Реалност?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Реалност?

Мнениеот B.Nikolaev » 04.03.2009 01:50

Чета форума от 2 дена отново, защото се облекчиха нещата около мен и наистина започвам да се замислям има ли файда от цялата работа. За мен има 2 варианта, които имат евентуално някакъв резон:

1. около 70кв централа с субсидии и задължително комбинирана с друг обект, било той туристически или производствен. Горе долу ще се изплати за 3-4 години и след това поне ще генерира парите нужни за охрана и елементарна поддръжка на другия обект.

2. акробатика с БЕЕРЕЦЛ, публично-частно партньорство и колкото се възможно по малко собствени средства. Докарваме 1-2 МВ централа, тя се изплаща за около 10 години и после гоним печалба до 20-тата година. Стискаме палци, че за 20 години няма промени в валутен борд, инфлация, имаме сравнително адекватно ДКЕВР.... абе молим се да няма катастрофи. Съотношението като вложение, персонал, поддръжка спрямо рискът от непредвидени ситуации е горе долу приемлив.

Централите нагоре ми изглеждат доста непрактични за частно вложение от една фирма. Говорим вече за значителна част собствено вложение или огромно обезпечение, което качва значително рискът. 20 години са мнооого време и наистина ако тази централа с кредит се върне за 13 години, какъв е смисълът? тя няма дори да излезе на дубъл за 25 години! В България все пак има останали дейности предлагащи солидна ликвидност за инвестиция над 15-20 милиона.

Рискът инфлацията да изяде тази фиксирана цена също е значителен... Доколкото знам все още не е напълно ясно как ще се актуализира цената и дали ще се актуализират договорите на вече подписалите. По принцип едно вложение с фиксиран доход в развиваща се страна за над 10 години, не е много разумно.

Вие какво мислите по въпроса?
B.Nikolaev
 
Мнения: 21
Регистриран на: 08.02.2009 20:24
Местоположение: Видин

Мнениеот Mateev » 04.03.2009 06:21

В условията на развита пазарна икономика малко са бизнесите, които дават годишна печалба над 10%. При това повечето от тях не са гарантирани от държавата. Ако в централите виждате метод за начално забогатяване - те не са подходящи за вас. Но ако вече имате спечелени средства - те са идеалното вложение за тези средства.

Нека да погледнем нещата от друг ъгъл - в България вече има енергийни обекти с инсталирана мощност над 10 GW. Цената на тези обекти е над 10 милиарда лева. И всичките те носят доходност средно около 7% годишно. Нима вие очаквате нещо повече от слънчевите централи? Друг е въпроса, че при сегашните цени на модулите една централа вече носи доходност от 13-14%. Тоест изплаща се за около 7 години, ако е построена с живи пари. И колко от вас се бръкнаха да си купят модули по тези свръхизгодни цени? НУЛА БРОЯ.

Помислете си за субсидиите по мярка 312. При тях вложнието е около 25 000 лева и само след 5 години те стават 600 000 лева. Това прави ръст от 2400% или по 500% на година. Такова чудо се случва веднъж на 1000 години. И колко българи се засилиха да правят централа по субсидиите? Има-няма 100-200 човека от 7 милиона.

Така че според мене въобще не трябва да обсъждаме ефективността на един или друг бизнес, а пасивността на народа.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот B.Nikolaev » 04.03.2009 11:56

Здравей Матеев,

според мен при сегашните условия граничи с лудост голямо количество живи пари да се налеят в слънчева централа. Световната практика, а и Българската реалност, са доказали, че най-изгодната инвестиция, ако не се цели забогатяване, са имотите. В родината ни има няколко района, които доказаха ликвидност от над 1000% (намират се места, дори след залеза на курортите, където се гони и 20 000%, и нагоре) за период 5-10 години. Може да сме сигурни, че дори хората, които боравят с изкарани пари ще продължат да ги наливат в недвижимо имущество - тях обикновено не им трябва постоянен доход и възвръщаемост. Последните са нужни на пенсионни и АДСИЦ фондове.

Затова, мисля че хората, които са се насочили към този бизнес искат да изкарат пари, а не да вложат насигурно вече изкараните. Това е и причината, поради която никой не се е бръкнал все още - тези хора гонят сравнително малко до средно собствено вложение с силна подкрепа от субсидии и/или кредит. Соларният бизнес е перфектният избор, който удовлетворява кредитирането - доход в постоянна и сигурна величина, която покрива лихвите! Относно финансирането, според мен е хубаво да насочим дискусиите в тази област, как с хубав кредит и някаква субсидия да изградим централа и разбира се, има ли резон в цялото упражнение. Както гледам форумът не е на 2 дни, и както ти каза, хората с кеш пари - малко. А тези, които имат, или ще си направят една централа за милион - два, колкото да пробват, или ще продължат да изкупуват милата ни родина, като досега. В последното разбира се няма нищо лошо!

Мен лично като клиент ме интересува точно това - живите си пари няма да спра да наливам в недвижимо имущество, но ако имам възможност да оползотворя контактите си с банки и институции, в бизнес, който да предложи добра печалба (не възвръщаемост!! аз не си искам парите обратно, искам те да изкарат нещо!!) - пръв съм на опашката! Разбира се, не съм някаква едра риба, но мисля, че по-голямата част от потенциалните радетели на соларния бизнес са замесени от моя сой.

Поздрави!

П.С. Знам за интересите ти в валутната търговия и съм сигурен, че знаеш, че България не е развита пазарна икономика, а развиваща се. Знаеш, че и разликата е ОГРОМНА, колкото от развиваща се до третия свят!

П.С. Мярка 312 има още 4 години пред себе си. Разумните хора няма да се хвърлят с пионерите, има все още неизяснени моменти! Не подценявай този фактор!
B.Nikolaev
 
Мнения: 21
Регистриран на: 08.02.2009 20:24
Местоположение: Видин

Мнениеот Mateev » 04.03.2009 13:52

Първите или губят или печелят. В случая ще спечелят, защото пари все още има много. Дори и да има някакви проблеми с документите, те ще бъдат поправени. Догодина обаче няма да е така. Почти съм убеден, че в момента в който отворят мярката на 4-ти януари, един час след това ще има подадени 500 проекта, биещи се за пари само за 100.

Така че който намаже ще е тази година, а в следващите проектите ще са много, а парите - малко. Това ще създаде корупция. Подкупите ще започнат отново, ще се вреждат само "наши хора" и т.н. и.т.н
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот B.Nikolaev » 04.03.2009 15:38

Здравей,

не мисля, че трябва да се притесняваме за мярка 312. Пари ще има, корупция също :-) Не знам как са ви наблюденията за програма конкурентноспособност, но мойта информация е, че резултатите и броя на проектите са смешни :) Сега крайната черта и дали са подписвани празни бланки остава в мъгла :)

Но както е приказката, hope for the best, prepare for the worst. Проекти като мярка 312 могат само да ни зарадват и улеснят, но каналният ред - а именно кредитиране - мисля че трябва да ни е основна тема.

В форума като че ли има малко информация за кредитирането... и лично мен ме изненадва как толкова ентусиасти говорят за толкова детайли, без изобщо да е изяснено как се финансира цялата схема. Програмата БЕЕРЕЦЛ е привлекателна, но има ли някой конкретен опит?

Аз съм водил съвсем начални преговори с райфаизен и дори документите по програмата са някъде на другия компютър, но до конкретно действие не сме стигнали.

Много може да се говори за кредитирането, но това е така бялата схема за финансиране на проекти за милиони. Кеш пари... това е приумица на източноевропейските милионери и милиардери , които гонят западните си колеги. И резултатът е ясен на всички - докато Тръмп тръби и се ядосва как е загубил милиони от кредитиран небостъргач (в който, така или иначе, собствени пари почти не е вложил), руските олигарси загубиха по няколко милиарда собствени пари. Дори има някои, които дори не са милиардери вече (Жеваго).

Поздрави!
B.Nikolaev
 
Мнения: 21
Регистриран на: 08.02.2009 20:24
Местоположение: Видин

Мнениеот ping » 04.03.2009 23:45

За кредитирането се кредитира, или по-точно са топли все още кредитните линии, съществуват отскоро. Имам предвид нови изгодни схеми.
Дори в БГ вече можеш да получиш кредит с изплащателна схема, съобразена точно с приходите от соларен проект и то 90 % кредитиране и само 10 % собствени средства.
Да не правя реклама в сайта - ако наистина се съмняваш че има такова нещо, или ако не вярваш - мога да ти подам инфо.
Разбира се както каза Матеев, това не е бизнес който може да ти докара удърни печалби.
Все пак това е един от най - гарантирания и безрисков бизнес. Съответно печалба от 10-13 % е нормална за подобни условия.

Говорим за недвижимите имоти, но там гаранцията е никаква, разчита се на гаранция от пазарните процеси, търденето и прдлагането.
Да, сигурно има много печеливши.
Но дали е спечелил нещо, или пък е загубил собственика на апартамент в Слънчев Бряг, който е купил апартамента си миналия март?
Да не забравяме, че банките също имат и ще имат проблем в кредитирането. Те отдавна го имат в установените развити икономики. Там ВЕИ се изграждат от Банки.
Представете си в тези условия на кой и за какво бихте дали кредит?
Но все трябва да намерите нещо, защото депозитите трябва да трупат парички, които да издържат банковите чиновници и да осигуряват лихвата за тези депозити.
В този смисъл за много инвеститори печалба от 10 - 13 % не е привлекателна. Но подобна доходност за една банка - връзва сметките за нейното функциониране и то в условията на минимален риск.
ping
 
Мнения: 114
Регистриран на: 21.12.2008 22:53

Мнениеот B.Nikolaev » 04.03.2009 23:56

Ееее, хайде сега, моля те. Направи слънчева централа под баир на сянка и тогава прави аналогия с Слънчев бряг. За всяко нещо си трябва професионализъм...
B.Nikolaev
 
Мнения: 21
Регистриран на: 08.02.2009 20:24
Местоположение: Видин

Мнениеот ping » 05.03.2009 00:30

B.Nikolaev написа:Ееее, хайде сега, моля те. Направи слънчева централа под баир на сянка и тогава прави аналогия с Слънчев бряг. За всяко нещо си трябва професионализъм...


Точно в тази връзка имам един въпрос:

Защо по дяволите не искат при закупуване на апартамент "апартементен одит", пък при соларна централа законодателството изиаква "енергиен одит". :)))

Не е честно, това е инвестиционно дискриминиране :)))

Един обикновен апартаментен одит би определил, че няма достатъчно плаж за всички възможни легла в комплекса, или няма достатъчно писти и лифтове за броя легла в Пампорово например :)))
ping
 
Мнения: 114
Регистриран на: 21.12.2008 22:53

Мнениеот B.Nikolaev » 05.03.2009 01:51

1 дума за теб приятелю - спекулация.
B.Nikolaev
 
Мнения: 21
Регистриран на: 08.02.2009 20:24
Местоположение: Видин

Мнениеот Mateev » 05.03.2009 10:50

Има голяма полза от енергийния одит за всички участници в инвестиционния процес:

1. За инвеститора - получава цялата налична информация, за да може да вземе инвестиционно решение и да си направи верен и точен бизнес-план

2. За Общините и Министерствата - събират информация за потенциала и ресурсите, която после обобщават и най-накрая се отчитат пред Евросъюза (например проценти ВЕИ, спестени емисии и т.н.)

3. За банките - достоверна и отговорна (а не измислена) информация, на базата на която те си смятат риска при даване на кредит

4. За субсидиите - доказателствена информация за верен бизнес-план
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот donpesho » 05.03.2009 14:35

Може би имаш право , но това е когато слънчевия одит е реален , имам в предвид правен в продължение на една година , защото съгласете се че само от един ден не може да се получи достоверна информация за слънчевата радиация на определен район,може да се ползват данни от PVGIS
Аватар
donpesho
 
Мнения: 271
Регистриран на: 15.01.2009 01:02

Мнениеот Mateev » 05.03.2009 15:25

При одита мерене на радиацията не се прави. Това е безсмислено, дори и да мериш радиацията в продължение на година или две. Просто такива измервания не могат да дадат достатъчно голяма статистически репрезентативна извадка.


При одита на място се мери хоризонта и всички близки засенчващи обекти. Построява се пълна 3D картина. След това всичко това се въввежда в специализиран соларен софтиер и се смятат засенчванията и електропроизводството с максимално възможна точност (грешка не повече от 2-3%). Същото важи и за радиацията. Тя се вади със световно признати софтиери и там грешката също е много малка (2-3%).

Безплатния PVGIS е подходящ само за груба оценка. Но при него грешката може да надхвърли 10-15%. При одита точността е много по-висока и се отчитат абсолютно всички конкретни фактори с конкретни модули, конкретни инвертори, конкретно междуредово разстояние, конкретни близки засенчващи обекти, конкретни сечения и дължини на кабелите и въобще поне още 100 най-различни конкретни подробности на вашата централа.

Така че между PVGIS и един професионално направен одит има светлинни години разлика.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот ping » 05.03.2009 21:19

B.Nikolaev написа:1 дума за теб приятелю - спекулация.


Не мога да разбера на какво се дължи изключителната ти некоректност. Как си позволяваш да определяш човек с една дума "спекулация", т.е. човека като спекулант без никакво основание?

Още повече определяш по този начин човек, който ти дава точна информация, и то информация която ти специално изиска в лично съобщение към мен...

От друга страна дори тази информация може да се разтълкува и като оферта на конкурентна фирма, с което се нарушават правилата на форуа.
И всичко това само защото ти поиска точна информация...., без капчица личен или друг мой интерес.

Просто нямам думи!

Да си жив и здрав приятелю... и успех в начинанията!
ping
 
Мнения: 114
Регистриран на: 21.12.2008 22:53

Мнениеот B.Nikolaev » 05.03.2009 22:16

О господи,

отговорих ти защо не се изисква одит за апартамент! Защото пазарът на недвижимо имущество е пълен с спекуланти (в това число и аз)! И винаги ще бъде пълен, това е същината на този пазар!!

Отговорих ти съвсем вежливо, дори леко шеговито. One word for you е от най-разпространените идиоми в английския!

Ако съм те обидил с нещо, извинявай, нямаш си на представа с каква изненада гледам съобщението ти в момента!
B.Nikolaev
 
Мнения: 21
Регистриран на: 08.02.2009 20:24
Местоположение: Видин

Мнениеот ping » 05.03.2009 22:27

Ок, явно аз съм разбрал погрешно поста ти, за което съжалявам.
ping
 
Мнения: 114
Регистриран на: 21.12.2008 22:53

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта