Помогнете при избор на слънчеви колектори за топла вода

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Помогнете при избор на слънчеви колектори за топла вода

Мнениеот Stefanov_ » 29.03.2010 11:46

Системата ще затопля бойлер 150л., но семейството е четиричленно и ще се търси по-висока температура във водосъдържателя около 80-85гр. Тръбния прът колектор водосъдържател ще е около 35м. Насочил съм се към 2 панела селективни 2.15кв.м. на Сънсистем -Шумен. Въпросът е ще се справят ли те с тази задача, възможно ли е използването на стандартни такива вместо селективните? При изграждането на инсталацията компесаторен съд 8л. достатъчен ли е? Какви ще са минусите при използването на поцинковани тръби 1/2'' за пренос на работната течност(съответно ще са добре изолирани )? Колекторите ще се използват само април октомври.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Последна промяна Stefanov_ на 05.04.2010 19:09, променена общо 1 път
Stefanov_

Мнениеот kubi » 30.03.2010 15:26

Защо искаш да ползваш системата само през лятото? В къщи имам такава система и плащам за ток около 120 лв / година: 4 човека - 150 литров бойлер. При теб бойлера е оразмерен за 2.7 кв.м. панел на Sunsystem ( понеже ти цитираш тази марка ). Ако сложиш 2бр. по 2,15 кв.м. = 4,30 кв.м. ще имаш презапасяване от 1,6 кв.м.. Стопленото от тази допълнителна площ ще доведе до следния ефект ( дефект ):
1. Бойлера ще се затопля вместо за 8часа, за 5,5 часа
2. През останалото време от 2,5 часа ще има слънце, но системата ти няма да работи.
По този начин я оскъпяваш.
Защо искаш да ползваш системата само през лятото?
Защо искаш да ползваш системата само през лятото?
Отговори ми на тези въпроси!
Някога имаше кръжоци по ТНТМ в училищата. Не си прави тръбна разводка с подцинковани тръби, защото ще заприличаш на кръжок. Идеята е когато направиш система, тя да работи най-дълго време без техническо обслужване и да използваш 100% от възможностите на компонентите, от които е изградена. Предлагам на вниманието ти тръбна разводка с гофрирана неръждаема тръба.
За инженерни изчисления на 1 кв.м. площ на плосък колектор се полагат 4 литра разширителен съд, ако използваш пропилен гликол. Ако е вода, разширителния съд може и да е по-малък!
kubi

Мнениеот Stefanov_ » 31.03.2010 01:53

Благодаря за отговора. Системата ще се ползва само през летния сезон, защото през зимния се разчита на котел с твърдо гориво.Площа е избрана по препоръка на познати имащи подобна система като най подходящ размер за географското положение на Габрово. Наясно съм че тя е преоразмерена спрямо препоръката на производителя на колекторите, но мисля че няма да се стигне до прегряването и. По придобитата информация КПД на плоските колектори силно намалява с покачването на температурата на водата в бойлера, затова съм избрал селективни по слабо е изразено при тях.Другото което натежа в тяхна полза е гаранцията за устойчивост на селективното покритие към влага и температура.
Разбирам че компесаторен съд минимум 16л?
Възможно ли е монтирането на вертикален колектор хоризонтално (представители на сънсистем отричат наличието на хоризонтален колектор в продуктовата листа)? Какви ще са последиците от такъв монтаж?Каква би била най удачната схема на свързване на двата колектора?
Избора на вида тръбен път не е направен и за мен поцинкованите не са добър избор но се търси по нискобюджетния вариант!
Stefanov_

Мнениеот kubi » 31.03.2010 13:30

Относно целогодишното ползване - не си задал коректно въпроса, т.е. ти ще ползваш системата целогодишно. Друг е въпроса дали ще използваш котел или ел.енергия за затопляне, ако няма слънце. Поне два месеца в годината няма силно слънце, но още не става и за отопление с котел!
Плоските колектори са два вида: обикновени и селективни! Тяхното КПД е различно при различно слънце, но при каквото и да е слънце, КПД на системата ( не на колектора ) зависи от температурата на бойлера! При ниска температура на бойлера, КПД е по-високо и обратно.
Начертай си един колектор ( като разположение на тръби ) и го завърти хоризонтално! Помисли хубаво и ще видиш, че топлоносещата течност няма да минава през целия колектор, а само през част от него. Мисля, че в Шумен правят хоризонтални колектори по поръчка със завишение в цената около 40лв. Ако трябва колектора да е хоризонтален мога да ти препоръчам 1 бр. колектор, който ще ти върши същата работа!
Като искаш нискобюджетен вариант прави каквото искаш. Аз ти казах какво се прави. Колекторите са медни! В системата тръби - колектори - серпентина - фитинги - помпи трябва да се избягват преходи от различни метали. Колкото по-малко прехода имаш, толкова по-дълго ще работи системата. Допустимите преходи са мед-бронз-месинг-нераждаема тръба!
kubi

Мнениеот Stefanov_ » 31.03.2010 23:47

Благодаря за отговорите! Мислех че в този форум ще има по вече отзовали се, защото системата е подходяща за всяко семейство живеещо в къща.
Наистина имам опасения за неравномерното преминаване на водата при монтаж на вертикален колектор хоризонтално, дори при свързване на диагонал. Проблема е решен със заявяването на хоризонтално изпълнение по поръчка в Шумен което доведе до 10% ускъпяване на колектора.
Доводите които изтъкваш за преходите и безпроблемната работа на системата са необорими и ще трябва да се съобразя с тях! Новата дилема е медни тръби или гъвкави ?
Виждам че има медни с изолация и без. Използването на гъвкави неръждаеми тръби също налага изолация, с какви параметри следва да бъде тя(дебелина)? Медни тръби с ф20мм и дебелина на стената 2мм на руло подходящ избор ли са? Спояването с твърд припой (медно-фосфорен ) добро решение ли е?
Връщайки се към избора на компесаторен съд съм озадъчен от големия обем който предлагаш(4.3 кв.м.*4л/кв.м-16л). колекторите са с вместимост 2*2л ; тръбен път 20м/ ф20мм около 6.5лсерпентина на бойлера 3л. общо окло14л течност не мога да се съглася ,че тя ще повиши над 2 пъти обема си.
Stefanov_

Мнениеот LazarG » 01.04.2010 22:45

Stefanov_ написа:Медни тръби с ф20мм и дебелина на стената 2мм на руло подходящ избор ли са? Спояването с твърд припой (медно-фосфорен ) добро решение ли е?

Не са подходящ избор. Подходящият избор е ф15х0.8мм, твърдият припой е най-доброто решение. Разширителният съд трябва да събира цялото количество течност за да се избегне стагнация, а и да се предпазят компонентите.
Аватар
LazarG

Мнениеот wasko_bg » 02.04.2010 10:35

Според мен 2 ПК селективни по 1.66 на SunSystem ще са напълно достатъчни за 150л. бойлер.
Въпроси:
1. Защо след като искаш да ползваш системата само през лятото инвестираш в по скъпа система за целогодишно ползване, а не си купиш термосифонна с бойлер и само да я подвържеш към съществуващата сградна водопроводна инсталалация?
2. Бойлерът с една серпантина ли е или с две?
Не ползвай поцинковани тръби за разводката поради възможната електрохимична реакция между медта и цинка. Ползвай медни тръби на пръти 15х0,8 или 18x0,8 и твърд меден припой с % сребро.
wasko_bg

Мнениеот Stefanov_ » 02.04.2010 20:32

Благодарности за съветите. За разширителния съд го приех и вече е поръчан.За медните тръби също се съгласих че трябва да се използват, само не разбирам какъв е проблема с използването на ф18/0.8 на руло а трябва задължително прави? Считам че якостните им показатели са достатъчни , а аз ще си спестя някоя друга спойка , защото няма да имам изнаждане, че и сгъвка с по голям R може да се направи.Тръбен прът 35м. не е малък и се опасявах от повишено съпротивление затова се насочих към ф22, но сега чета справка за диаметър тръбен прът в зависимост от мощността на колектора ф16 за 3kw; 18-4kw;22za 5>kw. Проблемно ли ще е използването на ф18 / 0.8мм на руло?? Моята система е 2*2.15селективни, тръби 35м общо денивелация колектори бойлер 1.5м.
Изборът на 4.3кв.м. по сметки е за 300л бойлер но за Габрово се оказва че държи 150л на 70 гр. и рядко се случва цял ден хубаво слънце. Предвидих че и стареенето сваля мощността им ,а ако са много мощни ще се помисли и за втори бойлер.
Stefanov_

Мнениеот nikbo » 03.04.2010 07:31

Искам да обърна внимание на следното:
- 150 литров бойлер е малък за четиричленно семейство
- 80-85 градуса в бойлера при тази дължина на тръбния път ще е трудно да се постигне.
- по-добрият вариант е по-голям бойлер, а по-ниска температура в него.
Медните тръби Ф20х2, които си гледал вероятно не са чисто медни, а двуслойни-пластмаса+мед и не са подходящи за целта. Трябва да се ползват метални тръби (мед, Cr-Ni)
Моята препоръка е да си потърсиш малко повече информация-в Интертет има мого!

И успех с начинанието!
nikbo

Мнениеот wasko_bg » 03.04.2010 11:59

Не смятам, че ще е проблем да ползваш медни тръби на руло, след като не те бърка, че ще стане малко по-кривичко, но ако по-голямата част от тръбния ти път не е видим, то всичко е наред. Наистина ще спестиш заварки, а и съпротивлението ще е по-малко. 150 литра бойлер е достатъчна при 4 членно семейство, ако 3-та са мъже. :lol:
wasko_bg

Мнениеот kubi » 03.04.2010 14:33

Цената на неръждавейката е с 10% > от цената на медна тръба на руло. Последната е гъвкава и трябва много да се внимава, когато я разгъваш и огъваш наново - може да се спука на някои места. Неръждавейката освен всичко можеш и да я осукваш. Изолация с дебелина до 6 мм за вътрешните участъци и 13 мм за външните!
kubi

Мнениеот Stefanov_ » 03.04.2010 19:52

Благодарности на отзовалите се! От 35м. тръбен път видим ще е 6м. и евентуалните кривини не са проблем. Останалата дължина ще бъде под циглен покрив, ориентирал съм се към к- флекс тръбна изолация с дебелина на стената 9мм. Имам опит със спояването на медни тръби и листове и не съм имал проблем с херметичността, но винаги е възможно да се появи. Това е причината да се насоча към тръба на руло. Ценово двата варианта са идентични твърдите тръби ще биват изнаждани с междинни компоненти и изразходвания припой ще завишат цената на трасето до ниво тръба на руло със същата дебелина на стената.
Колега, "kubi" твоите мнения ме предпазиха от евентуални грешки до момента, но медни тръби на руло(ф18/0.8/25м) ще закупя на цена 9.20л/м и ще си направя спойките сам , а за неръждаемата гъвкава връзка цената ми е с 25% по висока и май ще ми трябва приспосоление за сглобката.
Колега,"wasko_bg" разгледах твоята инсталация и се надявам и моята да се доближи до нея като изработка! Какъв по обем разш съд ползва и каква е площа на твоя колектор? Относно управление- "Initiel" DT 3.1, какви са твоите впечатления и възможно ли е закупуване отделно на термо датчик(ще ползвам такова и през зимата да подвързвам датчик на котела вместо датчик на колектора).Скакво е заредена твоята сиситема, защото ми се струва че си предвидил често източване?
Stefanov_

Мнениеот LazarG » 03.04.2010 21:20

ф 18 е много за един панел, по-добре ф15
Аватар
LazarG

Мнениеот kubi » 04.04.2010 08:57

Съгласен съм за ф15. При пусково-наладъчните работи най-вероятно ще се окаже, че помпата ти няма да работи на най-бързата степен. Възможно е да работи и на най-ниската. Ако това е така ф15 е даже голямо! Какво да е "Ф" се избира първо от броя колектори, а след това и от дължината на тръбната разводка. Освен това тези 30м. сигурно са 2х15м!
kubi

Мнениеот Янко Тодоров » 04.04.2010 12:19

Според мен най-доброто решение за 150л система е един панел от 2.7кв и тръбен път с медна тръба ф18 заварена с твърд припой,моите пресмятания и опита от монтажите на такива системи показва,че ф15 е подходяща до 2.15кв за панел,по-голямата соларна площ изисква и по -голям дебит,а ф15 не би го осигурила,използвай медна тръба от твърда мед не на руло,използването на системата само от април до октомври би те лишила от поне още три месеца ефективност,варианта с използване на помпената група на отоплението за мен е неефективен,300-400лв допълнителна инвестиция ще ти донесе и много бърза възвращаемост,нека системите са отделни,а слънчевата да е целогодишна.
Янко Тодоров

Следваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода