Дистанционно управление чрез SMA Sunny Webbox

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Дистанционно управление чрез SMA Sunny Webbox

Мнениеот energy11 » 20.02.2014 15:47

Здравейте колеги, имам желание да инсталирам на централата SMA Sunny Webbox. Главната цел е да имам отделечен достъп до Webbox-a, чрез рутъра и по този начин да влизам в настройките на инверторите, главно заради евентуалните сезонни разпореждания за ограничаване на мощността, както и заради лимита на годишното производство приет в поправките в ЗЕВИ (и като всичко друго неясно как ще се изпълнява на този етап).

Въпросът ми е знаете ли дали Webbox-a може да работи без Sunny Sensorbox? Последният няма да ми трябва, защото имам инсталирана и работеща комуникация на обекта тип WebLog Pro с вързани към него сензор за радиация, температура на въздуха и температура на модулите. Така че нов сензор за радиация не ми трябва, но съществуващия надали ще може да се върже към Webbox-а.

Както казах по-горе, главната ми цел е инсталирането на Webbox, за да мога да влизам дистанционно в настройките на инверторите (SMA SMC 9000TLRP), а самия мониторинг си го осъществявам чрез WebLog-a, който за съжаление не предлага настройка на инвертоите.

Ще съм благодарен ако някой ме упъти дали Webbox-a може да работи без Sunny Sensorbox.

Също така ако някои от колегите инсталатори имат други решения за отдалечен достъп до инверторите за близък ценови диапазон може да дадат предложения.

Благодаря
energy11

Re: Дистанционно управление чрез SMA Sunny Webbox

Мнениеот Foton » 20.02.2014 16:19

Да може да работи.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Mateev » 20.02.2014 21:49

WebBox-a може да работи без Sensor Box, но инверторите на SMA не могат да комуникират с две устройства едновременно. Ако в момента те комуникират с другата система за мониторинг, която я имаш (с WebLog), няма как да ги накараш по същия интерфейс (RS-485) да комуникират и с WebBox-а.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот energy11 » 26.02.2014 23:31

Честно казано и този проблем ми се въртеше в главата и щях и за него да се консултирам във форума, но Вие ме изправарихте с мнението си :)

Мислех си обаче няма ли как да се пусне втора пътека кабели от инверторите до Webboxa (като второ устройство за мониторинг) или самите кабели да се разклонят и да влизат и в двата мониторинга?

Мерси предварително!
energy11

Мнениеот Mateev » 27.02.2014 22:51

Не са проблем кабелите, а протоколите за комуникация. В даден момент от време трябва да има само един командир на RS-485 шината, който да раздава команди от типа "Инвертор 1 - обади се, инвертор 2 - ти ще мълчиш, инвертор 3 - кажи ми какво ти е напрежението и после млъкни" и т.н. WebBox-a е такъв командир. Такъв командир е и WebLog-a. Освен това двата командира дават команди на два различни езика. Ха сега си престави какъв хаос ще настане, ако командват два командира, и никой от тях не се съобразява с другия.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот energy11 » 28.02.2014 17:27

Мда, ясно. Явно ще трябва да се откажа от горния вариант, благодаря г-н Матеев за експертното мнение.

Ако реша да мина на вариант да се откажа от WebLoga-a премина на вариант с SMA Webbox дали ще мога да използвам сегашния сензор за радиация с Webbox-a? Ето спецификациите му:

http://us.meteocontrol.com/fileadmin/da ... eet_en.pdf
energy11

Мнениеот Mateev » 01.03.2014 17:42

Директно не, но през Sunny Sensor Box - да, защото Sunny Sensor Box освен вградените си датчици има и входове за външни датчици - доколкото си спомням - още една температура и още една слънчева радиация.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот energy11 » 04.03.2014 11:51

Благодаря за отговора г-н Матеев, явно ще трябва да се откажа от решението Webbox+Sensorbox. Цената на двете устройства не е малка, при положение, че имам работеща комуникация и ми се иска да продължа да я ивползвам. Ще опитам да потърся друго решение за дистанционно управление на инверторите.
energy11

Мнениеот donpesho » 06.03.2014 15:06

energy11 написа:Благодаря за отговора г-н Матеев, явно ще трябва да се откажа от решението Webbox+Sensorbox. Цената на двете устройства не е малка, при положение, че имам работеща комуникация и ми се иска да продължа да я ивползвам. Ще опитам да потърся друго решение за дистанционно управление на инверторите.

Не зная какви са ти инверторите , но аз също използвам Webbox на СМА и мога да ги изключвам , включвам и променям изходната мощност от дистанция когато си поискам .Инверторите ми са Съни центал на СМА.
Аватар
donpesho

Мнениеот energy11 » 08.03.2014 00:35

donpesho написа:Не зная какви са ти инверторите , но аз също използвам Webbox на СМА и мога да ги изключвам , включвам и променям изходната мощност от дистанция когато си поискам .Инверторите ми са Съни центал на СМА.

Да колега, знам че инверторите могат да включват и изключват дистанционно с SMA Webbox, но аз съм с друга комуникация, с която това не може да бъде правено. Именно затова се насочих към Webbox-a, но исках да си запазя и сегашната си комуникация със сензорите. Идеята ми беше да използвам сегашната комуникация за мониторинг (харесва ми повече от интерфейса на Webbox-a), а да използвам Webbox-a само при нужда от включване/изключване/намаляване на мощността. Г-н Матеев обясни, че няма как да свържа и двете комуникации.

Аз също съм с инвертори SMA SMC и опцията е да мина на вариант Webbox+Sensorbox, но ми излиза скъпичко, при положение че съм плащал за една комуникация вече...
energy11

Мнениеот Mateev » 08.03.2014 11:14

Пробвай варианта и двете устройства да са свързани едновременно в RS-485 мрежата, но в даден момент от време да е включено само едното от тях. Мисля че ще се получи, но не съм го пробвал.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 08.03.2014 20:38

Mateev написа:Пробвай варианта и двете устройства да са свързани едновременно в RS-485 мрежата, но в даден момент от време да е включено само едното от тях. Мисля че ще се получи, но не съм го пробвал.

Ако е възможно (а не виждам защо не) с едно GSM комуникаторче лесно ще избираш с кое да работиш във всеки момент. Ако решиш да тестваш мога да помогна с една платка за MG08.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 08.03.2014 23:16

Трябва обаче да има възможност за дистанционно управление на 2 релета, които да подават или спират захранването на двете устройства.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 09.03.2014 11:03

Mateev написа:Трябва обаче да има възможност за дистанционно управление на 2 релета, които да подават или спират захранването на двете устройства.

На платката на MG08 са точно две релета и три входа за контрол.
http://www.tscommunication.com/htmldocs/MG-08-BG/index.html
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот energy11 » 12.03.2014 14:43

Да, мога да опитам с такъв gsm комуникатор. Lupus, ако не е проблем ще пиша на ЛС за малка помощ с комуникатора, само трябва да намеря за проба или закупя SMA Webbox.
energy11

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали