PV с много високо КПД

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

PV с много високо КПД

Мнениеот Mateev » 24.01.2008 01:54

Въпросът е зададен в личен E-Mail от valeri_01.
Умолявам всички потенциални клиенти в бъдеще да задават подобни въпроси във форума. В лични съобщения или по E-Mail се извършва кореспонденция само с бизнес цели - изготвяне на оферта, доставка на оборудване или изграждане на конкретни соларни паркове. Във всички останали случаи използувайте форума.

Ето въпроса:

valeri_01 написа:Искам да питам: Преди няколко дни във вестник Труд имаше снимка на соларен парк, дело на тайвански ядрени учени. За разработката на PV с много високо КПД. Знаете ли нещо по въпроса ?

Ето и отговора:

Не се подвеждайте по вестникарски сензации. Такива има хиляди за какво ли не. Ако нещо е наистина стойностно, надеждно и икономически ефективно, то тогава неминуемо ще започне да се разпространява много бързо в световен мащаб. Но такова чудо засега няма. И няма да има скоро. Дори и да се измисли някакво чудо, ще минат поне 5 -10 години, преди то да превземе световните пазари на соларни инсталации.

Засега най-доброто са статичните конструкции с моно или поли-кристални модули. И ако може да се приеме, че нещо ново навлиза на пазарите, то това са централите с тънкослойни модули на Kaneka. Забележете - само Kaneka. И никоя друга фирма. Много други се бият на бързея с техните тънкослойни модули, но ще минат години, преди пазара да ги одобри или отхвърли. Докато Kaneka наистина успяха да завоюват доверие и сериозен пазарен дял, надхвърлящ 30% в световен мащаб.

Всякакви там френелови лещи, огледални концентратори, позиционери и какво ли не още - всичко това е за буклука. Вярно е, че има отделни реализации тук или там, но пазарния дял на всички тези експерименти не надхвърля 5-10% в световен мащаб. И нито една от тези технологии не се е наложила. И няма шанс да се наложи. Защото всяка една от тези технологии може и да бие базовата по параметър "малко повече енергия", но тотално изостава по всички останали параметри, особенно по параметрите "надеждност", "дълъг живот" и "ниски разходи за експлоатация".

И тъй като не сме пророци - за нас остава една единствена стратегия: "ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ПРАВИ ЦЕЛИЯТ ОСТАНАЛ СВЯТ". И нека да оставим пазара да реши коя технология има шанс да живее и коя - не.

Това не означава, че СТС Солар отказва да прави соларни паркове с позиционери. Напротив. С удоволствие бихме изградили такива. Те се правят много по-лесно и много по-бързо. И ще сме глупаци, ако бягаме от бързата и лесна печалба. Но когато работата се стигне до гаранции и поддръжка - тогава извинявайте. Риска сте си го поели сами. Как да гарантираме за чужда конструкция, която може да бъде издухана от първия по-силен вятър? Все пак СТС Солар не е за един ден. Ние сме с амбициите да станем водещ доставчик на соларно оборудване в България и абсолютен лидер с най-голям обем инсталирани и поддържани от нас мегавати. И такава една цел абсолютно противоречи на принципа "вземи парите и бягай". Всеки един проект, приет от нас за изпълнение, ни създава ангажимент за дълги години напред. И ние дори не си и помисляме, че е възможно някога да се случи нещо, което да хвърли сянка върху дълго градения имидж. И в името на това даже сме готови да откажем изпълнението на проекти, в които има дори и най-малък риск за надеждността и дългия живот на инсталацията.

Ето и един пресен пример:
Имаме потенциални клиенти, които се подготвят да финансират соларен парк от 400 kWp. И за да им поевтинее проекта са положили колосални усилия да намерят възможно най-евтините модули в света. И са ги намерили. Става въпрос за тънкослойни модули, които предстои да бъдат произведени от създаваща се в момента фирма. Която все още не е започнала масово производство, но вече е излязла на пазара с параметри на модулите и с цени. Модулите са без рамки. Само две залепени едно за друго стъкла. На гърба си имат 4 залепени алуминиеви профилчета, чрез които трябва да стане закрепването към конструкцията. С две думи - оформя се страшно рисков проект. В бъдеще могат да се объркат един милион неща. Дълго мислих дали директно да откажа изпълнението, но все пак се съгласих да приема клиентите и да обсъдим проблемите и рисковете. И ги посъветвах предварително да направим серия от експерименти, с които да тестваме здравината на модулите и тяхната производителност. И ако тестовете са успешни, ще реализираме централата. Но няма да се съгласим да дадем цялостна гаранция, а само частична - за конструкцията и инверторите.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4439
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта