Страница 1 от 3

29.93 kWp ФЕЦ на покрив в гр. Дармщаt, Германия

МнениеПубликувано на: 08.08.2009 00:15
от EOS Technologies
Нека да се похваля с моята 29,93кВп ФЕЦ на покрив, взет под наем в едно училище до гр. Дармщаt, Германия.

Централата я почнахме в понеделник на 7 август и я завършихме (има още един-два дена работа в електроразпределителното табло, както и половин ден по мълниевата защите). Снимки до края на строежа по-късно.

Нещо важно - хората от градската управа се радват, че ние строим ФЕЦ и СЛЕД построяването и предлагаме дялове от нея на интересуващите се инвеститори. Директорът на училището е възхитен от идеята, ФЕЦ-а да се ползва за демонстрации в учебния процес.. и прочие и т.н.

В България ни искат подкупи, за да ни отдадат Държавния покрив под наем, или пък да си делим субсидиите или други фантасмагории. Това беше причината да си я направя в Германия.

Имахме въпрос по отношение на електроразпределителното табло. Обаждам се на ЕРП-то и след 30 мин. дойде човек на място и ни обясни какви са конкретните изисквания. Безплатно!

Ако искате 5кВп, можем да Ви продадем 5кВп. Или пък дял за 5.000 Евро. Рендитът е около 6% годишно. 20 години по немски закон с непременуема цена от 43,01 цента на кВч, без каквито и да е договори за изкупуване (законът е достатъчен), които да ви злепоставят спямо ЕРП-то.

Всички разноски, застраховки, обслужване на фирмата (на която е ФЕЦа), евентуални разноски и други са включени в сметката.

Сключена е застраховка против заметресение и вътрешни бунтове от населението!!!, както и срещу един куп щети, които всяка останала застраховка би направила.

Да не Ви отегчавам повече

Ето малко снимки...

Продължение

МнениеПубликувано на: 08.08.2009 00:36
от EOS Technologies
Централата е с Киосера модули и СМА инвертори... все пак трябва да работи 20-30 години. Експерименти с но-нейм китайски модули не пасват в стратегията ни.

Повече снимки другата седмица...

Който желае, може да участва заедно с родителите и учителите, както и сдруги инвеститори в тази централа.

Получавате си парите от продажбата на ел. енергията месечно. В края на годината се прави едно изравнение - това, което действително е произведено с това, което ви е изплатено за 11-те месеца.

Горе долу около 2 седмици трае цялата работа до включването в ел. мрежата. Строежът отне около 7 работни дни.

Радвам се на коментари

МнениеПубликувано на: 08.08.2009 01:02
от Mateev
Набързо сметнах колко тежи една плочка и стигнах до извода, че тежи около 10 кг. Тоест в една вана слагаш около 80 кг тегло. Това е добре и е достатъчно да държи срещу вятър, но не те ли притеснява, че претоварваш покрива с допълнително тегло? От подобно претоварване с климатици се срути един магазин, мисля че в в Тайван. Даваха го по Discovery Channel.

Втория ми въпрос е за закрепването на модулите към ваните. Как се прави? На снимките не се вижда.

Третия ми въпрос е за водата, с която ваната неминуемо ще се напълни. Няма ли да се получи жабуняк и облепване от вътре на ваната и на модула с плесени? Имаш ли наблюдения за стари такива вани, монтирани преди няколко години?

И още един въпрос: За окабеляването казваш, че ще бъде в метални кабелни канали. Ще бъдат ли закрепени тези канали към покривната плоча или просто ще бъдат оставени ей така?

МнениеПубликувано на: 08.08.2009 10:27
от EOS Technologies
Здравей,

добре си сметнал теглото. Плочата тежи 9кг. За тази ветрова зона и височина на сградата са необходими 98кг за всяка вана във външната редица (25% запас, защото модулите са с по 30см. по-широки от от ваната) и 72кг във вътрешните вани. Прави около 7,5т. Това не нищо за този покрив, защото преди да го реновират е имало 7см чакъл, отдолу изолация, която се е била просмукала с вода. Около 70 тона общо.

На снимката ...963 се виждат по две алуминиеви шини, закрепени към модула. Модула ляга после върху ваната и се стяга към нея с 4 винта и гайки. Ще видя дали имам подробна снимка...

Ваните имат дупки в дъното за оттичане на водата. Понеже модула покрива ваната, доста трудно би валяло в нея. Но, и да се пълни с вода, тя изтича от долната страна.

Кабелните канали ще бъдат поставени на бетонни трупчета. Кабелите в тях тежат достатъчно, за да не могат да бъдат преместени от какъвто и да е вятър.

За срутването на покрива в Тайван - видях репортажа. Доколкото си спомням, бяха казали, че с тези климатици са пренатоварили покрива с около 50 тона. Защото сградата е била направена с един етаж повече отколкото е било проектирано (като във Варна - кота 20м. Архитекта МИСЛИ за теб и ти предлага да пъхнеш още един етаж. Почваш на 1 метър под 0м. - повечето сгради във Варна, правиш етажите с по 10-15см по-ниски и хопла хоп, остава място за още един етаж!).

Та в този допълнителен етаж се настанила кухнята на ресторанта. Оттам трябвало да направят допълнителни климатици, мисля че бяха 2 по 20 тона. Не съм сигурен. Проблемът идва обаче и от друго място. За да направят място на покрива за допълнителните агрегати, трябва да преместят старите. Вместо да ги дигнат с кран (пак от спестяване на долари), те ги търкалят на колелца, който оставят следа на плочата, т.е. надробяват слоя бетон. Оттам започва пропукването и с 50 тона повече се стига до срутването му.

МнениеПубликувано на: 08.08.2009 21:58
от petyostoev
На мене ми хареса централката.
Поздравления !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Изобщо харесва ми всяка изградена и присъединена и работеща централка.
Кога ли ще можем и ние да се похвалим?

МнениеПубликувано на: 09.08.2009 10:26
от ivanvarna
Браво, за централката.
Сега се свържи с всички Техникуми по електротехника, за да им качиш по една такава за учебни цели.
Бих ти съдействал за един два техникума тук из Бг.

МнениеПубликувано на: 10.08.2009 12:46
от EOS Technologies
Благодаря за поздравленията! Предложението за съдействие да смеем да поставим на някой друг техникум ФЕЦ за 100.000 Евро на покрива за демонстрационни цели го приемам като майтап... :-)

МнениеПубликувано на: 30.08.2009 10:33
от DEL
Много подредено изглежда всичко на снимките. Защо обаче не видях мълниезащитна инсталация?

МнениеПубликувано на: 31.08.2009 10:50
от EOS Technologies
Ще пусна още снимки... честно казано, нямах време досега...

МнениеПубликувано на: 18.10.2009 11:37
от matev
Здравейте,
Итересувам се каква документация като цяло се изисква в Германия за цяластно пускане на централата в експлоатация.Същата ли е бюрокрацията както в България.Може ли да осъществим в България тази технология на централата и каква ще излезе стойността на 1 ват.
Благодаря Ви.

МнениеПубликувано на: 18.10.2009 12:12
от EOS Technologies
Генераторен план (блокова схема), конформитет документи на инверторите, една две страници с данни. Горе долу 2 часа работа общо за документите. Няма разрешителни, няма глупости...

Централата е продадена за 108.000^ нето.

Поздрави

МнениеПубликувано на: 18.10.2009 13:04
от Vandal
ЕОС
Що ни дразниш толкова бе :)

МнениеПубликувано на: 18.10.2009 13:22
от fe2_vanio
Искате да кажете,че за 2-3 седмици в Германия си узаконяваш централата и си я пускаш в действие?Малеееееее това не е истина.ЕОС Технолоджи дай още някой офертичка за централа.До края на месеца си продавам земята и вземам едни 200 000 лв и се чудя какво да ги правя :)

МнениеПубликувано на: 18.10.2009 13:42
от EOS Technologies
Ето още няколко снимки от една, дето тръгна на 16.10.09... На 8.10.09 я започнахме. За три дена и половина стана. Електрото го направи местна фирма за 3-4 часа. Човека от електро разпределителното дружество дойде и им даваше съвети, кое как да направят на електротехниците - беше им първото включване на фотоволтаична инсталация.

Две седмици преди това клиента направи поръчката. Паралелно с това той си осигури 100% финансиране на 3,12% ефективна лихва, за 10 години фиксирана и също толкова дълъг период на изплащане....

Съседът му също поръча... Изумяват тези немци... като, че ли утре е краят на Света! :-)

Ах, щях да забравя. 38 Киосера модули КД210, един СМА 4000ТЛ-20 и един 3000ТЛ-20 с Уеббокс. В момента няма нито едните нито другите на пазара. Ако има някой колега тук, който притежава СМА инвертори на склад, моля да пише по емейл. Купуваме всичко...

МнениеПубликувано на: 19.10.2009 13:42
от matev
Нямам думи ако всичко това е вярно.Аз вече 14 месеца търся финансиране на централата си от 42 кв. при условие ,че имам всички документи и съм прикачен дори към трансформатора за продажба на ток.Изградил съм всички системи с изключение на поставянето на модулите и инвенторите ,но няма банка която иска да финансира дори при 12% лихва а камо ли на 8-9%.