фотоволтаични панели - Кои производител, коя марка да избера

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

фотоволтаични панели - Кои производител, коя марка да избера

Мнениеот Динко Чалъков » 02.05.2017 15:18

Здрявейте, Съфорумници
Почти съм на финал да подпиша договор с ЕВН за изкупуване на ел.енергия от фотоволтаична централа за собствени нужди и съм на етап избор на фотоволтаични панели 250 ватови на 24 волта- 12 бр.( поликристални) 3 киловата с инвертор на Sunny boy SMA 4 k.Проблема е кой производител да избера- Хермес на Доган, Sharp, Canadian solar, или друг производител. Ако някой съфорумец ако е доволен от определена марка която реално е ползвал или да има наблюдение да даде мнение.
Динко Чалъков

Re: фотоволтаични панели - Кои производител, коя марка да из

Мнениеот Vandal » 04.05.2017 11:23

От трите изброени без съмнение Шарп.
Аватар
Vandal

Мнениеот KD Solar » 04.05.2017 16:36

Що за въпрос?
За 2016/17г имам монтирани няколко централи със Шарп - made in Germany.
Много, много добър панел, 260/265Wp.
4 броя писти еднакви клетки...
Имам много монтирани от 2010г с Canadian Solar - ОК са.
Върху хермес нямам наблюдение, виждал съм ги на изложенията.
А и Доганските мисля че ще ти излязат и най-скъпи.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот KD Solar » 04.05.2017 16:44

Динко Чалъков написа:Почти съм на финал да подпиша договор с ЕВН за изкупуване на ел.енергия от фотоволтаична централа за собствени нужди ...

Тук внимавай, сложат ли ти един общ (за къщата и централата) 4 квадрантен електромер ще береш ядове.
Ще ти отчита консумирана, върната реактивна енергия и ще си я плащаш.
Имам такъв 10 kWp проект - частна къща, продава излишека.
За м. януари има 40 лв начислена капацитивна енергия, която е отчетена заради сградната инсталация - кабели, контролери на LED осветление, UPS.
И не е от централата, защото тя реално не работеше - целия януари беше покрита със сняг.

Нема оправия в тая държава!!!
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот bubolinka1 » 10.05.2017 14:57

.Бъдещето е на самозадоволяването с ток е, без партньори като ЕВН, КЕВр, фонд Енергийна сигурност, произпода на енергията през 10м пред АУЕР, участието в балансираща група на ЕВН Ес, ежемесечна цена за префактуриране.
Не се хващай за нищо с ЕВН !
Последна промяна bubolinka1 на 10.05.2017 22:17, променена общо 1 път
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот bubolinka1 » 10.05.2017 15:05

Някой може ли да предложи марка и модел на надежден еднофазен хибриден инвертор около и над 5000W входяща PV мощност? / Различен от Voltronic/.
bubolinka1

Мнениеот Vandal » 11.05.2017 08:56

bubolinka1 написа:Някой може ли да предложи марка и модел на надежден еднофазен хибриден инвертор около и над 5000W входяща PV мощност? / Различен от Voltronic/.

Я си помисли пак?
Аватар
Vandal

Мнениеот bubolinka1 » 12.05.2017 21:32

Мисля постоянно. Междувременно са задобряли. На http://www.mppsolar.com и https://www.google.bg/search?q=tied+inv ... 4613777815 има tied invertor, който разрешава проблеми обсъждани във форума. Имаше модел Tied invertorна друга марка /не я помня сега/, който с кламп на входящия проводник на "жилището" мери тока и балансира без акумулатори, без да връща в мрежата. Моят МРРsolar hybrid го повредих от експерименти , но минах евтино и с нов scc/solar control...../ за 55 $ ще се размина със съдействието на производителя. Младежи запояващи на маси.
около 600-900$ може да се намери такова устройство за домакинство.
Повредата на моя инвертор я локализирах с ръководството долу и си поръчах платката. Не е възможно да я поправим. Няма кой да се занимава да подменя резистори с пинсети , когато не могат и да се намерят. Интересно е, че точно същия кондензатор в системата от 4 , беше гръмнал и моя. Доверих се на табелката на инвертора . Реално му понася половината от натоварването по изписаните стойности.
Прикачени файлове
Service Manual Axpert MPP Solar off grid 4K-5K.pdf
(2.63 MiB) 947 пъти
bubolinka1

Мнениеот Динко Чалъков » 14.05.2017 22:34

мнениеот KD Solar » 04.05.2017 16:44

Тук внимавай, сложат ли ти един общ (за къщата и централата) 4 квадрантен електромер ще береш ядове.
Ще ти отчита консумирана, върната реактивна енергия и ще си я плащаш.
Имам такъв 10 kWp проект - частна къща, продава излишека.
За м. януари има 40 лв начислена капацитивна енергия, която е отчетена заради сградната инсталация - кабели, контролери на LED осветление, UPS.
И не е от централата, защото тя реално не работеше - целия януари беше покрита със сняг.

Централата за собствени нужди ще бъде изградена върху жилишен блок в Бургас с разрешение на съседите, тука сняг и без това няма. Тази капацитивна енергия не би следвало да ми се напрупва защото ще населявам апаратмента постоянно.
За панелите на Hermes solar имам оферта от 334,80 лева за 250 Wp. на 24 волта за бройка. На Sharp със същите параметри ми бяха предложени от Чепаков Бургас за сумата от 409 лева за бройка. Някой форумец може ли да посочи фотоволаични панели с подобни цени ил по добри от изпитана от него марка.
Търся човек който иска да си купи малък брой фотоволтаични панели за да се съберем заедно за покупка на един палет 20 бройки за да смъкнем още цената... Аз ще взема 12 бр. , а желаещият колкото пожелае за да достигнем бройката над 20, мисля че свалят цената с около 30 лева на панел.
Динко Чалъков

Мнениеот Vandal » 15.05.2017 17:24

Тези цени без ДДС ли са?
Аватар
Vandal

Мнениеот Динко Чалъков » 15.05.2017 22:32

Здравей vandal,
Това са цени с ДДС. Видях че цените на Чепаков в Бургас на панели Sharp 250 ватови на 24 волта в момента са паднали на 389 лева за единична бройка, мислиш ли че това е добра цена и имаш ли наблюдения върху панелите на хермес, не мога да намеря никакъв коментар в нета за тях и още какви панели би ме посъветвал да взема.....
Динко Чалъков

Мнениеот Vandal » 16.05.2017 11:29

Модулите на Хермес не са лоши и не отстъпват по качество на водещите китайски производители.
Два пъти съм ходил в завода им и съм наблюдавал асемблирането им.
Един път използвахме техни модули за една демонстрационна система и се справиха отлично.
Ако парите не са от толкова голямо значение, все пак Шарп са си Шарп.
Щом си от Бургас няма да плащаш и транспортни разходи.
Аватар
Vandal

Мнениеот Динко Чалъков » 16.05.2017 22:33

Здравей vandal,
Ако може още един отговор. Миналата седмица си поръчах 4 киловатов инвертор на SMA Sunny Boy от EBAY всичко ми излезе около 800 лева инвертора е почти нов на 14 еденици според продавача, за нещастие той не го беше пакетирал добре и нашите пичове в ЕКОНТ са го изтървали и имаше счупвания по ъглите на алуминиевият корпус от зад, та въпроса ми е ако полежи на ремонт къде може да се отремонтира и ако се удари силно посочените инвертори лесно ли се чупят. Дано ми платят застраховката от Еконт.... ама в краен вариант ако не ми възтановят нищо подлежи ли на ремонт.Благодаря за отговорите до момента, просто рядко се намират хора с познания в областа, пък като намяря и не обясняват много .. типично за нашите ширини не че ще им взема хляба.
Динко Чалъков

Мнениеот Vandal » 16.05.2017 23:18

Ти ме хвърляш в шах.
Какво значи по дяволите това "14 единици"
Иначе ако са счупени някои от ребрата за охлаждане на инвертора а електрониката е ОК не е проблем.
Аватар
Vandal

Мнениеот Динко Чалъков » 17.05.2017 11:30

Имах предвид около 14 000 киловат часа ползван е около 3-4 години
Динко Чалъков

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали