Изфраждане на фотоволтаична централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот invisible » 08.07.2020 15:06

Привет на всички!
Радвам се, открих този форум с толкова полезна информация в него!
Все пак имам няколко въпроса които искам да задам и ще се радвам вещите по темата да могат да ми дадат отговор.

Имаме имот който се намира в регулацията на село близо до гр. Ямбол и искаме да изградим на него фотоволтаична централа/и до 30kWp с цел продажба на електроразпределителното дружество в региона.
Доста статии изчетох в интернет но все пак искам да попитам тези от вас които се занимават с подобен вид бизнес за по-конкретни и актуални отговори към днешна дата.
1. До колко разбрах договора който се сключва с електроразпределителното дружество е до 2035г. Считано от днешна дата това са около 15г. Това така ли е или срока на договора е 20г. както прочетох на няколко места без значение началната дата?
2. Също така изкупната цена за целия период фиксирана ли е или дружеството си запазва правото на промяна в зависимост от това какъв е пазара в момента?
3. Възможно ли е изграждане на такъв парк в имот който се намира в населеното място и е заобиколен от други имоти. Имам предвид не е земеделска земя с променен статут а е имот в който в момента има построена къща и около него съответно има други живущи?
4. На един имот могат ли да бъдат изградени 2 или 3 централи от по 30kWp? Необходимо ли ми е да имам регистрирана фирма или мога да продавам като физическо лице?
5. Цялата документация около изграждането на подобен парк на каква сума възлиза? Предполагам това зависи от съответната община на един груб ориентир би ми свършил работа.
6. Какви са плюсовете и минусите на подобен вид бизнес?

Питам всички тези въпроси тъй като никъде не открих конкретен отговор а тук със сигурност ще има вещи лица които вече са минали по-този път и биха споделили опит!
В дискусията със сигурност ще родят и други питания.

Благодаря за отделено време.
invisible
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08.07.2020 14:22

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот Mateev » 09.07.2020 10:22

Много време мина откакто в България масово се правеха централи. Информацията на повечето хора е от тогава, но някои неща към днешна дата са се променили, най-вече изкупната цена, затова ще отговоря само на въпросите, на които със сигурност знам отговора.

1. Срокове на договорите за изкупуване на енергия от ВЕИ
Електрическата енергия от възобновяеми източници се изкупува въз основа на сключени дългосрочни договори за изкупуване за срок от:
- 20 години – за електрическата енергия, произведена от геотермална и слънчева енергия, както и за електрическата енергия, произведена от биомаса;
- 12 години – за електрическата енергия, произведена от вятърна енергия;
- 15 години – за електрическата енергия, произведена от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 MW, както и за електрическата енергия, произведена от други видове възобновяеми източници.

2. Изкупната цена е фиксирана за целия период

3. Разрешено е изграждането на централи до 30 kWp на покриви и прилежащите им терени в УПИ имоти. Нямая значение, че наоколо живеят и други хора.

4. На един имот могат да се изграждат и повече от една централа, но трябва да са на различни фирми, които ползват земята и покрива под наем от физическото лице, притежаващо имота. Не знам дали самата централа може да е собственост на физически лица - нека някой друг да ти отговори за това.

5. Тука се надявам някой друг да отговори. Аз нямам актуална информация.

6. Основния плюс е, че централата ще "живее" много дълго време. Може би 30-40 години, или дори повече. Основния минус е, че при сегашните изкупни цени може и да не се изпалти за 10 години. Ако обаче сложиш инвестиционен хоризонт от 20-30 години, сметката илиза много добра.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот invisible » 09.07.2020 10:40

Благодаря за полезната информация! Почти всички фирми дават гаранция за изплащане на инвестицията в срок от 5 години. Дали това е възможно не зная... Всички дават и различни цени за изграждане на такъв парк - от 30 до 50 000лв което е доста голяма разлика... Какво да гледам когато сравнявам офертите?
invisible
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08.07.2020 14:22

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот Mateev » 10.07.2020 09:06

Много неща трябва да се гледат. Нали затова е изписан цял един форум. Ако искаш по-конкретен отговор, задай по-конкретен въпрос.

Колкото до цената на централите - ами предполагам вече се досещаш, че има както Трабанти, така и Мерцедеси (по качество и по време на живот). И няма как да си купиш Мерцедес на цената на Трабант. Има си компоненти на централата, с които не може да се прави компромис. Например модули, инвертори, кабели, куплунзи, алуминиеви профили, крепежни детайли към тях и т.н.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот grants » 10.07.2020 17:30

1. До колко разбрах договора който се сключва с електроразпределителното дружество е до 2035г. Считано от днешна дата това са около 15г. Това така ли е или срока на договора е 20г. както прочетох на няколко места без значение началната дата?

Птравилно си разбрал, срока е до 2035. или около 15 г.
grants
 
Мнения: 19
Регистриран на: 12.07.2012 22:52

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот petyostoev » 15.07.2020 18:22

Също така в един имот няма да можеш да правиш повече от една 30 - ка. Да не говорим че някои ЕРП -та не разрешават на един клон на трафа да има повече от една 30-ка, а и ако е на друг клон, то не повече от две 30-ки на трафопост.
petyostoev
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 30.04.2008 22:10
Местоположение: Плевен

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот MJGeorge » 02.02.2021 22:18

Здравейте,
Заел съм се да си монтирам на покрива на къщата фотоволтаична централа с цел продажба на енергията. С оглед на пространството, с което разполагам, няма да е повече от 22-23KW. Предстои ми да слагам покрив от сандвич-панели.
Попрочетох това-онова, вече имам оферта директно от китайски производител, но ми е малко мъгла бюрократската страна на нещата в България.

Първия ми въпрос към вече минали по този път е, дали мога сам да се справя в всичките документи, или без намесата на специализирана фирма няма как да стане.

Следващата ми неяснота е какво точно трябва да представлява това нещо "идеен проект"? Някой може ли да ми покаже някакъв примерен, който той е ползвал, за да се ориентирам максимално добре.

Уточнявам, че вече имам виза от общината. Освен това баща ми има фирма за метални конструкции, и познава инженер-конструктори и ел. инженери, които да ми издадат съответните становища.

Покрива ми е с южно изложение и наклон около 16-17 градуса, достатъчно ли е това за оптимален добив на енергия, или трябва да го коригирам?

Благодаря предварително за съдействието!
MJGeorge
 
Мнения: 5
Регистриран на: 29.01.2021 22:47

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот Mateev » 06.02.2021 23:14

За документите не знам, но за проектирането на централата няма как да се разминеш без наемането на проектанти, специалисти в солани централи. Има прекалено много неща, за които дори не са чували твоите железари-конструктори, така че недей да разчиташ на тях да ти правят каквото и да било, освен изчисляването на конструкцията на панелите.

Колкото до Идейния проект - само думичката е "идейна", но в действителност това е съкратен, но ИСТИНСКИ ПРОЕКТ, с истинските инвертори, истинските стрингови организации, истинските ел. изчисления, истинските параметри на централата, които са се получили, истинското годишно електропроизводство, истинските окабелявания, табла, предпазители, арестори и други защити и т.н. В него има истински чертежи и истински обяснителни записки.

Кръстили са го ИДЕЕН проект, защото таква ти е идеята и така имаш намерение да направиш централата, но това не означава, че трябва да пишеш глупости в него. Тоест няма как да се разминеш без специализирана фирма или поне специализиран проектант, проектирал през годините слънчеви централи.

Иначе по документите около узаконяването - там ще се справиш сам, но с много търчане по различни инстанции и с много псувни по адрес на бюрокрацията. Всички са минали по този нелек път, ще минеш и ти.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот MJGeorge » 07.02.2021 12:28

Благодаря за насоките, ще се съобразя.

А за наклона на покрива, 17 градуса достатъчни ли са за оптимално положение на панелите или да го променям?
MJGeorge
 
Мнения: 5
Регистриран на: 29.01.2021 22:47

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот Mateev » 07.02.2021 13:34

Оптималния наклон за максимално годишно електропроизводство за региона на България е 30-32 градуса. При 17 градуса ще имаш 3-4% по-малко електропроизводство, но това не е фатално - така или иначе има ограничение в максималното количество енергия, която се изкупува в годишен план, така че неоптималния наклон няма да ти навреди във финансов план.

В наше време панелите не са най-скъпото перо, както беше когато струваха над 3 EUR/Wp. Затова и няма нужда от залитане на тема оптимизация на наклон и ориентация. Просто си слагай панелите по покрива такъв, какъвто е, и така ще имаш максимално евтина конструкция от 0.1 EUR/Wp. Залитането в търсене на оптимум ще доведе до по-сложна и по-скъпа конструкция от порядъка на 0.4-0.5 EUR/Wp, и така ще си оскъпиш инвестицията, което ще доведе до по-голям брой години за изплащане на централата.

Всичките тези цифри, от които се интересуваш, едно време мошеже да ги намериш в Слънчево-енергийния одит, който тогава беше задължителен. В него на 60-70 листа хартия подробно се разписваше и изчисляваше всяка една даденост на твоята централа, свързана с наклон, ориентация, контур на хоризонта, близки и далечни засенчващи обекти и т.н. Имаше и финансови изчисления, както и разработката на няколко алтернативни варианта, от които инвеститора да си избере най-изгодния от негова гледна точка.

Сега го няма това нещо, и затова всички цифри, от които се интересуваш, се цитират с голяма грешка и с думичката ОКОЛО пред тези цифри. Например един единствен стълб, сграда или едно единствено дърво може тотално да ти срине електропроизводството, ако се намират на неподходящото място и имат неподходящата височина. Тези неща се засичаха с теодолит, през който се проследяваще пътя на слънцето, и се гледаше дали през него няма засенчвания от хоризонт, сгради, комини, дървета, стълбове или нещо друго. След това се изчисляваха и щетите, които може да нанесе всеки един засенчващ обект.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот petyostoev » 07.02.2021 20:33

Ако имаш място в двора можеш да допълниш до 30 киловата.
Относно проектите ти трябва конструктивно Становище от проектант и от електро проектант защото строежа е 6 та категория.
petyostoev
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 30.04.2008 22:10
Местоположение: Плевен

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот MJGeorge » 09.02.2021 10:17

Ами като споменахте засенчване, всъщност и аз има лек такъв проблем. Освен комина на покрива, съседна сграда сутрин ми засенчва около 20% от покрива, но особено лятото това е за съвсем кратко време - рано сутрин за 2-3 часа. И поради тази причина все още съм в размисъл какъв тип панели да сложа - моно или поликристални, кои биха били по-производителни в тези условия. Последния съвет, който получих бе, да използвам монокристални с полуклетъчна технология.
Ще се радвам да получа и от тук мнение по въпроса.
Благодаря предварително!

А относно място на двора за допълване до 30кв., всъщност нямам, но имам друга сграда с чисто нов покрив от сандвич панели, на не повече от 20м. от моята къща. Проблема е, че не е узаконена /няма и да бъде, дефакто се намира в друг парцел, на друг собственик/, и не знам дали проектантите и енергото няма да имат против това там да поставя панели. Не знам, ако има начин покрай законната сграда да включа и тази в проекта, но много ме съмнява.
MJGeorge
 
Мнения: 5
Регистриран на: 29.01.2021 22:47

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот petyostoev » 09.02.2021 12:44

В другия парцел няма да може да допълниш твоята мощност. Там може друга ФЕЦ, но ако е на същия клон трябва ЕРП- то в Становището да опише дали, как и къде ще се присъедини. Но като не е узаконена няма да стане, освен ако няма друга жилищна сграда, която е присъединена към електро разпределителната мрежа и собственика и ще трябва да извади скица с виза за проектиране и да подаде искането за Становище в ЕРП -то.
petyostoev
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 30.04.2008 22:10
Местоположение: Плевен

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот Mateev » 10.02.2021 12:08

MJGeorge написа:Ами като споменахте засенчване, всъщност и аз има лек такъв проблем. Освен комина на покрива, съседна сграда сутрин ми засенчва около 20% от покрива, но особено лятото това е за съвсем кратко време - рано сутрин за 2-3 часа. И поради тази причина все още съм в размисъл какъв тип панели да сложа - моно или поликристални, кои биха били по-производителни в тези условия. Последния съвет, който получих бе, да използвам монокристални с полуклетъчна технология.
Ще се радвам да получа и от тук мнение по въпроса.
Благодаря предварително!


Няма клетки, които да произвеждат много електроенергия при засенчване, защото под сянката слънчевата енергия е 4-5 пъти по-малко..... :)
Следователно няма никакво значение какви модули ще избереш - моно или поликристални. Моята препоръка е да избереш най-евтините, но да не са куча марка.

Колкото до засенчването - достатъчно е да се засенчи една единствена клетка, и тя ще срине тока и мощноста не на целия модул, а на целия стринг от 10-20 модула. Затова забрави да правиш централа на този покрив, след като има засенчваща сграда и засенчващ комин, които не можеш да събориш. Годишното ти електропроизводство драстично ще намалее, и от там всяка една икономическа обосновка отива по дяволите.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Изфраждане на фотоволтаична централа

Мнениеот MJGeorge » 10.02.2021 23:31

По принцип мислех да работя с Canadian solar, но щом съветвате да избера нещо по-евтино, ще се спра на другата оферта, която имам - от DAH solar.
Не са така известни като Canadian solar, но също са отдавна производители, със склад и в Европа.
Ако някой има някакви отзиви за DAH solar, ще се радвам да ги прочета, особено ако са отрицателни.

А за засенчването - ами ще гледам така да направя стринговете, че по всяко време да има поне един от три, работещ на пълен капацитет. За отказване вече няма за кога, хванал съм се на хорото.
MJGeorge
 
Мнения: 5
Регистриран на: 29.01.2021 22:47

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron