от saraneron » 12.02.2021 18:57
Колеги, да споделя резултат от направен опит .
Преди 3.5 години си изградих соларна система с топлоносител пропиленгликол.Слънчев колектор, турски 220 лева и бойлер 80 литра.Дълго време ме терзаеше мисълта ,че ако намаля термичните загуби на колектора ще повиша добива и то най-вече през зимата ,пролетта и есента.Знаем също ,че загубите на плоския колектор растат, когато нараства разликата м/у температурата вътре в колектора и тази отвън на околната среда.Днес имах добра възможност да имам ниска околна температура минус 3 градуса и хубаво слънце което да загрее вътре колектора над +110 градуса. И тъй-като 80-90% от загубите са през стъклото реших да се опитам да ги намаля именно там, като към оригиналното стъкло от вътрешната страна да добавя още едно с дебелина 4 мм. по технологията за стъклопакет.За да съм сигурен ,че идеятя е работеща, преди да демонтирам оригиналното закалено стъкло и да го правя на стъклопакет, реших да направя умален макет на два панела с размери 20/20см.Единият панел е покрит с единично стъкло 4 мм. а другият е покрит със стъклопакет 16мм.м/удве стъкла по 4мм.изработен по поръчка или общо 24мм. Кутиите са изцяло от 6см. фибран дъно и страници.За абсорбер изрязах 2 парчета 20/20 черна ламарина и я боядицах с боя за печки,черна, спрей.Към абсорберите прикрепих термосондите на два термометъра. Днес, 12 февруари 2021г. София,направих измервания на макетчето.Околна температура на сянка минус (-2.7гр.С) лек вътър, който обдухва панелите от всички страни.Резултатът се оказа пълен провал! Очаквах панелът, който е със стъклопакет да вдигне поне с 10 гр.по-висока температура,ЗАЩОТО НЕГОВИТЕ ТОПЛИННИ ЗАГУБИ СА МНОГО ПО-МАЛКИ ПРЕЗ СТЪКЛОПАКЕТА ОТКОЛКОТО ПРЕЗ ЕДИНИЧНОТО СТЪКЛО, а в случая с този дебел фибран, повече от 95% от топлинните загуби са през стъклата.Това бе и идеята на експеримента ,топлинните загуби да се сравнят, които основно са през стъклата.И това е така , но се оказа, че има и нещо друго, което е по-решаващо за топлинния добив на панелите.Какво се получи на практика? При стартиране на опита, панелът с едно стъкло взе постепенно да набира аванс и до температура + 110 градуса изпревари панела със стъклопакета със 7 градуса.Термометърът на панела с едно стъкло спря да отчита на +110 градуса по технически причини,не отчита по-висока температура(показа на дисплея ННН),а този в панела със стъклопакета след известно време спря на +104.4гр.Преместих панелите на сянка.Там панелът със стъклопакета изстиваще по-бавно ,което е нормално, но не ми върши работа.Това е добре за прозорците на къщата ,но за слънчевия колекор не особенно ! Извод:Второто стъкло намалява добива на панела.Загубите през него и от отражение немогат да се компенсират от по-добрата термоизолация на стъклопакета. Жалко , така се надявах да се получи положителен резултат,но и това е полезна информация.Спестих си хамалогията и разочарованието ,но убих една надежда! Остава съмнението ,че при силен вятър, който ще охлажда силно стъклата може да се получи дори положителен ефект от двойното стъкло?Може да продължа с екперимента.....но дори резултатът да се изравни, то не си струва тази заигравка с двете стъкла.По-ското да се добави по-дебела изолация на гърба и отстрани на панела!!!
И МАЛКО ЕКСТРА ИНФО. Бях поръчал и още един стълкопакет със стъкло, което пропуска само в едната посока слънчевите лъчи.Направих сръвнителни измерване на двата панела със стъклопакета с нормално стъкло и със стъклопакета със специалното стъкло.Дори този последния стъклопакет го пробвах и така и обратно .И тук пълен провал .Панелът със стъклопакет с нормално стъкло вдигна почти 90 гр.(слънцето поотслабна към14.30 часа.) а този със специалното покритие неможа да достигне и 60гр!И тази идея е още по-неработеща!За прозорци обаче е супер но само за лятото! Спира топлото да не влезе в помещението!
Забележка:СТЪЛКОПАКЕТИТЕ НЕ СА ПЪЛНИ С ИНЕРТЕН ГАЗ.Но това едва ли би променило коренно нещата ако бяха пълни с газ. За мен, второто стъкло се оказа, че не е панацея,напротив намалява топлодобива с около 7%,отделно при разхермитизация ще се появи и конденз!Интересното е,че се продават панели с две стъкла и то на много висока цена. Може да са някъкви много специални.....Дали това обаче не е само маркетингов трик,кой да каже?
- Прикачени файлове
-
- Левият панел е със стъклопакет а десният е с единично стъкло.Показания ЛЯВО= 100.5 гр и ДЯСНО= 107.5 гр.
- IMG_20210212_130828542 (2).jpg (76.64 KiB) Прегледано 11609 пъти