Здравейте, от скоро чета форума и поздравявам участниците за техните дискусии.
Имам намерение за изграждане на соларна централа върху покрива на сграда. Проекта ще е малък - 15 kWp.
Според данните от скицата сградата е "промишлена" а терена по нея е урбанизирана територия с начин на трайно ползване "за производствени цели".
Първия ми въпрос е следния:
1. Трябва ли да вадя виза за проектиране, за да започна процедурата
Главния арх. ми каза, че е малко проблемно да ми даде виза, за тези обекти няма оформена практика и законодателство. Ако успея да взема от енергото някакъв документ, становище - той щял да бъда по-спокоен, тъй като това щяло да означава че за енергото такъв обект на въпросното място е приемлив и веднага ще ми даде виза.
При предварителен разговор на мястото на обекта с хората които проучват от енергото, те ми казаха че в случая когато подам нужните документи за пр5оучване в проучването ще ми определят нов трафопост, а в близост до обекта си има електропровод 20 киловолта.
Трафопоста ще си е моя собственост. Един приятел търгува с електрооборудване и ми предлага монофазни трансформатори 16 киловолт-ампера на ниска цена - 2000 лева. Питах ги енергото дали ще има някакъв проблем, а те ми отговориха, че всяко оборудване, което е придружено със сертификати съгласно нашите наредби е приемлово. Те даже имали в мрежата такива монофазни трансформатори.
Втория ми въпрос е следния:
2. Удачно ли е използването на такъв повишаващ трансформатор. Той работи точно като напреженовите трансформатори - единия край е на фазата 20 киловолта, а друъгия край е на земя, като изискването е заземлението да е под 3,3 ома. На ниската си страна също има два извода - единия е фаза, а другие е нула (неутрала).
П.П. Извинявам се, ако точно тези въпроси са докрай изяснени във форума и аз ги поставям отново.