проектна автономна система

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

проектна автономна система

Мнениеот harlly » 14.04.2009 15:22

здравейте,
използвам PVSYST за проектиране на автономна система.След избора на акумулаторни батерии и модили следва избор на регулатор, но товарът който ще се захранва е променливотоков! Въпросът ми е как да процедирам? Веднаж да се изчисли автономна система за избор на модули,батерии и регулатор и веднаж grid-connected със същите параметри за избор на инвертор, след което да се използват и двата варианта за практическото изграждане?
Ако някой има опит моля да даде съвет.[/b]
harlly
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05.02.2009 23:32

Мнениеот Mateev » 15.04.2009 02:33

Няма как да съвместите автономна система с Grid Connected. Имам нещо подобно за целите на експеримента, но се наложи да измислям табло, което да превключва с помощта на контактори. Първата измислена схема гръмна в процеса на експерименти и ми изгори един автономен инвертор. В момента вече е измислена и работи по-усъвършенствувана схема, но в нея вече има 2 контактора и 2 релета за време (има по 1 секунда пълно изключване в процеса на комутация - старт и стоп при прехода от автономна към Grid Connected и обратно).

Базовата ми идея беше да зареждам два 120 Ah акумулатори от 500W ветрогенератор и от PV система с три 150 Wp модула, свързани в паралел. За консуматор на системата съм включил част от уличното осветление на имота (3х18W + 2х40W луминисцентни лампи). Идеята беше когато акумулаторите се изтощят и автономния инвертор угасне, да щрака един контактор и да превключва на захранване от мрежата. Проблема, който възникна, беше по време на комутациите. Схемата беше вярна, но в нея се разчиташе, че един контактор с НО и НЗ контакти първо ще разкачи НО контактите и чак след това ще затвори НЗ контактите. Разчитах на последователността в преходните процеси, но явно съм грешал. И това го разбрах по най-болезнения начин - с гръм и трясък в таблото и с изгаряне на един инвертор и един контактор + опушване на цялото табло.

Промених схемата и добавих втори контактор + 2 релета за време, настроени на 1 секунда. Кръстосах контакторите (направих с тях RS тригер) така, щото всеки един от тях да щрака 1 секунда след като е изключил другия. В момента схемата работи безотказно, но при комутация лампите угасват за 1 секунда.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

.....

Мнениеот harlly » 15.04.2009 16:15

въпросат е следния: трябва да се проектира PV система от вида посочен на снимката, но проблемат е как да се избере батерия и инвертор едновременно чрез софтур PVSYST?
Трябва да се захрани ~ токов товар изцяло от модулите, като същевременно се акулумира енергия за през нощта, при това тази система да остане напълно автономна(без никаква връзка със съществуваща разпределителна мрежа).
Прикачени файлове
system.JPG
system.JPG (31.18 KiB) Прегледано 7488 пъти
harlly
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05.02.2009 23:32


Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron