. Трябва да няма почти никакви разходи, за да може една централа да се изплати за 10 години. При това положение централите на покрив и централите в собствения двор водят с много голяма преднина пред централите на земеделска земя (които изискват денонощен персонал). Другият фактор, който влияе много силно, е какъв дисконтов процент ще си изберете. Играта с дисконтовия процент може да направи печелившия проект губещ и обратното. Но това е така и при всички останали проекти.

Ако наистина искате да видите някакви конкретни числа на паричните потоци, ами направете си одит. :lol:

За груби сметки - сумата на инвестицията я разделете на 10 и това, което получите, приблизително ще отговаря на годишните ви приходи. От тях си извадете разходите, които смятате че ще правите и ето ви готови потоци. Това е ако инвестирате собствени средства. Ако е с кредит - ами той кредита така ще е нагоден, щото паричните ви потоци да са нулеви за 13-15 години. Какво тогава има да му смятате. Ако ползвате кредит и субсидия - тогава нещата доста насложняват. Но всичко това можете сам да си го сметнете с няколко седмици игра на Excel. А ако не ви се занимава или пък ви трябват точни и отговорни цифри - тогава си потърсете някой, който да ви направи одит.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот GMG » 27.08.2008 22:34

Благодаря!
Вие можете ли да направите одит? Платен разбира се. Не става дума за кредитни средства, а ще бъдат пренасочени от други дейности. Можете ли също да помогнете с избора на парцел ?
10 год за изплащане е ок за нас, затова казах че не ме интересува срока за изплащане на инвестицията. Управлението на парите е моята страст, така че интересувам се какви средногодишни приходи след приспадане на разходите ще разполагам за следващо инвестиране.
Благодаря за отговора ви, Г-н Матеев!
GMG

Мнениеот GMG » 28.08.2008 12:33

Добре, явно моите разбирания не са приети тук, ОК, всеки има мнение!
Искам последно да попитам: За каква 10год възвращаемост на инвестицията говорим и защо това трябва да е водещо при: "Инфлацията в България през септември ще достигне 13.9% на годишна база, прогнозира една от най-големите скандинавски банки Данске банк. " .....
Това означава че всеки проект с доходност под 14% годишно реално е губещ! То е почти същото като банков влог, както някой направи това сравнение в една друга тема тук. За мен най-важното е реинвестирането с цел премахване на инфлационият натиск и други проблеми.
Успех на всички и до скоро.
GMG

Мнениеот petyostoev » 28.08.2008 13:57

GMG е прав за реинвестицията.
petyostoev

Мнениеот EOS Technologies » 28.08.2008 16:12

Да, това с инфлацията е вярно. Но, ДКЕР ще напасва всяка година цената по инфлацията. Друг факт е, че чуждестранният инвеститор (а повечето са от чужбина) не се интересува от инфалцията в България - поне докато левът е фиксиран към еврото.

Поздрави
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 28.08.2008 18:53

Инфлацията е измерител на потребителската кошница, но в нея има твърде много хляб и сирене и твърде малко слънчеви електроцентрали. :lol: Не знам дали разбрахте за какво говоря.

Ако един богаташ иска да измери с колко обеднява или забогатява под влияние на инфлацията, трябва да си направи собствена потребителска кошница, отговаряща на собственото му потребление. И в тази кошница трябва да сложи коли, яхти и т.н. И при него ще се получи друга инфлация. Може даже да се получи дефлация.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот GMG » 28.08.2008 23:12

Г-н Матеев, това е стъкмистика!!!
Кажете какъв резултат искате да получа и ще го получа ... чрез математически игри!
И все пак не съм достатъчно богат за да смятам яхти и т.н , а и съм нормален човек който яде хляб и сирене, а и нямам слънчева централа все още .... така че нормално измерената официална инфлация ме интересува.
Стъкмистиката НЕ ме интересува .... за сега :)

П.П. Нали знаете че има математически модел който доказва че 2+2 НЕ е равно на 4 ?
Последна промяна GMG на 28.08.2008 23:16, променена общо 1 път
GMG

Мнениеот GMG » 28.08.2008 23:14

Но, ДКЕР ще напасва всяка година цената по инфлацията

Дано да си прав, но аз не вярвам!
GMG

Мнениеот Lupus » 28.08.2008 23:20

Mateev написа:Инфлацията е измерител на потребителската кошница, но в нея има твърде много хляб и сирене и твърде малко слънчеви електроцентрали. :lol: Не знам дали разбрахте за какво говоря.

Ако един богаташ иска да измери с колко обеднява или забогатява под влияние на инфлацията, трябва да си направи собствена потребителска кошница, отговаряща на собственото му потребление. И в тази кошница трябва да сложи коли, яхти и т.н. И при него ще се получи друга инфлация. Може даже да се получи дефлация.

Това май се нуждае от по-добра аргументация.... Би ли я дал? Защото ако приемем, че всеки има свой коефициент на инфлацията става доста интересно.... нещо като: "Ако не ни стигат парите за хляб в България, да си внасяме и ядем пасти от Майнатамурайна, че там са поевтинели. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот venkap » 29.08.2008 08:31

Относно цитата на Mateev - не се нуждае от никаква аргументация, ама никаква, той е изключително точен. Представете си един български бизнесмен, който купува примерно яхта за нуждите на своя бизнес в България на стойност 500 000$. Дори и при 30% годишна инфлация, той ще излезе на печалба, т.е. неговата потребителска кошница ще отчете дефлация и познайте защо.
venkap

Мнениеот Lupus » 29.08.2008 10:08

venkap написа:Относно цитата на Mateev - не се нуждае от никаква аргументация, ама никаква, той е изключително точен. Представете си един български бизнесмен, който купува примерно яхта за нуждите на своя бизнес в България на стойност 500 000$. Дори и при 30% годишна инфлация, той ще излезе на печалба, т.е. неговата потребителска кошница ще отчете дефлация и познайте защо.

Въпроса е принципен - е ли инфлацията универсален показател за поскъпването на живота в една страна или не е? Просто нещата си имат имена, зад определени понятия стои някакъв общоприет смисъл и ако ние вложим в едно понятие друг смисъл, то вече не е същото.
Последна промяна Lupus на 29.08.2008 10:10, променена общо 1 път
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали