Помогнете при избор на слънчеви колектори за топла вода

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот LazarG » 10.11.2010 22:00

Като сметнеш цялостно инсталацията ше видиш, че разликата е малка, защото медните фитинги са стотинки. А иначе ефективността не съм сигурен дали е по-голяма :)
Аватар
LazarG

Мнениеот ktt74 » 11.11.2010 16:38

Мммда, прав си днес по обиколих по магазините и намерих медна тръба Ø18х1 или 0,70 мм. и беше от 6,50лв. до 8,00лв. линейния метър на твърдите тръби по 3 метра, което е мн. добре (меката медна тръба , там работата е дебела , под 10,50лв. линеен метър нямаше :( ). Разликата с тази за парно е малко над два тъти. Явно ще се прави от медни тръби. Ако можеш само да ми кажеш Ø18 подходяща ли е за моята инсталация от около 20метра?
LazarG написа:Като сметнеш цялостно инсталацията ше видиш, че разликата е малка, защото медните фитинги са стотинки. А иначе ефективността не съм сигурен дали е по-голяма :)
ktt74

Мнениеот LazarG » 11.11.2010 23:43

Много по-добре е ф15
Аватар
LazarG

Мнениеот borcko » 14.12.2010 15:52

Здражеите, нов сам във форума и не сам много на ясно със соларните инсталации.
бях на гости при един приятел и той си е напражил термопомпена инсталация със соларен панел на покрива и конвекторни вентилирани радиатори.
Въпроса ми е възможно ли е на апартамент 70м2 да се отоплява с конвектори захранвани от вакуумно тръбни колектори чрез бойлер 150L с две серпентини, за солара и за конвекторите. отделно бойлера като цяло да се ползва за топла вода.
borcko

Мнениеот saraneron » 15.12.2010 00:53

Ако е само за идеята ,мойже!Но с парите ,които ще вложиш за реализацията на такава система ще се топлиш на ток поне 15-20 години.Шеговито казано с малко парички за отопление ,само за лятото!За зимата,МНОГО малко помощ на парното и повечко за бойлера!
saraneron

Re: Помогнете при избор на слънчеви колектори за топла вода

Мнениеот m0rd0k » 15.01.2011 20:32

Stefanov_ написа:Системата ще затопля бойлер 150л., но семейството е четиричленно и ще се търси по-висока температура във водосъдържателя около 80-85гр. Тръбния прът колектор водосъдържател ще е около 35м. Насочил съм се към 2 панела селективни 2.15кв.м. на Сънсистем -Шумен. Въпросът е ще се справят ли те с тази задача, възможно ли е използването на стандартни такива вместо селективните? При изграждането на инсталацията компесаторен съд 8л. достатъчен ли е? Какви ще са минусите при използването на поцинковани тръби 1/2'' за пренос на работната течност(съответно ще са добре изолирани )? Колекторите ще се използват само април октомври.
Благодаря предварително на отзовалите се!

Моя съвет е избери по добра фирма която сериозно ще погледне твоя въпрос аз преди време взех от Еко Пауър 2009 и съм изключително доволен!
m0rd0k

Мнениеот 2bourgas » 09.02.2011 13:16

saraneron написа:Ако е само за идеята ,мойже!Но с парите ,които ще вложиш за реализацията на такава система ще се топлиш на ток поне 15-20 години.Шеговито казано с малко парички за отопление ,само за лятото!За зимата,МНОГО малко помощ на парното и повечко за бойлера!

Какви са финансовите и техническите параметри.Обем на помещениятя, температура в ставите при външна 0гр. начално капиталовложене, цена в ден- при стайна температура 21 гр, а навън 0 гр.
2bourgas

Мнениеот Pyramid » 10.06.2011 19:51

А когато с един бойлер 80 л. можеш да си вършиш работа, колкото с един 150 л. - тогава какво?
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот PaKeTa » 31.08.2015 18:08

Здравейте!Прочетох доста от темата,но ще бъда благодарен да коментираме и селективните колектори.Имам 150л. бойлер на ЕЛДОМ GREENLINE с две серпентини ( за селективния колектор и котела ),около 15 метра трасе ( спрял съм се на медна тръба ф18 - около 6лв./м ) и много :?: около избора на селективния колектор.

1.viessmann - 2.7 м2 - ~880 лв.
2.sunsystem Шумен - 2.7 м2 - ~691 лв.
3.solar sistem - 2.7 м2 - ~490 лв. ( това трябва да е немско с немски сертификат за качество ) -> Hydroterm предполагам http://hydrotermbg.com/wp-content/uploads/2012/11/SOLAR-SISTEM.pdf
4.solar sistem - 2.0 м2 - ~380 лв.

Как да избера колектора при тези разлики в цените?Каква е разликата в качеството?Ще имам ли резерв с viessmann и ще имам ли недостиг с sunsystem ( които дават 2.7 м2 минимум за 150л. бойлер )
Да монтирам 2х2.0 м2 колектора на solar sistem за ~760 лв. или 1х2.7 м2 на viessmann или sunsystem.
Оправдана ли е разликата в цените и как да разгранича при инвестицията ми.

Ето снимка на solar sistem колектор модела е 2008 ,а монтиран 2015. ( предполагам цената е толкова ниска по тази причина - Какво ново има при тази технология в моделите от 2015г.Струва ли си инвестицията на стар модел?)
Тези модели са монтиране на три места и собствениците са с много добри отзиви.

Изображение
PaKeTa

Мнениеот Mateev » 31.08.2015 19:53

Най-големия гаф със топлинните колектори ще го научиш 2-3 години след техния монтаж. Аз едно време като тебе правих избор на панели, и дори закупих от няколко вида (марки) по един панел и направих дълга серия от тестове. Избрах точно панелите на SynSystem на Шумен поради най-доброто съотношение ЦЕНА/КАЧЕСТВО или по-скоро ЦЕНА/КПД.

Както и да е. Закупих 32 броя и направих едва ли не цяла една топлинна мини-централа с всичките възможни екстри, включая и с промишлени контролери за мониторинг и контрол. Недостатъците започнаха да се проявяват още първата зима - модулите кондензираха отвътре и конденза замръзваше, в резултат на което КПД-то спадаше до чистата нула. Изчаках пролетта, като си мислех че конденза ще се изчисти от самосебе си. Да, ама не. Поизчисти се малко, но се появи отново. Стъклата постепенно започнаха да помътняват от насложилите се мръсотии от вътрешната им страна.

Към днешна дата имам едно безполезно съоръжение, което за да го поправя, трябва да го разглобя из основи, да разглобя всеки един панел и да почиствам стъклото от вътре. Разходите по всичко това ще са по-големи от цената на панелите, така че съм изоставил системата и не я ползвам. Имам си само един паметник на некадърноста - моята или на конструкторите от СънСистем Шумен.

Пиша всичко това за да разбереш, че поемаш огромен риск, купувайки панели от фирма с некадърни конструктори. И понеже не знам на коя фирма конструкторите (и панелите) са кадърни, всъщност не мога да ти дам никакъв съвет. Освен може би да си наемеш фирма-доставчик и изпълнител, но задължително да искаш от нея 10-годишна гаранция и безплатни ремонти, ако моя гаф се случи и при тебе.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот шоп » 31.08.2015 21:21

Нямам опит с тези модели. Аз съм фен на самоделните вакумни колектори с U тръби.

Но определено колектор на sunsystem Шумен не е като немският клектор solar sistem

Съжалявам, че Mateev така лошо си е изпатил с 32 калпави колектора. Определено плоските колектори с впръскана изолация от полиуретанова пяна са на много по-високо ниво от изолираните с вата.
шоп

Мнениеот PaKeTa » 02.09.2015 22:52

Информацията,която намирам е на първо място селектива да бъде немски,а като цяло всичко друго да бъде качествено изработено да няма тези проблеми с конденз и прочие....Тези панели на solar sistem казват,че са с немски селектив и унгарска изработка... 2.7м2 за 500 лева...надявам се да бъде добра инвестиция...
PaKeTa

Мнениеот шоп » 07.09.2015 15:13

Едва ли ще е добра инвестиция. Откъде получи тази цена 500лв
аз пуснах набързо търсачката и виждам доста по-ниски цени. Като гледам къде е локацията на фирмата селетивното покритие може да е немско, но сглобката едва ли е унгарска.
шоп

Предишна

Назад към Слънчеви колектори за топла вода